Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
294
View
6
Reply

MAISINGGAH✿59 Tempat Menarik Di Langkawi~Terokai Keindahan Permata Kedah

[Copy link]

Author: LelaRentaka7       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2021 04:06 PM | Show all posts |Read mode
Edited by LelaRentaka7 at 14-9-2021 04:13 PM



59 Tempat Menarik Di Langkawi | Terokai Keindahan Permata KedahBy
Mai Singgah -

February 24, 2020




[url=https://api.whatsapp.com/send?text=59+Tempat+Menarik+Di+Langkawi+%7C+Terokai+Keindahan+Permata+Kedah%20%0A%0A%20https://www.maisinggah.com/10-tempat-menarik-di-langkawi/]
[/url]



Jika anda sedang merancang percutian ke Pulau Langkawi, Sudah pasti anda mencari tempat menarik untuk dilawati semasa anda berada di sana.

Kami telah menyediakan senarai 59 tempat menarik di Langkawi berserta dengan sedikit maklumat berkaitan Tempat, Harga Tiket, dan Waktu Operasi bagi memudahkan anda merancang percutian anda ke Pulau Langkawi.
59. Splash Out Langkawi
Sumber: Zrin Production
Dikelilingi oleh lautan membiru, Splash Out Langkawi menawarkan 12 tarikan berbeza yang dapat membawa anda ke dalam dunia air yang penuh dengan keseronokan. Antara tarikan yang ada adalah Wild Water (kolam ombak), Sprinkle Island (percikan air gergasi), River of Life (kolam apungan untuk suasana yang lebih santai), Ragin Racers (gelongsor curam dengan kelajuan 50km/jam), Poseidons Revenge, Splash-Tacular, Perfect Storm, Shipwreck Falls dan banyak lagi.
Mengenai kemudahan yang disediakan, Splash Out Langkawi lengkap dengan restoran, caf, kiosk, tandas, locker, surau dan sebagainya.

Alamat
Operasi Harga Tiket
Alamat: 79, Persiaran Mutiara 2, Pusat Perdagangan Kelana Mas, 07000 Langkawi, Kedah






58. Morac Adventure ParkSumber: Morac Adventure Park
Pernah cuba aktiviti go-kart? Kalau anda melihat go-kart yang terdapat di Morac Adventure Park, mesti dah hilang feel bila bergo-kart di tempat lain. Tapi kenapa? Ini kerana di Morac Adventure Park anda dapat menikmati pengalaman go-kart yang bukan calang-calang, tapi yang bertaraf antarabangsa. Kalau anda nak tahu, Morac Adventure Park ini dimiliki dan diuruskan oleh pelumba percubaan F1, Fairuz Fauzy dan juga pelumba GT terkenal Jepun, Genji Hashimoto.
Go-kart yang digunakan bukanlah seperti biasa yang kita lihat, tapi adalah go-kart berjenama Sodikart SR4 yang merupakan buatan Perancis yang dapat memberikan keselesaan dan juga fleksibiliti yang optimum. Go-kart jenis ini dikatakan cukup ringan sehingga membuatkan pemanduan terasa lebih enjoy daripada biasa.

Di samping itu, kepanjangan litarnya juga tidak seperti litar go-kart lain yang hanyalah beratus meter kerana litar di sini cukup panjang untuk memberikan anda kepuasan pemanduan sebenar.
Berkepanjangan 1.5 km, litar ini lengkap dengan 12 selekoh untuk anda tempuhi. Tidak cukup dengan itu, pencapaian anda pada setiap lap akan dicatatkan dan dihantar secara terus ke dalam telefon pintar/emel sekaligus dapat melihat kedudukan anda berbanding dengan pelumba yang lain. Mana nak jumpa go-kart yang hi-tech macam ni di Malaysia?
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Morac Adventure Park, Jalan Pantai Cenang, Langkawi






57. Ayer Hangat Village Langkawi
Sumber: Ayer Hangat Village Langkawi
Dah lenguh kepenatan selepas berjam-jam makan angin di sekitar Langkawi yang tak terkira banyaknya tarikannya ni? Itu petandanya anda patut datang ke Ayer ataupun Air Hangat Hot Spring. Seperti nama pekannya, Ayer Hangat adalah sebuah tarikan telaga air panas tiga tingkat.
Kalau anda nak tahu, air panas di sini bukanlah air panas biasa, tapi air panas bergaram yang dikatakan satu fenomena alam yang jarang berlaku dan hanya boleh didapati di 3 buah negara lain di seluruh pelusuk dunia.

Lebih sebab untuk anda berendam badan di dalam air panas ini adalah kerana kandungan mineral yang dimilikinya yang boleh menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti penyakit sendi, kulit dan sebagainya.

Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: 16 Jalan Air Hangat, Mukim Air Hangat, 07000 Langkawi





56. Pulau Rebak Besar
Sumber: Eko Budi Raharjo
Pulau Rebak yang dinamakan sempena nama pokok Rebak ini adalah sebuah tarikan alam semula jadi yang berkeluasan 390 ekar dan dikelilingi oleh hutan rimba yang telah berusia mencecah 100 juta tahun.
Pulau ini merupakan pulau persendirian yang dimiliki oleh Vivanta by Taj C Rebak Island Resort. Sekiranya anda ingin merasakan suasana tenang seolah-olah berada di atas pulau sendiri, menginaplah di hotel ini. Anda dapat menikmati akses eksklusif kawasan pantai di keseluruhan pulau ini.
Lokasinya, tidak begitu jauh dari pulau lain di sekitar Langkawi seperti Pulau Beras Basah dan Pulau Cenang.
Alamat Harga Tiket
Alamat:
  • Pulau: Pulau Rebak, Langkawi
  • Hotel: Vivanta by Taj C Rebak Island Resort, Pulau Rebak, Langkawi





55. Kota Mahsuri & Makam Mahsuri
Sumber: naturallylangkawi.my
Mengikut lagenda, dipercayai bahawa Kota Mahsuri merupakan tempat di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan.
Siapa Mahsuri ?
Mahsuri merupakan seorang gadis kelahiran Pulau Langkawi yang telah difitnah serta dibunuh kerana dituduh berdua-duaan dengan seorang penyair yang bernama Deramang ketika suaminya Wan Derus keluar dari Pulau Langkawi Mahsuri untuk melawan tentera Siam.
Darah Mahsuri dikatakan berwarna putih sebagai bukti bahawa dia tidak bersalah dan difitnah. Mahsuri juga telah menyumpah Pulau Langkawi supaya tidak akan subur dan aman sehingga tujuh keturunan beliau.
Sumber: naturallylangkawi.my
Kota Mahsuri ini terletak di mukim Ulu Melaka 12km dari Pekan Kuah berhampiran dengan lapangan terbang Padang Matsirat.
Makam Mahsuri ini telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang melambangkan seni bina rumah Langkawi yang popular pada ketika itu.

Tempat ini juga dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Di dalam kompleks tersebut juga terdapat sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri .
Sumber: naturallylangkawi.my
Anda juga boleh membeli cenderamata yang bertemakan Langkawi untuk di bawa pulang sebagai hadiah atau kenangan kerana banyak kedai-kedai yang menjual cenderamata di sini.
Jika anda menggunakan perkhidmatan kereta sewa, jangan risau kerana tempat letak kereta percuma.

