Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
1263
View
24
Reply

Officemate kejam behind my back - minta forumers pujuk hati i

[Copy link]

Author: pxlbb       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-6-2021 06:42 PM | Show all posts |Read mode
Iols nak minta pendapat chuols semua la. Aku stress sejak last week. Let me explain...
Many weeks ago sebelum Lockdown my boss bagi satu projek untuk iols work together dengan this person.. This person agak baru juga la dalam organization tapi background dia memang power.. Sejak day 1 memang iols sentiasa keep in touch with this person ajak discuss pasal projek. So far ada la dalam 2-3 kali weols bincang tapi dia memang susah nak commit/respond. Asyik-asyik email whatsapp iols bersawang tak berbalas..

Weols memang ada many projects sendiri,  tapi this one agak besar so boss expect dua orang untuk commit.. Since susah nak dapatkan this person untuk bincang, iols ada progress tapi every time boss tanya memang iols cakap iols akan bincang dulu dengan this person. Begitulah.. Dan bila dapat cakap pun this person macam nak hide je something dari iols.. Masalah iols ni sangat trusting..

Last Wednesday iols dapat tahu this person dah breakthrough dan dia dah present kat boss. Iols rasa tipah tertipu betul. Takkan la iols nak cakap kat boss "iols ajak discuss but heshe never respond", dah tentulah boss dah happy projek ni breakthrough sebelum deadline..

Iols ok je close the door, learn my mistake, dan keep on walking. Saja jerr nak story sini..

Jangan bash, aku dah memang down giler ni.. Lepas ni whateverrr iols takkan tunggu anyone.. once iols move.. iols bulldozer sajork.. sekian..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-6-2021 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang akan ada orang macam ni di mana2 tempat kerja pun. Apa pun u nak kena kuat semangat ye. Jangan bagi org ruang untuk kenakan u. Apa2 tindakan u seterusnya, mesti berhati2... u jaga hati n emosi u ye... jgn stress sbb perbuatan org yg tak bermoral mcm tu... *hug

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga heshe mati dilenyek lori Indah Water
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruknya org tu. Ni kes nak mkn projek sorang2 pastu dgn harapan dpt benefit lah ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 08:58 PM | Show all posts
Lesson learn here is.... Nanti bila kita dah ada subordinate... and we assign keje utk pair atau group... kene sentiasa ingat the others... jangan respond sangat pada orang yang approach solo... sentiasa sebut nama-nama partner or group members assigned....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2021 06:45 AM | Show all posts
suzycutegal replied at 6-6-2021 07:47 PM
Memang akan ada orang macam ni di mana2 tempat kerja pun. Apa pun u nak kena kuat semangat ye. Janga ...

tq.. iols rasa frust sebab heshe went behind my back while iols keep cari dia untuk team up. why not inform je heshe nak work alone kan. takde la membuatkan iols nampak macam non-performer di mata boss. tapi iols cuma bitter 5-6 hari je kot.. lepas ni pick myself up dan teruskan. tq suzy bagi semangat.. luv!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2021 06:48 AM | Show all posts
Alee5711 replied at 6-6-2021 08:58 PM
Lesson learn here is.... Nanti bila kita dah ada subordinate... and we assign keje utk pair atau gro ...

yes yes agree sangat dan iols akan ingat.. tetapi tak semua boss begitu dan kebanyakan yang jadi boss pun memang high performers so kadang-kadang theyols pun jenis hati kering sanggup step on others.. susah nak jumpa boss yang EQ tinggi sebab bagi theyols yang penting perform, tak kisah ngko buat mcm mana pun
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
keep being u. u did win, u sleep better than those people in the long run. biasala nanti dh usia tua dh hujung nyawa baru la menyesal jd org mcm tu. lepas ni, takpe u jd diri u yg baik tu keep on buat baik. kalau boss tu pun satu spesis ngan org mcm tu, let them be la. lgpun career ni bukan satu  dua harinpunya cerita, inshaaAllah akan ada peluang lain utk u shine.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan sedih2 tau..awak ada banyak lagi project lain nak di fikir..biar lantak je manusia macam gitu. Lama2 nanti orang tau jugak perangai busuk dia tu. Anggap je awak ditemukan dengan dia untuk belajar pasal perangai manusia dan dimasa depan tak kena tipu lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 03:39 PM | Show all posts
Ada je org yg suka work in silo. So next time u hv a project and had to team up with the same person, u just mention to ur boss je la yg heshe suka work alone and u like to do a different project.

