Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1125
View
23
Reply

Mohon nasihat membeli rumah pertama

[Copy link]

Author: Joanna88    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-1-2021 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam semua otai2 yg bijaksana

Saya nak beli first house di area klang Valley..tujuannya untuk own stay.. memandangkan saya bukan berasal dari sini jadi saya sangat memerlukan bimbingan dari yg arif berkenaan hartanah dan kawasan di sekitar sini..

Saya nak elakkan membeli rumah di kawasan berikut:
Central kl
Cheras
Sentul
Puchong
Bangsar
Ampang
Lereng bukit
Loji
Power line
Terlalu ramai foreigner
Traffic terlalu congested


Saya hanya mampu membeli dengan harga RM 500k ke bawah.. Spec yg diingini  condo  3 bilik 2 bilik air dengan keluasan sekurang2nya 800 plus sf
dengan access ke kl yg mudah.. Dan tak terlalu jauh dari Public transport


Saya dah book dengan serini Melawati 2 bilik 2 bilik air tapi sesungguhnya ia terlalu kecil dan tak ada balkoni.. Tapi kalau terdesak saya ambil je sebab saya suka kawasannya.. Tapi masih ada masa untuk berfikir sebelum cancel booking tersebut.. Gaya apartment di sebelahnya lebih luas dan ada balkoni tapi yg tinggal hanya unit subsales.. Tapi sesiapa yg ada apartment di Gaya harap boleh share macamana keadaan tinggal di situ..

Jadi dengan ini saya dengan rendah hatinya pohon  cadangan dan pandangan jika ada condo2 di tempat lain yg bersesuaian.. Terima kasih banyak2 otai2 sekalian

Maaf sebab buka thread

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 10-1-2021 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
* maaf sebab buka thread di sini sebab tak pasti topik ni sesuai di thread mana
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak beli rumah baru ke lama?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2021 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
dinahatta replied at 10-1-2021 11:26 AM
Nak beli rumah baru ke lama?

Lama pun ok..asalkan menepati ciri2 yg dicari
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
saya pernah beli area ampang. Pandan mewah sebelah je dgn hospital ampang. Kawasan agak sesak sbb takde xtra parking space kalau ada bnyk kereta. Hanya satu parking space utk 1 apartment. Sebelah hospital pulak tu. Rumah overall ok keluasan hampir 900sqft. 3 bilik 2 bilik air. Nak ke klcc pon tak jauh cuma ada waktu waktu jalan agak sesak. Peak hour la. Tapi saya jual tahun 2016 harga 240k. Skarang tak tahu value berapa. Why not try area wangsa maju. Bnyk juga kondo apartment baru area sana.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Bandar sri permaisuri juga bnyk apartment n kondo baru. My cousin tinggal area sana. N sana nampak macam bersih n tak sesak sgt mcm area pandan mewah tu. Tp area cheras rasanya situ.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak nasihat cari rumah dekat ngan sekolah ye
Ada balcony nak sidai baju melainkan banyak duit pakai dryer
Parking 2 petak
Kalau apartment jangan ambik tingkat rendah
Gelap rumah... Kalau tinggi... Berangin dekkk
Budget ni kat bangi dah boleh dapat rumah teres 4 bilik
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena rajin search kat property page. Bole guna agen jugak. Tak pasti kena byr agen berapa slalunya org yg nak jual byr agen yg beli tak pasti. Kena round tgk area mana yg berkenan di hati. N then tgk agen yg ada nk jual property kat situ. BOle view dulu rumah. Jgn lupa tanya charges security dll yg kena byr. Klu nk beli rumah lelong bole search kat elelong court punya page tp tak bole nak view keadaan rumah kena redha je dpt rumah mcm mn keadaan. N sometimes ada chrgs yg tuan tanah tinggalkan kita kena byr. Ikut nasib. Klu nk beli rumah lelong klu harga kurang 30% dr market valur berbaloi jugak nk baiki keadaan rumah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2021 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 10-1-2021 11:40 AM
Akak nasihat cari rumah dekat ngan sekolah ye
Ada balcony nak sidai baju melainkan banyak duit paka ...

