Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5722
View
107
Reply

Suntikan vaksin Pfizer mungkin perlu dos ketiga - Ketua Pengarah Operasi Pfizer

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-4-2021 04:07 PM | Show all posts |Read mode





WASHINGTON: Suntikan dos ketiga vaksin COVID-19 mungkin diperlukan dalam tempoh setahun selepas menjalani inokulasi.


Ketua Pengarah Operasi Pfizer, Albert Bourla, berkata vaksinasi tahunan untuk melawan coronavirus juga mungkin diperlukan.


"Kami perlu melihat apa langkah seterusnya dan bila tiba masanya, kita akan tahu apa yang perlu dilakukan.


"Senario yang ada sekarang menunjukkan kemungkinan dos ketiga diperlukan antara antara enam hingga 12 bulan selepas dos terakhir."


Malah, vaksinasi bagi COVID-19 juga mungkin perlu dilakukan setiap tahun kerana adalah penting untuk memastikan ramai orang rentan virus itu," katanya dalam temubual bersama CNBC.


Saintis ketika ini masih belum pasti, sejauh mana vaksin COVID-19 memberi ketahanan menentang coronavirus.


Pfizer pada awal bulan ini menerbitkan satu kajian mengatakan suntikan vaksin itu berkesan sehingga 91 peratus untuk melindungi daripada virus.


Ia juga lebih 95 peratus berkesan mengatasi komplikasi teruk akibat COVID-19 sehingga enam bulan selepas suntikan kedua dilakukan, namun perlu dikaji lebih lanjut.


Vaksin Pfizer, yang dibangunkan dengan kerjasama BioNTech, ketika ini memainkan peranan utama dalam kempen vaksinasi di AS dan Eropah.


Syarikat farmaseutikal gergasi itu pada Februari lalu mengumumkan, mereka sedang menguji dos ketiga vaksin itu menambah keberkesanan melawan varian baharu. - AFP




Sumber : Berita Harian

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-4-2021 04:11 PM | Show all posts
Ini semua kerana mahu untung
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Makin lama makin tak caya dah virus2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Makin lama makin tak vaya dah virus2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:17 PM | Show all posts
bila cakap lebih cop anti vaksin.tapi makin lama makin pelik2. kata vaksin selamat lah tapi macam2 kes pulak.

apa buat vaksin tak ada research betul2 ke...ke konsep try dulu lepas tu tengok kesan baru tambah baik?

ke macam mana
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:17 PM | Show all posts
alaa matik la camni..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
bulan september kerajaan akan wajib kan mandatori paksaan vaksin

siapa yg xnak habislah ibarat pendatang asing indon..  hilang kerja hilang rumah
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:40 PM | Show all posts
dh mcm influenza pulak kena buat yearly..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok: bulan september kerajaan akan wajib kan mandatori paksaan vaksinsiapa yg xnak habislah ibarat pendatang asing indon..  hilang kerja hilang rumah

Biar aku jadi macam indon..aku sanggup ilang kerja..{:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ngada2 la kau ni.. ckupla 2 dose... nak tadah kali ke3 pulak ayyooo
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ehh engko kan hari tu yg takmau vaksin? Siap tolak lagi vaksin utk anak bini?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai bila nak hidup ngn vaksin nih? Aduh hidup kita semua mcm ni la ekk sampai bebilaa

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang dok ratib antivac antivac antivac sebelum ni, cuba la kau orang tengok dari perspective depa pulak.

Aku bukan antivac, aku anticovidvac. Sempat 3bulan percaya kat covid ni. Sampai la aku korek sendiri data kematian bulanan & tahunan. Terus jadi menyampah kat kj.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
MinyakAngin replied at 19-4-2021 05:06 PM
Yang dok ratib antivac antivac antivac sebelum ni, cuba la kau orang tengok dari perspective depa pu ...

Apa bnda hasil research uolls tu, cuba kongsi sedikit utk ummah forum, sebab iolls pon mcm atas pagar je dengan vaksin2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak sangat tak berkesan sebabtu kena tambah dos lg..puiii
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:46 PM | Show all posts
Thread lebih awal dah ada ...
https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1247404


Mohon @CARI-HBZ mergekan ...
Terimakasih ...


Comments

terima kasih pantau  Post time 20-4-2021 01:52 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
lepas suntikan ketiga kau menggedik pulak nak kena dos keempat bagai?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
songhara1226 replied at 19-4-2021 05:21 PM
Apa bnda hasil research uolls tu, cuba kongsi sedikit utk ummah forum, sebab iolls pon mcm atas pa ...

Aku idok ler simpan. Aku bukan geng yg dok share ss kehulu kehilir tu tu. Dia lebih kurang comparison kematian tahunan, dipecahkan mengikut penyebab kematian. Contoh mati sebab tibi, jantung, pneumonia semua tu, berkurang. Semua dah jadi mati sebab covid kot. Lagi, kematian tahunan sebab tibi lgi tinggi tahun sebelum2ni. And else, mati sbb sakit tua berkurang jugak jumlahnya. Jadi mati covid.

Tambahan, DG pernah kata kalau mangsa eksiden bila check ada covid, masuk dlm data covid. Tepuk dahi aku.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ke 3...pastu ke 4..lama2 cucuk vaksin jadi norma baru.macam makan panandol.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Selagi x mati selagi tu suntik ke apa...x berkesan ke walau dah suntik 2 kali
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list