Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
650
View
6
Reply

Kena Attack VIrus Lagi.. Tapi lagi power

[Copy link]

Author: kurga       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-12-2020 11:48 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua, last masuk sini tanya pasal virus attack pc.. tapi pc opis, kali ni kena virus kat PC rumah pulak. dah la Pc baru setup.. terkena virus ransomware.. mmg ramai cakap tipis harapan untuk dapat kan balik fail yang kena attack dengan virus ransomware ni. tapi saja lah tanya kat sini kalau-2 ada cadangan untuk dapat kan semula file yang dijangkiti.

virus ransomware yang attack pc aku ni dia akan encrypt file kita dan tambah extensin file tu ke file type dia.. maksudnya gambar aku format jpg. tapi dia tukar ke format dia.. contoh "gambar aku.jpg" tapi virus ni dia tukar kan kepada "gambaraku.jpg.IGAL" so, extension IGAL tu kita x boleh simply-2 delete. sebab dia dah encrypt... jadi dalam forum tenet IT global.. virus ni dah macam-2 nama.. dan untuk IGAL ni plak.. kira dia launched tu.. nasib aku x baik.. aku terkena.. pc baru dan takda antivirus.. restore point pun virus tu delete..

jadi andai ada sesapa terkena masalah sama dan ada idea utk dapatkan semula tu.. kongsi-2 lah yer... aku x boleh nak moved on file-2 aku x boleh buka..tambah-2 gambo anak masa kecik baru je transfer masuk dalam tu.. abis punah.. slamat bini x marah...

kalau ikut apa yg forum global tu kata.. takat ni ada softwware yag boleh decrypt dari company nama emisoft.. tapi dia boleh settlekan kes yg kena sebelum ogos 2019 je.. yg lepas dari 2019 ni dorang x boleh buat apa-2 lagi.. cadangan dia plak.. simpan lah fail yg terkena virus ni andai kata nanti dorang dah jumpa solution dia.. maka boleh la pakai..
terima kasih...

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 31-12-2020 04:50 PM | Show all posts
nama virus pun ransome,ini virus yang owner dia ugut minta duit kan
kalau nak unlock file2?

dah cuba malware bytes?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2021 07:34 AM | Show all posts
trunks replied at 31-12-2020 04:50 PM
nama virus pun ransome,ini virus yang owner dia ugut minta duit kan
kalau nak unlock file2?

aah..betul mod.. masalah nya bila cari emel ugutan tu..xde pulak.. malwarebytes tu rasa mcm dah guna.. virus mungkin x der.. tapi file kita tu mcm kena locked.. bila download decryptor.. dia x mau decryp.. pasal dia cakap id kita ni kunci sentiasa bertukar-2..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2021 10:07 AM | Show all posts
boleh cuba study pasal ransomware nih lg kat https://www.pcrisk.com/removal-guides/19740-igal-ransomware

TT takde buat backup langsung ke? Maybe ni masa yg sesuai utk buat satu backup solution yg offline eg: usb external harddisk ke atau diy nas box ke. kalau nak buat nas, ambe boleh share cara nya. Kos mampu milik lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2021 10:48 PM | Show all posts
superdogol replied at 2-1-2021 10:07 AM
boleh cuba study pasal ransomware nih lg kat https://www.pcrisk.com/removal-guides/19740-igal-ransom ...

itu lah... sebelum ni mmg buat backup... lepas tu build pc baru ni.. kononnya.. nak jadikan sebagai master la.. lepas tu pergi cut and paste dari external HDD ke PC yg baru ni la... nasib x baik.. kena attack virus.. mmg frust la.. mujur x semua picture fail masuk.. kalau x lagi frust...actually semua webpages aku dah masuk.. termasuk yg bro bagi ni.. tapi bila baca tang online ID tu mmg frust..sebab dia cuma cover dorang yg offline ID.. paling frust bila dia kata mangsa yg lepas Ogos 2019 x dpt jumpa solution... aiyakkk.. aku kena 25 Disember 2020... bayangkan mangsa yg kena time ogos 2019 tu pun x dpt cover lg file dia..anyway Terima kasih suggestion bro..

update sikit... dah dapat fail2 tu.. tapi x semua.. fail2 ni pon dapat dengan cara guna recovery data dekat external HDD aku.. so, nampak la fail2 tu semua.. cuma ade la setengah x dapat cover sebab dah kena overwrite dgn folder gambar baru.. tapi yg infected file tu masih simpan... kot-2 mana la tau setahun dua ni ada pakar buat decrypt tool tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Ransomware memang menyusahkan.
Tu ler sekarang mcm ada kepentingan cloud drive

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2021 10:28 AM | Show all posts
Edited by kurga at 17-1-2021 10:31 AM
aziz79 replied at 11-1-2021 12:57 AM
Ransomware memang menyusahkan.
Tu ler sekarang mcm ada kepentingan cloud drive

betul.. memang menyusahkan..dok terpikir la mcm mana kalau ada org tu esok nak submit projek juta-2.. lepas tu ada student yg esok last date nak hantar..da buat tesis ke beratus page ke.. mungkin boleh kata "kenapa x buat backup?" yer betul.. salah sbb x buat backup..tapi aku sendiri pc baru custom.. dgn x de antivirus premium nyer.. tup-2 kena.. sedangkan aku bajet pc tu la untuk buat backup..
lepas tu buat one drive..skrg simpan kat situ..
so, aku nak sumpah hacker yang buat virus ni... dia seksa nak mampus..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list