Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
57597
View
841
Reply

[Tempatan] No. 730 "Saya sudah dapat kerja... terima kasih rakyat Malaysia" - Ibu tunggal M40. 'Ada masa saya tiada beras, terpaksa meminta kepada yang ada' - Ibu tunggal M40

[Copy link]

Author: Makcik.Kiah       Show all posts   Read mode

Post time 24-6-2021 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan nk ckp pe.. Penah merasa m40... Mmg ramai m40 ni sbrnye lg ssh dr b40.. Cuma senang skt dia org boleh apply kad kredit.. Jd tuk bl brg2 mkn toreh je dl.. Hujung bulan bayo.. Loan rumah, kete.. Holiday lg.. Mmg akhir2 x de pe pun.. Ramai je yg menyewa sampai pencen.. Dpt duit kwsp ms umur 55 br beli rumah cash.. Atau bl tanah kat kg buat rumah, berkebun... Sis ni dia km vss kan.. X dpt pampasan ke ms tu.. X kan x keluarkn isinar kwsp.. Bab nk bg anak2 selesa patut dah kn ajar dr pkp1 kita bukan mcm dl dah.. Tkt anak2 x dpt terima kenyataan tb2 ssh...tkt hilang pertimbangan dan kewarasan diri je.. Aku tgk kwn2 aku ni pun sudah la.. Seram tau.. Dlm keadaan skrg ni pun kalo bl brg basah mcm bertanding sape makan lobster, udang rimau, ketam ape tah.. Pdhal semua dah turun ke b40.. Yg aku x tahan tu hujung2 pening kepala mcm mn nk bayo kete, rumah, bil2 semua..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
kelapaparut replied at 24-6-2021 12:08 PM
ex penganalisis syarikat carigali..brp ye gaji sblm ni, xkan xde plan b langsung..anyway simpati jug ...

I rasa saving pon xbyk sbb ank ramai. Yg mcm ni patut dibantu. Bukan b40 yg mmg sblm kobid pon xkeje. Harap uncle atau SA bantu akak ni. Carikan kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:04 PM | Show all posts
Babai replied at 24-6-2021 12:55 PM
Tu yang aku tanya dia orang tadi, ubat2 tu kakak tu beli kat mana? Kat swasta ke kerajaan?

tu yg menimbulkan kemusykilan...
masih ramai x downgrade lifestyle sampai nak membahayakan diri sendiri...
time kerja blh lah g swasta, maybe company bayar..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 24-6-2021 12:43 PM
sapa suruh beranak byk byk.  bila time begini baru tau betapa susahnya klu byk anak. mo meratib lg ...

Uols, kasi chance akak ni la . Sbb masa she beranak tu masih kayo. Keje o&g. Mgkin laki masih ada. Yg mcm ni i kasi chance. Tp klau b40, rumah serupa pondok buruk, laki bini x keje tetap, yg tu mmg i tag team dgn uols
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
stingeralexis replied at 24-6-2021 12:48 PM
Kanta lekap warna apo kak?

Glamorous kak

I pon perasan warna grey. Mesti dia dah biasa pakai. Kanta lekap murah dari spek
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 24-6-2021 12:43 PM
sapa suruh beranak byk byk.  bila time begini baru tau betapa susahnya klu byk anak. mo meratib lg ...

Mana la dia tau satu hari nanti dia:

1. Hilang laki.
2. Hilang kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 24-6-2021 12:58 PM
mokcik ni kan dah kena buang kerja 8 mo ago.. apasal sheols kata tak dpt bantuan sbb  tak layak and  ...

Susah nk ckp, klau dia x declare income tax atau sistem lembab ubah status, mmg agk payah nk mntk bantuan. Klau ada ssm, xlayak jugak
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:08 PM | Show all posts

taknak bela anak orang, and dun wanna be a hero.
baik kawin aweks single, dan bela anak sendiri

apa pun kita layan tiktok dulu.
jangan jeles dengan orang single


       
       






Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Babai replied at 24-6-2021 12:46 PM
Bab "dia rela dia yang susah" tu biasa, semua mak bapak buat, tapi ada limitnya dan bergantung pad ...

