Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
96785
View
2006
Reply

V2 Neelofa Sudah BerNIQAB. Petanda awal bakal menikah Puriz BULAN 10 ini. Cincin Risik/Tunang kelihatan di jari manis lofa (Page 88)

   Close [Copy link]

Author: lolipopbiru       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-10-2020 02:14 PM | Show all posts |Read mode
Edited by lolipopbiru at 19-10-2020 12:17 PM

  

  

  

39856104-63BE-4DEA-A23D-9870371129C6.png
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 15-10-2020 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lolipopbiru at 16-10-2020 12:45 AM

-PERKONGSIAN MAKNA SEBENAR BERNIQAB-
.................##.....................

kalau nak jd muslimah sejati x semestinya kena pakai niqab pon, ada kawan dia yg baik gila adab akhlak semua x berniqab.

Jawapan iol utk pendapat tu >> mmg betul pun , niqab ni bukan maknanya wanita2 yg pakai tu dah capai status muslimah sejati atau zuhud atau alim atau sempurna.

Niqab ni (for some ladies) ialah salah satu jalan untuk dia cuba capai TAQWA. Iol x sentuh la k pasal gadis2 yg pakai niqab tapi lps tu tayang2 di socmed, tu cerita lain. Ni iol just share pasal wanita2 yg pakai niqab atas dasar ilmu / kefahaman agama. First & foremost, diorang bukan pakai sbb kalau pakai, maka jd Muslimah Sejati. Kalau pakai, maka aku capai status lebih tinggi dari kawan kawan aku yg pakai tudung biasa je. Bukan gitu.

Antara penyebab knp ramai yg kembali kpd niqab ialah sbb masalah pergaulan di zaman skrg yg dah tak terbatas. Wanita2 yg  faham agama, dia tahu batas yg wujud (yg sepatutnya wujud) antara diri dia dgn lelaki bukan mahram. Dia prefer utk tidak berinteraksi dgn lelaki kecuali utk urusan2 penting mcm jual beli, education etc. Dia prefer utk lelaki ajnabi tak pay too much attention to her, to not initiate small talks with her.

Masalahnya, pada zaman ni benda tu sgt susah utk dicapai WALAUPUN wanita tu dah bertudung malah bertudung labuh berstokin. Sbb, kita hidup di zaman yg batas between L&P dah almost terpadam kecuali dlm majlis2 di masjid atau kelas2 di Madrasah whereby ada complete separation female/male. Di tempat2 yg xde complete separation, wanita2 yg cuba nak amal hukum hakam pergaulan ni diorang struggle sbb lelaki x faham "signal" . Bukan semua lelaki la. Some. So wpun diorang pakai tutup aurat (tudung, baju longgar etc) tapi masih ada lelaki yg ajak berbual kosong dan borak saja saja sebab dah mmg itu 'norma' zaman kita.

Itu bukan norma zaman Nabi. Zaman nabi diorang x borak2 kosong ajak chat between L&P bukan mahram.

Keadaan ni buat wanita2 yg fhm agama struggle. This what led many of them to niqab.

Sbb

Melalui niqab, we take it 1 step further where in this appearance, lelaki lelaki ajnabi selalunya akan 'step back'. Lelaki usually takkan approach saja saja ajak borak kalau dia nampak wanita tu berniqab. Niqab ni give a stronger signal that im fine here, i dont need small talks. Im fine in my own space. I will talk or ask you when i need to. You can speak to me if you have a necessity (keperluan). So tu beza bila ada niqab.

It makes socializing (limit of socializing) easier in the presence of bukan mahram.

Tapi tu bukan bermakma ustazah2 yg tak berniqab tu tak jaga batas dgn lelaki. For some women, dia rasa tudung/ pakaian & body language dia is sufficient (cukup) utk elak melampaui batas dgn lelaki. Dia x struggle pun utk elak small chats and unnecessary interaction dgn lelaki. In this case, dia x rasa la niqab perlu bagi dia. So, situasi sstiap wanita tu lain2.

Ada jugak yg, dia mula niqab tu sbb permintaan suami. Ada yg dia mula niqab sbb hati dia cenderung kpd pendapat wajah tu aurat.. So....bukan lah maksudnya pakai tu sbb nak capai darjat tertentu, nak jd sejati or lebih sejati etc. Nak capai "sempurna" tu lebih2 lagi lah tak. Sbb the reality is, wpun dah berniqab, we are very much aware of so many flaws (keburukan) diri sendiri yg masih x dpt baiki lg .

