Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
15319
View
359
Reply

"Bonda Pun Seorang Wanita" - Prof Muhaya Dah Minta Maaf Isu 'Buat Bodoh-bodoh'

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Post time 12-6-2021 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
stania83 replied at 12-6-2021 07:11 PM
-husband prof muhaya ni sas..dia TKC, bercinta dari zaman sekolah lagi.2-2 high achiever dan husband ...

Celah mana tkc. Stf laaa.. Huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
stania83 replied at 12-6-2021 07:11 PM
-husband prof muhaya ni sas..dia TKC, bercinta dari zaman sekolah lagi.2-2 high achiever dan husband ...

Stf dik stf.. Xde nye tkc nguper gini.. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 10:18 PM | Show all posts
OsHiN_hOnEy replied at 12-6-2021 06:03 PM
profesor berjaya ker
kalo kata kiasan pun
dah nmpk rasa diri hebat dari majoriti

Tak tahu la, aku bukannya fans yg follow ikut Prof Muhaya ni.

Kalo ko rasa dia tak berjaya, cer cerita apa yg dia failed?

Aku tengok okayla, ada kepakaran ttg mata, mungkin ada bisnes sendiri,
lakinya pong seorang dokter, ada anak2 or mungkin dah bercucu...i dont know.

kalo kata kiasan pun
dah nmpk rasa diri hebat dari majoriti kaum sendiri?


Kalo bercakap tentang isu lelaki suka pompuan lemah lembut dan buat2 bodo
pada aku takde isu sebab setiap orang pemahaman lain2.

Aku rasa ramai lelaki yg paham maksud kata2 Prof Muhaya ni.

Cara pemikiran lelaki BERBEZA dgn cara pemikiran pompuan.

Sebab itu bila prof ni cakap buat2 bodo jauh beza maknanya dgn jadik bodoh taww !!

Tiada lelaki yg nakkan pompuan bodoh malah lelaki berbangga kalo ada isteri yg pandai
atau pong teman wanita yg pandai. Ini Fakta.

Sebagai suami selalu mendoakan kejayaan isterinya.

Yg ramai salah paham dlm ni aku rasa yg pompuan2 sikit2 rasa terhina
sebab pemahaman kelaut.

Prof Muhaya ni seorang pompuan, sebagai seorang pompuan berumur yg juga seorang motivasi
jadik dia nasihatkan or kata lain bagi tips kat pompuan2 bujang...woman to woman talk.

Takkan la dia sebagai seorang motivasi, seorang pompuan nak menjatuhkan maruah kaum sejenis dia.
Tak masuk akal, mungkin silap ayat tapi niat nak memalukan wanita, rasanya tidak.


Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Redskin replied at 12-6-2021 10:18 PM
Tak tahu la, aku bukannya fans yg follow ikut Prof Muhaya ni.

Kalo ko rasa dia tak berjaya, cer ...

dulu you pakai ID apa eh?
yg selalu gaduh dgn deen titik kan?
no
for me biadap
guna perkataan merendahkan gitu
towards your own gender
cuba kalo UAI yg ckp gitu
mau siti kassim mengamuk

get it?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
OsHiN_hOnEy replied at 12-6-2021 10:22 PM
dulu you pakai ID apa eh?
yg selalu gaduh dgn deen titik kan?
no

Prof ni bagi tips pada wanita bujang.

Ko ni bujang ke ie. andartu kaa, sentap semacam
sebab tak paham maksud buat2 bodo dan jadik
bodo are two different thing...paham ke.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
MentariSenja replied at 12-6-2021 12:17 PM
Ooo I see....maaf I hv different understanding on this....dlm berita astro awani April 18, 2020. ...

Time ikut kursus kahwin penceramah pun bgtau mcm ni...krja2 rmh bkn la tggjwb sepenuhnya oleh isteri...suami prlu memberi keselesaan pd isteri..tp btl la lg baik jika suami isteri bersama2 pikul tggjwb mbuat krja2 rmh..tak rugi pun brtolak ansur dn tlg menolong...bila amalkn sikap begini pergaduhan antara psgn pun dpt dielakkn..rezeki pun brtambah murah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah ...dah settle sudah isu mengarut ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adelea at 13-6-2021 01:26 AM
Redskin replied at 12-6-2021 10:18 PM
Tak tahu la, aku bukannya fans yg follow ikut Prof Muhaya ni.

