Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
2157
View
19
Reply

[Politik] Penularan kes Covid-19 berlaku di asrama pekerja - lobai ford raptor

[Copy link]

Author: bayan_nuri    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-6-2021 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by bayan_nuri at 24-6-2021 11:16 PM

Penularan kes Covid-19 berlaku di asrama pekerja
June 23, 2021

Oleh SARINA ISMAIL

ALOR SETAR: Penularan kes Covid-19 melibatkan sektor industri tidak semuanya berpunca daripada tempat kerja atau sektor perkilangan.

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkata, masyarakat hendaklah berlaku adil membuat penilaian atau tuduhan terutama melibatkan fakta yang kurang tepat.

Katanya, orang ramai tidak boleh menyalahkan sektor industri sedangkan kes jangkitan Covid-19 kebanyakannya berlaku di tempat penginapan dan asrama pekerja.

Asrama dan tempat penginapan pekerja berada di bawah Akta 446 Kementerian Sumber Manusia dan bukannya di bawah kawalan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), katanya pada sidang media secara atas talian selepas mesyuarat Exco hari ini.

Data yang dikeluarkan MITI sebelum ini menjelaskan jangkitan berpunca daripada sektor industri, kilang dan tempat kerja hanya 5.76 peratus manakala selebihnya kluster tempat tinggal.

Malah terdapat video dimuatnaik seorang pemimpin politik di Kedah, mengecam tindakan MITI yang dikatakan menyebabkan kes positif Covid-19 meningkat di negeri itu kononnya berpunca sektor industri di Sungai Petani.

Penjelasan itu sebagai menjawab tohmahan masyarakat yang menyalahkan MITI kerana membenarkan sektor industri beroperasi ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Sedangkan kata Sanusi MITI bertindak tegas dengan mengenakan kompaun kepada 176 kilang di atas kesalahan berkaitan pematuhan SOP.

Oleh itu sekiranya mana-mana pihak ingin mendapat keterangan lebih lanjut boleh menghubungi kementerian terbabit untuk penjelasan, ujarnya. C HARAKAHDAILY 23/6/2021

https://harakahdaily.net/index.php/2021/06/23/penularan-kes-covid-19-berlaku-di-asrama-pekerja/?utm_campaign=06-23-21+-+Orang+ramai+tid&utm_source=Message&utm_medium=Twitter

sanusi-1068x601.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Nusi jadi pro-industri sejak2 berjaya bawak masuk FDI RM42 biliyun ke Kedah walaupun dok kena maki berkandaq pasai still tak mem-pkpd-kan daerah kuala muda yg menjadi penyumbang utama kes possitive kobid naiting di kedah tatkala ini
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Bela selagi boleh.. janji bos kilang mahsyukkk..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Ape cerita yg pegi test drive tu
Settle dh eh
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 03:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Lain mcm lebai sorang ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 03:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Lobai bangang wotak penuh selut
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 04:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Omg bongok nye lobai pus sekor ni....kalau industri tempat kerje tu tak bukak takde lah jadi kluster. Dia ingat virus corvid tu di cipta dr mesin kilang ke baru boleh panggil kluster tempat kerja.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2021 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 25-6-2021 01:44 AM
Ape cerita yg pegi test drive tu
Settle dh eh

hari tu katanya nak buat keterangan kat polis

lepas tu tak tahu apa cerita, senyap aje
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Adoi pokcik ni..dh jd menteri pun masih xpaham istilah2..sapa yg sediakan asrama pekerja ni pokcik..majikan kn..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 08:52 AM | Show all posts
MB bebal ni satu cakap seribu xboleh percaya! Mati2 dia nak bekap keputusan kerajaan sembahan dia ni!
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 25-6-2021 01:44 AM
Ape cerita yg pegi test drive tu
Settle dh eh

Drive test apa ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Eeeeee dah la tangan berbintik!
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:39 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 25-6-2021 10:35 AM
Drive test apa ni

Test drive Ford raptor di penang ms pkp
Ada thread spe bkk tah



Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 24-6-2021 11:28 PM
Nusi jadi pro-industri sejak2 berjaya bawak masuk FDI RM42 biliyun ke Kedah  walaupun dok kena  ...

Tahniah MB berjaya create job opportunities unruk rakyat kedah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 25-6-2021 01:44 AM
Ape cerita yg pegi test drive tu
Settle dh eh


Berita semalam..
IMG_20210625_221629.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2021 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 25-6-2021 10:17 PM
Berita semalam..

Owh
Tgh siasat lg


Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2021 09:13 AM | Show all posts
ape la bodoh
bila tempat kerja tu dibukak
tu sebab menular ke tempat kerja
orang2 yg duk luar pun kena sekali
ape la baghal sangat dia ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2021 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Lobai + bodo = lobodo
Penggundi lobodo = lombu

Dari asrama dia merebak jadi kluster kilang lah bila kilang tak tutup operasi walau ada pekerja kilang yg +ve
Kalau tak, takkan pekerja kilang sama yg tak tinggal kat asrama pun +ve jugak
Ehhh tapi pekerja yg duk asrama tu dijangkiti dari  mana pulak?
Atau mungkin sebenarnya pekerja yg tak dok asrama yg jadi super spreader. Then dia gi kerja sebab kilang tak katup
Dan dari dia merebak ke pekerja yg dok asrama
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2021 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list