Tq kak atas cadangan.. very helpful kalau boleh saya memang nak rumah landed tapi apakan daya tak mampu huhuu....

kalau bangi saya tak pasti kawasan sana.. kalau boleh saya nak cari kawasan tak terlalu jauh dari KL tapi bila difikirkan semula dari segi  kemampuan, mungkin saya kena reset semula spec yg saya cari dan perluaskan kawasan survey saya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
dinahatta replied at 10-1-2021 11:43 AM
Kena rajin search kat property page. Bole guna agen jugak. Tak pasti kena byr agen berapa slalunya o ...

Terima kasih banyak atas tips2 ini.. first time buyer ni memang sangat memerlukan pandangan dari yg arif...

saya sebenarnya tak berapa jelas lagi dengan kawasan2 di klang valley ni.. setakat ni yg saya nampak kawasan melawati la paling saya suka.. sebab kawasannya dah matured,  dan tak terlalu busy mcm central kl, traffic tak terlalu congested mcm di cheras...

kalau ada pandangan kawasan lain yg best di klang valley ni harap sudi cadangkan.. jauh lagi sikit pun takpe sebab kawasan melawati ni pun dah terlalu mahal bagi saya







Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Joanna88 replied at 10-1-2021 12:08 PM
Tq kak atas cadangan.. very helpful  kalau boleh saya memang nak rumah landed tapi apakan daya t ...

Kalau caines kan adek beli dekat sekolah terbaik
Ada sorang kawan akak sanggup beli kondo kat ngan sekolah cina jit sin PNG
Tgk keperluan ngan kemampuan
Esok dah ada anak tak pening mikir sekolah mana
Contoh kalau choulz beli kat serene heights
Sekolah menengah nun jauh kat semenyih
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Why not beli area sunway ..beli spartment below 300..duit lebih dlm 50k boleh buat renovation mcm kondo baru..ramai org beli rumah lama tp renovate semula. Saya pun buat mcm tu..luar nampak area lama tp dlm mmg cantik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 04:08 PM | Show all posts
Edited by animcute at 12-1-2021 04:11 PM

i suggest as this is your first house and you are buying for yourself.
(side question - dah kawin or single?)
1. beli apartment yg re sale value very high - buat macam investment as in bila dah kawin and ada family, boleh jual rumah ini dan guna profit nya utk downpayment upgraded unit...landed property ke.
ciri2 resale value very high_ area yg up and coming bukan yg matured sangat cz nanti marketnya agak saturated
2. area yg you feel very comfortable with ...

itu saja lah yg sy boleh bagi opinion. FYI, this was what I did dulu ms mula kerja i beli unit flat kecik di area keramat (tak duduk hanya sewakan). pastu bila dah kawin, jual unit ni and beli rumah di USJ.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
me12345 replied at 12-1-2021 07:52 AM
Why not beli area sunway ..beli spartment below 300..duit lebih dlm 50k boleh buat renovation mcm ko ...


  ye la kan kalau dah reno apartment lama pun boleh jadi cantik.. tapi tu la saya kurang arif kawasan mana yg menepati ciri2 di atas selain dari melawati.. dan harga tak terlalu mahal.. Ok nanti saya akan try survey jugak di area sunway.. tq ya
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya elok beli rumah dekat dgn tempat kerja

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
animcute replied at 12-1-2021 04:08 PM
i suggest as this is your first house and you are buying for yourself.
(side question - dah kawin  ...

Untungnya dapat jual dan beli semula rumah yg lebih baik.. tahniah ya.. saya teringin juga nak buat mcm ni tapi saya risau pulak takut tak boleh jual semula..

saya dah berkeluarga.. dan setakat ni saya familiar dan berminat dengan kawasan melawati.. cuma kalau boleh nak cari di  kawasan lain sebab melawati ni harga per square foot mcm terlalu mahal bagi saya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kaseh80 replied at 12-1-2021 05:24 PM
Rasanya elok beli rumah dekat dgn tempat kerja

Saya berasal dan bekerja dari negeri lain.. cuma pernah tinggal area melawati dulu.. saya suka di sini sebab tak terlalu busy dan tak terlalu jauh dari kl..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Area keramat ada gurney heights   
Chyme condo
Haute condo
Tak jam sgt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
kaseh80 replied at 12-1-2021 09:44 PM
Area keramat ada gurney heights   
Chyme condo
Haute condo

Tq very much awak.. nanti saya survey condo2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 02:32 PM | Show all posts
Salam, tuan

boleh tuan hubungi saya untuk menerima nasihat & pandangan membeli rumah. InsyaAllah sy akan bantu tuan tanpa bayaran apa2...

pm saya www.wasap.my/60123715998
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list