Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
194
View
0
Reply

[MITOS] Adakah Sumpahan Tecumseh Membunuh Tujuh Presiden AS?

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2021 09:37 AM | Show all posts |Read mode
Adakah Sumpahan Tecumseh Membunuh Tujuh Presiden AS?Kutukan Tecumseh, juga disebut Kutukan Tippecanoe, berpunca dari perselisihan tahun 1809 antara Presiden AS William Henry Harrison dan pemimpin Adat Shawnee Tecumseh. Ada yang percaya bahawa sumpahan itu adalah alasan bahawa Harrison, dan setiap presiden berikutnya hingga Kennedy yang terpilih dalam tahun yang berakhir dengan sifar, mati dalam jawatan.

Latar belakang
Pada tahun 1840,  William Henry Harrison memenangkan jawatan presiden dengan slogan, "Tippecanoe dan Tyler Too," yang merujuk peranan Harrison dalam kemenangan Amerika pada Pertempuran Tippecanoe pada tahun 1811. Sementara Tecumseh adalah pemimpin Shawnee, pihak lawan dalam pertempuran, kebenciannya terhadap Harrison sebenarnya bermula pada tahun 1809.

Semasa gabenor Wilayah Indiana, Harrison merundingkan perjanjian dengan penduduk Asli di mana Shawnee menyerahkan sebidang tanah besar kepada pemerintah AS. Marah dengan apa yang dianggapnya sebagai taktik Harrison yang tidak adil dalam merundingkan perjanjian itu, Tecumseh dan saudaranya menganjurkan sekumpulan suku tempatan dan menyerang tentera Harrison, sehingga memulakan Pertempuran Tippecanoe.

Semasa Perang 1812 , Harrison terus memperkuat reputasi anti-Orang Asli ketika dia mengalahkan British dan suku-suku yang membantu mereka dalam Pertempuran Thames . Kekalahan tambahan ini dan kehilangan lebih banyak tanah kepada pemerintah Amerika adalah kononnya yang mendorong saudara Tecumseh, Tenskwatawa - yang dikenal oleh Shawnee sebagai "Nabi" - untuk memberikan kutukan kematian kepada semua presiden AS yang akan datang yang dipilih pada tahun-tahun yang berakhir dengan angka sifar .

Kematian Harrison
Harrison terpilih sebagai presiden dengan hampir 53% suara, tetapi dia hampir tidak berpeluang menetap di pejabat sebelum kematiannya. Setelah menyampaikan alamat sulung yang sangat panjang pada hari yang sejuk dan berangin, dia terjebak dalam ribut hujan dan mengalami selesema yang serius yang akhirnya akan berubah menjadi jangkitan radang paru-paru yang parah yang membunuhnya hanya 30 hari kemudian - pelantikan Harrison adalah pada 4 Mac 1841 , dan dia meninggal pada 4 April. Kematiannya adalah yang pertama dalam serangkaian tragedi yang menimpa presiden yang memenangi pilihan raya pada awal dekad baru suatu corak yang akan dikenali sebagai Tecumseh's Curse, atau The Curse of Tippecanoe.

Mangsa Lain
Abraham Lincoln dipilih pada tahun 1860 sebagai orang pertama yang bertanding di bawah parti Republik. Amerika Syarikat dengan cepat beralih ke Perang Saudara yang akan berlangsung dari 1861-1865. Pada 9 April, Jenderal Robert E. Lee menyerah kepada Jenderal Ulysses S. Grant , dengan itu mengakhiri keretakan yang meruntuhkan negara. Hanya lima hari kemudian pada 14 April 1865, Lincoln dibunuh oleh simpatisan Selatan John Wilkes Booth.

James Garfield terpilih menjadi presiden pada tahun 1880. Dia mengambil alih jawatan pada 4 Mac 1881. Pada 2 Julai 1881, Charles J. Guiteau menembak presiden, yang akhirnya menyebabkan kematiannya pada 19 September 1881. Guiteau yang tidak seimbang secara mental adalah kesal kerana dia telah ditolak jawatan diplomatik oleh pentadbiran Garfield. Dia akhirnya digantung kerana kejahatannya pada tahun 1882.

William McKinley terpilih untuk penggal kedua pada tahun 1900. Sekali lagi, dia mengalahkan lawannya, William Jennings Bryan seperti yang dilakukannya pada tahun 1896. Pada 6 September 1901, McKinley ditembak oleh Leon F. Czolgosz. McKinley meninggal dunia pada 14 September. Czolgosz menyebut dirinya seorang anarkis dan mengaku membunuh presiden kerana "... dia adalah musuh rakyat ..." Dia disetrum pada Oktober 1901.

Warren G. Harding , dipilih pada tahun 1920, terkenal sebagai salah satu presiden terburuk sepanjang masa . Skandal seperti Teapot Dome dan lain-lain merosakkan jawatan presidennya. Pada 2 Ogos 1923, Harding mengunjungi San Francisco dalam Perjalanan Persefahaman merentas desa untuk bertemu orang di seluruh negara. Dia menderita strok dan meninggal di Palace Hotel.

Franklin Roosevelt terpilih untuk penggal ketiganya pada tahun 1940. Dia akan terpilih lagi pada tahun 1944. Kepresidenannya bermula di kedalaman Depresi Besar dan berakhir tidak lama setelah kejatuhan Hitler dalam Perang Dunia II . Dia meninggal pada 12 April 1945, kerana pendarahan otak. Oleh kerana dia terpilih dalam salah satu penggalnya dalam tahun yang berakhir dengan sifar, dia dianggap sebagai sebahagian dari kutukan Tecumseh.

John F. Kennedy menjadi presiden terpilih termuda atas kemenangannya pada tahun 1960. Pemimpin karismatik ini mengalami beberapa tahap tertinggi dalam jangka pendeknya, termasuk Bay of Pigs Invasion , penciptaan Tembok Berlin, dan Krisis Peluru berpandu Kuba. Pada 22 November 1963, Kennedy menunggang motosikal melalui Dallas dan dibunuh . Lee Harvey Oswald didapati bersalah sebagai lelaki bersendirian oleh Suruhanjaya Warren. Namun, masih ramai yang mempersoalkan adakah lebih banyak individu terlibat dalam konspirasi untuk membunuh presiden.

Melanggar Kutukan
Pada tahun 1980, Ronald Reagan menjadi orang tertua yang terpilih sebagai presiden . Aktor yang berpolitik ini juga mengalami tekanan tinggi sepanjang dua penggal jawatannya. Dia dilihat sebagai tokoh penting dalam pemecahan bekas Kesatuan Soviet. Namun, kepresidenannya dinodai oleh Skandal Iran-Contra. Pada 30 Mac 1981, John Hinckley cuba membunuh Reagan di Washington, DC Reagan ditembak tetapi dapat bertahan dengan rawatan perubatan yang cepat. Reagan adalah yang pertama menggagalkan kutukan Tecumseh dan, beberapa orang membuat hipotesis, presiden yang akhirnya memecahkannya.

George W. Bush , yang terpilih pada tahun 2000 yang aktif mengutuk, terselamat dari dua percubaan pembunuhan dan beberapa komplot yang diduga selama dua penggal jawatannya. Presiden berikutnya yang dipilih dalam tahun yang berakhir dengan sifar adalah Joe Biden , yang dipilih pada tahun 2020. Walaupun beberapa penyokong kutukan menunjukkan bahawa percubaan pembunuhan itu sendiri adalah karya Tecumseh, setiap Presiden sejak Nixon telah menjadi sasaran sekurang-kurangnya satu plot pembunuhan.


SUMBER:https://www.greelane.com

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list