Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
46565
View
841
Reply

[Tempatan] No. 730 "Saya sudah dapat kerja... terima kasih rakyat Malaysia" - Ibu tunggal M40. 'Ada masa saya tiada beras, terpaksa meminta kepada yang ada' - Ibu tunggal M40

[Copy link]

Author: Makcik.Kiah       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-6-2021 12:02 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Makcik.Kiah at 27-6-2021 09:46 PM

'Ada masa saya tiada beras, terpaksa meminta kepada yang ada' - Ibu tunggal M40
Fareez Azman Jun 24, 2021 09:31 MYT


Siti Suzanne menyara lima anaknya berdepan kesukaran apabila kehilangan kerja lapan bulan lalu. - Astro AWANI

KUALA LUMPUR: Ibarat jatuh ditimpa tangga.

Itu perumpamaan buat ibu tunggal berusia 45 tahun, Siti Suzanne Anton, yang pernah bertugas sebagai penganalisis di sebuah syarikat cari gali.

Lapan bulan lalu, dia kehilangan pekerjaan. Lantaran itu, kehidupannya terus berubah daripada seorang yang berkerjaya dalam golongan M40 kepada golongan susah di bawah kategori B40.

Hanya berbekalkan bantuan zakat RM500, hidup perlu diteruskan bagi ibu tunggal lima anak ini meskipun tidak mendapat bantuan lain.

"Ada masa (keadaan) saya memang teruk, tiada beras, dan lain-lain keperluan. Saya terpaksa bertanya di mana boleh dapatkan beras.

"Kalau kita buat hantaran di Facebook, meminta bantuan, biasanya ada pihak yang akan respons balik. Alhamdulilah ada yang bagi makanan.

"Pernah dua tiga kali beras habis, duit pun tiada. Terpaksa tanya siapa yang ada beli beras," katanya kepada Astro AWANI ketika ditemui di kediamannya di Petaling Jaya.


Siti Suzanne Anton, 45, bekas Penganalisis di syarikat cari gali yang dahulunya dari golongan M40 kini bertukar ke B40. Gambar: Astro Awani

Lima anaknya berusia 21, 17, 13, 11 dan 10 tahun, masing-masing masih bersekolah sementara anak sulungnya ketika ini menjadi pelatih di sebuah syarikat.

Kisah Siti Suzanne mengusik hati penulis, pilu melihat bagaimana pandemik ini boleh mengubah kehidupan seseorang.

Lebih meruntun jiwa, dia yang menghidap penyakit jantung mendahulukan wang yang ada demi memastikan makanan tersedia buat anak-anaknya dan bukan ubat-ubatan yang diperlukannya.


Siti Suzanne berharap agar nasibnya terbela. Gambar: Astro Awani

"Saya mengalami serangan jantung (lapan bulan lepas), tetapi saya tidak beli ubat-ubat saya sebab tak mampu. Jadi, peruntukan untuk ubat saya tukar ke makanan anak-anak. Itu paling penting bagi saya.

"Sebenarnya saya bergantung kepada ubat, saya sudah buat pembedahan masukkan belon di urat jantung. Jadi, saya mengharapkan ubat.

"Tetapi buat waktu ini saya tak mampu beli ubat, kecuali ubat cair darah sahaja. Ubat lain saya tak mampu beli sebab agak mahal," kata Siti Suzanne lagi.

Ketika menceritakan keadaannya, air matanya berlinang mengenang nasib anak-anaknya.


Astro Awani bertemu Siti Suzanne dihadapan rumahnya di Petaling Jaya. Gambar: Astro Awani

Tekad mahu bangkit, Siti Suzanne terus berusaha mendapatkan pekerjaan meskipun lebih lapan kali permohonannya tidak berhasil.

"Walaupun banyak saya mohon kerja, tetapi tiada rezeki. Memang sedih. Tiada sokongan. Dan memang saya tertekan juga. Mencari kerja sekarang tidak macam dulu.

"Bagi saya, yang paling utama untuk dapat kerja, kemudian saya nak dapatkan hidup saya macam dulu.

"Sebenarnya, semangat saya sudah tiada, tetapi anak-anak yang buatkan saya kuat semangat untuk lalui dugaan ini," jelasnya.

Meskipun terpaksa melalui hari-hari sukar, Siti Suzanne tidak mendapat bantuan seperti golongan B40 kerana dia masih dikategorikan sebagai M40.

Apa yang diharapkan, ada pihak yang dapat membantunya meringankan beban.

Ini realiti kehidupan golongan M40 yang turut terkesan akibat pandemik COVID-19.

Sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan bagi meringankan beban Siti Suzzanne boleh menyalurkan sumbangan ke akaun CIMB miliknya bernombor 7629047415.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2021 12:07 PM | Show all posts
Harapnya adalah forumer lelaki dalam forum ini yang bersungguh mencontohi Sunnah Nabi Muhammad saw membela ibu-ibu tunggal yang macam ni. Jangan asyik tersengeh-sengeh bila tengok video gadis Tik Tok menari tergolek-golek dan pasang angan-angan nak kahwin gadis Tik Tok tu.