Kalau kena team up jugak ko maki kan aje team mate macam ni. Glory nak sorang2. Downfall nak together gether plk kan. Hire je diva aa tolong makikan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2021 05:50 PM | Show all posts
zaman ni mmg manusia jd selfish
demi survival sndr
sbb bos pun lebih suka/termakan
dgn org2 mcm ni
tapi hanya yg insecure je yg akan buat hal mcm ni
because heshe sees you as a rival
cuma bak kata kwn2 aku
biar org buat kita jgn kita buat org
sbb hidup mmg mcm roda
mmg ada masa kita kat atas
ada masa kat bawah
buat hal sndr sudah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2021 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you kesemuanya.. iols ingat iols yg overreact. But kata-kata chuols give me strengths. Ok benda lepas kita let go tapi kena learn the lesson. Whatever pun corporate world memang macam animal kingdom. I heal my wound and I take the lesson. Luv chuols!!!
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2021 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
pxlbb replied at 7-6-2021 06:48 AM
yes yes agree sangat dan iols akan ingat.. tetapi tak semua boss begitu dan kebanyakan yang jadi b ...

step on others ni iols da jmo dr zaman study
zaman keje ni kena lebih hati2
tp kalau iols, iols akan confront partner tu.. kenapa xbgtau nak buat srg dan xrespon bila tny pasal projek. adakah dia rasa iols xcukup pandai nak buat projek level tu? hihi.. tny sbb nk tau weakness iols je utk diperbaiki.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2021 04:14 PM | Show all posts
Dah  that person  memang power, i think u can let him/her go on his/her own.
Meanwhile u can start do ur own thing.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2021 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
zztop63 replied at 9-6-2021 04:14 PM
Dah  that person  memang power, i think u can let him/her go on his/her own.
Meanwhile u can start  ...

Thaaat is the reason tok boss suruh i team up for a big project ni because iols pun power rangers kat tempat ni even before heshe joins.. Kalau this person suka work in silos, iols lebihhh suka work in silos and I can do that project better than this person cuma iols transparent.. iols share semua docs and whatnots with this person and heshe keep silent..  so kalau heshe mmg dah progress behind my back then go on la.. Cuma yelah lesson learnt, after this iols bulldozer kan saja whoever assigned to my team..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
U ollz..i've learnt my lesson baru ni...jgn trlalu baik dgn opismate n anak buah coz when u r gone they ollz x kan ingat pun you esp.kebaikan you...someone else will replace....tp tu la dlm bekerja ni kene la ade teamwork n trust...tp i think i had put too much trust n effort on them..end up now nobody cares pun psl you...jaga diri sendiri je la...

N i tot opismate leh jd kawan d luar...tapi it is a big no no yer...they all good with u sbb u ade benefit di opis jer...di luar bo layan pun...kdg brselisih pun buat dek jer...

Semua ni based my own experience...i think i was a good team member n player back then tp tu la maybe i was too naive
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2021 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Takpe awak..rezeki Allah ada di mana2..normal kes cmtu ada di semua tempat kita berpijak. Kita akn berjumpa dgn watak yg sebegitu. Redha n sentiasa baca doa sebelum g keje. Mintak mak jika ada..doakan sentiasa. Pegang konsep..jika ada org buat cara tak betul..nanti Allah akan gantikan buat kita sesuatu yg kita tak sangka
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
my_irina replied at 10-6-2021 10:25 AM
U ollz..i've learnt my lesson baru ni...jgn trlalu baik dgn opismate n anak buah coz when u r gone t ...

Ini sangat betulllll! Keep your own privacy.  
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 02:11 AM From the mobile phone | Show all posts
I feel you TT. Pernah jadi, lama konah terkenang-kenang.

But kerja ni...harini kau perform, boss puji; but esok kau tak perform, boss lupa dah kau perform haritu & tiau balik. So conclusionnya, its his/her lost la buat TT camtu & dah buat tahi dengan TT. Sesungguhnya tak worth it la buat camni, over a task. Berbaik dengan colleague ni penting ya & susah senang kerja biorlah sesama, because boss tu baik bila kita perform je. Kalau dah camni dengan TT, pasni kurang sorang he/she boleh rujuk2.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2021 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
TT ni baru 1st time keje ke?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list