Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9240
View
135
Reply

Sweet Qismina 'Berperang' Dengan Cikgu Isu Buku Teks Sekolah Adik

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-1-2021 11:31 PM | Show all posts |Read mode
Pelakon Sweet Qismina tidak puas hati dengan sistem pengambilan dan pemulangan buku teks oleh pihak sekolah.




Kredit foto: IG Sweet




Farhanna Qismina Suspandi berkata, dia berasa tidak adil dengan sistem yang diguna pakai kerana hanya membenarkan ibu bapa dan penjaga sahaja mengambil dan memulangkan buku teks di sekolah, khususnya di sekolah menengah.


Dia terpanggil bersuara tentang hal tersebut semasa mengambil buku teks sekolah adiknya.








Kata Sweet, adiknya merupakan pelajar sekolah yang sudah berusia 17 tahun dan mampu melakukan perkara tersebut secara sendiri.


Malah, tidak semua ibu bapa atau penjaga sihat tubuh badan dan mampu bergerak ke sana sini di bawah cuaca terik.


Tambah pelakon drama Bidadari Salju itu, dia simpati dengan nasib ibu bapa yang ditimpa sakit akibat mengangkat buku teks yang berat.

Lagi satu, boleh tak tolong bantu ibu bapa arah mana yang perlu mereka pergi? Saya dahlah tak tahu kelas adik di mana, sekolah besar dan jenuh tawaf satu sekolah tahu tak. Saya sampai tak ada nafas dengan pakai topeng pelitup muka lagi. Jadi, bayangkanlah orang yang berumur macam mana? soalnya serius.




Kredit foto: Twitter




Enggan perkara tersebut menyusahkan golongan ibu bapa terutama mereka yang sudah berusia, Sweet mencadangkan agar pihak sekolah membenarkan pelajar mengambil sendiri buku teks di sekolah.











Kredit foto: Twitter/IG




Terdahulu, Kementerian Pelajaran mengeluarkan garis panduan kaedah pemulangan dan agihan buku teks kepada pelajar menerusi Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT).


Garis panduan berkenaan menetapkan syarat hanya ibu bapa atau penjaga yang dibenarkan datang ke sekolah untuk memulangkan dan mengambil buku teks anak-anak mereka berdasarkan jadual yang ditetapkan pihak sekolah.




Sumber: K!ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 26-1-2021 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu tolong kutip jer la mana buku yg studen tinggal bawah meja tu.  Kan dh lama wfh khensss..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Gigih la bergasak dengan cikgu tu. Nak mudah camana lagi. Bukan pelajar je stress, cikgu, mak bapak, ya semua terkesan dengan covid. Jadi saling senangkan satu sama lain dari blaming each other, hujung2 semua tak puas hati, semua stress
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Entahla. Minggu lepas 2 x husband pegi sekolah amik buku teks anak sebab ikut jadual.
Si kakak pukul 9.30am.
Datang balik pukul 12tgh hari untuk si adik.

Next week, sekolah agama pula.
Kali ni jadual ikut hari la.

Kalau parents uzur, bolehla kut patutnya wakilkan dengan anak. Tapi kena discuss dan inform sekolah. Mesti sekolah ada solution kes2 terpencil cam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Gigihnya cikgu tu berbalas komen kat ig retisss
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh sekolah mana adik sheolls tu.. sek anak I.. sek rendah pun murid boleh ambik sendiri yer.. janji kira buku cukup.. pastu sign..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah agama kt umah aku ni elok je bdk2 yg kuar and amik sendiri. Mak pak cuma drop je diorg pastu diorg g kelas masing2 utk pemulangan n pengambilan buku teks. Bdk sekolah rendah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
ada rasional la kenapa KPM keluarkan garis panduan gitu..kalu benarkan pelajar2 pegi amik, kang merayap ntah kemana, pihak sekolah jugak nak kena menjawab dgn ibubapa..KPM buat garis panduan tu utk melindungi pihak sekolah jugak..maklumlah,bebudak skrg akal panjang..kang dok berjanji ngan memember jumpa lepas amik buku teks, pastu berkumpul ramai2 ntah kat mana..berdating bf gf lagi..kalu x jadi tragedi apa2 mmg la takde apa..ni kang buatnya polis tangkap sbb merayap time PKP, semua tu melibatkan pihak sekolah jugak..dia nampak susah dia je..yg adik ko pun, dah kenapa tinggal buku teks dlm kelas, pastu time pkpb bulan 12 aritu kenapa tak gi amik buku yg tertinggal tu?..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu ni cm xde option yek. Diorg mmg boleh pilih satu je yek? Knp ada persoalan klu suruh parent nnti kata tak larat. Klu suruh student nnti ada risau kt anak

