Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
5530
View
79
Reply

[Jenayah] PATI Indonesia didenda menyamar warga Malaysia dapat vaksin penuh 2 dos

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-7-2021 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
JELI - [DIKEMAS KINI] Angkara menyamar menggunakan kad pengenalan orang lain sehingga berjaya mendapatkan dua dos suntikan vaksin Covid-19, seorang pendatang asing tanpa izin (PATI) wanita warga Indonesia serta suami warganegara Malaysia yang bersubahat didenda RM8,000 di Mahkamah Majistret di sini pada Ahad.

Majistret Mohamad Nashrudin Mohamed menjatuhkan hukuman berkenaan terhadap Yanik Setia Pratiwi, 36, dan Amiruzaman Ab Rahman, 59, selepas kedua-dua tertuduh mengaku salah terhadap dua pertuduhan yang dibacakan terhadap mereka.

Berdasarkan pertuduhan pilihan pertama, Yanik Setia didakwa menggunakan kad pengenalan milik Nor Athirah Zaiki, 26, bagi mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 pada 4 Julai lalu dan kesalahan kedua pada 13 Jun lalu di Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Jeli.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, Yanik Setia didakwa mengikut Peraturan 25(1)(e) Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara 1990 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda sehingga RM20,000 atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.

Mahkamah mengenakan denda RM2,000 bagi setiap pertuduhan terhadap Yanik Setia dan mengarahkannya menjalani hukuman penjara 12 bulan jika gagal membayar denda berkenaan.

Amiruzaman pula didakwa pada dua pertuduhan bersubahat dengan isterinya itu yang menggunakan kad pengenalan orang lain tersebut di lokasi sama pada 13 Jun lalu dan 4 Julai lalu.

Bagi kedua-dua tuduhan itu, Amiruzaman melakukan kesalahan mengikut Peraturan 25(1)(m) Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara 1990.

Dia dikenakan denda RM2,000 atau penjara enam bulan setiap pertuduhan.

Timbalan Pendakwa Raya, Ho Zee Xing yang mengendalikan pendakwaan memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana kesalahan serius yang dilakukan.

Peguam bela, Asmadi Abu Bakar yang mewakili kedua-dua tertuduh bagaimanapun merayu bagi anak guamnya supaya hukuman diringankan tanpa hukuman penjara kerana mereka menjaga anak angkat yang merupakan Orang Kurang Upaya (OKU).

Yanik Setia hanya bekerja sebagai pembantu kedai runcit manakala Amiruzaman pula bekerja kampung.

Lelaki itu tidak tahu isterinya memegang kad pengenalan orang lain sehinggalah ketika mengambil vaksin di PDK, katanya.

Hanya Amiruzaman yang menjelaskan denda dan dibebaskan.

Penyamaran itu terbongkar selepas pemilik sebenar kad pengenalan yang menetap di Sungkai, Perak membuat semakan MySejahtera pada 6 Julai lalu untuk mendapatkan vaksin Covid-19 namun terkejut apabila mendapati namanya sudah lengkap mendapat dua dos suntikan di Jeli.

Difahamkan, pemilik asal tercicir kad pengenalannya ketika dia berusia 12 tahun.
IMG_20210718_192858.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pencuri. .....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Senang hidup menipu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:33 PM | Show all posts
denda atau penjara?
apa ATAU2?
denda dan penjara sajalah.
salahguna IC kot.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Rm8k je????
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Trisna ke ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
kayo indo ni siap blh lantik peguam lg
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Pastu kira tipu identiti, dorg nikah kawin mcm mna?? Siot lhhh
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah laki tak tau bininya indon???
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Haramjadah la.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Laa.. kenapa kena guna ic org lain utk dapatkn vaksin?
Friska aman2 saja dpt vaksin wlaupun indon.. dia pun kawin laki tua Malaysia jgk.. hasil mencaras lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska ka tuu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:51 PM | Show all posts
Masih pati kah klu dh kawen dgn org sini?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ak rs yg menipu ni msti wakil kampung edar borang,
pastu dia is, nama utk vaksin utk penipu naik la. tp ak perasan  pemberian vaksin luar bandar lg cepat dari kaw.selangor/kl , tu pandangan ak la, sbb sedara ak kt kampung lama dh dpt 2nd dose.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
"..lor...senang banget mau bodoh sama orang Msia..gue udah buktikan"-Indon
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
X paham lah.  Ic tercicir umur 12 tahun, tp pemilik skng umurr 26tahun.. masa tercicir dulu tu x buat report polis ke?
Pastu si Yanik umur 36th tu guna ic yg tercicir  muka budak 12 tahun ker?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tah2 ni frskot ataupun trisnot...belagak gila kawin laki org sekali curi ic org
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
reddots replied at 18-7-2021 08:02 PM
X paham lah.  Ic tercicir umur 12 tahun, tp pemilik skng umurr 26tahun.. masa tercicir dulu tu x bua ...

Mungkin selama ni indong ni guna identiti pompuan tu..ic fake
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
kawen pun dgn jantan tua. ofkos senang dia tipu. jantan tua nampak umur kat ic muda dia pun senang hatila
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2021 08:27 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 18-7-2021 08:31 PM
reddots replied at 18-7-2021 08:02 PM
X paham lah.  Ic tercicir umur 12 tahun, tp pemilik skng umurr 26tahun.. masa tercicir dulu tu x bua ...

Takpayah report polis pun u boleh replacement kat jpn alasan hilang....1st register thru mysejahtera pulak bukan link/detect ic hilang dah diganti dgn ic baru.
Ada loophole kat situ.
Hanya terbongkar bila pemilik asal nak register dah takboleh.
Masa minah indon ni nak kawin pun agaknya tok kadi terima je alasan ic blum ganti..kalau register msia lah.
Even officer pun bukannya diorang bawak mesin ic detect tu kemana mana mcm mesin credit card. ..ada loophole lagi.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list