Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
5669
View
75
Reply

PKP Penuh? Tunggu Pengumuman Sebelum 4 Februari - Ismail Sabri

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-1-2021 02:43 AM | Show all posts |Read mode





KUALA LUMPUR: Keputusan sama ada kerajaan akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sepenuhnya seperti dilaksanakan pada 18 Mac 2020 akan diumumkan sebelum 4 Februari depan.


Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, perkara itu akan mengambil kira pandangan semua pihak termasuk Kementerian Kesihatan (KKM), Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kewangan (MoF) dan Bank Negara Malaysia (BNM).


Katanya, pelbagai aspek akan dipertimbangkan khususnya kesan pelaksanaan PKP penuh itu kepada sektor ekonomi dan kesihatan.


"elbagai reaksi timbul apabila dimaklumkan tentang pelaksanaan PKP1 (PKP sepenuhnya), ada pihak setuju dan ada yang tidak kerana mereka mahu PKP1 dilaksanakan bagi menutup sepenuhnya semua operasi iaitu tiada perniagaan dan rakyat... duduk di rumah seperti dilakukan dulu dengan alasan boleh membantu percepatkan penurunan kes harian COVID-19.


"Ramai juga tidak bersetuju, jadi ada pelbagai reaksi, mereka tidak setuju PKP1 terutamanya mereka yang berniaga atau peniaga mikro yang setengah daripada mereka kais pagi makan pagi, kais petang makan petang serta bergantung sepenuhnya kepada pendapatan harian.


"Sehubungan itu, sebarang keputusan kerajaan akan dinilai secara menyeluruh dan memang aspek kesihatan kita perlu jaga, tetapi dalam masa yang sama kita mahu lindungi kepentingan rakyat terutamanya golongan miskin yang terpaksa bergantung kepada pendapatan harian," katanya dalam sidang media di sini, pada Selasa.


Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberi bayangan bahawa PKP di seluruh negara, kecuali Sarawak yang dijadual berakhir pada 4 Februari ini, tidak akan dilanjutkan.


Dr Noor Hisham, berkata keputusan itu diambil bagi mengelak kesan negatif terhadap ekonomi negara, susulan pelaksanaan PKP.


Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, sebanyak 2.8 juta individu berdepan risiko kehilangan pekerjaan jika PKP penuh dilaksanakan kerajaan.


"Kumpulan berpendapatan rendah (B40) juga akan kehilangan pendapatan bulanan dengan purata RM2,400 sebulan membabitkan RM6.45 bilion kesan pelaksaan PKP penuh.


"Menurut laporan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), sejak pelaksaan PKP pada Oktober 2020, sebanyak 13,445 syarikat telah menutup operasi dan ini menyebabkan banyak pihak telah kehilangan pekerjaan.


"Oleh itu, kerajaan akan mengumumkan perkara ini sebelum 4 Februari depan dan perbincangan dengan semua pihak akan dilakukan dengan mengambil kira kesan yang akan timbul jika PKP penuh dilaksanakan baik dari segi kesihatan mahupun ekonomi," katanya.








Sumber : Astroawani

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 27-1-2021 04:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Wokies.. Aku tgg.. Sebab aku nak beli barang2 utk aktif full blast servis jaga org tua aku...

Nak beli gadget utk mandikan pesakit terlantar.. Rupanya x ramai tau mandikan pesakit atas katil.. Hahahahaaha... Aku kena caj extra la ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 07:58 AM | Show all posts
sarah82 replied at 27-1-2021 04:53 AM
Wokies.. Aku tgg.. Sebab aku nak beli barang2 utk aktif full blast servis jaga org tua aku...  ...

contoh gajet tu kak sarah?
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-1-2021 04:53 AM
Wokies.. Aku tgg.. Sebab aku nak beli barang2 utk aktif full blast servis jaga org tua aku...  ...

