Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
16193
View
186
Reply

Pertikai Poligami Tak Adil, Status Redza Minhat Cetus Perbalahan

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-6-2021 09:15 AM | Show all posts |Read mode




"Tweet pelakon sendu, quote lak dari SIS, padan lah."



Apabila membicarakan isu poligami di Malaysia, ianya tertakluk pada hukum syariah dan juga undang-undang. Jika ia dibicarakan secara terbuka, perlu ada ilmu kerana konteksnya yang luas.



Namun, bagi aktor Redza Minhat, poligami di Malaysia sebenarnya lebih banyak menimbulkan keburukan berbanding kebaikan.


Mengambil rujukan dari kajian yang dilakukan oleh badan bukan kerajaan, Sisters in Islam (SIS), status Redza membuatkan ramai yang berpolemik.



Tapi, betul kah apa yang dikatakannya tu?


FOTO: Twitter



Redza melihat peratusan suami yang gagal memberi nafkah terhadap isteri sangat lah tinggi iaitu 56 peratus, dan kebanyakannya adalah berpendapatan di bawah RM3,000. jadi mengapa poligami masih dibenarkan?








Foto : devdiscourse



Memandang rendah poligami hanya kerana segelintir lelaki yang tidak bertanggungjawab, tetapi bagaimana pula dengan lelaki yang benar-benar bertanggung jawab? Itulah yang dipersoalkan segelintir netizen.



Foto : Twitter




Rentetan itu, Peguam Syariah, Muhammad Syarafi tampil memperbetulkan tanggapan tersebut. Kebiasaan poligami yang dibenarkan setelah pihak mahkamah melihat kemampuan pihak lelaki, tetapi masalah yang banyak berlaku datangnya dari perkahwinan di luar negara. Jadi, kedua-duanya berbeza.





Foto : Twitter




Foto : IG



Ianya adalah perbincangan terbuka, jadi diharapkan Redza dan netizen lain boleh berlapang dada dengan senario yang berlaku di dalam negara. - CARI


Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak dinafikan dia handsome huhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Untung la bini dia tak akan dpt madu
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:22 AM | Show all posts
si gigi besi
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
masih kerja dengan bank negara lagi ke dia ni?
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:31 AM | Show all posts
redza minhat ni sejenis buat apa mesti research dulu//

sbb tu dia belakon semua best hehe

bukan jenis kaut je semua job seperti mekjena
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:32 AM | Show all posts
Sunnah tu tak salah.
Tapi orang yg tak reti nak memahami sunnah tu yg salah.

Tak mampu, jangan nak gedik kawin lebih
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Apak helok.. Anak pun helok.

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Hensem..sesuai sgt ngn fazura masa berlakon filem pisau cukur tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:35 AM | Show all posts
cap_ayam replied at 25-6-2021 09:30 AM
masih kerja dengan bank negara lagi ke dia ni?

yes
dia kat BNM London Rep Office
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 25-6-2021 09:35 AM
yes
dia kat BNM London Rep Office

terima kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 25-6-2021 09:35 AM
yes
dia kat BNM London Rep Office

Eh dh lama ke dia bnm ldn? I igt bnm kl
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Kadang x salahkan lelaki pasal x mampu, tapi masih poligami...salah perempuan jugak sbb sudi jd yg bernombor (bukan status laki tipu bujang)
Sendirinsudi sakitkan hati perempuan lain

Btw, si redza ni boleh je nak suarakan pendapat dia...retis pun org biasa...stop la kayangankan retis
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:46 AM | Show all posts
kakakgarang replied at 25-6-2021 09:31 AM
redza minhat ni sejenis buat apa mesti research dulu//

sbb tu dia belakon semua best hehe

tapi iols tak berapa cakna lakonan dia.
cuma part bini muda tanggung fam laki tu mmg nak tersembur teh o es pagi2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:48 AM | Show all posts
babynina30 replied at 25-6-2021 09:41 AM
Eh dh lama ke dia bnm ldn? I igt bnm kl

baru juga tak sampai setahun

dia ni kira blue eyed boy lah, masa depan cerah
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:52 AM | Show all posts
ImpianSeroja replied at 25-6-2021 09:34 AM
Hensem..sesuai sgt ngn fazura masa berlakon filem pisau cukur tu

dlm Pisau Cukur, dia dgn Maya Karin kan?

dia dgn Faz tak banyak scene

Faz dgn Aaron ajis...aaron masa tu pun hensem
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:54 AM | Show all posts
KIM.K replied at 25-6-2021 09:46 AM
tapi iols tak berapa cakna lakonan dia.
cuma part bini muda tanggung fam laki tu mmg nak tersembu ...

depends la.. ada org tak suka dia belakon..

tapi i suka sbb lain dari lain.. bukan mcm tipikal remy punya lakunan.. hehee gittewww
stock2 creative punya style belakon...
opppsss melabung pulak puji tiberrr...


part bini muda tggung tu mmg bende hakikat skrg... betul kan apa heols ckp hahahaaha

lelaki miang je still tak sedar tu semua.. sbb fikir diaorg TERpaling DIHORMATI oleh para bini.. setakat sebatang... LOL
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
kakigojes: Tak dinafikan dia handsome huhu

ex stoden mckk. stok bekas mckk semua handsome2 dan bijak geliga.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:59 AM | Show all posts
cap_ayam replied at 25-6-2021 09:30 AM
masih kerja dengan bank negara lagi ke dia ni?

kerja dgr katanya tapi naik pangkat bos2
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Ank bakal handsome iras bapaknya
Aku xtgk pisau cukur, cuma ada tgk dia dlm QIL dl
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list