Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
629
View
19
Reply

Apa perlu buat untuk kembangkan jualan

[Copy link]

Author: bonsari       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-2-2021 02:21 PM | Show all posts |Read mode
Nak tanya kawan - kawan kat sini, katakan saya nak buat jualan kuih dan kek online yang saya bukak dengan adik - beradik saya. Macam mana nak grow jualan kami ye? Saya pikir mmg akan buat online lagi bagus sebab time MCO mcm ni. Perlu ke bukak gerai? So far kawan - kawan dan kenalan terdekat je yang ramai beli.


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 9-2-2021 02:25 PM | Show all posts
Bukak la page dekat instagram, facebook, post bende - bende yang u jual tu, confirm ade yang tengok punya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 02:54 PM | Show all posts
pos dekat group daerah u. cari sales seribu dulu kalau feedback ok repeat order ok buka stall. kalau sendu tanya kat buyer nape xbeli lagi?  baiki dan buat terbaik.

niaga kuih margin kecil renyah. kena kira2 kos semua ye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut mcm seller kat sini yang home based, dia kumpul semua nama pelanggan dia pastu buat grup wasap

Kat grup tu dia iklankan kek2, juadah2, kuih muih dan hasil tangan

Kami ni walaupun tak beli tapi cuci2 mata jugak tengok kek, brownies, tart, laksa, jeli2 semua tu hari2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 09:29 AM | Show all posts
Mina2215 replied at 9-2-2021 03:48 PM
Ikut mcm seller kat sini yang home based, dia kumpul semua nama pelanggan dia pastu buat grup wasap
...

Patut lah mak I sibuk tgk phone memanjang, lepas tu tengok - tengok ramai je yang menghantar makanan kat rumah ni. Rupanya dia yang mengorder.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2021 09:51 AM | Show all posts
NuiraWarni replied at 9-2-2021 02:25 PM
Bukak la page dekat instagram, facebook, post bende - bende yang u jual tu, confirm ade yang tengok  ...

Ade ke orang tengok? Sebab susah orang nak visit page fb kan. Kene buat ads semua tu tak pandai la. Huhu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2021 09:54 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-2-2021 02:54 PM
pos dekat group daerah u. cari sales seribu dulu kalau feedback ok repeat order ok buka stall. kalau ...

Betul jugak kan. Saya pun selalu tengok dekat situ tapi tak terpikir pulak nak buat.

Lepas tu tanya kira macam review la ek. Dari situ boleh improve.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2021 09:56 AM | Show all posts
Mina2215 replied at 9-2-2021 03:48 PM
Ikut mcm seller kat sini yang home based, dia kumpul semua nama pelanggan dia pastu buat grup wasap
...

Haah group wasap ni pernah dengar, tapi tak tau pulak diorang buat macam mana. Ni macam housewives2 la kan. Tapi kira orang - orang terdekat jugak.

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 10:44 AM | Show all posts
Susah weh nak jadi peniaga. Kena ada skills menjual, kalau pemalu je macam aku ni memang tak jalan laa cerita dia.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 10:45 AM | Show all posts
bonsari replied at 10-2-2021 09:54 AM
Betul jugak kan. Saya pun selalu tengok dekat situ tapi tak terpikir pulak nak buat.

Lepas tu  ...

Aku tengok ramai je jual kuih rasa biase - biase tapi laku jugak. Mungkin orang dah malas nak masak kot sekarang.

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:06 AM | Show all posts
doubledecker89 replied at 10-2-2021 10:44 AM
Susah weh nak jadi peniaga. Kena ada skills menjual, kalau pemalu je macam aku ni memang tak jalan l ...

Mostly belajar sendiri je la berbisnes ni, lama - lama okay. Pemalu pun kalau pandai jual laku jugak. Tapi lama - lama akan stuck jugak. Mesti nak kembangkan bisnes. Lepas tu baru la ade ikthiar nak belajar lebih. Macam aku pergi masterclass, cari ilmu dari buku - buku. Online.

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:09 AM | Show all posts
doubledecker89 replied at 10-2-2021 10:45 AM
Aku tengok ramai je jual kuih rasa biase - biase tapi laku jugak. Mungkin orang dah malas nak masa ...

