Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
19412
View
11
Reply

Tolong!!!!saman kereta secondhand

[Copy link]

Author: cekmek       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-4-2014 11:11 PM | Show all posts |Read mode
Buat julung-julung kalinya mek bukak thread..haha

Gini mek ada masalah sikit nak tanya otai2 semua..bulan 10 tahun lepas (2013) mek ada beli kancil secondhand untuk berulang pergi belajar.
kancil tu tengok luaran cantik la ..beli dekat sebulan adalah benda yang rosak, air enjin kuar, starter, tayar, bateri..takpelah mek baiki walaupun ada sedikit nak marah pada pemilik lama sebab kata kereta tu xpayah baiki apa-apa..dia kata dia jual sebab nak pakai duit nak buat modal niaga. baiki benda tu pun dah dekat rm1000 habis. so bulan 4 ni roadtax dah tamat. nak renew roadtax tadi tapi tak lepas sebab JPJ kata ada satu saman polis. so mek minta adik mek tolong cek saman kena kat mana sebab kereta ni memang tak pernah dapat saman masa duk ngan mek ni. cek punya cek, rupa-rupanya LIMAAAAAAAAAAAAAAAA saman . ada saman dari tahun 2004 lagi..heran bin pelik xkan pemilik-pemilik (kat geran ada dalam 3-4 pemilik kereta ni) renew roadtax dengan tukar nama tak settlekan saman dulu? sepanjang kereta ni duk ngan mek xdapat satu pun saman. maksudnya saman-saman tu dari pemilik2 yang lepas.
so skrang ni jumlah saman ada dekat rm600..waaa...mana mek nak cekau duit...dah la kereta tak tukar nama lagi..nak bayar roadtax lagi...
mek rasa macam kena tipu..boleh tak mek buat report polis?? atau ada cara lain yang boleh mek buat..

ok silap mek sebab tak cek saman atau what ever pun masa beli tu..mek ingat kereta tu ok la..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 14-4-2014 11:53 PM | Show all posts
Saman tu dari mana. Dokumen jual beli ada simpan kan? Pergi bawak dokumen jual beli and discuss dgn orang yang keluarkan saman. Tunjukkan prove pembelian lebih dari tarikh saman. Moga mereka boleh write off. Cubalah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 12:05 AM | Show all posts
munchkin posted on 14-4-2014 11:53 PM
Saman tu dari mana. Dokumen jual beli ada simpan kan? Pergi bawak dokumen jual beli and discuss dgn  ...

saman polis..beli ngan orang kampung..actually memang takde black white documentation..cuma masa bayar tu dia bagi salinan ic n geran kereta incase nak tukar nama nanti..so skrang ni mek dalam process nak renew roadtax dengan tukar nama lah..boleh ke guna salinan ic n geran kereta yang ada pada kita as a prove yang kita new owner kereta kat polis/JPJ..saksi masa beli ramai la
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 12:34 AM | Show all posts
Selalu mereka akan nak tengok dokument jual beli. Kalau takde macam mana tu saya langsung tak pasti. Sebab dulu ada satu saman. Kuarga jual kereta pada orang lain. tak pernah pegi area tu. travel pun dekat area rumah. Pembeli tu tinggal di kawasan kena saman. Majlis bandaran minta bukti dokumen jual beli utk write off. Kalau takde dokumen mereka kata tak boleh write off saman.

Dalam kes mek, sepatutnya bila beli kereta kena terus tukar nama. Asap tukar nama. Kalau nama masih kekal owner lama mek tak tukar lagi, then cam mana nak prove kpd mereka. Nama pun masih nama owner lama. Mereka akan anggap owner lama masih lagi memandu kenderaan tu. saksi ramai yang valid hanya dalam hitam putih atas dokumen jual beli. Bukan saksi mulut /mata je. At least kena ada dokumen walau sekeping kertas dan disahkan oleh commisioner for oath or stamping.

Cubalah tanya ngan pdrm kalau nak tau secara terperinci. Sebab saya cakap berdasarkan apa yang saya tau. Tak involve pdrm, cuma involve majlis bandaran.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 12:42 AM | Show all posts
Tempoh nak tukar hak milik pun sepatutnta dalam masa 7 hari.

Kalau nak kepastian, mek bolehje call jpj, and pdrm tengok cam mana nak settlekan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 01:07 AM | Show all posts
munchkin posted on 15-4-2014 12:42 AM
Tempoh nak tukar hak milik pun sepatutnta dalam masa 7 hari.

Kalau nak kepastian, mek bolehje c ...

tula hari tu dah tanya pemilik tu kalau nak tukar nama camne..dia kata tunggu roadtax tamat lah..kita pun betul la dia cakap tu..takpelah..nanti mek gi jumpa dia balik tanya camne..mek takut dia tipu..kita tak de asas benda-benda macam ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 01:14 AM | Show all posts
cekmek posted on 15-4-2014 01:07 AM
tula hari tu dah tanya pemilik tu kalau nak tukar nama camne..dia kata tunggu roadtax tamat lah..k ...

Aiyooo...mana ada cam tu. bahaya tau. Mek dah bayar. Kalau apa jadi, contohnya saman kereta terkini, nama dia terbabit. Pastu kalau apa terjadi cam mana nak claim?

Jpj kata kata mesti tukar dalam masa 7 hari mengikut website. Now mek nak report apa pun kereta masih atas nama owner lama. You get whtat i mean? Technically kereta to bukan milik mek.  Kalau dia baik hati and nak layan mek. Boleh buat dokument jual beli simple and minta dia tandatangan dengan tarikh terkini.  Kalau dia nak kerjasamalah.

Cuba bincang dgn semua pihak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 02:23 AM | Show all posts
Ni link ni ada info berguna. Harap luangkan masa baca.

http://alkisahzitta.blogspot.com ... ilik-kenderaan.html
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 04:24 PM | Show all posts
munchkin posted on 15-4-2014 02:23 AM
Ni link ni ada info berguna. Harap luangkan masa baca.

http://alkisahzitta.blogspot.com/2011/10/ ...

thanks ye..semalam aku cek ngan IC owner lama..memang sangkut 1 saman tapi bukan kereta kancil..keta dia yang satu lagi..bila cek dengan plat nombor keta kancil aku ni ada 5 saman..wahahaha..tapi laki aku cakap boleh renew roadtax kena orang tu settlekan dulu saman keta dia..n tukar nama plak dalam proses..kitaorang guna agen..agen tu cakap adalah dalam 2-3 bulan baru lepas..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 04:29 PM | Show all posts
cekmek posted on 15-4-2014 04:24 PM
thanks ye..semalam aku cek ngan IC owner lama..memang sangkut 1 saman tapi bukan kereta kancil..ke ...

oklah goodluck.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2014 12:52 AM | Show all posts
Terima kasih mod @genchi atas pemebrian rezeki kredit hari ni.  
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2014 08:11 AM | Show all posts
munchkin posted on 16-4-2014 12:52 AM
Terima kasih mod @genchi atas pemebrian rezeki kredit hari ni.

u r walkam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list