Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1343
View
85
Reply

Macamana nak meriahkan raya kali ni?

[Copy link]

Author: Kak-Leen    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-5-2020 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Raya is just around the corner.
Kuih raya dah buat. Lauk raya pun dah banyak siap.
Baju raya pun suami dah belikan seorang sepasang kelmarin, termasuk untuk cucu2.
Tapi still hati mcm kosong untuk beraya.
Jiran tetangga satu block dan block sebelah kebanyakannya memang asal sini. So mcm sedih pulak bila diaorang inform yg diaorang akan balik jenguk orang tua atau ahli keluarga lain di kampung masing2 pada hari raya pertama. Akak yakin rasa sedih tu disebabkan rasa cemburu juga. Masa ni la rasa untungnya yg duduk dekat atau dalam kampung sendiri.. Masa ni la rasa tak seronoknya merantau..
Btw, anak2 masih sibuk dengan assignments & exam. Menantu pun mood ke laut sebab x dapat balik kampung. Mungkin sebab tu kot tak timbul lagi rasa nak beraya ni..
So malam ni akan ada heart to heart session dgn suami.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-5-2020 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun duk jauh nun di daerah Borneo ni kak. Family semua kat semenanjung. So untuk meriahkan raya, 1st day raya kami akan ke office husband untuk beri makanan dekat yang duty malam sebelumnya and on the first day, sama sama dengan yang married bachelor and budak budak bujang. I sediakan juga kerepek and kuih kuih tapi mesti makan masa hari raya. So anak anak rasa la eksited kat situ sebab nak makan kuih raua. Sebelum ni kalau balik kampung pun, malam raya pertama memang depan tv aje menghadap kerepek.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Bersyukur dapat beraya dgn mak ayah sebab i yg jaga mak ayah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokchik memang terasa meriah.....dah terbiasa kut selama 32 tahun dalam perkhidmatan...memang masa raya sambut bersama anggota-anggota Pokchik yg bertugas.    Seronok beraya di dalam hutan masa operasi dulu dulu.....pernah beraya dgn satu platun anggota pokchik dalam 30 orang di pulau sipadan masa Pokchik pegawai muda dahulu ...
Pernah beraya di Tasik Banding ...ikut panglima Pokchik meraikan anggota yg berkawal di sempadan siam..
Pernah juga beraya bersama anggota di Tandou, Lahad Datu lepas pasca perang kita dgn askar sulu.
Paling kerap....Pokchik pernah bertugas dulu semasa raya sebagai pegawai medan bertugas di kem...kami sama sama beraya dalam uniform celoreng kat kem.

Hanya 4 atau 5 kali sahaja pernah beraya masa hari pertama bersama keluarga.

Tahun ini...Pokchik akan menikmati suasana Raya di pagi nanti dengan menjenguk askar askar Pokchik yg bertugas di beberapa roadblok di sempadan N.Sembilan / Melaka.....
Selain dari juadah kering yg disumbangkan oleh Briged kepada semua askar yg bertugas termasuk kepada askar askar Pokchik....Pokchik dgn belanja sendiri dah tempah dgn katering kawan Pokchik dalam 10 bekas rendang dan ketupat segera ...Alhamdulillah kawan katering Pokchik sudi pula bersedekah tambahan 10 bekas lagi rendang dan ketupat. Jadi adalah 20 bekas rendang dan ketupat yg Pokchik akan edarkan dalam 4 sekatan jalan raya yg mana askar askar Pokchik bertugas bersama polis.

Bagi Pokchik...itu lah kemeriahan Pokchik nanti....bersama askar askar Pokchik yg bertugas di lapangan .  Seronok dan puas hati Pokchik nanti bila tenguk askar askar muda Pokchik tu senyum dan selera menikmati juadah raya basah di bawah khemah tepi jalan nanti.. ( pengalaman Pokchik dalam sebulan lebih yg lepas...masa PKP ketat ituhari - bila Pokchik singgah kat roadblok melihat mereka bertugas...bila dihulur masing masing setin wonda coffee pun...mereka dah tersenyum ikhlas dan seronok kerana ada atasan yg sudi minum dan bersama mereka di lapangan)
...Pokchik tak bertugas semasa Raya pertama nanti - tapi Pokchik dah siapkan baju raya Pokchik iaitu uniform kerja celoreng Pokchik selengkapnya untuk pergi ke roadblok- roadblok yg berkaitan dimana ada askar askar Pokchik ditugaskan untuk Pokchik bersama dgn mereka sambil makan juadah raya...
Hanya itulah yg Pokchik dapat lakukan untuk mereka askar askar Pokchik yg bertugas di hari raya nanti. Semoga meriah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka this my year. Doa makbul
More to come
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 21-5-2020 09:34 PM
Pokchik memang terasa meriah.....dah terbiasa kut selama 32 tahun dalam perkhidmatan...memang masa r ...