Wah kaka... Cpt dh kembali bekerja
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 08:09 AM | Show all posts
hmm...okay , semalam atau dua hari lepas cakap lain , now cakap suruh tunggu ? okay .

so now, tunggu pkp (b) cara lain pulak.

so , apa apa yg diperkatakan sejak 96 jam lepas tu tak kira , lah , kan?  Ok.

sebaikbaiknya bagilah seorang menteri cakap benda yg dah bebetul okay.

ni banyak sangat conflicting  statements  umpama tak ada whatsapp group kata org.
okay, so now tunggu pengumuman.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 08:18 AM | Show all posts
jap camtu, jap camni......
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
boojaat replied at 27-1-2021 08:01 AM
Wah kaka... Cpt dh kembali bekerja

Hahahahaha. Skrg baru seorg..perlahan2 kayuh...

Kalau asyik merungut salahkan kerajaan tapi x bersyukur dgn nikmat yg kita ada.. Tak guna jadi manusia kan.. Hahahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
rosasen replied at 27-1-2021 07:58 AM
contoh gajet tu kak sarah?

Ok.. Ni barang yg nak beli utk mandikan pesakit di atas katil.
1. Bidet (sebab malas nak buat portable shower mcm buat kat arwah tok Sharifah dulu)
2. Inflatable shampoo basin (ni kena order dari china)  mostly pesakit terlantar tak cuci kepala cara biasa sbb family /caretaker tak kreatif..
3. Underpad /LP yg hospital guna.. Kena cari yg panjang sebab nak bg mandi mcm biasa.. Jadi tilam kurang basah.
4. Collapsible bucket nak boh air bersih utk mandikan pesakit.. Senang nak bawa kemana2.
5. Portable air pump (nak guna utk shampoo basin)
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 09:16 AM | Show all posts
sarah82 replied at 27-1-2021 08:35 AM
Ok.. Ni barang yg nak beli utk mandikan pesakit di atas katil.
1. Bidet (sebab malas nak buat po ...

ternganga jap... hihi.. yg tau bidet dgn lapik tilam tu...
hebatla kak sarah.. semoga dipermudahkan..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
rosasen replied at 27-1-2021 09:16 AM
ternganga jap... hihi.. yg tau bidet dgn lapik tilam tu...
hebatla kak sarah.. semoga dipermudah ...

Aamiin.. Ya rabb..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 09:18 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 27-1-2021 08:09 AM
hmm...okay , semalam atau dua hari lepas cakap lain , now cakap suruh tunggu ? okay .

so now, tun ...

dia ni mmg... dh ilang respek kt dia since dia benarkan org x kuarantin lps PRN sabah aritu, plus benarkan rentas negeri baru ni sampai merahhh negeri kuu...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 09:27 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 27-1-2021 08:09 AM
hmm...okay , semalam atau dua hari lepas cakap lain , now cakap suruh tunggu ? okay .

so now, tun ...

Kannn..kejap DG kata mcm ni, pastu Menteri cakap macam tu.
Kita je yang termanggu2 menunggu apa sebenar derang nak buat.


Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Pening kita wak
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 11:33 AM | Show all posts
Peninglah dengan dia ni.... dah kurang rasa percaya sejak voting di Sabah tahun lepas....
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 11:48 AM | Show all posts
Edited by tripleid at 27-1-2021 02:58 PM

rakyat dah  tak boleh nak harap menteri gagal total mcm bapak dafi ni uruskan negara..#kitajagakita







Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 11:50 AM | Show all posts
Kejap kata PKP penuh.
Kejap kata fake news.
Kejap kata PKPB.
Kejap kata tungguuuuu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 11:52 AM | Show all posts
tgk gambar je pon rasa nak terajang
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 12:00 PM | Show all posts
jgn sbb nak CNY pkp xdisambung paastu raya pulak mcm2 rules dibuat..aku tgk raya puasa je yg kemain strict thn lepas..krismes dan nuyear poelok lepas bebas..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 12:07 PM | Show all posts
rasenye semua statement biar lah dr Pak long Mail ni.. yg lain2 tu focus bab msg2..

kkdg wartawan pun duk tanye yg xberkaitan kat empunya badan.. so akan jawab based ape yg dia rasa lah.. even belum final pun lagi..

tup2 terus jadik heading berita...

nk decide buat pkp ke x, bukan keputusan seorg... yg penyampai nye mmg la sorg.. jd better dh confirm semua pihak br announce..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 12:10 PM | Show all posts
Berharap tiada lagi kpk!

Bosan asik bagi discount pada penyewa!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list