Bayaran sebanyak RM0.50 sen akan dikenakan jika anda ingin menggunakan tandas awam. Terdapat kolam ikan di pintu masuk untuk mengalu-alukan anda, air yang sangat hijau dan kawasan sekitar yang bersih juga menjadi salah satu tarikan selain daripada cerita sejarah disebaliknya.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Kampung Mawar, 07000 Langkawi, Kedah, Malaysia











Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 04:08 PM | Show all posts
54. Dataran LangSumber: naturallylangkawi.my
Datang ke Langkawi tapi terlupa nak bergambar dengan arca burung helang ni? Anda wajib patah balik! Burung helang gergasi di Dataran Lang ini adalah mercu tanda terpenting di Langkawi. Mesti anda tertanya-tanyakan, apa sebenarnya kaitan burung helang dengan Langkawi?
Berdasarkan bahasa Melayu klasik, kawi bermaksud perang yang kemerahan, manakala lang pula adalah daripada perkataan helang, maka, Langkawi sebenarnya bermaksud burung helang yang berwarna perang kemerahan. Namun ada juga yang mengatakan bahawa Langkawi ini adalah gabungan dua perkataan Sanskrit iaitu langka dan juga wi yang membawa maksud keindahan dan tidak terkira.

Walau apa pun maksud sebenarnya, anda tidak patut melepaskan peluang untuk bergambar berlatar belakangkan arca ini dan untuk singgah ke Dataran Lang ini kerana dari sini anda juga dapat menyaksikan pemandangan yang mengagumkan di sekitar Kuah Bay.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Dataran Helang, Kuah, 07000 Langkawi, Kedah | Tel: +604 966 7789 (Langkawi Tourist Information Centre)





53. Air Terjun TemurunSumber: Jalan-Jalan Cari Makan Di Kedah
Air Terjun Temurun yang terletak di Datai Bay adalah air terjun 3 tingkat yang tertinggi di Langkawi. Air terjun ini diairi oleh air sungai daripada utara Gunung Mat Cincang. Batuan yang terdapat di kawasan air terjun ini dikatakan telah berusia mencecah 500 juta tahun.
Dari tempat meletak kereta di laluan utama, kawasan air terjun yang terendah dapat diakses dalam hanya 5 minit berjalan kaki.

Laluan di dalam hutan rimba Gunung Mat Cincang yang disediakan sepanjang perjalanan ke kawasan air terjun juga cukup mesra pengunjung, lengkap dengan beberapa buah gazebo yang boleh anda singgahi untuk merehatkan badan dan menghirup kesegaran oksigen yang ditawarkan.
Sebagai peringatan, Air Terjun Temurun adalah sebuah tarikan yang mengikut musim yang mana anda dapat menikmati curahan air yang banyak hanya ketika musim hujan iaitu dari bulan September C Oktober.
Alamat
Alamat: Temurun Waterfall, 07000 Langkawi, Kedah



52. Temonyong Night MarketSumber: cavinteo.blogspot.com
Kalau anda tercari-cari kudapan dalam harga bajet untuk dinikmati setelah puas makan angin, datanglah ke Pasar Malam Temonyong yang terletak di Kampung Lubok Buaya.
Pasar malam ini dibuka pada setiap hari Khamis dari jam 6 petang hingga 11 malam. Kalau anda merancang untuk ke sini, seeloknya, datanglah seawal yang mungkin supaya mudah untuk anda mendapat tempat parking kereta.
Dah jumpa parking, berjalan-jalan di sepanjang pasar ini anda akan menemui bermacam jenis makanan seperti sate, nugget, fishball, aneka kuih, cempedak goreng, kuew teow, nasi goreng, kebab dan lain-lain lagi. Air yang dijual juga datang dalam pelbagai jenis warna, tapi yang paling wajib anda cuba adalah jus mangga (Fresh Mango Juice) yang dijual di pasar ni, memang padu!
Alamat Waktu Operasi
Alamat: Kampung Lubok Buaya, 07000 Langkawi, Kedah




51. Pantai KokSumber: Langkawi Hotspot
Pantai Kok adalah sebuah pantai pendek yang dikelilingi oleh pokok-pokok kelapa dan pokok lain yang rendang. Di sekitarnya, anda turut dapat menyaksikan pemandangan bukit-bukit batu kapur serta dua buah pulau.
Selain lokasi yang menarik untuk menikmati pemandangan, perairannya juga sesuai untuk anda bermandi-manda bersama keluarga kerana keadaan airnya yang cetek. Suasana di sekitar pantai ini secara keseluruhannya cukup mendamaikan dan tidak sesibuk pantai lain di sekitar Langkawi. Namun begitu, pada hujung minggu, ramai penduduk tempatan menjadikan kawasan pantai ini sebagai destinasi pilihan.
Alamat
Alamat: Jalan Pantai Kok, 07000 Langkawi, Kedah



50. Pulau Tepor LangkawiSumber: Indah Permai Travels & Tours SDN. BHD
Pulau Tepor Langkawi adalah sebuah pulau berbentuk U yang tidak melalui sebarang pembangunan mahupun dihuni oleh sesiapa. Dari masa ke masa, bot yang membawa pelancong akan berhenti di sini untuk memberi peluang kepada sesiapa yang ingin menikmati keindahan yang ditawarkan.
Sebagai sebuah pulau yang masih terpelihara keasliannya, anda dijanjikan pemandangan yang terindah daripada kawasan pantai yang berpasir bersih. Lokasinya adalah di antara Pulau Rebak Besar dan Pulau Beras Basah.
Alamat
Alamat: Pulau Tepor, Langkawi



49. Langkawi GlidersSumber: Langkawi Gliders
Pernah dengar tentang paragliding? Aktiviti glider ini lebih kurang sahaja dengan paraglide di mana anda dapat terbang di udara tapi, yang membuatkan glider ni lebih syok adalah sebab anda boleh duduk dengan relaks di atas kerusi sambil menikmati pemandangan. Kalau bertuah, dapatlah terbang sekali dengan burung-burung.
Seolah-olah menaiki helicopter, dengan mengikuti aktiviti Langkawi Gliders anda dapat menikmati pemandangan tanpa batasan sekitar Langkawi sejauh mata memandang dari awan yang tinggi.
Alamat
Alamat: Langkawi Gliders, 07000 Langkawi, Kedah | Tel: +6014-636 3685



48. Pulau Kentut Besar & KecilSumber: Globalia Naesa‎
Ada juga pulau dengan nama sepelik ni ya? Jangan terkejut, ini bukan gurauan, sememangnya pulau bernama Pulau Kentut Besar dan Pulau Kentut Kecil wujud, dan kedua-duanya boleh ditemui di perairan Andaman Langkawi.
Selain nama yang unik, lebih sebab untuk anda datang ke pulau ini adalah kerana ianya menawarkan antara pantai yang paling tenang di Langkawi. Di sepanjang kawasan pantai ini anda boleh berkhemah atau memancing ikan sambil menikmati pemandangan.
Tertanya-tanya macam mana pulau ini boleh dapat nama sebegini rupa? Berdasarkan sebuah kisah lagenda, pulau ini mendapat namanya daripada sebuah insiden yang terjadi sewaktu majlis perkahwinan anak perempuan kepada Gunung Mat Cincang dan anak lelaki Gunung Raya.
Keluarga pengantin perempuan dikatakan telah menyajikan nasi separuh masak kepada pengantin lelaki yang menyebabkan mereka terkentut sebanyak dua kali selepas santapan.
Alamat
Alamat: Pulau Kentut Besar / Kecil, Langkawi



47. Makam Purba (Kampung Padang Gaong)Sumber: Zaki Mohamed
Bagi para pencinta sejarah, lawatan ke sini boleh menjadi pelengkap perjalanan anda, walaupun bukanlah destinasi yang wajid disinggahi, tapi sebagai salah satu peninggalan tertua di Langkawi, apa salahnya untuk melihat sendiri di depan matakan?
Makam Purba yang terletak di Kampung Padang Gaong atau dalam sekitar 13 km dari Pekan Kuah ini adalah sebuah kubur lama yang telah ditemui pada tahun 1975 ketika proses mengorek tanah untuk pembinaan rumah.
Makam yang berkepanjangan sekitar 236 cm ini dipercayai adalah kubur seorang perempuan yang berkemungkinan memiliki kaitan dengan pendudukan Acheh di Langkawi pada suatu ketika dulu.
Alamat
Alamat: Makam Purba, Kampung Padang Gaong, 07000 Langkawi, Kedah