Tak boleh ke dua dua boleh je amik buku teks tu.

Senang kerja je cikgu ni.

Haritu kes bg kerja sekolah berlambak kt whatsapp.
As if xde option lain. Buat la dua tiga cara nk mngajar. Anak aku tadika pun cikgu buat tiga cara, video rakam siap siap, meeting google dan kerja sekolah kt wa bg sapa yg sempat nk ikut live. Cikgu sekolah kerajaan ni bodo ke. Mentang mentang gaji xbergantung dgn parent pelajar ko buat main je.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
cruz2 replied at 26-1-2021 11:46 PM
Gigihnya cikgu tu berbalas komen kat ig retisss

Taknak kalah cikgu tu.. mesti sejenis yg pantang diusik tu.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kecoh lebih lah retisss2 gini.. sekolah pun sek kerajaan.. buku teks pun pinjamannn.. usahalah sikit.. tunjukkan inisiatif.. dia yg br umur 24 tahun pun konon penat tawaf sekolah.. puihhh.. patutnya taraf2 adik retis ni kena beli sendiri buku tau.. sila beli dan angkut dr kedai buku..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuma nak cakap perang dgn cikgu x kan penah menang
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
cruz2 replied at 26-1-2021 11:46 PM
Gigihnya cikgu tu berbalas komen kat ig retisss

Itu lah.. ntah2 buat telegram..not allow comment.. mak pak pm tnya psl pembelajaran anak2 x jawab... sebok nak berbalas dgn retis. Eh bencii
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada cikgu2 yg sgt kreatif. Bole pikir ada byk cara selain dilambakkan keje dlm wasap je. Tp ada gak cikgu yg menyakitkan hati. Aritu member aku suggest kt cikgu ank dia suh fotostat homework and tinggalkan kt pak guard sekolah. Sbb ada parents blk keje pn mlm. Cikgu tu jawab,klo fotostat sapa yg nk cover cost fotostat tu? Aku tepuk dahi dgr. Kt sabah sarawak cikgu2 fotostat siap bawak depan pintu umah student lg.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 26-1-2021 11:53 PM
Cikgu ni cm xde option yek. Diorg mmg boleh pilih satu je yek? Knp ada persoalan klu suruh parent  ...

X boleh cik. Utk elak crowd kalau terlalu ramai
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Komplen kat twitter, cik sweet dah komplen ni kat pihak berkenaan dulu ke..

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekali baca nama ayah sheolls nampak Suspended
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak senang macamaner lagi
Semua orang terkesan dengan covid weeiih
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Alahai
Membongak macam bagusla

Ko nak wakil mak bapak kena panas sekejap dah bising

Org lain elok je follow
Klau anak aku yg kena pergi ke boleh pwrgi ke aku pon bising
Dah tak leh gi sekolah tetiba boleh pulak suruh gi hantar buku teks
Apooooo
Meroyan ntah apa2
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 02:24 AM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 26-1-2021 11:53 PM
Cikgu ni cm xde option yek. Diorg mmg boleh pilih satu je yek? Knp ada persoalan klu suruh parent  ...

Amboi sedap nya kata cikgu sekolah krajaan mcm tu..x semua guru mcm tu la..ramai je guru yg bersusah payahutk memaatikan murid dpt yg terbaik...jangan sebab  ada segelintir yg parent komplen, habis semua dibodo kannya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list