Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
57592
View
841
Reply

[Tempatan] No. 730 "Saya sudah dapat kerja... terima kasih rakyat Malaysia" - Ibu tunggal M40. 'Ada masa saya tiada beras, terpaksa meminta kepada yang ada' - Ibu tunggal M40

[Copy link]

Author: Makcik.Kiah       Show all posts   Read mode

Post time 24-6-2021 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Makcik.Kiah replied at 24-6-2021 12:07 PM
Harapnya adalah forumer lelaki dalam forum ini yang bersungguh mencontohi Sunnah Nabi Muhammad saw m ...

Katakan tidak..buy 1 free 5 ni..bimbang dgn suami baru sekali terseret jadi B40..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
stingeralexis replied at 24-6-2021 04:26 PM
aku tunggu if ada anyone nak terangkan kau akan konsep anak iteww rezeki dlm islam...yg mungkin ka ...

aku faham sangat. tp ko tgk lah sendiri. most melayu meratib anak itu rezeki dok beranak tiap tahun tp hidup mkn nasi pun minta minta. masalah bila salah tafsir ungkapan anak itu rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 24-6-2021 04:29 PM
mm..mmg gini le style orang2 melayu. suka perpikiran positif time beranak dan pikir yang baik2 aje ...

dah jd begini, ada tak yg hulur duit byr rumah, bil bil dia tiap bulan? ujung2 beras pun tak mampu beli
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
chandrahusin replied at 24-6-2021 02:15 PM
dia kan sebelum ni M40
jadi mungkin ubat yg lebih mahal dr panel syarikat
nak menten kena lah be ...


Kalaupun dia dulu dah biasa dapatkan rawatan kesihatan swasta, dia hilang pekerjaan 8 bulan sudah.
Kena serangan sakit jantung pun katanya 8 bulan sudah.
Saya suspek dia sakit jantung sebab stressed dengan loss of job tu.
So patutnya terus dapatkan rawatan kat hospital kerajaan. Kenapa sampai sanggup TAK BELI ubat demi kesenangan anak2 pula?
Priority ke laut sihhhhh?
Ke nak buat kisah sadis?

Simpati dengan hal2 dia yang lain tapi bab smtak dapat beli ubat ni.. cannot accept la. Yang free ada why nak beli?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:37 PM | Show all posts
rospinki replied at 24-6-2021 04:29 PM
Yg ada laki pun hidup susah kena buat mcm2 top up. Ni xda laki tambah plak biasa hidup senang je mem ...

Bab beras tu propa je. Duit zakat tu takkan la tak boleh beli beras.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia hilang kerja ogos 2020 by that time dah submit income tax 2019. Masa ni m40
In apr 2021 kalau dia submit 2020 income tax return, income dia jan-aug 2020 mungkin taxable
Jadi current status masih m40
Dia kena tunggu next income tax return in 2022 utk sistem bpr update status dia ke b40
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
allshares replied at 24-6-2021 02:18 PM
Pada yg baru nk kawin, baru nk planning ade family, tlg la, tlg la ambik pengajaran dari covid ni.
...

mcm i dulu..smpi skrg pun..amik pengajaran i mampu stkt 2 anak je..ms cerai dulu allah..nk beli susu pun xlarat..time tu gaji 4k juga..net 3500 je..tp htg umah 1k, kete 500, api air handphone 300..ptptn 300..mkn lg susu pampers anak lg..taska aje 1k sb anak i baby and tadika time tu..cuma nsb baik i pntg kan umah sdiri sblm beli bnda lain..umah la end up tlg i bangkit blk smpi skrg..jual umah setel full semua ptptn kete bgai..ada la saving blk..tp zmn skrg nk juai umah pun da x senang..bukan mcm thn below 2015 jual umah boleh lipat harga..buyer pun byk lg time tu..
tp i da kawen blk ni pun i still ckp diri nk anak 2 saja..skrg da stable cket la..gaji da berlipat dr dulu n laki pun ada..anak2 pun da besar sekolah teruna belaka dah..da xperlu la taska2..1k dulu utk byr taska da jd duit mkn..i selalu pk apa2 rezeki dtg lepas ni..rezeki tertangguh utk 2 org ni..gawat ni every 10yrs akan jd..klu terselamat kali ni maybe next round xselamat dah..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:39 PM | Show all posts
Lepas stalked Linkedin dia, I rasa something not right somewhere.  Dia memang update cerita dia daily and also tempek cerita yg keluar news ni kat profile dia siap cakap nak share experience to all single mothers out there where to get food.  Dah banyak juga orang derma duit kat dia from Linkedin saja.

Personally, I macam tak boleh terima pula cerita dia.  Dia tak de transport so kerja naik public transportation so dia prefer kerja yg dekat2 and looking for a SENIOR positon (so memilih juga la).  Dia ada tepek CV dia and last pay also.  5  kids takanlan kanchil ke axia buruk pun tak de anak demam ke sakit camne.


