Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
411
View
9
Reply

Duduk Atas Lantai Boleh Panjangkan Umur?

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2021 01:52 PM | Show all posts |Read mode
Tabiat duduk di atas lantai mungkin tidak selesa berbanding di atas sofa yang lembut tetapi menurut sebuah kajian, ia sangat baik untuk rahsia panjang umur.


Menurut Penyelidik seperti dipetik Well & Good, Blue Zones Dan Buettner, orang yang tinggal di Okinawa, Jepun hanya mempunyai perabot yang sangat minima di rumah mereka dan kebanyakan waktu mereka akan duduk di atas lantai.




Gambar hiasan/The Conversation




"Wanita yang paling lama hidup dalam sejarah dunia adalah berasal dari Okinawa.


"engalaman tinggal selama dua hari bersama seorang wanita berusia 103 tahun melihatnya bangun dan duduk lebih 30 ke 40 kali yang bersamaan dengan senaman squat," katanya.


Tidak dinafikan, kebolehan wanita itu yang mampu berulang kali berdiri dan duduk di lantai membuat para penyelidik kagum.


Malah, kajian European Journal of Preventive Cardiology menunjukkan bahawa mereka yang tidak mampu melakukan gerakan itu mungkin lebih pendek umur.




Gambar hiasan/Health Line




"Senaman sangat berhubung kait dengan kelangsungan hidup manusia tetapi penelitian kami juga menunjukkan bahawa mempertahankan tingkat kelenturan tubuh yang tinggi, kekuatan otot dan koordinasi tubuh dapat mempengaruhi usia seseorang.


"Manfaat lain duduk di atas lantai adalah ia baik untuk keseluruhan struktur tubuh serta menjaga keseimbangan dan mengelakkan seseorang yang sudah berusia mudah jatuh," katanya.


Namun, kita disarankan mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti aktiviti harian, senaman, pemakanan turut menyumbang kepada kehidupan yang lebih baik.




Sumber: Era.je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-5-2021 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Masaalahnya nak ke usia tu pjg sgt ..
Dgn masalah kesihatan etc...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Lantai kayu kan.. Bukan simen..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul. Lagipon, kalau selalu dok atas kerusi je, kaki tak guna betul2. Lama2, urat jadi kejung. Nak smayang pon x leh lipat kaki.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 03:53 PM | Show all posts
Kalau dari kecik dah biasa duduk lama2 atas lantai pastinya tak ada masaalah sebab dah terbiasa.  Yang jadi masalah kalau jenis lebih lama duduk atas kerusi dari atas lantai pasti membuat mereka rasa tak selesa naik kebas atau susah bangun sebab sakit lutut.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 05:02 PM | Show all posts
Betul. Lagipon, kalau selalu dok atas kerusi je, kaki tak guna betul2. Lama2, urat jadi kejung.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2021 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul ke idok, yang pasti aku pon selalu duduk atas lantai
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 04:20 AM | Show all posts
kalu usia panjang..tp fizikal at least mcm 40 nak la jugak..
ni mcm x best jah usia panjang tp sampai bongkok 3..kedut seribu..mata rabun..siap pakej alzheimer pelbagai..menyusahkan org jahhh..apalah nikmat usia panjang kalu cmtuh
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2021 10:53 AM | Show all posts
Betul la kut..tgk dulu2 masa kecik kita semua mkn atas lantai je sefamili..sekarang klu dok atas lantai susah nak bangun..
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2021 12:42 PM | Show all posts
Orang Jepun duduk di lantai tak sama dengan orang Melayu duduk di lantai.  
Lelaki Melayu bersila, perempuna Melayu bersimpuh.  Sama ke kesan cara duduk ni pada tubuh badan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list