So, niqab is not a "goal" . It is more of an effort to achieve taqwa, to achieve a better self . And there are indeed so many muslimah out there yg tak berniqab pun tapi akhlak dan amal dia far superior (lebih bagus) dari yg berniqab. Tu realiti nyer.

Utk tak OT, iol doa yg baik2 je lah utk Lofa wpun iol bukan fan sheol. To lofa, ajak2 lah kak nabila dan adik2 mcm LMK, Athisha dan Aina (sil) tu ke majlis majlis ilmu kalau Lofa pegi supaya lama2 hati diorang pun terbuka utk at least tutup aurat minimum. Lofa mmg x leh bg hidayah kat siblings lain tu tapi u boleh cuba tarik2 slow2, hidayah tu Allah yg bagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 02:16 PM | Show all posts
Siap kalendar Naelofar besar gedabak kat tepi tu nak launch tudung baru ke tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 02:17 PM | Show all posts
nak jual purdah pulak ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lolipopbiru at 15-10-2020 09:18 PM

Antara Hint Hint Hubungan Lofa dan Puriz

Pu Riz selalu dtg mkn rumah lofa
  


  


  


  
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai melekat dah nama Mamazat. Ada tak screenshot doa zat2 seluruh alam tu? Teringin pula rasa nak throwback
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lolipopbiru at 15-10-2020 09:26 PM

HINT HINT DARI IG LOFA

Makan bersama. terdengar suara pu riz.
Lofa bagi Hint Di Ig story nya..sewaktu di Pasir mas

  



............
Lofa bercakap dengan Puriz semasa ig live naelofar hijab. Jemput Pu riz masuk rumah makan dulu.
  


  


.............
Lofa sengaja tekan Hp nak tunjuk hint Wallpaper hp ada gmbr Puriz
  


...........
Lofa blushing bila kena usik balik besut kg Puriz
  
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
missbigrockstar replied at 15-10-2020 07:48 PM
Sampai melekat dah nama Mamazat. Ada tak screenshot doa zat2 seluruh alam tu? Teringin pula rasa nak ...

Mamazat siapa lak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 15-10-2020 08:50 PM
Mamazat siapa lak?


Mama tini yg sentiasa doa berzat2 tu laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Klau aku kata si lopa tu dh kemaruk bata**ng OK x?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ust aku cukup marah kalau ada org suka tunjuk makanan dlm socmed, dia kata kalau followers kita ada 10k, kita kena bg semua 10k

betul x pu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lolipopbiru at 15-10-2020 09:57 PM

keluarga bakalmertua

  


  


  
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahaha.... Die g besut hantar kad kahwin kot.. Hahahaha... Jemputan
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:02 PM | Show all posts
alah confirm la ni lopak dgn puriz.. tp x sangka kan wlpon iols x minat lopak tp she shud deserve someone better la.. macamtohhh (ikut style dayang)
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepasni dah pakai niqab susahlah lopa nak makan eh. Sorok2 gitu suap makanan kemulut. Ke niqab lopa boleh selak keatas biar senang terus ngap
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Aunty_Acid replied at 15-10-2020 08:59 PM
ust aku cukup marah kalau ada org suka tunjuk makanan dlm socmed, dia kata kalau followers kita ada  ...

Ustaz ko tak marah pulak ko dok bertunggu tangga kat bod gosip ek?
Kat bod retis yg paling ko tak suka pulak tu....

Tanya je.






Larikkkkkkk.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:08 PM | Show all posts
friedfishsoup replied at 15-10-2020 08:52 PM
Mama tini yg sentiasa doa berzat2 tu laaaa

maybe it's time any of the moderators to tukar banner kat main page gossip tempatan ni kepada banner lain. sebab che ta dah pakai tudung n neelofa pulak dah berpurdah.

thanks
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntah2 ada pak arab yg kaya raya lagi jutawan sinun dah tunggu lopa. Puriz ni hanya bayangan dan delulu lobenak sahajok hahahahah

Lopa dah praktis pakai niqab awal supaya selesa dipakai nnt masa kat negeri pasir berdengung
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
aderaderker replied at 15-10-2020 09:07 PM
Ustaz ko tak marah pulak ko dok bertunggu tangga kat bod gosip ek?
Kat bod retis yg paling ko tak ...

Hahaha buduss. Klako k.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:13 PM | Show all posts
Letih dengan hints semua ni... cepatlah langsung, lop oi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list