Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
191
View
0
Reply

10 Petua Jual Terbaik Dalam Talian dan Ramai Pelanggan

[Copy link]

Author: ubhe96       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-4-2021 01:23 PM | Show all posts |Read mode


Adakah anda baru memulakan atau adakah anda masih menghadapi masalah untuk mengembangkan perniagaan anda dalam talian kerana kadar penukaran jualan yang rendah atau tahap pelawat yang rendah?


Dalam artikel ini dirangkum dari https://www.ubai.web.id, kami akan memberikan 10 petua penjualan dalam talian terlaris yang boleh anda cuba dapatkan untuk mendapatkan banyak pelanggan.


Memulakan perniagaan atau menjalankan perniagaan secara dalam talian adalah salah satu perkara yang dianggap sebagai kewajiban di era digital masa kini, sama ada untuk memperluas pengiktirafan jenama produk anda, atau sebagai tempat penjualan utama anda.


Peningkatan penembusan pengguna internet di Indonesia dan peningkatan kepercayaan pelanggan untuk berbelanja melalui kaedah dalam talian menjadikan perniagaan dalam talian lebih berpotensi dan menjanjikan berbanding dengan luar talian.


Oleh itu, anda perlu mengetahui cara mendapatkan petua dan trik dalam menjalankan perniagaan dalam talian agar anda tidak ketinggalan oleh pesaing, terutama bagi anda yang terlambat memulakannya.


Untuk meningkatkan lagi prestasi penjualan dalam talian anda, di sini kami akan memberi anda 10 petua penjualan dalam talian terlaris yang boleh anda cuba gunakan, yang diharapkan dapat meningkatkan penjualan anda.


Kami juga berharap agar anda dapat menggunakan sepuluh petua ini sebagai asas idea dan kemudian mengembangkannya mengikut kreativiti anda agar pendekatan yang anda ambil lebih sesuai dengan produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan.


1. Memilih jenis penjualan dalam talian

Petua penjualan dalam talian paling laris pertama yang perlu anda perhatikan adalah memilih dan menentukan jenis dan kaedah menjual dalam talian mengikut masa atau modal yang anda ada.


Jenis dan kaedah menjual secara dalam talian terdiri daripada beberapa jenis, yang merangkumi:

 • Penjual semula
 • Dropship
 • Menjual karya anda sendiri
 • Menjual barang bekas
 • Tawarkan perkhidmatan untuk kepakaran yang anda ada


Kemudian, kaedah apa sahaja yang anda pilih dapat dijual melalui pelbagai lokasi alternatif yang terdapat di dunia maya.


2. Buka di beberapa Lokasi

Maka petua kedua, terutama bagi mereka yang baru memulakannya, adalah membuka "gerai" atau kedai dalam talian anda di banyak lokasi dan jangan hanya tinggal di satu tempat.


Ini kerana anda dapat melihat dan memantau platform mana yang paling sesuai dengan anda, atau platform mana yang paling sering dikunjungi oleh bakal pelanggan.


Terdapat 4 jenis tempat yang boleh anda gunakan untuk menjual secara dalam talian, seperti berikut:

 • Pasaran untuk Produk atau Perkhidmatan,
 • Forum Jual Beli,
 • Tempat pembuatan laman web percuma,
 • Laman web atau kedai dalam talian sendiri.


Pasaran produk itu sendiri kini dipenuhi oleh pelbagai pemain besar seperti OLX, Tokopedia, Bukalapak, Shopee, Blibli, dan Lazada.


Sementara itu, pasaran perkhidmatan itu sendiri cukup aktif dan banyak pencari perkhidmatan merangkumi Projects.co.id, Sribulancer, Freelancer, dan juga pasar luar seperti Fiverr.


Anda juga dapat menjual produk anda melalui forum yang menyediakan ciri jual beli seperti yang paling terkenal dan salah satu pelopor tempat penjualan dalam talian di Indonesia, iaitu FJB Kaskus, dan juga forum lain.


Pilihan lain, anda juga dapat membuat laman web percuma melalui penyedia perkhidmatan seperti Blogspot, WordPress.com, dan juga membuat laman web perniagaan Google melalui platform Perniagaan Saya di Google.


Kemudian perkara terakhir adalah membuat laman web anda sendiri atau menggunakan perkhidmatan pembuatan laman web atau kedai dalam talian yang banyak terdapat di internet jika anda menghadapi masalah membeli domain dan menyewa hosting web anda sendiri.


Semua platform, kecuali untuk membuat laman web kedai dalam talian anda sendiri, boleh dibuat secara percuma dengan pilihan berbayar jika anda ingin meletakkan kedai dalam talian anda di bahagian atas carian, atau menggunakan domain peribadi untuk Blogspot dan WordPress.com.


3. Menjual Produk dengan Permintaan Tinggi

Petua penjualan dalam talian terlaris seterusnya adalah memilih produk yang kini "sedang meningkat", alias permintaan tinggi di pasaran ketika anda mula menjualnya.


Ini berguna untuk memaksimumkan pendapatan anda, terutamanya jika anda dapat meramalkan produk mana yang akan mendapat permintaan tinggi dan boleh menjadi produk pertama yang menjual produk ini.


Sudah tentu, menentukan produk mana yang akan diminati, jadi anda perlu mengikuti perkembangan industri yang anda masuki sehingga anda dapat membuat ramalan yang lebih tepat daripada benar-benar buta terhadap perkembangan industri.