Kalau laki makcik dah tak mampu dah, sebab dah ada kencing manis dan sakit lutut. Kalau merenyam jugak, makcik luku je lutut tu biar meraung dia.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
ex penganalisis syarikat carigali..brp ye gaji sblm ni, xkan xde plan b langsung..anyway simpati jugakla, smg akak ni dpt keje baru, ye la ade sesetengah org xleh buat keje lain tau buat keje tu je, smg dimurahkan rezeki amiinn
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan..ingat m40 ni senang ke
Namanya m40 atas slip gaji
Tu PON atas pagar
Aku tak faham kenapa kerajaan perlu selaraskan syarat2 semua sama UTK B40
Sangatlah tidak adil
Semua bantuan B40 dapat
Senang Sebb dia B40 mudah dapat bantuan
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:10 PM | Show all posts
Edited by Babai at 24-6-2021 12:16 PM

Betul ke sampai beras pun takde? Takkan cepat sangat habis dia punya i-sinar, duit simpanan dan lain2 tu?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by zehra2 at 24-6-2021 12:11 PM

jom ler tolong sorang skit.
jgn plak acc dia kena sekat.
nk tanggung anak 5 org bkn senang.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:11 PM | Show all posts
knp x sambung check up kat spital gomen...
jagalah kesihatan sama...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:12 PM | Show all posts
Sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan bagi meringankan beban Siti Suzzanne boleh menyalurkan sumbangan ke akaun CIMB miliknya bernombor 7629047415.
"Saya mengalami serangan jantung (lapan bulan lepas), tetapi saya tidak beli ubat-ubat saya sebab tak mampu. Jadi, peruntukan untuk ubat saya tukar ke makanan anak-anak. Itu paling penting bagi saya.
"Sebenarnya saya bergantung kepada ubat, saya sudah buat pembedahan masukkan belon di urat jantung. Jadi, saya mengharapkan ubat.
"Tetapi buat waktu ini saya tak mampu beli ubat, kecuali ubat cair darah sahaja. Ubat lain saya tak mampu beli sebab agak mahal," kata Siti Suzanne lagi.

It shows, apa2 pun boleh jadi masa ni
dia ada sakit jantung lagi
moga dipermudahkan segala urusan beliau
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:13 PM | Show all posts
kelapaparut replied at 24-6-2021 12:08 PM
ex penganalisis syarikat carigali..brp ye gaji sblm ni, xkan xde plan b langsung..anyway simpati jug ...

Aku pun nak tau juga. Kalau sampai level beras pun takde, itu dah tahap betul2 terdesak. Takkan duit i-sinar, duit simpanan dan lain2 tu cepat sangat habis sampai beras pun takde?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:15 PM | Show all posts
chandrahusin replied at 24-6-2021 12:12 PM
Sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan bagi meringankan beban Siti Suzzanne boleh menyalurkan sumba ...

Ubat cair darah semua tu beli kat swasta ke? Kawan aku dulu pernah cerita dia ada gak ambik ubat cair darah, tapi kat hospital kerajaan jela.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiann.. Semoga dipermudahkan urusan akk ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:17 PM | Show all posts
monreyes replied at 24-6-2021 12:11 PM
knp x sambung check up kat spital gomen...
jagalah kesihatan sama...

Kawan aku dulu pernah jugak cerita dia ada ambik ubat cair darah, tapi dia ambik kat hospital kerajaan jela.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:17 PM | Show all posts
Makcik.Kiah replied at 24-6-2021 12:07 PM
Harapnya adalah forumer lelaki dalam forum ini yang bersungguh mencontohi Sunnah Nabi Muhammad saw m ...

@brego



Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Babai replied at 24-6-2021 12:13 PM
Aku pun nak tau juga. Kalau sampai level beras pun takde, itu dah tahap betul2 terdesak. Takkan du ...

Mungkin duit simpanan habis bayar hutang atau komitmen bulanan demi pastikan anak2 maintain hidup selesa.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ibu suzanne, anda masih beruntung, kan DAP dah takde. Kalau anda mati buloq, itu syahid. Tetap beruntung.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 24-6-2021 12:17 PM
@brego

Aik, mungapa tak calonkan diri sendiri saja?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
chandrahusin replied at 24-6-2021 12:12 PM
Sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan bagi meringankan beban Siti Suzzanne boleh menyalurkan sumba ...

Umur 40an..sakit jantung plak...mmg susah nak cari keje baru...
Kita ni tatau untung nsb kita...like akak ni..kalo pinjaman rumah dsh setel..Alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Gagalnya handling Covid bukti gagalnya UMNO, sebabnya:

Menteri kanan SOP PkPpbtd - UMNO
Menteri covid air suam - UMNO
Menteri vaksin harga rahsia - UMNO


https://assets.bharian.com.my/images/articles/Logo_UMNO_1617437721.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 12:20 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 24-6-2021 12:19 PM
Aik, mungapa tak calonkan diri sendiri saja?

Saya tak berani nak jadi instant father.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list