Kalo ko rasa dia tak berjaya, cer ...


Babe .. she herself dulu pon tunjuk true colour ... Dah famous dah berjaya now dia agul plak ....
Here i excerpt interview dia dgn majalah kuarga ,.. xde plak dia kata dia buat bodo2 ..
What's wrong with be yourself ? .. dia pon jadi herself to pikat suami ... Nasihat apa yg dia cuba bagi sebenarnya ..???


Dulu saya kenal suami umur 17 tahun dan dia cinta pertama saya. Saya rasa cinta kami sangat asli dan jujurnya sebelum berkahwin perangai saya tidak elok. Saya garang, suka marah, suka merajuk tetapi selepas kahwin suami puji perangai saya lebih baik dari sebelum ini (sebelum berkahwin).

Ini semua sebab hukum Islam yang mana lepas kahwin kena taat pada suami.  Pendek kata, sebelum kahwin saya tunjukkan perangai tidak elok, tetapi selepas kahwin saya berubah untuk menjadi lebih baik. Pada saya lebih baik kita tunjukkan perangai sebenar sebelum kahwin. Tidak ada kepura-puraan sebelum itu."
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 12-6-2021 06:55 PM
Ala memerap .. bukan perap ayam ...
Yg macam suka merengek mintak suami buat itu ini ... Padahal  ...

Yg suka berkubang tu bukan memerap, tu memerang.

Org utagha sembut merap laki kan, maksud rengek2 minta laki tlg buatkan something. Kalau memerap ni 1st time dgr. Jgn la dok Pandai2 buat ayat Pelik2, mcm kwn iols tulis di fb cemus, pastu keluar pula perkataan Tak celus. Org kl tak sebut 2 benda tu, org kl sebut bosan (utk cemuih)atau tak muat (utk tak celuih).
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 02:03 AM From the mobile phone | Show all posts
allshares replied at 13-6-2021 01:35 AM
Yg suka berkubang tu bukan memerap, tu memerang.

Org utagha sembut merap laki kan, maksud renge ...

Memerap and merap tu sama je la ....
Kitorg famili mmg sebut memerap ..

Takde apa yg pelik ....
Mmg iyer pon bini suka memerap ngan laki nindia x mau buat apa ... Dia p berkubang kat sofa je ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 02:53 AM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 13-6-2021 02:03 AM
Memerap and merap tu sama je la ....
Kitorg famili mmg sebut memerap ..


Taktau plak Bahasa negeri mana, tak pernah dgr memerap. Merap je penah dgr org utagha. Takpela uols pakai jela kalau dah biasa tu, asal bahagia, gituh
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 03:11 AM From the mobile phone | Show all posts
setori_mori replied at 11-6-2021 10:27 PM
Iolls x tgk pon full version. Part bodoh2 tu refer kepada pompuan lepas kawin ke atau time nak car ...

part bodoh2 tu ada dlm jawapan dia  pada komen.

ada komen kata wanita cepat matang dan dah bersedia nak kawen tetapi lelaki lk lambat dan nak ada kereta dan rumah dahulu

So prof jawab jgn fikir cmtu.. lelaki dan perempuan ni diversity dan masing2 ada kelebihan..  wanita boleh multitasking, lelaki fokus satu task. wanita nurturer, lelaki imam dlm keluarga/solat.  so jgn fokus nak bersaing2 dgn lelaki, raikan peranan lelaki sbg imam/protector dan biar rendah diri sikit (Prof dr Terengganu and keluarga n kawan2 iols belah sana sume faham "bodoh2" as buat biasa2 je, dan tak tunjuk hebat).

sekiranya belum bertemu jodoh,, fikir improve diri/character, n the right person will datang. contrast dengan merungut  wanita dah matang bersedia nak kawen tetapi lelaki yg lambat .

itu lah yg iols fhm bila dgr full video waktu PKP yg membosankan ini. tapi ofkoz lain orang, lain interpretation gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 04:25 AM From the mobile phone | Show all posts
lalasahaja replied at 13-6-2021 03:11 AM
part bodoh2 tu ada dlm jawapan dia  pada komen.

ada komen kata wanita cepat matang dan dah bers ...