Kirim salam tok awie gelok, let.kol ithnin. selamat hari raya pakcik sekeluarga serta semua warga ATM
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 21-5-2020 10:24 PM
Saya suka this my year. Doa makbul
More to come


Aminn....to doa dinda Sis Kim.  Selamat Hari Raya...kenang daku dalam doa mu gittew.... chewaaahhhh   
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 21-5-2020 10:29 PM
Aminn....to doa dinda Sis Kim.  Selamat Hari Raya...kenang daku dalam doa mu gittew.... chewaaah ...

Umuuuaxxx..cayang kanda Pristine ketettt2 squeky
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 21-5-2020 08:49 PM
I pun duk jauh nun di daerah Borneo ni kak. Family semua kat semenanjung. So untuk meriahkan raya, 1 ...

bagusnya jamu org makan.. semoga murah rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 21-5-2020 09:34 PM
Pokchik memang terasa meriah.....dah terbiasa kut selama 32 tahun dalam perkhidmatan...memang masa r ...

pakcik banyak bekorban.. semoga ada pahala iring di akhirat nanti.. semoga semua askar2 yg under pakcik selamat , gembira sambut raya sambil terpaksa bekerja.. saya doakan pakcik dikurniakan kesihatan, dimurahkan rezeki , sentiasa dalam lindungan Allah..  Selamat menyambut Aidilfitri yg bakal tiba pakcik
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 21-5-2020 09:34 PM
Pokchik memang terasa meriah.....dah terbiasa kut selama 32 tahun dalam perkhidmatan...memang masa r ...

oh ya saya pun pernah ke tasik banding suatu ketika dulu.. program anjuran puteri umno.. best..amik pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Lavender85 replied at 21-5-2020 10:55 PM
pakcik banyak bekorban.. semoga ada pahala iring di akhirat nanti.. semoga semua askar2 yg under p ...

Sebak pakcik sediakan seragam untuk raya. Tinggi pengertian tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 21-5-2020 11:03 PM
Sebak pakcik sediakan seragam untuk raya. Tinggi pengertian tu

kan.. lagi sebak 4 -5 kali je pernah sambut raya bersama keluarga huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Lavender85 replied at 21-5-2020 11:07 PM
kan.. lagi sebak 4 -5 kali je pernah sambut raya bersama keluarga huhu..

in 32 years of service tu..besar pengorbanan
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 21-5-2020 09:34 PM
Pokchik memang terasa meriah.....dah terbiasa kut selama 32 tahun dalam perkhidmatan...memang masa r ...

Bagus pokchik
Kirim Salam kt dorg ye pokchik

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 21-5-2020 09:34 PM
Pokchik memang terasa meriah.....dah terbiasa kut selama 32 tahun dalam perkhidmatan...memang masa r ...

Lg 1 pokchik
Thank you for your service
Salute!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PristineOne at 22-5-2020 01:29 AM

@KIM.K @Lavender85 @supernaturalee   Sis sis semua... Pokchik hanyalah askar tua yg dah tiada kudrat dan tenaga lagi..hanya menumpang perkhidmatan menunggu bersara... Tiada yang istimewa Pokchik ni. Tapi terima kasih atas penghargaan sistur2 semua..

Marilah kita tujukan penghargaan sebenar dalam hati ( diaorang tak ada kesempatan nak baca dalam Porem ni)  kepada semua petugas Kementerian Kesihatan yg berada di hospital ..anggota polis dan anggota tentera yang akan bertugas dan berada di semua Sekatan Jalanraya dari mula takbir raya petang tu sehinggalah ke siang hari raya pertama nanti.  Kita semua seronok pada malam raya merasa rendang daging yg baru dimasak ...kuah kacang yg sedap melikat.....tapi mereka semua yg bertugas kena berada di tempat medan masing masing demi kesejahteraan kita semua.

Semoga tiada gelombang ketiga serangan wabak ini....Semoga negara dan kita semua pulih dari peperangan wabak ini.

Berhari raya la kita dgn meriah seadanya...
Pokchik ucapkan Selamat Hari Raya buat sistur2 semua dan buat semua sistur"s yg didalam porem ini.

Happy Eid Mubarak and Sori physical and spiritual  
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 02:25 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 22-5-2020 01:27 AM
@KIM.K @Lavender85 @supernaturalee   Sis sis semua... Pokchik hanyalah askar tua yg dah tiada kudrat ...

Saya juga beri pujian ikhlas malah mengagumi pakcik. Semoga pakcik selalu dimurahkan rezeki terima kasih juga atas keprihatinan pakcik

Please dont be worry, Im good. Maaf kalau bergurau terlebih manja..itu cuma skillset just teasing a brother
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 21-5-2020 09:34 PM
Pokchik memang terasa meriah.....dah terbiasa kut selama 32 tahun dalam perkhidmatan...memang masa r ...


Takda laksa, wagyu steak , spaghetti kah piston????32 tahun dlm perkhidmatan...bila raya asik asik rendang, ketupat instant sajork???....kekangan budget kah????

adoiiiiiiii

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 21-5-2020 11:20 PM
in 32 years of service tu..besar pengorbanan

Gaji dibayar mana datang pengorbanan???

setakat raya diperbatasan????

inilah mentaliti org kita....

ibadah itu sering dikaitkan dgn pengorbanan....dibayar gaji lagi tau....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list