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 04:16 PM | Show all posts
46. Masjid Al HanaSumber: Sage Automobile
Masjid Al Hana adalah sebuah masjid yang dikatakan terbesar dan paling terkenal di Langkawi. Masjid yang bergaya Moorish atau Andalusia ini telah didirikan pada tahun 1959 dan dirasmikan oleh Tunku Abdul Rahman.
Dinding ruangan solatnya diukir dengan ayat-ayat al-Quran yang terpilih. Kubah masjid ini pula dapat dilihat dengan jelas kerana pancaran warna emasnya.
Lokasinya hanyalah beberapa tapak dari kedai jualan bebas cukai Kuah. Tarikan lain yang berdekatan adalah seperti Kompleks Jeti Pelancongan dan juga Dataran Lang.
Alamat
Alamat: Mukim Kuah, 07000 Pulau Langkawi, Kedah



45. Datai BaySumber: The Datai Langkawi
Pernah disenaraikan sebagai antara 10 kawasan pantai terbaik di dunia oleh National Geographic, pantai yang berkepanjangan 1.5 km ini menyajikan pemandangan lautan Andaman yang berwarna biru firus yang sungguh mengujakan.

Baca: 25 Tempat Makan Menarik Di Langkawi (2020)

Di samping pemandangan indah, pelbagai aktiviti menarik turut ditawarkan di sini seperti windsurfing, snorkeling, kayak, bot layar dan banyak lagi.
Sebagai info untuk anda yang ingin ke sini, Datai Bay sebenarnya adalah sebuah kawasan pantai peribadi yang boleh diakses oleh para penginap hotel di sekitar. Namun begitu, anda boleh juga memasuki kawasan pantai ini dengan caj tambahan.
Alamat
Alamat: Datai Bay, 07000, Kedah



44. Pulau DangaliSumber: Langkawi UNESCO Global Geopark
Pulau Dangali adalah sebuah destinasi yang agak jarang didengar menjadikan ianya salah satu khazanah tersembunyi di Langkawi. Untuk ke sini, anda boleh menaiki bot dari jeti Pulau Langkawi dengan masa perjalanan dalam sekitar 2 jam.
Setibanya di sini, anda dapat melihat kawasan pantai berpasir dengan air yang sungguh jernih bak kristal sehingga menampakkan hidupan marin yang berenang bebas. Sangat menarik bukan?
Apa lagi? Jangan lepaskan peluang untuk bermandi-manda sambil menikmati keindahan panorama dalam lautannya yang bakal terbawa-bawa sehingga ke mimpi.
Alamat
Alamat: Pulau Dangali, Langkawi, Kedah



43. Paradise 101 LangkawiSumber: Paradise 101
Nikmati keterujaan dan keseronokan melampau dengan meluangkan masa di Paradise 101 Langkawi. Sesuai dengan namanya, tarikan ini sememangnya syurga bagi sesiapa yang ingin merasai kepuasan sebenar semasa bercuti di Langkawi, dari kemudahan untuk melakukan pelbagai jenis sukan air / lasak hinggalah kepada lawatan dengan menaiki bot untuk menikmati pemandangan matahari terbenam, segalanya berpusat di sini.
Nak tahu secara spesifik aktiviti yang ditawarkan? Antaranya adalah Zip Line Experience, Boat Thrill Ride, Banana Boat, Kayak Fun, Parasailing, Jet Ski dan banyak lagi!
Dapatkan Pakej Diskaun Di KKday Alamat Harga Tiket
Alamat: Paradise 101 Langkawi, 07000 Langkawi, Kedah





42. Air Terjun Durian PeranginSumber: Ravi Gupta
Setelah puas beraktiviti lasak atau berjalan-jalan, destinasi terbaik yang boleh dilawati sebelum pulang ke tempat penginapan adalah ke kawasan air terjun yang dapat mengembalikan kesegaran badan. Salah satu lokasinya adalah di Air Terjun Durian Perangin.
Untuk menuju ke sini, anda perlu mendaki dalam sekitar 20 minit sahaja. Jangan risau, perjalanan ke sini cukup mudah untuk dilalui.
Setibanya di kawasan air terjun, jangan buang masa lagi,  anda boleh terus terjun ke dalam air dinginnya, lagi best kalau anda bermandi-manda betul-betul di bawah curahan air terjun, memang puas! Sambil-sambil berendam badan, anda mungkin dapat melihat beberapa ekor ikan berenang dengan bebas.
Alamat
Alamat: Air Terjun Durian Perangin, 07000 Langkawi, Kedah



41. Pantai Pasir TengkorakSumber: Sopansantun Klasik‎
Pantai Pasir Tengkorak adalah salah satu daripada tarikan yang menawarkan segala yang diimpikan para pencinta pantai. Ini kerana di sekitarnya terdapat hutan rimba yang penuh kehijauan, pasir putih yang lembut di telapak kaki, air yang berwarna biru kristal serta paras air yang cetek menjadikan ianya sesuai untuk dijadikan lokasi bermandi-manda.
Bukan itu sahaja, pantai ini juga lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti tandas, bilik mandi, meja santai dan gazebo. Namun begitu, tiada kedai makan atau gerai yang boleh didapati di sekitar pantai ini melainkan anda datang pada hujung minggu atau cuti umum ketika mana banyak gerai akan dibuka di pagar utama.
Alamat
Alamat:  Pantai Pasir Tengkorak, 07000 Langkawi, Kedah



40. Laman Padi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 04:21 PM | Show all posts
40. Laman PadiSumber: naturallylangkawi.my
Laman Padi merupakan sebuah kompleks yang luas, bukan sekadar dikuasai oleh kehijauan sawah padi tapi juga taman-taman herba dan muzium. Terletak di Pantai Cenang, Laman Padi mula dirasmikan pada tahun 1999 untuk memberi peluang kepada orang ramai bagi mempelajari dengan lebih mendalam tentang proses penghasilan padi dan mengetahui banyak lagi informasi menarik lain tentang makanan ruji di nusantara ini.
Anda juga boleh melibatkan diri dalam proses penanaman dan penyemaian padi dengan bantuan pemandu pelancong yang ada. Jangan lupa untuk membawa pakaian lebih sebab dalam aktiviti ni anda perlu melalui kawasan yang berlumpur dan bersahabat dengan kerbau atau lembu yang ada.
Untuk aktiviti yang lebih santai, anda boleh sahaja melawat muziumnya yang sejuk beraircond. Muzium ini padat dengan segala fakta menarik dan penting berkaitan padi. Turut terdapat di sini adalah pameran peralatan yang digunakan dalam penghasilan padi / beras di Langkawi serta evolusinya.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat : Laman Padi, Pantai Chenang, Mukim Kedawang 07000





39. Kereta Kabel LangkawiSumber: naturallylangkawi.my
Menggunakan teknologi yang didatangkan dari Swizerland, tak perlulah anda risau sampai menggeletar bila menjejakkan kaki ke dalam Kereta Kabel Langkawi. Semasa menaiki kereta kabel ini nanti, anda sekeluarga boleh menikmati pemandangan flora dan fauna di sekitar yang mencakupi hutan belantara, Air Terjun Telaga Tujuh, lautan yang membiru sehinggalah ke kepulauan di Thailand.
Panorama mengujakan ini bukan sahaja dapat dilihat melalui tingkap tapi juga melalui lantai kacanya. Kalau gayat, janganlah tengok bawah ya?
Laluan kereta kabel ini secara keseluruhannya berkepanjangan 2.2 km dengan aerial atau tali kabel yang bersambung dari Oriental Village di Teluk Burau hinggalah ke puncak Gunung Mat Cincang. Dengan jarak sebegini jauh, kereta kabel Langkawi merupakan yang terpanjang di dunia. Masa yang diambil untuk ke puncak adalah dalam sekitar 15 minit.
Dinasihati anda semak jadual penyelengaraan Cable Car di laman web rasmi panoramalangkawi.com sebelum datang.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Oriental Park, Langkawi | Tel: +60 4-959 4225






