Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3327
View
59
Reply

"Dah Lama Kami Diam" - Anonymous Malaysia Beri Amaran Serangan Siber

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-1-2021 09:49 AM | Show all posts |Read mode
Satu mesej berbaur amaran dikeluarkan membabitkan sistem keselamatan dalam talian pelbagai agensi milik kerajaan.








Memuat naik video ugutan tersebut di Facebook, akaun Anonymous Malaysia mengingatkan pihak berwajib bersedia berdepan kemungkinan berlaku aktiviti penggodaman melibatkan sistem dalam talian kerajaan.


Jelas pengendali akaun tersebut, tindakan itu sebagai 'pengajaran' berikutan kelemahan sistem keselamatan dalam talian negara ini sehingga menyebabkan maklumat peribadi pengguna terdedah kepada pihak tidak bertanggungjawab.

Hello Malaysia. Ini adalah amaran kepada kerajaan Malaysia. Sudah tiba masa anda membuka mata setelah lama kami berdiam diri. Bersedialah. Kami tidak memaafkan, kami tidak lupa, nantikan kami, katanya.







Jenayah siber melibatkan penggodaman sistem dalam talian di negara ini bukan suatu yang baharu.


Sebelum ini, pelbagai kes berlaku membabitkan penggodaman sistem dalam talian dan laman web agensi berkepentingan kerajaan termasuk milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada tahun lalu.


Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Affendi Buang mengakui terdapat usaha berterusan pihak tidak bertanggungjawab yang sentiasa cuba menggodam maklumat Kementerian Keselamatan Pertahanan dan ATM.


Terdahulu, Anonymous Malaysia mendakwa kelemahan sistem dalam talian negara ini menyebabkan lebih 46 juta data peribadi pengguna terdedah kepada pelbagai sindiket.


Ia berikutan kecuaian dan tidak peka kepada persekitaran teknologi sehingga membuka ruang kepada pihak tidak bertanggungjawab melakukan jenayah siber.

Sistem keselamatan anda lemah, semua data mungkin sudah terdedah. Ini menyebabkan penggodam boleh menjual maklumat.

Banyak kes didapati data syarikat telekomunikasi telah terdedah lebih 46 juta dan ini menyebabkan berlaku kegiatan jenayah scam, katanya lagi.




Sumber: ProjekMM

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 26-1-2021 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Yo yo kelapo jo acah2 Anonymous
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:55 AM | Show all posts
terpengaruh dgn film Hollywood.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Kantoi dgn team ATM baru berakal.. Weiii.. Aku takut team ATM dari team PDRM
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi projek IT kat kroni, kroni upah bebudak interns, sub kat company murah2.. then scam sub con, programmer buat loop hole, backdoor etc
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Ai rengsa tgk english dorg...kalau malay or yindon,xyah laa speaking,byk grammatical error tuh..ayat pun lawak jah..ko nak bt ape anon weh?drpd sebok nak hack sana sini,baik pegi tlg utk boost ekonomi negara..{:nose
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki: Ai rengsa tgk english dorg...kalau malay or yindon,xyah laa speaking,byk grammatical error tuh..ayat pun lawak jah..ko nak bt ape anon weh?drpd sebok  ...



Hahahahah tu laa pasalnya..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by manjalara_01 at 26-1-2021 11:48 AM
salmon-suki: Ai rengsa tgk english dorg...kalau malay or yindon,xyah laa speaking,byk grammatical error tuh..ayat pun lawak jah..ko nak bt ape anon weh?drpd sebok  ...


Kata Anonymous Malaysia? Speaking malay dah la. X patriotik langsung {:hooray. Nampak sgt malaynye keje. Shame2 la..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:47 AM | Show all posts
wow seram. mcm dalam movie
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 11:55 AM | Show all posts
Ni geng script kiddies ada hati nak launch cyberwarfare kat kerajaan malaysia

Puihh!
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Bongok siak
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
So motive dia supaya kerajaan alert dan upgrade systems ? Kerana our data dan details sudah banyak di scam?
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 12:21 PM | Show all posts
sarah82 replied at 26-1-2021 10:02 AM
Kantoi dgn team ATM baru berakal.. Weiii.. Aku takut team ATM dari team PDRM

betul.

kalau pdrm cara terhormat hantar UTK ketuk pintu rumah.

atm, hantar ejen tahu2 dah teman tidur sebelah.. glock tuju kat bebird.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 12:27 PM | Show all posts
sarah82 replied at 26-1-2021 10:02 AM
Kantoi dgn team ATM baru berakal.. Weiii.. Aku takut team ATM dari team PDRM

tembak mati kaedahnya
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 12:29 PM | Show all posts
image.png



Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Buatlah movie.. mcm best jer
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
underground replied at 26-1-2021 12:21 PM
betul.

kalau pdrm cara terhormat hantar UTK ketuk pintu rumah.

Hahahahahaa.. Aku kenal 2 org gila RGK.. Jadi antara ATM vs PDRM.. Aku takut kat team IT ATM.. Sekali depa dok sebelah.. X memasal aku tak boleh bergedik kat cari. Hahahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
MadameOnion replied at 26-1-2021 12:27 PM
tembak mati kaedahnya

Tembak mati x apa lagi.. Ada juga jasad nak dikubur.. Ni.. Jangan kata jasad.. Rambut pun x ada kalau kena dgn team ATM.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai anon, orang tengah berjuang nak hidup bayar itu ini, awak lagi sibuk nak cari nama waktu waktu begini. Siapa kepalanya ni, bbnu juga ke
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 02:43 PM | Show all posts
underground replied at 26-1-2021 10:39 AM
Bagi projek IT kat kroni, kroni upah bebudak interns, sub kat company murah2.. then scam sub con, pr ...

kan ai pun fikir cam gitu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list