Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
869
View
27
Reply

Paralimpik Tokyo 2020: Meskipun cedera, Latiff 'terbang tinggi', sumbang emas

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-9-2021 07:34 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Syd at 4-9-2021 08:43 PM

Paralimpik Tokyo 2020: Meskipun cedera, Latiff terus 'terbang tinggi', sumbang emas ketiga negara

Nickyson Nyambar
September 4, 2021 19:05 MYT


Jaguh lompat jauh negara, Abdul Latif Romly menghadiahkan emas ketiga buat negara dalam Sukan Paralimpik Tokyo 2020 selepas atlet badminton para negara, Cheah Liek Hou dan jaguh powerlifting Bonnie Bunyau Gustin sebelum ini. - Gambar Astro AWANI

KUALA LUMPUR : Jaguh lompat jauh para negara, Abdul Latif Romly menghadiahkan kilauan emas ketiga buat negara dalam Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Atlet kelahiran Kangar, Perlis ini berjaya memukau dalam acara final lompat jauh (T20) yang berlangsung di Stadium Olimpik Tokyo pada jam 6 petang waktu tempatan.

Pemenang pingat emas Rio 2016 itu sekali gus mencatatkan rekod terbaik dengan 7.45 meter (m) pada percubaan kedua.

Latif mempamerkan aksi cemerlang di awal persaingan apabila menduduki ranking pertama dengan rekod 7.26m, diikuti 7.45m (rekod terbaik) dan 7.24m.

Percubaan keempat beliau dibatalkan. Namun ia diteruskan dengan percubaan kelima dengan catatan 5.56m. Latiff bagaimanapun tidak dapat meneruskan lompatan terakhir selepas mengalami kecederaan pada lompatan kelima.

Pingat perak pula dimiliki Atlet dari Greece, Athanasios Prodromou dengan catatan terbaik 7.17m. Manakala Nicholas Hum dari Australia memiliki pingat Gangsa dengan catatan 7.12m.

Nicholas Hum dengan catatan terbaik 7.12m. Manakala Athanasios Prodromou dari Greece memiliki pingat Gangsa dengan catatan 7.03m
Kanta Kokubo dari Jepun pula hampir berada di tangga tiga teratas dengan catatan 7.01m.

Untuk rekod, Latif adalah merupakan pemegang rekod dunia dengan lompatan sejauh 7.64m di Sukan Para Asia Jakarta 2018 dan 7.60m untuk rekod Paralimpik.

Terdahulu, atlet badminton para negara, Cheah Liek Hou menghadiahkan pingat emas kedua buat negara selepas menang pada final badminton perseorangan lelaki kategori SU5 Sukan Paralimpik Tokyo 2020 yang berlangsung di Stadium Kebangsaan Yoyogi.

Ia sekali gus menyaksikan Liek Hou adalah pemenang emas sulung acara tersebut memandangkan ini adalah kali pertama badminton dipertandingkan di Sukan Paralimpik.

Manakala pingat emas pertama disumbangkan disumbangkan Bonnie Bunyau Gustin dalam acara powerlifting dalam kelas 72 kilogram (kg).


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah!!

Mmg power lah lompatan tadi.. Form bagus, larian mantap.. Perghh

Tahniah Abdul Latif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
tiga2 lompatan bersih masih jauh berbanding pingat perak kira cam sapu bersih la tu kalau boleh bolot tiga2 pingat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Moh lerr sama2 tgk upacara penyampaian medal uolss.. Dlm pkul 8.10 jap je lagi
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah.terbaik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh yeah!! Pelengkap sasaran emas kontinjen Malaysia. Moga cepat sembuh jgk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
laradelara replied at 4-9-2021 08:00 PM
Moh lerr sama2 tgk upacara penyampaian medal uolss.. Dlm pkul 8.10 jap je lagi

Kat mana ah nk tgk
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 4-9-2021 08:33 PM

Alhamdulillah...tepati dah sasaran team para utk dpt 3 emas...
Dia ni muda lg 24 thn dah dpt 2 kali emas para... Pnjg lg perjalanan dia dlm sukan ni...harap2 akan menyinar lg utk masa2 akan dtg dan semoga dpt rawatan terbaik dr pegawai2 sukan msia...iols bangga betul ngan atlit2 para ni...kuat semangat diorg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 4-9-2021 08:32 PM
Kat mana ah nk tgk

Astro arena tadi pkul 8.20 camtu. Mesti ada ulangan punya lah mlm ni

Sblum acara tu mula, theyols sempat tanya kat coach samada abdul latif akan naik pentas utk amik medal since dia injured kan.. Coach pun xtau sbb x sempat communicate.. Cuma coach tu ckp tadi dia injured mmg menahan sakit smpai kluar air mata

Tadi tgk abdul latif nyanyi negaraku mengalir air mata.. Mesti bangga campur tahan sakit tu. Kuat semangat btol atlet para kita ni.. Bangga kan uolss

Tahniah abdul latif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 08:50 PM | Show all posts
Tahniah Latif! You are one of a kind


#DemiMalaysia #KontinjenMALAYSIA #Tokyo2020 #Paralympics



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniahh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Defying the odds. Way to go!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi yg tak sempat tgk acara petang tadi.. Ni dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2021 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
laradelara replied at 4-9-2021 09:15 PM
Bagi yg tak sempat tgk acara petang tadi.. Ni dia..

Kalau ada video2 momen indah pingat yang lain, bolehlah share kat thread berkenaan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah Latif
Hebat belaka atlit2 para
Membanggakan Malaysia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Syd replied at 4-9-2021 09:22 PM
Kalau ada video2 momen indah pingat yang lain, bolehlah share kat thread berkenaan.

Oraiiit.. Nt i tepek ah
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 09:27 PM | Show all posts
Tadi masa upacara kalungan pingat, Munah dan mak Munah memang menangis bangga. Latif dah buat yang terbaik! Semoga dia cepat sembuh. Paris 2024.. here we come!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by laradelara at 4-9-2021 10:42 PM
makadek replied at 4-9-2021 08:32 PM
Kat mana ah nk tgk


Ni lah yg iolss tgk tadi.. Baru release vid ni.. Fresh from oven utk @makadek & forumers smua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2021 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah!
Team Paralimpik Malaysia hebat!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list