38. Langkawi Sky BridgeSumber: naturallylangkawi.my
Terletak di stesen terakhir atau teratas Kereta Kabel Langkawi adalah tarikan Langkawi Sky Bridge. Siap dibina pada tahun 2004, Langkawi Sky Bridge adalah sebuah jambatan gantung berkepanjangan 125 meter yang dibina di atas Gunung Mat Cincang.
Berketinggian 100 meter dari tanah dan 2300 kaki dari paras laut, jambatan ini mampu menampung sehingga 200 orang pada satu-satu masa.
Dengan ketinggian pada paras ini, anda dapat menyaksikan keindahan sekitar Langkawi umpama seekor burung yang terbang bebas di angkasa, saujana mata memandang.
Teringin penulis kongsikan satu fakta menarik terutama sekali bagi sesiapa yang suka menonton filem Hindustan, kalau anda nak tahu, salah satu babak dalam movie Don: The Chase Begins Again telah dirakamkan di sini. Tunggu apa lagi? Singgah jangan tak singgah!
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Jalan Telaga Tujuh Teluk Burau, Langkawi, Kedah 07000





37. Underwater World LangkawiSumber: naturallylangkawi.my
Underwater World Langkawi adalah salah satu aquaria yang terbesar di rantau Asia. Beroperasi sejak tahun 1995, Underwater World Langkawi menempatkan banyak zon berbeza yang bersesuaian dengan habitat atau spesies hidupan marin atau air yang wujud.
Antara zon yang terdapat di sini adalah River Ecosystem, Temperate (South American Fur Seal dan African Penguin), Sub-Antarctic (Rockhopper Penguin), Hexagonal Tank (menempatkan ikan jerung), zon Venemous & Poisonous dan banyak lagi.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat : Zon Pantai Cenang, Mukim Kedawang, 07000, Langkawi | Tel : +604 955 6100 | +604 959 1357







36. Langkawi WIldlife ParkSumber: Langkawi Wildlife Park
Bercuti ke Langkawi bersama anak-anak kecil? Langkawi Wildlife Park adalah salah satu destinasi yang perlu anda jadikan top priority! Bukan seperti zoo biasa, ramai pengunjung yang memuji dan sejuk hati melihat bagaimana keadaan haiwan-haiwan di sini terjaga dengan baik.
Di sini anda sekeluarga boleh berinteraksi dengan haiwan yang ada dengan menyentuh dan memberi mereka makan. Antara haiwan yang boleh diberikan makan adalah arnab, burung, rusa, ikan, itik dan sebagainya. Sesetengah haiwan pula hanya perlu diberi  makan pada waktu tertentu seperti  Amazon Arapaima, buaya dan Love Birds (Budgerigars).
Sambil melihat haiwan yang ada di sini, anda juga dapat mengisi minda dengan pelbagai info menarik yang dikongsikan oleh pemandu pelancong yang disediakan untuk pelawat.
Yang menariknya, tak kira hujan atau panas, anda sekeluarga dapat meneroka sekitar zoo ini tanpa perlu risau tentang cuaca kerana sepanjang perjalanan di dalam zoo ini lengkap dengan laluan berbumbung.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Lot 1485, Jalan Ayer Hangat, Kampung Belanga Pecah | Tel: +604 966 5855 | Email: wildlifeplanet@gmail.com






35. Air Terjun Telaga TujuhSumber: naturallylangkawi.my
Air Terjun Telaga Tujuh diberikan nama berdasarkan daripada kehadiran 7 mata air yang membentuk air terjun ini. Air daripada telaga atau kolam yang pertama menjadi sebatang sungai yang kemudiannya melalui kolam-kolam air yang lain.
Pemandangan di sekitar air terjun ini mampu menggugat jiwa sesiapa sahaja dek kerana keindahannya sehingga dikatakan ia menjadi tempat pilihan pari-pari bermandi-manda, benar atau tidak cerita ni, tiada siapa yang tahu. Keistimewaan lain Air Terjun Telaga Tujuh ini adalah kerana airnya dikatakan mampu merawat penyakit.
Untuk menuju ke kawasan air terjun ini, anda perlu mendaki dalam sekitar 45 minit C sejam sebelum tiba ke puncak yang berketinggian 90+ meter melalui 600 C 900 anak tangga curam yang disediakan. Pastikan anda membawa air minuman yang cukup dan kasut yang bersesuaian untuk melalui jalan yang licin dan curam.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat : Gunung Mat Cincang , 1km dari Oriental Village | Tel : +604 966 7789





34. Crocodile Adventureland LangkawiSumber: naturallylangkawi.my
Hanyalah dalam sekitar 30 minit dari pekan Kuah dan 10 minit pemanduan dari Cable Car (SkyCab), Crocodile Adventureland Langkawi adalah sebuah tarikan berlatar belakangkan gunung-ganang hijau yang menempatkan hampir 4000 ekor buaya daripada yang masih muda hinggalah yang telah mencapai usia emas yang terdiri daripada spesies seperti buaya tembaga, buaya sumpit, Guinea, Siam dan sebagainya.
Semasa berada di sini, jangan lepaskan peluang untuk melihat pertunjukan dan menyertai banyak aktiviti menarik yang ditawarkan seperti memancing buaya, pertunjukan buaya melompat, memberi buaya makan, sesi bergambar dan sebagainya.
Sebagai info, waktu buaya mengawan adalah antara bulan Disember -C Januari ketika mana buaya jantan menjadi agak agresif. Musim penetasan telur pula adalah antara bulan Februari C Ogos ketika mana buaya betina lebih agresif untuk mengawasi telur mereka.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Tmn Buaya Langkawi Sdn Bhd, Jalan Teluk Datai, Mukim Air Hangat, 07000 Langkawi, Kedah Darul Aman | Tel: +604 959 2559






33. Buffalo ParkSumber: Buffalo Park Langkawi
Dibuka pada tahun 2006, Buffalo Park merupakan sebuah tarikan yang wajib dilawati sewaktu bercuti ke Langkawi bagi anda yang merindukan keindahan pemandangan penuh kehijauan sawah padi dan pergunungan.
Seperti namanya, Buffalo Park, di sini anda dapat menemui  sekitar 100 ekor badak air yang digunakan untuk menghasilkan produk tenusu dan baja organik. Suka makan keju? Inilah lokasinya untuk anda mencuba dan memborong sebanyak mana cheese mozzarella yang dibuat segar-segar dari kilang. Tak payah menempah tiket ke Itali untuk merasai keju segar!
Selain keju, susu yang didapati dari ladang ini turut digunakan untuk menghasilkan produk lain seperti ais krim, yogurt dan susu pelbagai perisa. Semua produk dihasilkan secara segar dari ladang ini sendiri!
Di samping membeli-belah hasil tenusu kerbau yang segar, anda sekeluarga juga boleh melakukan banyak aktiviti menarik yang ditawarkan di sini seperti memberi kerbau makan dan memerah susu kerbau. Anda juga boleh melihat bagaimana keju mozzarella ini dihasilkan.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat:  Jalan Nyior Chabang, Kampung Nyior Cabang, Langkawi 07100