Sorry i memang rasa tak boleh  terima cerita dia, so tak kisah la kalau forumer nak kecam i.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu kalau kau ada cds account pun kau tak layak dpt bantuan bpr tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 24-6-2021 04:18 PM
Ini yg aku maksudkan. Plan hidup seolah olah kita bakal mati besok. ko rasa klu kita tau kita mati ...

Anak anaknya pun dah ada sampai umur 21 tahun khenz? tumbesaran depa ini nampak elok aja..kheunz?..takkan selama ini pakai bulu nonoks nak membesarkan ye khen pete? ujian iteww datang dlm banyak bentuk pete..kau mesti paham....kekadang ujian iteww datang diawal,  kekadang dipertengahan kekadang diakhiran....you can never know kheunz?

sebab iteww dlm agama sering mengingatkan utk ingat 5 sebelum 5... sihat sebelum sakit, lapang sebelum sempit, hidup sebelum mati.....blablabla....

berapa banyak harta yg kau rasa perlu ada sebelum kita boleh embark on having kids of our own pete?

come lets engage.....
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:40 PM | Show all posts
mclaren replied at 24-6-2021 04:37 PM
Kalaupun dia dulu dah biasa dapatkan rawatan kesihatan swasta, dia hilang pekerjaan 8 bulan suda ...

Propa mau lebeh, barulah ramai simpati.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama rasa spt dia . Cuma kaka ada sorang aje anak yatim, sbb yg lain dah besar2. Bila suami meninggal, kita pulak baru buat bypass jantung, mmg rasa dunia kelam sekejap. Now kaka dah medical board. Duit yg ada setelah byr hutang piutang blh la setakat survive. Org tgk kita dulu mcm senang, tp sebenarnya lg susah dr B40. Moga Allah beri kaka kekuatan dan kesihatan yg baik utk membela anak yatim kaka. Walaupun sebenarnya jantung ni dah mula problem balik walhal baru 3 tahun buat bypass
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:42 PM | Show all posts
Edited by Babai at 24-6-2021 04:53 PM
Samerosie replied at 24-6-2021 04:39 PM
Lepas stalked Linkedin dia, I rasa something not right somewhere.  Dia memang update cerita dia dail ...


Kan. Aku dari semalam masa dengar news tu lagi dah rasa propa je lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa akak ni tak follow up sakit dia tu dkt sepital gomen je
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau baca kat fb bekas suami dia kena pembuluh darah pecah diotak August 2020 dan sekarang dia cacat kekal mcm budak2.. Dia pun dah berkahwin lepas 5 bulan cerai.. Isterinya menjaganya
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 24-6-2021 04:36 PM
aku faham sangat. tp ko tgk lah sendiri. most melayu meratib anak itu rezeki dok beranak tiap tahu ...

Atau it should better be said as rezeki dlm bentuk amanah yg perlu dipertanggunjawabkan?

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga kakak ni n anak2 nya dipermudahkan rezeki oleh Allah dan mendapat rezeki dari bahagian/tempat yg tidak disangka ye.
No need to kecam pun..sekurg2nya xde le kakak ni nak terjun bgnan mcm amoi kat condo di damansara tu...
Xnak derma, just doakan yg baik2 je..sbb hidup ni ibarat roller coaster, kita tak tahu bila kita dibawah atau diatas, cuma berhrp bila tiba waktu tu nanti kita mampu bertahan.
Cuma pelik..adik beradik n famili tak tolong lsg ke...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:44 PM | Show all posts
mclaren replied at 24-6-2021 04:37 PM
Kalaupun dia dulu dah biasa dapatkan rawatan kesihatan swasta, dia hilang pekerjaan 8 bulan suda ...

ada org cepat terima kenyataan& move on

ada org lambat
ada org smpai mati tak dapat terima kenyataan
lain org lain cerita dia
soal priority dia
jgn la tanya aiolss
aiolss tak bersalah


Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:45 PM | Show all posts
stingeralexis replied at 24-6-2021 04:20 PM
perrghhhh sebut pasal istilah terperangkap ini...

nah aku belanja kau ipan....

ini terperangkap dlm orgasm stinger...tanpa jari jemari kelingking...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 04:51 PM | Show all posts
Edited by superdogol at 24-6-2021 04:56 PM
LadyCarefree replied at 24-6-2021 02:28 PM
Apo ko masa berhenti kerja xamek dokumen lengkap dn submit lhdn? Lagipun ni bulan june dah. Untuk  ...

resignation letter, acceptance form. ea form suma mmg dah ada. cuma takde sapa advise this. the company itself needs to submit cp22a to lhdnm. last2 aku mintak suma borang tuh aku submit sendiri. setel. takde lak lhdnm nak penalize kompeni.

yg terkesan aku sbb kompeni kecik takde proper hrm dept. yg advise legal matter pertaining to job termination. so for almost a yr plus aku still under kategory working & supposedly bayau monthly pcb & blissfuly ignorant of this fact. OMG. And within that period of time misses out a lot of goodies handed out by the govt (last yr). due to the the fact that I was still considered a wage earner. not that this is gomen's fault lah. somehow the system is open to abuse or non-action by companies yg employ workers. ntah i might be wrong

tp alhamdulillah setel dah. and of course gomen pun dah takde moolah to give around  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list