Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
383
View
9
Reply

senarai 49 smartphones yg disable WhatsApp Selepas 1 November 2021

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-9-2021 01:59 AM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 13-9-2021 10:06 AM

WhatsApp sering melancarkan ciri baru untuk pengguna. Tetapi inovasi itu bukan tanpa pengorbanan. Salah satu pengorbanan yang dilakukan ialah WhatsApp menghentikan sokongan untuk sistem operasi (OS) telefon pintar yang lebih lama.

WhatsApp mendedahkan melalui laman webnya, mulai 1 November 2021, telefon pintar Android dengan OS versi 4.0.4 (Ice Cream Sandwich) tidak lagi dapat digunakan untuk mengakses WhatsApp.

Bagi iPhone, telefon pintar dengan iOS 9 tidak lagi dapat digunakan oleh WhatsApp.

WhatsApp tidak lagi menyokong telefon pintar Android yang menjalankan OS 4.0.4 atau lebih lama mulai 1 November 2021, kata WhatsApp seperti dipetik dari laman webnya, Rabu (25/8/2021).


Pengguna telefon pintar dengan OS 4.0.4 juga digalakkan untuk beralih ke peranti yang lebih baru dan menyimpan sejarah mesej sebelum menukar peranti. Syarat untuk menggunakan WhatsApp adalah telefon pintar Android dengan minimum OS 4.1 dan iOS 10.

Berikut adalah 49 telefon pintar yang tidak lagi dapat menggunakan WhatsApp. Senarai ini adalah menunjukkan telefon-telefon yang asalnya yang datang dengan OS yang di bawah OS 4.1 dan iOS 10. Jika anda pernah atau sentiasa membuat upgrading kepada OS version yang terkini, maka anda tidak perlu risau. Whatsapp anda boleh berjalan seperti biasa. Jadi tidak perlulah anda menukar telefon baru.

1. Samsung Galaxy Trend Lite

2. Samsung Galaxy Trend II

3. Samsung Galaxy S2

4. Samsung Galaxy S3 Mini

5. Samsung Galaxy Xcover 2

6. Samsung Galaxy Core

7. Samsung Galaxy Ace 2

8. LG Lucid 2

9. LG Optimus F7

10. LG Optimus F5

11. LG Optimus L3 II Dual

12. LG Optimus F5

Lihat Juga :   Google Duo Menambah Ciri Baru untuk Membantu Anda Tetap Berhubung
13. LG Optimus L5

14. LG Optimus L5 II

15. LG Optimus L5 Dual

16. LG Optimus L3 II

17. LG Optimus L7

18. LG Optimus L7 II Dual

19. LG Optimus L7 II

20. LG Optimus F6

21. LG Enact

22. LG optimus L4 II Dual

23. LG Optimus F3

24. LG Optimus L4 II

25. LG Optimus L2 II

26. LG Optimus Nitro HD

27. LG Optimus 4X HD

28. LG Optimus F3Q

29. ZTE V956

30. ZTE Grand X Quad V987

31. ZTE Grand Memo

32. Huawei Ascend G740

33. Huawei Ascend Mate

34. Huawei Ascend D Quad XL

35. Huawei Ascend D1

36. Huawei Ascend D1 Quald XL

37. Huawei Ascend P1 S

38. Huawei Ascend D2

39. Sony Xperia Miro

40. Sony Xperia Neo L

41. Sony Xperia Arc S

42. Alcatel One Touch Evo 7

43. HTC Deside 500

44. Wiko Cink Five

45. Wiko Darknight

46. Lenovo A820

iOS

47. iPhone SE

48. iPhone 6S

49. iPhone 6S Plus

Apa yang Berlaku dengan WhatsApp di Telefon Pintar Lama?Walaupun WhatsApp telah menghentikan sokongan untuk telefon pintar dalam senarai di atas, itu tidak bermaksud aplikasi akan berhenti berfungsi pada telefon pintar lama ini.