32. Galeria PerdanaSumber: Muhd Ramdzan Rahmat II
Galleria Perdana merupakan sebuah galeri yang telah ditubuhkan untuk mempamerkan hadiah-hadiah dan anugerah yang telah diterima oleh Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dan isteri beliau, Tun Dr. Siti Hasmah bt. Mohd. Ali.
Galeri yang dibuka pada tahun 1995 ini terletak di dalam kawasan perkampungan Kilim dengan keluasan 5.3 km persegi. Sebaik sampai di sini anda akan disambut dengan keindahan lanskap di luar galeri yang ditumbuhi dengan pokok-pokok menghijau termasuklah tumbuhan herba.
Untuk pengetahuan anda, muzium ini mempamerkan dalam sekitar 2000 daripada 9000 koleksi pada satu-satu masa yang ditukar dari masa ke masa. Jadi, kalau anda datang ke sini pada waktu yang berbeza, anda mungkin dapat melihat koleksi yang lain daripada sebelumnya.
Pameran di dalam galeri ini terbahagi kepada 3 bahagian. Masa yang diambil untuk habis melihat setiap koleksi di sini adalah dalam sekitar 2 jam.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Jalan Ayer Hangat, Mukim Kilim, 07000 Langkawi





31. Langkawi Mangrove TourSumber: Langkawi Mangrove Tour
Langkawi Mangrove Tour dapat memberikan anda sekeluarga pengalaman menyelami alam sekitar yang cukup mengujakan. Di mana dengan menyertai lawatan ini, anda dapat menerokai kepelbagaian flora dan fauna yang ditawarkan hutan paya bakau Langkawi.
Perjalanan yang anda tempuhi akan melalui kawasan-kawasan seperti sungai yang mengalir tenang, pantai-pantai berpasir putih, pembentukan unik batu-batu kapur dan banyak lagi.
Alamat Harga Tiket
Alamat: White Sands Enterprise ( KV 0003499-M ), Jeti Perlancongan Sungai Kilim, Mukim Air Hangat, 07000 Langkawi




30. Taman Agroteknologi MardiSumber: Taman Agro Teknologi Mardi Langkawi
Berkeluasan 27.39 hektar, Taman Agroteknologi Mardi menawarkan anda sekeluarga pengalaman yang penuh manfaat kerana di sini anda sekeluarga dapat mempelajari banyak perkara berkaitan teknologi-teknologi yang digunakan dalam menghasilkan pelbagai jenis tumbuhan di Malaysia.
Anda dapat melihat lebih daripada 20 jenis pokok buah-buahan seperti buah nanas, buah cempedak, buah belimbing, buah mangga dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, tumbuhan herba juga boleh didapati di sini. Kesemua jenis tumbuhan yang dihasilkan di sini dapat dilihat tanpa perlu mengeluarkan peluh kerana anda akan dibawa meneroka dengan menaiki pengangkutan yang disediakan.
Yang bestnya, setelah puas melihat kesemua ladang yang terdapat di sini, anda akan dibawa untuk bersantai di sebuah perhentian untuk menikmati pelbagai jenis buah tempatan yang terhasil mengikut musimnya. Nak tahu apa lagi yang best? Anda boleh menikmati semua ini secara percuma! Sekiranya anda bercadang untuk ke sini, datanglah ketika musim buah yang tak lain tak bukan dari bulan Mei sampai Julai.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: 1, Jalan Padang Gaong, Lubuk Semilang, Ulu Melaka Kuah, 07000, Langkawi







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 04:23 PM | Show all posts
29. Muzium 3D LangkawiSumber: Langkawi SkyCab
Muzium 3D Langkawi adalah salah sebuah tarikan yang terletak di Oriental Village. Muzium ini bertempat di dalam sebuah bangunan 3 tingkat yang mempamerkan bukan sedikit tapi 200 buah lukisan 3D! Ingin lagi sebab kenapa anda perlu melawat muzium ini? Kalau anda nak tahu, muzium ini memiliki koleksi lukisan 3D yang terbesar di negara ini dan antara yang terbesar di dunia!
Muzium ini terbahagi kepada 9 zon berbeza iaitu Zon Interaktif 1 dan 2, Zon Malaysia, Zon Akuarium, Zon Klasik, Zon Main Hall, Zon Fantasi, Zon Safari dan Zon Ilusi Optik.
Masa yang diambil untuk habis bergambar dengan sepuas hati semua karya realistik di sini adalah antara 3 ke 4 jam. Jadi, yang wanita, pastikan mekap anda tak cair walaupun dah berpeluh!
Alamat Harga Tiket
Alamat: Oriental Village Burau Bay, 07000 Langkawi




28. Pulau Payar Marine ParkSumber: Santousi Photography
Pulau Payar Marine Park adalah sebuah pulau yang tidak dihuni oleh sesiapa namun ianya menjadi destinasi tarikan pelancong yang datang dari serata dunia untuk aktiviti jungle trekking, memerhati burung, menyelam skuba dan snorkeling.
Kalau anda ingin melihat ikan-ikan berenang dengan banyak dan bebas seperti di dalam akuarium di sekitar anda, inilah lokasinya. Nak tahu kenapa banyak sangat hidupan marin dekat sini? Sebabnya adalah kerana ia merupakan salah satu pulau yang termasuk di dalam Taman Marin yang mana aktiviti perikanan adalah dilarang sama sekali.
Selain ikan-ikan, hidupan eksotik lain juga dapat dinikmati keindahannya seperti batu-batu karang yang penuh warna-warni.
Untuk pengetahuan anda, pulau ini memiliki 4 buah kawasan pantai berbeza yang boleh anda pilih sebagai lokasi penerokaan dunia bawah air. Kesemua pantai ini cukup tenang untuk anda berseronok bersama keluarga tanpa risau.
Bagi anda yang ingin menikmati keindahan pulau ini lebih daripada sehari, anda perlu mendapatkan kebenaran untuk berkhemah di sini daripada pihak berkuasa.
Alamat
Alamat: Pulau Payar Marine Park



27. Kilim Karst Geoforest ParkSumber: Kilim Karst Geoforest Park
Kilim Karst Geoforest Park merupakan sebuah kawasan taman hutan yang berkeluasan lebih daripada 100 km persegi. Penerokaan sekitar taman ini dapat membuka mata anda dengan pelbagai jenis keindahan alam yang terdiri daripada pembentukan gua-gua indah, pantai yang memukau pandangan mata, kawasan paya bakau dan banyak lagi.
Sambil melihat keindahan flora anda juga dapat menyaksikan ragam haiwan-haiwan liar yang menjadikan kawasan-kawasan ini sebagai habitat mereka.
Antara lokasi yang menjadi tarikan di sini adalah Gua Kelawar, Gua Buaya, Rumah Terapung dan kawasan Eagle Feeding.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Sungai Kilim Tourist Jetty, Kampung Kilim, Mukim Ayer Hangat, 07000 Kilim, Langkawi





26. Tanjung RhuSumber: Tetamoo
Tanjung Rhu adalah sebuah kawasan pantai yang sungguh mempesonakan keindahannya sehingga termasuk di dalam senarai sebagai antara 100 pantai yang terindah di dunia oleh media antarabangsa, CNN. Wow!
Namun begitu, pantai ini lebih tenang dan privasi berbanding Pantai Cenang. Sambil menikmati kedamaian pantai, anda dapat menikmati pemandangan pokok-pokok rhu yang tumbuh mekar di kiri dan kanan, dah macam di luar negara.
Bukan itu sahaja, kecantikan kawasan pantai ini turut diserlahkan lagi dengan kewujudan bot-bot nelayan dan bot pelancong yang berlabuh di tepian pantai.
Untuk aktiviti yang sering dilakukan di sini pula, aktivitinya adalah seperti parasailing, snorkeling dan banyak lagi. Namun begitu, pantai ini turut menjadi kawasan pantai persendirian yang mana hanya boleh dilawati oleh tetamu penginapan di sekitar kawasan. Oleh itu, terdapat kemungkinan yang anda tidak boleh mengakses pantai ini dari pukul 5.30 pm dan ke atas.
Alamat
Alamat: Jalan Tanjung Rhu, Tanjung Rhu, 07000 Langkawi