Some piple learnt much later. Akak ini mungkin masih in denial masih tak mampo downgrade sepenuhnya hidup sebagai M40.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Gi checkup hosp gomen kak. Ambik ubat kat situ je.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:10 PM | Show all posts
anony-mous replied at 24-6-2021 01:07 PM
Susah nk ckp, klau dia x declare income tax atau sistem lembab ubah status, mmg agk payah nk mntk  ...

oh cenggituh, mmg kena salu hambat  lhdn but dah 8 months ago.. kut ngandung dah nak teberanak oiii

but if sheols ada ssm, then mebi sheols tak lepas zakat.. ni zakat pun at least dapat
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 24-6-2021 12:58 PM
mokcik ni kan dah kena buang kerja 8 mo ago.. apasal sheols kata tak dpt bantuan sbb  tak layak and  ...

Meka tengok bank akaun kot?

Aku pernah nak tolong stoden, mak keja cikgu, ibu tunggal, anak 5 orang, gaji 4k plus. Suami dah lebih 10 tahun meninggal. Tak dapat. Alasan, gaji atas 2k dan keja gomen. Pft.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:10 PM | Show all posts

Dulu Penganalisis, Sekarang Beli Beras Pun Tak Ada Duit

KUALA LUMPUR: Ibarat jatuh ditimpa tangga.


Itu perumpamaan buat ibu tunggal berusia 45 tahun, Siti Suzanne Anton, yang pernah bertugas sebagai penganalisis di sebuah syarikat cari gali.


Lapan bulan lalu, dia kehilangan pekerjaan. Lantaran itu, kehidupannya terus berubah daripada seorang yang berkerjaya dalam golongan M40 kepada golongan susah di bawah kategori B40.




Kredit foto: Awani





Hanya berbekalkan bantuan zakat RM500, hidup perlu diteruskan bagi ibu tunggal lima anak ini meskipun tidak mendapat bantuan lain.


"Ada masa (keadaan) saya memang teruk, tiada beras, dan lain-lain keperluan. Saya terpaksa bertanya di mana boleh dapatkan beras.


"Kalau kita buat hantaran di Facebook, meminta bantuan, biasanya ada pihak yang akan respons balik. Alhamdulilah ada yang bagi makanan.


"ernah dua tiga kali beras habis, duit pun tiada. Terpaksa tanya siapa yang ada beli beras," katanya kepada Astro AWANI ketika ditemui di kediamannya di Petaling Jaya.


Lima anaknya berusia 21, 17, 13, 11 dan 10 tahun, masing-masing masih bersekolah sementara anak sulungnya ketika ini menjadi pelatih di sebuah syarikat.


Kredit foto: Awani




Kisah Siti Suzanne mengusik hati penulis, pilu melihat bagaimana pandemik ini boleh mengubah kehidupan seseorang.


Lebih meruntun jiwa, dia yang menghidap penyakit jantung mendahulukan wang yang ada demi memastikan makanan tersedia buat anak-anaknya dan bukan ubat-ubatan yang diperlukannya.


"Saya mengalami serangan jantung (lapan bulan lepas), tetapi saya tidak beli ubat-ubat saya sebab tak mampu. Jadi, peruntukan untuk ubat saya tukar ke makanan anak-anak. Itu paling penting bagi saya.


"Sebenarnya saya bergantung kepada ubat, saya sudah buat pembedahan masukkan belon di urat jantung. Jadi, saya mengharapkan ubat.


"Tetapi buat waktu ini saya tak mampu beli ubat, kecuali ubat cair darah sahaja. Ubat lain saya tak mampu beli sebab agak mahal," kata Siti Suzanne lagi.




Kredit foto: Awani





Ketika menceritakan keadaannya, air matanya berlinang mengenang nasib anak-anaknya.