Masalah terbesar ialah peranti yang tidak disokong oleh WhatsApp tidak dapat mengakses kemas kini keselamatan.

Ini juga memudahkan pengguna menjadi sasaran penggodam. Penggodam dapat memanfaatkan kecacatan dalam aplikasi yang tidak dikemas kini untuk mencuri data pengguna.

WhatsApp mengesyorkan agar pengguna telefon pintar di atas mengemas kini peranti mereka kepada yang lebih baru agar sentiasa mendapat update aplikasi terbaru dan dapat menjamin keselamatan.

Jika tidak, pengguna tidak dapat menikmati fungsi aplikasi. Contohnya tidak dapat connect ke Web WhatsApp. Ini adalah kerana, untuk memasuki platform web, WhatsApp akan meminta kod QR dari aplikasi yang dimuat turun di telefon bimbit. Sekiranya telefon sudah lama, besar kemngkinan kod QR tidak dapat dipaparkan.

Sekiranya anda takut kehilangan akses ke Whatsapp pada telefon pintar anda, pengguna perlu membuat backup kepada chat sebelum 1 November 2021. Inilah caranya:

1. Buka WhatsApp, pergi ke menu (tiga titik di sudut kanan atas)

2. Pergi ke Setting dan pilih Chat

3. Klik Chat Backup dan klik Backup.

Kaedah ini dapat menyimpan semua perbualan WhatsApp. Tetapi sekali lagi harus diingat, pengguna tidak boleh memasukkan WhatsApp backup mereka sehingga mereka menukar ke Android 4.1 dan lebih tinggi dan iOS 10 ke atas.macammana.my

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 09:35 AM | Show all posts
Aduhai kene tukau phone la pulak.. Keluhan dari mereka yang kurang berkemampuan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2021 09:48 AM | Show all posts
buragazz replied at 13-9-2021 09:35 AM
Aduhai kene tukau phone la pulak.. Keluhan dari mereka yang kurang berkemampuan...

tak payah pun tak apa kot, whatsapp saja pun yang tak berapa nak support,
asalkan handphone tu jangan format sudahla kot,nak reinstall nanti
dah tak support, lagi pun masih boleh guna lagi,cuma tak dapatla
update security bagai hehe..saya pun masih ada lagi handphone
zaman batu iphone 6s,masih ada nyawa lagi boleh aje guna
cuma tak sedapla, ada lag
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 10:00 AM | Show all posts
trunks replied at 13-9-2021 09:48 AM
tak payah pun tak apa kot, whatsapp saja pun yang tak berapa nak support,
asalkan handphone tu ja ...

Tu la pasal.. cari kat mudah je la yang mur2..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 07:37 PM | Show all posts
semua yang dah tak boleh update dah....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
oh faham

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:23 PM | Show all posts
nasib  hp kita takder dlm list
lagi 5 tahun masih boleh guna ni..
setakat utk whatsapp jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2021 07:34 AM | Show all posts
Vellfire replied at 14-9-2021 11:23 PM
nasib  hp kita takder dlm list
lagi 5 tahun masih boleh guna ni..
setakat utk whatsapp jer

hehe iphone 13 dah keluar, gila apa, yang 12 pun masih belum puas guna lagi

gila keluar model baru,nak cukupkan 100 ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2021 07:35 AM | Show all posts
buragazz replied at 13-9-2021 10:00 AM
Tu la pasal.. cari kat mudah je la yang mur2..

mudah ni banyak scammer hehe.kalau nak murah dan selamat
shopee pun ada jual terpakai murah2 juga..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 04:11 PM | Show all posts
trunks replied at 15-9-2021 11:34 PM
hehe iphone 13 dah keluar, gila apa, yang 12 pun masih belum puas guna lagi

gila keluar model b ...

haha tak leh nak terikut sangat ni
biorlah guna yang lama.. yang penting masih hokey


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list