25. Skytrex Adventure LangkawiSumber: Fyza Nordin
Ingin melakukan sesuatu yang lasak? Jom ke Skytrex Adventure Langkawi. Kalau anda pernah dengar tentang Skytrex di Shah Alam, cawangan Skytrex di Langkawi ini pula agak berbeza dan lagi best daripada Shah Alam kerana kawasannya yang lebih luas dan waktu operasinya yang lebih kerap.
Memang puaslah kalau dapat beraktiviti kat sini! Sambil melakukan aktiviti lasak yang ditawarkan, anda boleh menikmati pemandangan yang mengujakan Gunung Mat Chincang.
Untuk melakukan aktiviti-aktiviti di sini, anda perlu memiliki berat tidak lebih daripada 100 kg dan ketinggian tidak kurang daripada 1.5 meter. Anda juga boleh memilih untuk melakukan aktiviti di sini mengikut tahap yang berbeza iaitu Beginner, Intermediate dan Expert. Jangan overconfident pula ya?
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Skytrex Langkawi Adventure Park Jalan Teluk Yu Kampung Kok Langkawi Kedah






24. Sandy Skull BeachSumber: Langkawi Tour
Sandy Skull Beach  adalah sebuah tarikan indah yang terletak di kawasan yang agak tersorok di sebalik hutan. Pantai dengan air yang jernih dan pasir putih halus ini sangat menarik untuk dijadikan lokasi bersantai bersama keluarga dalam keadaan penuh privasi.
Anda boleh menggunakan kemudahan-kemudahan yang tersedia di sini seperti surau, pondok, meja, dan tandas. Terasa lapar? Di sini juga turut dibuka beberapa buah gerai yang menjual buah-buahan.
Banyak sebab untuk anda jadikan pantai ini sebagai destinasi lawatan sekiranya ke Langkawi kerana seperti dikatakan tadi, ianya dikelilingi oleh kehijauan pokok-pokok hutan, berpasir halus yang sedap untuk dipijak, air yang jernih bak kristal dan sesuai untuk bermandi-manda. Kalau dilihat di hujung-hujung pantai, turut terdapat pembentukan batuan yang menarik.
Alamat
Alamat: Pantai Pasir Tengkorak, 07000 Langkawi



23. Air Terjun Durian PeranginSumber: Aisyah Raudhahtul Jannah
Disempadani oleh dusun-dusun buah dan perkampungan penduduk tempatan adalah tarikan semula jadi Air Terjun Durian Perangin. Air terjun ini merupakan sebuah air terjun 14 peringkat yang sungguh mengujakan bila dilihat.
Sambil menikmati pemandangan air terjun dengan air yang jernih ini, anda boleh berkelah, berenang atau membuat bbq kerana kemudahan memanggang turut disediakan di sini.
Alamat
Alamat: Hutan Simpan Gunung Raya, Langkawi


22. Air Terjun Temurun
Kalau tak puas lagi dengan sebuah air terjun, singgah pula ke Air Terjun Temurun yang terletak di dalam hutan simpan Mat Chincang, Langkawi.
Pemandangan menenangkan perasaan flora dan fauna di sekitar air terjun ini akan membuatkan jiwa anda terasa seperti dicaj kembali tenaganya dan minda terasa sungguh segar, ditambah lagi dengan bunyi air yang jatuh dari ketinggian 30 meter, membuatkan seluruh deria badan terasa nikmat kedamaiannya.
Sambil menyaksikan keindahan yang terhidang di depan mata, anda boleh melakukan aktiviti-aktiviti seperti berbbq, berkelah, bermandi-manda atau merentas hutan.
Alamat
Alamat: Air Terjun Temurun, 07000 Langkawi



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 04:25 PM | Show all posts
21. Pantai Pasir HitamSumber: Sha Ramson Abdullah
Jangan terkejut, Pantai Pasir Hitam ini bukan hitam pada namanya sahaja, tapi memang pasirnya berwarna hitam. Apa yang membuatkan pasir di pantai ni tak macam kat tempat lain?
Mengikut kisah-kisah mitos yang disampaikan dari zaman ke zaman, pada satu masa dahulu, terdapat seekor burung Garuda yang datang dan menculik seorang puteri cina yang cantik wajahnya dengan niat yang baik, namun begitu, tunang si puteri ini yang datang dari Rome telah bertempur dengan Garuda ini demi mendapatkan kembali puteri.
Perang antara burung Garuda dengan tunang puteri ini tidak henti-henti sehinggalah sampai ke Pulau Langkawi sampai menyebabkan pasir pantai ini menjadi hitam kerana sisa peperangan.
Tapi, kalau diikutkan sebab sebenarnya, tak lah seepik yang disangka, kerana pasir ini menjadi hitam disebabkan oleh campuran kandungan mineral yang berbeza iaitu zirkon, ilmenit dan tourmaline. Dan dikatakan yang mineral-mineral yang terdapat di dalam pasir ini datang daripada Gunung Raya melalui mata air yang mengalir tidak jauh dari pantai.
Alamat
Alamat: Pantai Pasir Hitam, Air Hangat, Langkawi



20. Pantai Teluk YuSumber: Tourism Malaysia
Pantai Teluk Yu ini mendapat namanya daripada tugu-tugu batu yang berbentuk ikan yu yang diletakkan di tepian pantai.
Tapi jangan risau, anda masih boleh bermandi-manda dengan penuh ketenangan di kawasan pantai ini sebab tak ada pun kehadiran ikan yu yang sebenar di sini, airnya juga sungguh tenang untuk anda jadikan lokasi mandi-manda bersama keluarga, tapi ambil tahulah tentang waktu pasang surutnya ya?
Bertempat di antara Pantai Pasir Tengkorak dan Pantai Pasir Hitam, Pantai Teluk Yu ini hanyalah berkepanjangan 200 meter. Sambil bersantai di tepi pantai yang tidaklah sepanjang pantai yang lain ini, anda dapat melihat pemandangan kepulauan Tarutao, Selatan Thailand yang nun jauh dari pandangan mata.
Alamat
Alamat: Pantai Teluk Yu, Ayer Hangat, Langkawi



19. Pantai TengahSumber: Yuruyen Hikayeler
Terletak hanyalah bersebelahan dengan pantai yang meriah dengan pelawat iaitu Pantai Cenang, Pantai Tengah adalah pilihan tarikan alam semula jadi yang lebih tenang untuk anda yang ingin menikmati rasa nyaman pantai yang sebenar tanpa gangguan ramai.
Pantai dengan pasir putih dan air yang jernih ini menawarkan pemandangan matahari terbenam atau menaik yang sungguh mempesonakan. Sambil-sambil melepak-lepak tu, lengkapkan gaya santai tepi pantai anda dengan air kelapa yang menyegarkan tekak.
Dah puas melepak, anda boleh cuba bermacam aktiviti menarik yang ditawarkan di sini seperti banana boat, jet ski, parasailing dan bermacam lagi. Kalau nak buat sesuatu yang relaks, rawatan spa turut ditawarkan di sini.
Alamat
Alamat: Jalan Pantai Tengah, 07000 Langkawi



18. Oriental Village LangkawiSumber: My Malaysia
Oriental Village Langkawi adalah sebuah tarikan yang super best yang terletak di Pantai Kok. Kampung ini bukanlah kampung biasa tapi ianya padat dengan pelbagai aktiviti menarik yang bila dilakukan, pengalamannya akan sentiasa terngiang-ngiang di ingatan.
Antara tarikan yang terdapat di sini adalah kereta kabel, jambatan yang dipanggil Sky Bridge, menaiki gajah, animal feeding, galeri, tempat-tempat shopping cenderamata, kedai-kedai makan dan macam-macam lagi!
Disebabkan banyak sangat tarikan dalam satu tempat menarik, terdapat sebuah kedai yang memberikan khidmat sewa Segway untuk memudahkan anda sekeluarga melalui setiap tarikan tanpa rasa penat.
Alamat
Alamat: Burau Bay Padang Matsirat, 07000 Pantai Kok