Tekad mahu bangkit, Siti Suzanne terus berusaha mendapatkan pekerjaan meskipun lebih lapan kali permohonannya tidak berhasil.


"Walaupun banyak saya mohon kerja, tetapi tiada rezeki. Memang sedih. Tiada sokongan. Dan memang saya tertekan juga. Mencari kerja sekarang tidak macam dulu.


"Bagi saya, yang paling utama untuk dapat kerja, kemudian saya nak dapatkan hidup saya macam dulu.


"Sebenarnya, semangat saya sudah tiada, tetapi anak-anak yang buatkan saya kuat semangat untuk lalui dugaan ini," jelasnya.


Meskipun terpaksa melalui hari-hari sukar, Siti Suzanne tidak mendapat bantuan seperti golongan B40 kerana dia masih dikategorikan sebagai M40.




Kredit foto: Awani




Apa yang diharapkan, ada pihak yang dapat membantunya meringankan beban.


Ini realiti kehidupan golongan M40 yang turut terkesan akibat pandemik COVID-19.


Sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan bagi meringankan beban Siti Suzzanne boleh menyalurkan sumbangan ke akaun CIMB miliknya bernombor 7629047415. -CARI


Sumber: Awani
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by stingeralexis at 24-6-2021 01:13 PM
anony-mous replied at 24-6-2021 01:05 PM
I pon perasan warna grey. Mesti dia dah biasa pakai. Kanta lekap murah dari spek


Of course....

Jantung biar terus sampai 'berlobang', sedangkan klinik hospital kerajaan ada, that will not cost you more than your lenses...pretty much sure.....but then again its about pilihan kau  antara getting medical help with your own life and the urgent need of empathy from the rakyat....

Im sure tv56 inci tersergam dalam rumah.....

Hmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:12 PM | Show all posts
Meskipun terpaksa melalui hari-hari sukar, Siti Suzanne tidak mendapat bantuan seperti golongan B40 kerana dia masih dikategorikan sebagai M40.


dia dah hilang keje kan? camne pulak masih dikategorikan M40? tapi zakat dpt pulak  tak paham aku
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:12 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 24-6-2021 01:10 PM
Meka tengok bank akaun kot?

Aku pernah nak tolong stoden, mak keja cikgu, ibu tunggal, anak 5  ...

boleh dah la sheols re-apply since now nak beli beras pon teda..

tu masa mula2, rini pun staff meols pi lhdn hapdate rekod apa tah, layak jadi tak layak kut sbb dah dapat keja
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Bole claim manfaat perkeso kan if jadi camni.. Dpt jugak la faedah bulanan
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:14 PM | Show all posts
Kitty_catz replied at 24-6-2021 12:58 PM
mokcik ni kan dah kena buang kerja 8 mo ago.. apasal sheols kata tak dpt bantuan sbb  tak layak and  ...

ambe speku ja maybe kompeni dia berkerja dulu tak send in form lhdnm cp22a utk pemberitahuan pemberhentian kerja swasta. so di mata lhdnm & gomen beliyau masih lg kategori B40.... sbb penah terjadi pd iol

sayu rasa marah pun rasa... byk bantuan termiss disebabkan that error in handling worker resignation process ngan ajensi gomen
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Food bank Kat surau ke masjid ikut initiative ajk ..dari tabung masjid or surau tu  utk kebajikan kariah. Kalau masjid pun Tak de tabung , tutup.  Tak derlah food bank nya. Lagi lah kalau ajk sibuk baiki signboard masjid utk bagi job Kat kawn2 boleh agak kan budget mana..
Bukan senag nk ada info utk bantuan esp org yg bukan golongan perlukan bantuan sebelum ini .Tak tau Mana nak pergi nak tanya etc


Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 01:16 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 24-6-2021 01:10 PM
Meka tengok bank akaun kot?

Aku pernah nak tolong stoden, mak keja cikgu, ibu tunggal, anak 5  ...

Gaji 4K plus tu lebih dari cukup untuk 5 anak kalau hidup bersederhana.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list