4. Gunakan Foto Produk Menarik

Foto produk benar-benar dapat menentukan sama ada produk yang anda jual akan kelihatan menarik atau tidak di mata pelanggan, dan juga menunjukkan kesan profesional di kedai dalam talian anda.


Anda tidak perlu mempunyai kamera mahal dan alat pencahayaan kelas studio, tetapi yang paling penting ialah foto produk yang anda jual jelas, tidak kabur atau  kabur , dan difoto dengan pencahayaan yang mencukupi.

Sekiranya ada pilihan untuk memuat naik beberapa foto sekaligus, Anda juga dapat menggunakan foto produk profesional yang tersedia di internet, serta memuat naik foto dari kamera Anda sendiri sebagai foto tambahan.


5. Promosikan Secara Dalam Talian

Setelah kedai dalam talian dan produk atau perkhidmatan yang akan anda jual siap dipasang, jangan lupa untuk mempromosikannya dalam talian dengan berkongsi URL kedai anda di platform media sosial atau platform dalam talian yang lain.

Anda juga boleh meletakkan iklan atau mempromosikan catatan anda di media sosial sehingga produk yang anda jual dapat dilihat lebih banyak oleh calon pelanggan dengan jangkauan yang lebih luas.

Beberapa jenis promosi dalam talian yang boleh anda lakukan termasuk yang berikut:

 • Beriklan di Google Ads atau Adwords Express,
 • Iklan di Media Sosial seperti Iklan Facebook dan Iklan Instagram,
 • Bayar untuk senarai premium untuk produk yang diletakkan di pasar atau forum jual beli.
 • Kongsi URL kedai dalam talian anda dalam talian melalui aplikasi sembang seperti Whatsapp, LINE, BBM, dan FB Messenger.

6. Promosi Luar Talian

Bukan hanya dalam talian, satu lagi tip jualan dalam talian terlaris adalah mempromosikannya di luar talian, atau menggunakan kaedah di luar aktiviti dalam talian.

Terdapat beberapa cara untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan di luar talian, termasuk:

 • Word of Mouth , alias promosi dari mulut ke mulut, yang boleh anda promosikan kepada keluarga, rakan, rakan sekerja, dan kalangan rakan terdekat anda terlebih dahulu,
 • Menghadiri bazar atau acara yang menyediakan lokasi sewaan untuk mendirikan  stan atau  gerai ,
 • Tawaran terus ke pengedar atau kedai di sekitar lokasi anda atau di kawasan yang menjadi sasaran penjualan anda.
 • Buat alat pemasaran luar talian seperti poster, brosur, risalah, sepanduk, dan sebagainya yang akan diarahkan ke kedai dalam talian anda.

7. Selaraskan Proses Penjualan


Juga, pastikan proses penjualan anda tidak rumit dan berbelit-belit, dan cubalah selancar dan seefisien mungkin untuk memudahkan proses yang berlaku antara pesanan dan pengiriman pesanan.


Contohnya, cari pengedar yang selalu menghantar senarai barang stok yang ada sehingga anda tidak perlu bertanya kepada mereka berulang-ulang mengenai ketersediaan barang jika calon pembeli bertanya.


8. Pengurusan Stok Produk


Ini sangat penting jika anda menyimpan stok produk yang anda jual di gudang atau lokasi anda sendiri, jadi sangat penting untuk menguruskan pelbagai perkara yang berkaitan dengan stok produk.


Mulai dari merekod stok, mengisi semula stok barang, dan juga merekod barang keluar dan barang masuk ke lokasi penyimpanan anda.


9. Buat Program Promo


Jangan lupa untuk membuat program promo pada waktu-waktu tertentu, terutama pada masa pengguna menghabiskan banyak wang untuk membeli-belah.


Contohnya, sebelum Hari Raya, kemudian pada Hari Krismas, Tahun Baru Cina, dan yang paling umum adalah sebelum tahun baru, di mana anda juga boleh menggunakan saat-saat ini untuk menghabiskan stok barang yang tinggal.


Anda boleh menawarkan pelbagai promosi seperti beli 1 dapatkan 1 percuma, atau beli 2 dapatkan 1 percuma, atau dapatkan diskaun yang cukup tinggi, atau buat pakej  gabungan antara produk yang berbeza tetapi berkaitan.


10. Tetapkan Tata Letak Produk


Petua penjualan dalam talian paling laris terakhir adalah mengatur susun atur produk anda di kedai dalam talian dengan mempertimbangkan bagaimana proses membuat keputusan untuk pelanggan sasaran anda.


Rumusan umum adalah untuk selalu meletakkan produk unggulan anda di tempat yang paling kelihatan, dan sebagai contoh produk anda diletakkan sejajar secara mendatar, letakkan produk unggulan di awal, alias paling kiri.


Sekiranya produk yang anda jual cukup besar sehingga paparannya terdiri dari beberapa baris, letakkan produk unggul di kiri paling atas sehingga akan dilihat untuk pertama kalinya oleh bakal pembeli.


Anda juga boleh menambahkan label (jika mungkin) pada produk unggulan anda seperti label "Penjual Terbaik", "Jual Terbaik", "Disarankan", dan label lain yang akan menarik perhatian bakal pembeli.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list