17. Telaga Harbour MarinaSumber: Chee Chung
Telaga Harbour Marina adalah sebuah tarikan yang terletak di bahagian barat selepas melepasi Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.
Teluk yang berkeluasan 27 ekar ini padat dengan segala macam fasiliti yang termasuklah laluan papan kayu untuk berjalan kaki dan restoran-restoran masakan laut.
Bila dilihat keadaannya sekarang yang meriah dengan pelbagai kemudahan, tidak terbayang yang pada suatu ketika dulu, kawasan ini hanyalah sebuah perkampungan nelayan kecil yang kini telah dibangunkan.
Alamat
Alamat: Telaga Harbour Marina, Pantai Kok, 07000



16. Pulau Beras BasahSumber: Shira Nasir
Berlatar belakangkan kehijauan hutan yang mekar, Pulau Beras Basah adalah lokasi yang patut anda lawati sekiranya mendambakan pemandangan yang menyegarkan mata.
Anda dapat menikmati pemandangan air laut yang jernih serta pasir putihnya sambil bermandi-manda atau sekadar berkelah di tepi pantai dan menikmati bayu laut yang mendamaikan. Jangan lupa untuk membawa kamera sekali, mana tahu kalau tiba-tiba muncul burung helang atau ikan lumba-lumba di pantai ni?
Alamat
Alamat: Pantai Tengah, 07000 Langkawi



15. Pulau Dayang BuntingSumber: ASAR Travel & Tour
Pulau Dayang Bunting, dengar namanya sahaja dah rasa macam pelikkan? Di sinilah terletaknya sebuah kawasan tasik yang dikatakan menjadi tempat kegemaran puteri kayangan yang bernama Mayang Sari. Malahan kalau dilihat dari jauh, tasik yang terletak dalam jejeran bukit ini kelihatan seperti seorang wanita yang bunting dalam keadaan berbaring.
Sekiranya anda sampai ke kawasan tasik di sini, anda boleh menikmati pemandangan dari platform terapung yang disediakan sambil merendamkan kaki di dalam air tasik. Nak lagi best, terjun dalam air tasik ini untuk sebuah mandian yang sangat menyegarkan badan, tapi jangan lupa untuk mengenakan jaket keselamatan.
Untuk pengetahuan anda, ada juga yang datang semata-mata untuk minum air dari tasik ni yang dipercayai mujarab untuk mendapatkan anak.
Alamat Harga Tiket
Alamat: Pulau Dayang Bunting




14. Island HorsesSumber: Island Horses Langkawi
Island Horses adalah salah satu aktiviti yang tidak patut anda lepaskan kalau berada di Langkawi sekiranya tak kisah untuk berbelanja lebih. Anda boleh melawat Langkawi Horses Equestrian Centre yang hanyalah 10 minit berjalan kaki dari Oriental Village Langkawi untuk sebuah pengalaman yang akan terukir di dalam memori.
Anda boleh merancang untuk menunggang kuda berdasarkan jadual yang disediakan. Jangan risau, walaupun tak pernah naik kuda, pihak Equestrian Centre ini akan pastikan semuanya disesuaikan dengan kemampuan anda.
Antara lokasi penerokaan menggunakan kuda yang ditawarkan adalah melalui kawasan-kawasan air terjun yang tersembunyi, hutan yang menghijau, kawasan-kawasan kampung dan pantai-pantai yang nyaman.
Info: Kebanyakan Rides Bermula Pada Pukul 9.00 am Atau 4.00 pm
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: The Perdana Stables, Telaga Tujuh Waterfalls, Langkawi






13. Kompleks Kraf LangkawiSumber: Kompleks Kraf Langkawi
Kompleks Kraf Langkawi adalah sebuah tarikan yang berkeluasan 98,000 kaki persegi yang terletak sekitar 21 km dari pekan Kuah.
Kompleks yang luas ini memiliki dua buah muzium untuk anda terokai iaitu Muzium Warisan dan Muzium Adat Istiadat Perkahwinan. Di sinilah anda dapat melihat dengan dekat bermacam barangan dan artifak peninggalan masa lampau seperti keris dan banyak lagi.
Lepas puas berjalan dalam kawasan yang seluas ini, mesti rasa laparkan? Tak perlu susah-payah cari kedai makan di tempat lain sebab di kompleks ini juga ada sebuah restoran yang menghidangkan masakan tradisional Melayu yang menarik untuk dicuba.
Alamat Waktu Operasi
Alamat: Kompleks Kraf Langkawi, Teluk Yu, Mukim Bohor



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 04:27 PM | Show all posts
12. Nusantara GamatSumber: Jieyune Iyune‎
Setiap kali luka je, mesti nak sapu minyak gamat, sampai dah tinggal sikit minyak tu kat rumah. Nak isi balik stok minyak gamat di rumah tu, anda boleh datang ke Nusantara Gamat.
Bukan je dapat beli minyak gamat dengan harga yang wow tapi juga dapat melihat sendiri di depan mata macam mana proses dari awal sampai akhir minyak gamat ini dihasilkan!
Hati-hati, kalau anda datang ke sini, bukan minyak gamat je yang akan dibeli, banyak lagi produk lain berasaskan gamat yang tak boleh kalau tak beli memandangkan khasiatnya tinggi bukan main seperti balm, sabun dan macam-macam lagi.
Alamat Waktu Operasi
Alamat: Nusantara Gamat, Jalan Padang Mat Sirat




11. Herbwalk LangkawiSumber: Herbwalk Langkawi
Ingin menimba ilmu lebih banyak tentang tumbuhan-tumbahan herba dan kepentingannya untuk kesihatan? Anda boleh menyertai sesi lawatan taman Herbwalk Langkawi. Sambil menghirup udara segar di dalam taman, anda akan diberikan penerangan yang mendalam oleh Dr. Abdul Ghani Hussain yang telah terlibat dalam dunia perubatan di Langkawi lebih daripada 30 tahun.
Dr. ini kini sedang memberikan perhatian kepada penyelidikan tentang perubatan tradisional Melayu dan perubatan Islamik, di samping aktif mengumpulkan koleksi tumbuhan dengan manfaat perubatan sejak tahun 2000. Kini koleksinya telah pun mencapai 500 jenis kesemuanya.
Anda sekeluarga boleh bertanya sebanyak mungkin soalan berkaitan kesihatan dan penyelidikan-penyelidikan yang telah dilakukan dalam suasana santai. Di akhir sesi, anda akan dibawa ke sebuah pondok tradisional untuk menikmati teh dan kudapan tempatan.
Notis: Perlu Membuat Tempahan Lawatan Sekurang-kurangnya 2 Minggu Sebelum Lawatan
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: 8th Mile Jalan Ayer Hangat | Mukim Ayer Hangat, Langkawi 07000





10. Langkawi Canopy AdventureSumber: Langkawi Canopy Adventures
Langkawi Canopy Adventure adalah sebuah adventure yang tak patut anda lepaskan sekiranya berada di Langkawi. Anda dapat menikmati keindahan yang ditawarkan Gunung Raya Langkawi sambil melakukan pelbagai aktiviti yang mendebarkan jiwa seperti ziplining, merentas hutan yang tebal, abseiling dan memanjat pokok-pokok. Dengar pun dah rasa mengah kan?
Masa yang diambil pun bukannya pendek kerana di sinilah tahap stamina anda akan betul-betul teruji dalam sekitar 2 ke 3 jam. Kalau anda memang sukakan aktiviti lasak, kepuasan melakukan aktiviti ini tak dapat diungkapkan dengan kata-kata.
Alamat Harga Tiket
Alamat: No 1176, Jalan Batu Belah Batu Bertangkup, Kampung Bukit Lembu, 07000 Langkawi




