Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
674
View
14
Reply

30 Minit Je? Ini Resepi Mudah Nak Buat Sambal Hitam Belimbing Buluh

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-4-2021 06:32 PM | Show all posts |Read mode




Kecur air liut bila sebut sambal hitam belimbing buluh.


Bercakap mengenai sambal hitam, pasti ramai yang terbayang betapa rumitnya untuk menyediakannya. Akan tetapi, anda sebenarnya boleh menyiapkan sambal itu dalam tempoh 30 minit sahaja.


Menerusi perkongsian Habib Izzah di Facebook, dia menunjukkan resepi mudah untuk membuat sambal belimbing buluh itu.


Jom tengok resepi yang dikongsikan di bawah ini.

Bahan-bahan:

  • Cili api
  • Cili besar
  • Belimbing
  • Bawang besar
  • Ikan bilis





Cara-caranya:



1. Kisar kasar ikan bilis dan bawang besar. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tersebut sehingga agak kekeringan.






2. Kisar cili api, cili besar bersama belimbing buluh.






3. Kacau rata sehingga kering dan masukkan garam secukup rasa.








4. Sedia untuk dihidangkan.



Nikmatnya jika dapat makan dengan hidangan lauk kampung yang enak, ditambah pula jika gaul dengan nasi yang baru masak. Selamat mencuba. - CARI



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 3-4-2021 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Kecur air liur tgk
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Aroma sambal ni sangat bikin terangkat
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh la buat utk lauk bulan ramadhon ni..{:teatime{:teatime
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupon org kata ni sambal org pahang... Sampai sekarang tak pernah rasa
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Wowwww. Thanks tt bagi reaepi yg express. I selalu berangan nak try buat samabal hitam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
I xtaw knp viral.. xsedap pun i rasa..
Pedas pun tak..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 04:55 AM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut: I xtaw knp viral.. xsedap pun i rasa..Pedas pun tak..


Cili jenis tak pedas kot. Kena cr cili api kecik2 tu baru pedas. Kalau rasa x kena tekak, U boleh try juga tak payah letak belimbing. Tapi add ikan bilis lagi,belacan skit, gula garam. Blend mcm resipi tu. Goreng sampai kering. Sedap juga.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 08:02 AM | Show all posts
Sedapnya.. Tp biasa rebus dulu belimbing tu.. Ni express.. Blh try ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasib2 jgk kalau beli dapat yg kurang umphh. Tapi kalau dapat yg umphh memang best, dengan pedasnya, masam2..seimbang rasa. Makan dengan nasik panas, goreng telur dadar pn sedap amat, silap2 bertambah nasik. Utk bln pose sesuai sgt la buat lauk sahur. Ok nk pi oder kt sopee
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow boleh cuba ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
X penah try tp nmpk sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyaaa..ikan bilis kena lebih..makan dgn nasi panas2..tambah teloq mata sebijik..3 pinggan boleh pi
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
setakat ni xpernah lg jumpa yang x sedap sambal hitam ni..sedapnyaaa makan dgn nasi panas2 gitu je mau 2 pinggan
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 03:57 PM | Show all posts
wow sedap ni. kalau makan time sahur, boleh pergi dua pinggan nihh !
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list