Helllo ..... Hellllooo helllooooo .....
How could she judge jodoh org ?
Mana dia tau org tu dah effort ke tidak ?

Jodoh is Allah decree, tak percaya takdir tuhan and qadak and qadar ke ? ...
Asik asik blame org je ... Nasihat apa macam tu ...

And please laaa org tganu yg bodoh ni ...
Jgn nak bodo2 kan org ..
Enoughh said!!


Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 05:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Bonda ke hulu...bonda ke hilir
Geli la
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila masa la ko mak aku (buat2 bodo tak paham bonda)
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 06:49 AM | Show all posts
Cukup tak berkenan dengan orang2 yang suka bahasakan diri bonda2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 01:04 PM | Show all posts
cheap publisity. so indirectly org akan tgk video dia lagi dan lagi. lagi banyak viewer, tercapai la cita2 ni..

i tengah cuba menahan untuk tgk video dia ni

tak nak pompuan jadi high achiever, tapi diri sendiri achieve memacam..ke dia ni nk hebat sorang2

part bodo2 tu, time dah kawen bole la tetibe tak pandai itu ini dengan laki. so laki boleh membantu. i can't brain bodo2 sebab nak cari jodoh.kang terjumpe laki TIDAK sekufu cemane? kang disalahkan wanita salah pilih suami lak..

semua salah wanita, betullah apa yang diperkatakan, yang menjatuhkan wanita adalah wanita itu sendiri.

soal jodoh, ajal maut ni, tak payah la nk diperbahaskan, dah ditentukan..bercakapla ikut kepakaran memasing. sedar tak makin banyak bercakap (yang bukan kepakaran) makin nampak la kebodohannya.

ke dunia dia revolve sekitar diri dia jek? yg i perasan circle i yg sokong dia ni jenis otak sempit, kurang educated, terpaling suci konsepnya..i bercerita berkaitan circle i ya

sudah2 la...gi operate mata je laa
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Semalam I follow FB ustaz2 yg byk keluarkan buku2 agama...of cos bukan selebriti sebab memang tak dikenali..mereka terangan2 an tidak bersetuju dgn Cara motivasi Dr. Mata ni dgn azizan Osman...daripada page FB Tu I belajar pasal New Age movement, Law of Attraction, feeling is prayer, garpu tala and byk lagilah yg..Dalam posting2 FB Tu memang direct letak hashtag dr.muhaya dgn azizan..I tak backup sapa2 sbb Masih lagi nak paham and belajar..maybe uolss kat sini Ada Yang lebih paham ...page FB: Psikologi Positif vs Pseudopsikologi
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ell2026 at 14-6-2021 02:06 PM

Paling I berminat sekali tajuk toxic positivity...sebelum2 ni selalu terpikir motivator ni memang takde perasaan lain ke selain syukur syukur syukur...tak reti nak marah ke bila penat..takkan la org sakitkan Hati Kita..jatuhkan maruah Kita nak diam and syukur..sentiasa positif..now I know itulah toxic positivity..sebenarnya it's ok u nak nangis..nak marah cuma perlu Ada had...agaknya ramai sakit mental pasal dok terikut dengan ajaran nilah kot...another thing pasal kata2 satu DOA..cakap baik jadi baik..cakap buruk akan jadi buruk..tak semestinya macam Tu..Allah knows the best for us bukan apa yg jadi ikut apa Kita cakap or lintasan Hati kita...again I tak pandai nak explain more tapi apa yg selama ni I rase something wrong with apa yg org2 bisnes share everyday on their wall  terjawablah..Ada yg betul tapi more melebih2
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 02:46 PM | Show all posts
makiting replied at 10-6-2021 10:47 PM
Duduk dism2 sudah la mak bonda oiii.. bg yg benar2 bertauliah dan punya background agama yg mendalam ...

setuju tak pun charge mur-mur ja
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list