Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
4952
View
56
Reply

"Beradablah Sikit,"-Shiha Zikir Berang Tak Dibenarkan Rakam Video Ketika Disuntik

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-8-2021 04:49 PM | Show all posts |Read mode
Penyanyi dan pelakon Shiha Zikir mempersoalkan adab dan tindakan petugas Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang tidak membenarkan dirinya merakam video ketika disuntik vaksin dos kedua semalam.


Berang dengan insiden yang berlaku ke atasnya, Shiha menerusi hantaran Instagram juga mengakui keliru apabila tidak dibenarkan merakamkan sebarang video sedangkan kerajaan menerusi Menteri Tenaga, Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Khairy Jamaluddin membenarkan sydah secara jelas membuat pengumunan rakaman suntikan vaksin adalah dibenarkan.


  



@khairykj dah cakap dibenarkan ambil video tambahan memang niat nak galakkan orang atau pengikut untuk ambil vaksin.


Sekurang-kurangnya beradablah sikit jika nak cakap dengan penerima dan janganlah bagi alasan yang tak masuk akal. Bukannya tak percaya dekat doktor pun, katanya.


Menurutnya, tiada isu yang seharusnya timbul apabila penerima merakam video kerana perkara tersebut menjadi bahan bukti kepada kedua-dua pihak sekiranya berlaku kejadian tidak diingini.


  



Pada hantaran sama, penyanyi yang gemar memuat naik video kelakar itu turut berkongsi kenyataan media MOSTI, sekali gus membuktikan tindakan merakam video ketika mendapat suntikan adalah dibenarkan.


Menjengah ruangan komen, rata-rata pengikut dan rakan selebriti menyokong kenyataan Shiha dan berpendapat tidak perlu timbul larangan mengenai rakaman video.




Foto: IG




Sebelum ni sumpah saya memang takut dan antivaksin, tapi selepas tengok idola saya, Kak Shiha pergi ambil vaksin sebelum ini, terus saya kemas kini MySejahtera awal bulan lepas dan alhamdulillah dah dapat dos pertama.


Kak Shiha saya setuju, tiada masalah dan isu pun kalau nak rakam video sebab boleh didik rakyat dan orang lain untuk sama-sama ambil vaksin, tulis pengikut.


  



  





Terdahulu, Khairy yang juga Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan berkata, penerima vaksin dibenarkan merakam video suntikan masing-masing bagi mengelak keraguan berhubung isu vaksin kosong yang kerap berlaku kebelakangan ini.


Pada masa sama, petugas kesihatan di PPV turut diarahkan supaya menunjukkan picagari yang sudah diisi kandungan vaksin kepada penerima sebelum dan selepas disuntik. -CARI


Sumber: Kosmo
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 3-8-2021 04:58 PM

Bukan KJ dah kata dibenarkan amik video...atau pegawai bertugas x dpt info
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Lain kali sblm vaksin print siap2 kenyataan menteri yg kata boleh rekod masa vaksin tu..klu ada yg bising tunjuk siap2 kat muka dorang..kau memekak kat ig apa yg kau dapat.lawanlah balik shiha oii..tu hak kita
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kurex at 3-8-2021 05:50 PM

Kenapa aku rasa kau ni propa jah? Dan perlu ke benang mcm ni dikatakan gosip?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala asalkan engko tenguk masa dia cucuk sebelum & selepas cukup la. Tak rasa leceh ke nak rakam2
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
apa apa je la. asal bervaksin. hmmm. artis kan kena la update kat fanssszzz
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 06:36 PM | Show all posts
jgn ambil muka doktor


kalau ambil setakat bahu sendiri  boleh


tp dia ni ambil vidoe mcm mana


xsemua suka vidoe vidoe ni semua apabila dia plan nak rembat vaksin shiha ke


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dejure replied at 3-8-2021 05:07 PM
Lain kali sblm vaksin print siap2 kenyataan menteri yg kata boleh rekod masa vaksin tu..klu ada yg b ...

memekak kat ig la bg viral.. kalau dia print atas kertas majung pun kalau doktor situ xbg, xdpt jgk.. some of petugas ni lain maciam sikit
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa sebab melambatkan proses.
Pastu paham2 la seleburiti yg ambik gambar ni dia suka tala sana sini...
Bukan boleh satu shot and done gitu.  

Tp dah KJ kata boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 07:28 PM | Show all posts

pertama kali iols nampak chuols komen dgn waras
betul tu, nak rakam boleh tapi make sure nampak diri sendiri jah... kalau nak nampak muka vaccinator tu kene minta izin..

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
pulakkkk..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan retis sangkak je perangai camni..ramai je..pastu dok suruh tunggu kejap...tak ready lagi..ubah position bagai..ko ingat ko sorang ke cucuk vaksin badigol ooii..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Frust la influncer2 ni..xleh nk up video..Baru plan nk menggeletis saya takut jarommm..saya takut jarommm..smbil pelok bntal busuk bwk p cucuk vaksin..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
MadameOnion replied at 3-8-2021 07:42 PM
Bukan retis sangkak je perangai camni..ramai je..pastu dok suruh tunggu kejap...tak ready lagi..ubah ...

Proses vaksin tu cepat tu pasal ramai yg puji 20 minit boleh settle dr masuk sampai keluar dewan ppv tu. Tggu nak amek gamba kat booth tu pun lg lama   Kalau nk amek gamba ke video ke mmg kena standby camera kat tgn dah. Bukan dah duduk kat tpt vaksin baru nak unlock phone nak pilih filter nak cari angle. Buang masa.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 08:34 PM | Show all posts
Tgk je udah la.
Nk rakam dengan hrpn orang buat salah and boleh upload.
Dah la kitorang kat Ipoh ni haram dapat vaksin lg.

Sape lg geng2 Ipoh?
Mmg lambat nk mampos ke hape ni?
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua nk amik kesempatan merakam jg
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dah vaksin.. Mula mula rase nak rekod.. Tapi daripada sebok rekod.. Aik aku teliti nurse tu punye kerja..

Mula dari dia amik vaksin, tunjuk jarum.. Cucuk tgn aku, picit jarum.. Jarum kosong.. Cecair tu masuk.. Semua aku tgk jelasss... So aku yakin sbb satu mlm tgn aku sakit gilee..

Daripada sebok rekod semata nak tiktok, story.. Tapi x fokus.. Lepastu balik br sedar kan dah buang masa..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
So issue skang x boleh amik video pun boleh jadik issue ke natey janji dh lepas vaksin dh laaa lepastu balik laa ni sejnis gak nk crik content kat socmed x dapat amik vid meroyan
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Overnya sheols! Dia igt dokter tu melayan dia sorang je kewww?
Aku lg nak cecepat blah dari ppz. Rimas.
Iols tak record pun sbb iols bgtau dokter, saya nak tgk depan mata. Dokter pun dah ada SOP kan? Tunjuk jenis vacc, brp ml, lepas vacc, tunjuk syringe. Iols pun mmg teleng kepala ke kiri nak tgk dari awal sampai abis.

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 02:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Bangganya dia sebab ramai nak ambik vaksin lepas tgk video dia cucuk

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list