Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
659
View
28
Reply

Bwa kucing travel

[Copy link]

Author: shastore    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-10-2020 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ade x sesiape ade pengalaman bwa kucing travel jauh2 mcm blk kg... Contoh melaka to terenggnu.. Skrg duk ngan family mertua, depa x ske kucing, nak anta hotel mesti husband x setuju, kebetulan lak my mom ske kucing, tu mai idea nak bwa skali kucing blk kg, tenang skit hati nak stay kat kg lame2. Iols ni bru 1st time bela kucing. Hihi. Klu ade sesape ade pengalaman meh la share tips especially bab kencing berak dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 12-10-2020 01:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols bawak je dalam carrier dia. Letak kat seat belakang. Kalau benti kat rnr buka tingkap sikit. Tak berani nak lepaskan dlam kereta sebab takut dorang main kat kaki time driving. Yg kelakar tu tetiba kang terbau taik. Selagi tak jumpa rnr selagi tu lah kena tahan nafas. Hahaha. Iols selalu je bawak balik kucing dari melaka ke perlis. Atau dari perlis ke melaka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
iols pernah bwk dr johor ke shah alam.. letak kucing dlm carrier sb kalau lepas mmg tak reti duduk diam. Dalam kereta letak pasir juga sb utk dia selesa berak dan kencing. Lps tu berenti la kat rnr utk buang tahi tu sb mmg busuk la kan kalo biarkan aje hahahah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 12-10-2020 01:18 AM
Iols bawak je dalam carrier dia. Letak kat seat belakang. Kalau benti kat rnr buka tingkap sikit. Ta ...

Dia berak dlm carier dia la ea.. Tp iols da beli yg jenis beg galas la pulak, jenuh klu berak dlm tu huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
bintangct replied at 12-10-2020 07:34 AM
iols pernah bwk dr johor ke shah alam.. letak kucing dlm carrier sb kalau lepas mmg tak reti duduk d ...

Pasir tu buh dlm carrier dia ke. X tumpah ea.. Laki iols ni bawa kete jenis x igt dah ade anak duk blk huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
shastore replied at 12-10-2020 08:32 AM
Pasir tu buh dlm carrier dia ke. X tumpah ea.. Laki iols ni bawa kete jenis x igt dah ade anak duk ...

eh takk Pasir letak dalam litter box tp lapik paper la sb xnak kasi tumpah kat karpet Cari medium size sb masa tu kucing iols dh besar skit Tgk pada size kucing la kan Letak belakang seat je Kalau uols takut tumpah.. siapkn bag plastik sampah then bole bubgkus litter box tu dulu Bila kucing keluar then you buka la plastik tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
shastore replied at 12-10-2020 08:30 AM
Dia berak dlm carier dia la ea.. Tp iols da beli yg jenis beg galas la pulak, jenuh klu berak dlm  ...

bag carrier tu mcm kecik kot.. jenuh la dia nak stretching2 nnti.. sian dia terkurung lama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
bintangct replied at 12-10-2020 10:22 AM
eh takk Pasir letak dalam litter box tp lapik paper la sb xnak kasi tumpah kat karpet Cari medium  ...

Waa.. Good suggestion.. Tq..tq...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 10:33 AM | Show all posts
beli sangkar kecik yang muat letak bekas pasir..
pandai-pandai la u susun barang and letak sangkar dia elok-elok..
tak perlu letak pasir tapi guna pee sheet..
beli yang saiz large even sangkat kecik tu boleh cover full kalau saiz medium..
pastu letak la cover keliling sangkar untuk elak kalau dia kencing kena seat ke apa..
or else pakaikan pet diaper (tapi tak practical kalau berak)..
kalau tak nak guna sangkar, beli carrier yang besar sikit pun dah ok..
nak angkat pun senang and tak perlu pee sheet yang besar and cover keliling seat..
medium size cukup..
cari carrier macam ni..
ada yang siap tempat letak makan/air juga..



jangan bagi dia makan terlampau kenyang or 3 4 jam sebelum jalan untuk elakkan dia membuang masa perjalanan..
jangan sesekali lepaskan dia dalam kereta..
sebab ni first trip dia..
takut dia nervous and melompat keluar kalau u buka tingkap/pintu..
kalau nak lepas juga belai-belai masa dalam kereta tu, pakaikan harnes and sangkut la kat mana-mana yang tak membahayakan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
bintangct replied at 12-10-2020 10:24 AM
bag carrier tu mcm kecik kot.. jenuh la dia nak stretching2 nnti.. sian dia terkurung lama

Ni ha kucing iols duk dlm beg, tp x pnh bwa p jln2 pun lgi.. Ajak laki iols p vet pun duk tangguh2
IMG_20201012_103459.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 12-10-2020 10:33 AM
beli sangkar kecik yang muat letak bekas pasir..
pandai-pandai la u susun barang and letak sangkar  ...

Tq 4 the tips... Aritu pnh trnmpk gak diapers kat shopee tp terpk gak, tkt dia rimas hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
I pernah tanya doctor veterinar masa 1st time na bwk blk kucing.. Dia ckp better blk malam sebab tak panas.. Boleh puasakan kucing supaya tak kencing and berak.. Na elak kucing stress beli catnip.. I dr Johor na ke KL.. Kalau naik flight lain lg procedure

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Lemonademint6 replied at 12-10-2020 11:31 AM
I pernah tanya doctor veterinar masa 1st time na bwk blk kucing.. Dia ckp better blk malam sebab tak ...

Tq.. Tq :-*
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
shastore replied at 12-10-2020 12:15 PM
Tq.. Tq :-*

Owh, vet kata kucing boleh puasa 10 jam tak silap sy.. You cuba tny vet to confirm.. sy tny last year.. Btw, kiutt miaw
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Lemonademint6 replied at 12-10-2020 12:40 PM
Owh, vet kata kucing boleh puasa 10 jam tak silap sy.. You cuba tny vet to confirm.. sy tny last y ...

Oic..
Btw tq.. :-)
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
shastore replied at 12-10-2020 08:30 AM
Dia berak dlm carier dia la ea.. Tp iols da beli yg jenis beg galas la pulak, jenuh klu berak dlm  ...

Aah. Sebab carrier x muat nak letak litter tray dia. Yg tukang cebok laki iols lah. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:15 PM | Show all posts
Kucing Ngah tak boleh naik kereta, motion sickness.  Asal kereta bergerak aje muntah.  Letih.

Kena cari tempat nak tinggalkan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
NekNgah replied at 12-10-2020 02:15 PM
Kucing Ngah tak boleh naik kereta, motion sickness.  Asal kereta bergerak aje muntah.  Letih.

Ken ...

Alamak.. Siannye.. X pat la ikut jln2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2020 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 12-10-2020 02:15 PM
Aah. Sebab carrier x muat nak letak litter tray dia. Yg tukang cebok laki iols lah. Hahaha

Mujur laki uols sanggup hihi
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 03:38 PM | Show all posts
shastore replied at 12-10-2020 03:17 PM
Alamak.. Siannye.. X pat la ikut jln2

Banyak kali cuba, jalan jauh, jalan dekat semua bantai muntah.  Kesian betul.

Try dalam carrier, try pegang tetap juga muntah.  Tapi dia baik aje tak banyak gerak, mungkin sebab pening.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list