Betul, sekarang nak convenient je, macam jiran aku ni hari - hari grabfood je aku tengok. Sebab tu sekarang ramai yang jual online. Tapi peniaga online la sekarang byk competitor tu yang kena pandai marketing.

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:10 AM | Show all posts
Edited by trinne at 11-2-2021 10:36 AM

TT boleh try amik kelas marketing kalau ade bajet. So far mmg berbaloi sebab praktikkan apa yang belajar tu mmg nampak naik following fb pages, instagram. Lagi satu bukan setakat jual jer, kena increase review dan customer base je ni paling penting yang kita terlepas pandang. Ni yang orang akan sebut bisnes kita, ni yang diorang ajar.. syukur lah ade naik sikit sales. Time aku pergi mmg cnsultant tu mmg byk membantu n diorang ada buat consultation kalau nak improve bisnes.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2021 11:18 AM | Show all posts
trinne replied at 10-2-2021 11:10 AM
TT boleh try amik kelas marketing kalau ade bajet. So far mmg berbaloi sebab praktikkan apa yang bel ...

Berapa ye kalau kita nak pergi kursus - kursus macam ni? Saya tak pernah terpikir nak pergi kelas sebab taku mahal sangat.

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:20 AM | Show all posts
trinne replied at 10-2-2021 11:10 AM
TT boleh try amik kelas marketing kalau ade bajet. So far mmg berbaloi sebab praktikkan apa yang bel ...

Ok tak untuk yang baru nak start, ke untuk yang berpengalaman saja?

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:27 AM | Show all posts
bonsari replied at 10-2-2021 11:18 AM
Berapa ye kalau kita nak pergi kursus - kursus macam ni? Saya tak pernah terpikir nak pergi kelas  ...

Yang saya pergi ni harga dia RM3898. Tak semahal kelas lain yang saya survey mmg ada yang sampai 6k lebih untuk seorang. https://roar-point.com/marketing-branding-masterclass

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:27 AM | Show all posts
Edited by trinne at 11-2-2021 10:22 AM
minahremp replied at 10-2-2021 11:20 AM
Ok tak untuk yang baru nak start, ke untuk yang berpengalaman saja?

Target dia untuk semua dari yang baru nak stat bisnes, yang dah berbisnes lama, atau untuk ynag bekerja dalam bidang bisnes.


Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:38 AM | Show all posts
tt kena tahu target market tt siapa? dok kat mana? surirumah atau bekerja? perempuan umur berapa? anak berapa orang...
dari situ tt boleh dapat idea macammana nak bagi info atau tips yang ada value untuk customer...
contoh, kalau tt jual kek, kat fb page selit-selitlah juga info pasal idea makanan yang boleh dihidang masa minum petang ke(letaklah kek tt sekali) atau letak gambar anak-anak customer yang suka makan kek tt sambil becerita pasal diaorang dgn kek tt tu.
sekarang ni kalau fokus menjual sahaja memang tak menjadi sebab mana ada orang suka iklan bulat2 tunjuk produk je....
Kalau share tips atau info ke sambil selit2 produk, barulah orang pandang...

Kalau nak pergi kelas pun ok jugak....banyak internet marketer buat kelas free mcm azizan osman, najib asaddok, sifu jamal, hasbul brothers dan raaaaaamai lagi(search je kat facebook)...
Belajar yg free dulu pun dah cukup membantu sebenarnya sebab majoriti diaorang bagi kelas free dalam 2-3 hari jugak...mmg ada yg detail mengajar untuk yg newbie mcm tt.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2021 01:56 PM | Show all posts
Semoga maju jaya.

Contoh like now sy terasa nak makan cake, tapi malas bukak ig ke fb ke ...so telegram and wassap je terus

so buat whatsap bulks and telegram. MAKE SURE ADA LINK Ke phone no terus. Gambar menarik and ayat simple pastu harga jgn mahal sgt but make sure ada untung.


so awak area mana ada cake apa tu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Jual kat IG, group wasap ..
Lepas tu amik gambar cantik2..
Harga sekian2..
Pastu kalau boleh offer sekali dengan delivery company..cth macam lalamove.

Kena bgtau detail jadual penghantaran..
Cover area mana..
Harga siap2..

Senang untuk customer order
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list