9. Taman LagendaSumber: RA TRAV Car Rental Langkawi
Dibuka pada tahun 1996, Taman Lagenda Langkawi adalah hasil cetusan idea daripada Tun Mahathir. Taman yang berkeluasan 50 ekar ini adalah sebuah lokasi yang perlu dilawati sekiranya anda ingin tenggelam dalam kisah-kisah mitos yang melibatkan Langkawi.
Segala bentuk tugu atau ukiran patung yang menggambarkan legenda atau mitos Langkawi dapat dilihat. Ia juga lengkap dengan papan yang menyampaikan kisah di sebalik arca yang dipamerkan, tak ubah seperti sebuah muzium terbuka.
Di samping semua ini, tarikan lain yang turut dapat dinikmati di sini adalah 4 buah tasik buatan yang indah, bukit tinjau yang berketinggian 20 kaki, laluan berjogging dan banyak lagi!
Alamat
Alamat: Kuah, 07000 Langkawi



8. Taman CHOGMSumber: Amar Pared
Taman CHOGM adalah sebuah tarikan yang berkeluasan 10 ekar yang didirikan untuk memperingati Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel yang telah diadakan di Langkawi pada tahun 1989.
Di dalam taman ini, pelbagai jenis pokok telah ditanam oleh delegasi dari pelbagai negara yang telah datang ketika mesyuarat komanwel ini. Yang menariknya, setiap pokok yang ditanam turut ditandai dengan nama dan negara asal penanam benih pokok tersebut.
Bagi anda yang datang bersama anak-anak kecil, taman ini turut memiliki sebuah taman permainan kanak-kanak.
Alamat
Alamat: Taman CHOGM, Persiaran Putra, Kuah



7. Langkawi Upside Down HouseSumber: Rumah Terbalik Langkawi
Ini adalah salah sebuah lokasi yang anda kena pastikan bateri kamera dan phone dah full sebelum sampai, kalau tak, rugi sebab ini adalah sebuah tarikan unik yang mesti diabadikan dalam foto! Langkawi Upside Down House adalah rumah terbalik yang terletak di dalam kontena.
Disebabkan ianya dipanggil upside down, semua benda yang ada dalam kontena ni adalah dalam kedudukan terbalik. Sampai anda pun boleh pening kepala tertanya-tanya sama ada anda yang terbalik atau barang dalam rumah ni yang terbalik. Jangan malu untuk posing pula! Ada lebih daripada 15 kawasan bergambar lintang-pukang yang terdapat di sini.
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Jalan Padang Matsirat, Kuah, 07000 Langkawi, Kedah





6. UMGAWA Zipline Eco AdventureSumber: Umgawa Legendary Adventures
Terletak tidak jauh dari Kereta Kabel Langkawi, UMGAWA Zipline Eco Adventure adalah sebuah tarikan yang teramatlah best untuk dicuba! Walaupun bayarannya tidaklah murah, tapi pengalaman yang dapat dirasai sewaktu melakukan aktiviti yang ditawarkan tidak dapat ditukar ganti dan pasti tak akan dilupakan seumur hidup.
Kalau dah namanya pun Zipline, inilah tarikan utamanya. Cukup panjang laluan yang akan ditempuhi, sambil bergantung pada zipline ni, anda dapat menikmati pemandangan sekitar Gunung Mat Chincang, Air Terjun Telaga Tujuh dan banyak lagi!
Alamat Waktu Operasi Harga Tiket
Alamat: Umgawa Legendary Adventures, Jalan Telaga Tujuh, 07100 Langkawi





5. Kompleks HIGSumber: Haji Ismail Group
Tak sah kalau tak shopping di Langkawi ni kan? Tapi di mana lokasi shopping tu? Kompleks HIG adalah salah satu tempat yang boleh dilawati untuk sesi keringkan poket. Dekat sini ada bermacam barangan yang dijual dengan harga yang membuatkan anda rasa macam nak borong semuanya!
Dari pinggan-mangkuk, kain pelikat, minyak gamat dan macam-macam lagi, boleh dibeli tanpa rasa bersalah!
Alamat Waktu Operasi
Alamat: Jalan Pandak Mayah, Pusat Bandar Kuah, 07000 Kuah




4. Gunung RayaSumber: Langkawi Hotspot
Nak tahu gunung apa yang tertinggi di Langkawi? Gunung Rayalah jawapannya. Gunung yang berketinggian 881 meter ini juga cukup kaya dengan flora dan fauna yang menarik untuk diteroka. Antara hidupan liar yang terdapat di sini adalah monyet, burung helang, burung enggang, kelawar dan banyak lagi.
Sebaik sampai ke kawasan puncak gunung ini, anda akan disajikan dengan pemandangan yang mengujakan sekitar Langkawi, perairan Andaman dan pulau-pulau yang terletak di atasnya.
Alamat
Alamat: Jalan Air Hangat, Langkawi



3. Idaman SuriSumber: Start Travel Tour
Idaman Suri adalah sebuah lagi lokasi membeli-belah yang menarik di Langkawi. Kalau nak tahu, inilah syurga membeli-belah bagi kaum hawa. Di Idaman Suri ini bermacam barangan kelengkapan rumah yang termasuklah pingan-mangkuk dijual dengan harga yang membuatkan wanita rambang mata. Rasanya, boleh penuh satu kereta kalau dah sekali datang ke sini!
Alamat Waktu Operasi
Alamat: Bangunan Idaman Suri, No. 1, Taman Seri Berlian, Kedah, 07000 Kuah




2. Pekan Kuah
Mengikut lagenda, Pekan Kuah mendapat namanya daripada peristiwa pergaduhan anatara dua gergasi, Mat Cincang dan Mat Raya yang wujud pada masa silam.
Akibat daripada pertarungan ini kuah gulai tertumpah mengenangi kawasan ini dan dari situ Pekan Kuah mendapat namanya. Di pekan ini terdapat:
  • Tempat membeli-belah bebas cukai
  • Jeti Feri
  • Dataran Helang
  • Restoran
  • Bank & Pejabat Kerajaan
Salah satu sebab orang datang bercuti ke Pulau Langkawi ini adalah kerana barang di sini bebas cukai. Disebabkan oleh ini, Pekan Kuah merupakan syurga membeli belah kepada yang mencari barang murah. Antara barang yang popular di sini adalah:
  • Coklat Impot Jenama Antarabangsa
  • Set Pinggan Mangkuk & Barang Dapur
  • Minyak Gamat
Jika anda mencari tempat makan yang best di Langkawi anda akan jumpa di pekan ini. Anda boleh pilih untuk menjamu selera dengan hidangan seperti nasi kandar hingga ke makanan laut segar.
Alamat
Alamat: Kuah, 07000 Bandar Kuah, Kedah



1. Pantai CenangSumber: Langkawi Fans
Pantai Cenang adalah antara kawasan pantai yang paling terkenal di Langkawi. Kalau dah terkenal, sudah semestinya kawasan di sekitar tidak mengecewakan, cukup meriah dengan pelbagai jualan barangan dan tempat-tempat yang menawarkan aktiviti air yang menarik seperti jet ski, parasailing, banana boat dan banyak lagi. Tempat makan? Macam-macam kedai ada di sini, pilih sahaja yang menarik selera anda.
Pantai yang juga merupakan antara yang terpanjang di Langkawi ini agak padat dari bulan Oktober hingga Mei. Kalau anda ke Langkawi sekitar bulan yang padat ni, waktu yang terbaik adalah di awal pagi untuk mendapatkan lebih privasi.
Alamat
Alamat: Pantai Cenang, Langkawi 07000



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list