Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1597
View
15
Reply

Sakitnya Masyarakat Kita - Isu Lawak Rogol, Pelajar Berdepan Kecaman Body Shaming Dan Buli Siber Pula

[Copy link]

Author: rikuren       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-4-2021 12:22 PM | Show all posts |Read mode



Dari isu lawak rogol, kemudian ugutan rogol oleh pelajar seterusnya kini body shaming dan cyberbully.


Bapa kepada pelajar Ain Husniza Saiful Nizam, yang mendedahkan mengenai jenaka rogol yang didakwa dibuat oleh seorang guru lelaki di sebuah sekolah di Kuala Selangor pada Jumaat lalu, berkongsi screenshoot komen-komen jelik berkenaan penampilan anaknya.






Menurut Saiful Nizam, kebanyakan screenshoot diambil dari group Facebook yang ahlinya terdiri daripada para guru. Lihat sendiri betapa 'sakit'nya masyarakat kita.













Kredit foto: Facebook



Jika inilah mentaliti kebanyakan guru yang ada, memang tak hairanlah jika anak-anak kelak makin hancur akhlaknya. Malah ia turut memberi tempias kepada guru-guru lain yang ikhlas mendidik anak bangsa.




Budaya pemikiran segelintir lelaki atau wanita yang merosakkan pemikiran generasi seterusnya sedangkan agama telah ajarkan dan melarang keras ucapan kotor atau lucah.



Bila Allah dah cabut rasa malu dalam diri, maka melucahlah mereka sepanjang masa, hatta bulan Ramadan sekalipun.



Mungkin ramai kurang faham tujuan Ain mendedahkan perilaku guru tersebut. Perkara yang ditentang bukan individu, profesion, sekolah atau institusi.



Sebaliknya, ia adalah tingkah laku buruk guru tersebut, yang dapat diubah. -CARI








Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-4-2021 01:05 PM | Show all posts
mk tu apa..tak main twitter
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2021 01:07 PM | Show all posts
KIM.K replied at 30-4-2021 01:05 PM
mk tu apa..tak main twitter

            Malaysiakini
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2021 01:11 PM | Show all posts

oh thank you.
iols tau isu ni taboo..tapi ayen ni nampak kurang trustworthy. She's enjoying the limelight
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2021 02:15 PM | Show all posts
sakit jiwa perasan diri cool
cmtu la
sakai punya golongan
kau hamsap sgt pun
xyah beriye tunjuk satu dunia
dasar sakit jiwa
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2021 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
isu tu betul dan serius sbb aku sendiri tau sangat rasa rimas geli geleman dgn cikgu miang tak padan dgn tua tapi asal semadang ko duk pomot muka ko dekk, takleh buat dlm tulisan  atau video tanpa nampak mcm percubaan nak marketing diri sendiri jd influencer/ikon?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu2 pn pakaian lebih kurang ank murid je skarang..sbb tu cikgu laki naik syeh..nk hrpkn iman yg senipis kulit telor die tu..mmg x ler..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2021 08:12 PM | Show all posts
bakingsoda replied at 30-4-2021 02:35 PM
isu tu betul dan serius sbb aku sendiri tau sangat rasa rimas geli geleman dgn cikgu miang tak padan ...

mula2 kita fikir macam tu jugak. isu ni betul dan parahtapi budak ni pun suka dapat perhatian macam ni.

lepas tu bila fikir balik, dia budak sekolah,
generasi diorang, memang lain gayanya. lain sangat-sangat daripada kita, ini antara cara diorang communicate, sending messages.
ada tu memang all the time video call kawan-kawan.

generasi digital.
kadang2 rasa nak cabut je tiang pencawang rumah ni, bior semua tak dapat line internet. tengok haru-biru deme camane
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K: oh thank you. iols tau isu ni taboo..tapi ayen ni nampak kurang trustworthy. She's enjoying the limelight

What da ya expect from Alpha Generation. Diorg ni mmg sukakan perhatian, agak vocal and daring. Tp apa yg dia issued tu betul..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2021 03:14 PM | Show all posts
generasi skrang ni diorg mengamalkan expressive culture. tak puas ati je cakap terus terang. generasi kita-kita dulu baru bukak mulut nak ngadu pasal cikgu gatal, makbapak dah kasi makan penampar dulu. tapi bagusla si ain ni bukak mulut pasal isu ni sbb benda ni dah berlaku dari zaman dulu lg.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 03:19 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 30-4-2021 01:11 PM
oh thank you.
iols tau isu ni taboo..tapi ayen ni nampak kurang trustworthy. She's enjoying the  ...

aku ingat aku sorang je pikir gini. tambah2 mk yg sensasikan lagi lah payah aku nk husnudzhon. lagi2 bila tgk bapak dia ni beria benor dok up anak..susah aku nk caye
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by CtMaryam123 at 2-5-2021 10:37 AM
annehuda replied at 1-5-2021 03:14 PM
generasi skrang ni diorg mengamalkan expressive culture. tak puas ati je cakap terus terang. generas ...


Betul mod.. paling jijik lelaki melayu islam komen2 lucah tu.. tak ada anak pompuan ker dorang tu? tak faham forumer ckp dia ni tak trustworthy ... hello mcm ko kenal budak ni.. ni bukan seeking attention dah mmg generasi sekarang expressive.. ain pun bkn ckp kat maknpak dia .. dia guna tiktok utk express tak puas hati... silap besarlah nak melucah dgn kids nowadays...

Paling tak boleh tahan siap body shaming budak ni.. anak orang bandar makan sedap hoccay.. makan daging, burger ayam cucuk cucuk bagai.. mmg badan kembang.. lainlah mcm jantan2 sengkek membesar dgn makan ikan keli goreng tu ..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 10:45 AM | Show all posts
kierakirana replied at 2-5-2021 03:19 AM
aku ingat aku sorang je pikir gini. tambah2 mk yg sensasikan lagi lah payah aku nk husnudzhon. lag ...

sebab dia bapak dan bila lelaki lain dok sexualisedkan anak dia hanya sebab anak dia agak chubby dan tak pakai tudung, takkan dia nak back up netizen?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 2-5-2021 10:45 AM
sebab dia bapak dan bila lelaki lain dok sexualisedkan anak dia hanya sebab anak dia agak chubby d ...

kan? pak dia pun mulanya nasihat ain biar jer tapi bila dah ada ugut rogol , komen lucah dan kutuk badan anak dia mcm  badan emak2, memanglah bapa dia back up.. I bertudung tapi I banyak kawan tak bertudung yang lagi bermoral tinggi ya.. especially budak2 bandar..
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2021 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Den pun ada ank remaja, ada ja guru yg gatal dok komen tak elok, rasa nak tibai ja tapi nanti den nampak salah
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 12:28 AM | Show all posts
kierakirana replied at 2-5-2021 03:19 AM
aku ingat aku sorang je pikir gini. tambah2 mk yg sensasikan lagi lah payah aku nk husnudzhon. lag ...

Memang lah bapak up anak, takkan nak up sexual predator pulak...

lagipun bagus bapak dia aktif..

masalah sexual predator, harrassment, pedofil dah berkurun lama ada kat malaysia tapi tak diambil perhatian sebab rakyat malaysia pasif dan tak dapat support mak bapak..

sekarang hamek kau dapat generasi yang vokal dan celik media sosial..
pergi mampos semua cikgu2 tak guna kaki seksual..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list