Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
17295
View
154
Reply

[Tempatan] Engineer dakwa kad kredit disalahguna. Bil sampai RM40,000

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 24-6-2021 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 24-6-2021 10:34 PM
Kalau kau nak, dapat gaji terus transfer account macam asb or tabung haji. Dua ni susah nak access ...

Ye lah tinggal sikit je dalam savings
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 10:46 PM | Show all posts
uda replied at 24-6-2021 10:15 PM
Ohh.. kalu mcm ni i nak cancel lah my cc.
I dpt new card sbb xard lama dah nak expire july ni. I  ...

wow 90k..tingginya limit cc u..
mesti u gaji tinggi giler nih..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 25-6-2021 09:28 AM
mclaren replied at 24-6-2021 10:38 PM
Takut sebab 3-4 tahun sudah ada whatsapp viral lady ni hilang dalam 20k kot from akaun. Mula fro ...


Oh. Mcm tu pulak. Bahaya jugak ni.
Kalau nak selamat, duit parking siap2 kat TH atau ASB je.
Kat bank tinggalkan 5K je atau mana2 amaun yg sesuai. Tapi, 5K tu jgn kat satu bank je. Pecah dan perintah. Saya buat mcm ni. Setakat ni, takde org salah hantar semes minta TAC bagai. Dia tau saya sengkek.

Tapi, bank yg saya selalu guna utk bayar apa2, ada 20 ringek je, bank sotong. Bila nak guna, contoh topap grab, saya transfer dari bank yg ada duit ke si sotong tu. Contoh transfer 30, jadi 50.Lepas tu kat apps grab, saya online banking guna bank sotong. Topap grab 30, sotong tu tinggal 20 semula. Gitu lah smpi AJM.

Nampak mcm leceh, kan. Memang leceh. Tapi, saya sayang duit saya walaupun seposen. Takpelah leceh sikit
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 25-6-2021 09:24 AM
Oh. Mcm tu pulak. Bahaya jugak ni.
Kalau nak selamat, duit parking siap2 kat TH atau ASB je.
...

Saya pun belum pernah yet kena kes2 fraud ni alhamdulillah. Tapi memang takutlah sebab hackers ni cerdik kan, syndicate full of IT experts.

Risau. Semalam memang dah buat clean up kat online shopping sites removed cc from semua platform. Takpe lah susah sikit add in card bila nak beli barang je.
Debit card memang tak pernah guna for shopping, guna kadang2 je bila withdraw money. Semalam tengok debit card option for contactless saya RM1k yikes. Terus tukar RM0. If kad tercicir at least takde yang dapat wave kad tu macam kes cikgu yang lelaki tu beli rokok sampai RM1k kat merata convenient stores.
Debit card memang paling risau sebab duit terus direct gone daripada akaun. Nak tinggalkan kat rumah, kadang sistem kat cashier weng temporarily, reject cc for no apoarent reasons so kena jugak fish out debit nak bayar. Pernah berlaku once kat saya. Lepas tu pergi kedai lain boleh ie guna cc yg rejected tadi tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 24-6-2021 01:13 PM
ramai jugak ye kena yang jepun punya transaction, iols pun kena dalam Yen.dia tulis playstation ne ...

haah..yg ptg smalam iols kene tu..kt Jepun jugak..transaction dlm Yen..tapi 0 Yen laa....

Bila iols cek dari kedai mana..rupa2 nya dari  kedai barang pancing online kt Jepun tuu..

mangkuk betul..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2021 10:33 AM | Show all posts
mclaren replied at 25-6-2021 09:38 AM
Saya pun belum pernah yet kena kes2 fraud ni alhamdulillah. Tapi memang takutlah sebab hackers ni  ...

my akaun utk paywave ada less than RM50...kalau perlu byr lebih..trf je lah guna apps..

letak sikit kat MAE utk QR Pay..

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2021 03:57 PM | Show all posts
mclaren replied at 24-6-2021 05:35 PM
Oh ni bunyi lebih kurang dengan scam kat belah2 USA since belas2 tahun dulu.
Buyers from overseas ...


naseb baik kena paw sikit saja
dah stop semua online transac ..
mana2 bank pon tgh pening deal benda2 scammer tak henti2 ni
mmm...
maybe pakai crypto wallet lebih selamat utk on9 transaction in


Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2021 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Takut le.plak
Adoyai
Iols guna.utk.lazada..
Mmg.kekadang tu kan yaqqin sangat ke topup.lazada e wallet
Walaupon.biasanya.iols.guna.m2u online banking..
Ni.mmg.iols punya salah tangan.la..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2021 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 25-6-2021 09:24 AM
Oh. Mcm tu pulak. Bahaya jugak ni.
Kalau nak selamat, duit parking siap2 kat TH atau ASB je.
...

Bank yg slalu guna untk online transcation mmg elok buat mcm u buat
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2021 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 26-6-2021 04:55 PM
Takut le.plak
Adoyai
Iols guna.utk.lazada..

Lazada e Wallet mmg auto topup eh klau dh save CC?Knp i punya still mintak TAC ke ikut bank jgk?
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2021 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
qistiena replied at 24-6-2021 09:45 PM
I buat repot 05/06, tgk statement transaction 05/06 ada...bank lepaskan transaction tu...

Bank  ...

Bank sotong ni byk btl eh kes debit/CC kne mcmni klau prnh guna untk online platform wlau dh clear lps tu..CC sotong i mmg tk berani dh nk guna kt lazada,Zalora semua guna dkt  physical store je lps byk sgt kes card kne charge tiba2
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2021 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Rmz83 replied at 30-6-2021 10:13 PM
Bank sotong ni byk btl eh kes debit/CC kne mcmni klau prnh guna untk online platform wlau dh clear ...

Bank Sotong security x kuat...sekarang ni pun dah x pakai kat shopping platform
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2021 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
i dah pernah kena, debit card cimb.. hilang 2k and memang takda otp.. nasib baik dapat balik duit..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2021 11:50 AM | Show all posts
Pernah kena, tiba2 dapat SMS masuk Grab Sgapore SDG50 tgh mlm buta. Tanjat gak sbb bila masa ahkak ke Singapore time kejadian masa tuh. Call CC suruh batal kan kad, esok pi bank isi form. Nasib tak kena charge.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2021 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Rmz83 replied at 30-6-2021 10:04 PM
Lazada e Wallet mmg auto topup eh klau dh save CC?Knp i punya still mintak TAC ke ikut bank jgk?

Kalau uols letak no kad..dia akan terus topup.le..cuma letak.je jumlah berapa kita nak.topup..terus masuk.je..haha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list