Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1370
View
123
Reply

jangka hayat smartphone android @ ios

[Copy link]

Author: copy_paste       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-5-2020 09:55 PM | Show all posts |Read mode
dulu aku pengguna android,ada tab samsung note 10",ada samsung s3,
keduanya masih berfungsi sudah 6 tahun tapi malangnya samsung s3 lag teruk,xsupport update terkini,,
tab note masih boleh berfungsi tapi lag jika tersambung dengan internet,
ok tu teknologi android 6 tahun dulu,
takkan masih lagi lag jika guna lebih 2 tahun,

aku juga dah gunakan ip5s selama 5 tahun,langsung xde masalah lag,cuma masalah besar adalah ruang storage yg x mencukupi dan tidak support update terkini,

dilema ni nk beli iphone ke  nk beli android



pengalaman aku pakai android 3 tahun dah lag,tapi itu dulu aku xtahu lah smartphone android skrg ni jd aku nk minta pendapat yg pakai android canggih skrg ni,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-5-2020 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrg aku guna Huawei nova 3i dan Samsung galaxy a51. Yg 51 baru beli awal PKP sbb 3i buat gila meroyan hang la.. Lps tu auto restart sendiri.. Aku ingatkan hantu dah..

Berdasarkan pengalaman aku guna android (aku tak pernah beli iPhone) tahun ke2 guna phone mesti phone mula meroyan.. Mungkin sebab aku jenis guna betul punya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-5-2020 10:43 PM
Skrg aku guna Huawei nova 3i dan Samsung galaxy a51. Yg 51 baru beli awal PKP sbb 3i buat gila meroy ...

2 tahun je? Nampak sgt ko ni cemekap orgnye hahahaha,
Aku pakai android sampai xsupport update, samsung note tab terbaik,
Cuma samsung s3 je jd gila,
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 19-5-2020 10:48 PM
2 tahun je? Nampak sgt ko ni cemekap orgnye hahahaha,
Aku pakai android sampai xsupport update, s ...

Sehari 3-4 kali aku bagi jatuh phone.. Case yg mmg spec lasak aku beli tahan dgn aku guna 3 bulan.. Lps tu kena tukar baru
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-5-2020 10:50 PM
Sehari 3-4 kali aku bagi jatuh phone.. Case yg mmg spec lasak aku beli tahan dgn aku guna 3 bulan. ...

Xsyg duit ko ni, kalo aku mmg pegang kemas hp xbg jatuh,
Pengalman terburuk aku hp jatuh dlm lubang jamban...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:53 PM | Show all posts
Edited by trunks at 19-5-2020 10:59 PM

saya cadangkan beli ios,system ini,memang tak ada lag.
tak serabut macam android,banyak gila update lah,dengan
screen tak cantik dari segi size hehe(pendapat saya saja)

lepastu, dia tak macam iphone.touch screen dia sangat sensitif
rimas betul.dan macam grafik dia lembab.nak tekan satu apps
lembab,mungkin itu hanya pendapat saya aje, sebab kalau awak
dah biasa dengan ios, awak tak akan kembali pada android

tapi, boleh tunggu android fans reply lah hehe
boleh baca2 dulu artikel di bawah dan buat perbandingan

5 SEBAB KENAPA AKU PREFER ANDROID PHONE!

Bukannya aku tak ada duit nak beli iPhone sebab pernah sekali dalam setahun aku pernah beli tiga biji Android phone yang kalau ditambah semua harga phone ini memang boleh sangat aku beli iPhone X. Aku kerap tukar bukan sebab smartphone yang aku pakai sebelum ini cepat rosak ke apa cumanya aku suka dengan feature yang dorang bawakan. Jadi hari ini aku nak share dengan korang kenapa aku lebih prefer pakai Android smartphone dan bukannya iPhone.

HARGA


Walaupun aku mampu untuk beli iPhone, tapi sebagai orang yang cerdik aku lebih suka kurangkan duit yang aku spend tapi still boleh dapatkan smartphone yang terbaik. Kalau korang tengok di dalam pasaran sekarang, korang boleh nampak macam mana Android monopoli smartphoneCsmartphone midCrange dengan harga yang yang tak masuk akal punya murah.

androidvsios-2-1.jpg



Dengan harga bawah RM1500, korang boleh dapatkan sebuah Android smartphone yang mempunyai battery yang besar, chipset yang bagus dan sesuai untuk bermain permainan video dan tak dilupakan quality camera yang dorang letak pada smartphone ini. So kenapa nak spend lebih?

CUSTOMIZATION


androidvsios-3-1.jpg

Feature ini merupakan satu feature yang korang tak akan dapat dekat iPhone iaitu kelebihan untuk customize sendiri smartphone korang. Korang boleh buat macam-macam sebagai contohnya meletakkan app icon korang dekat mana-mana yang korang nak, menggunakan pelbagai third party keyboard dan menggunakan apa sahaja browsers yang korang nak macam Chrome, Opera dan macam-macam lagi.

androidvsios-4-1.jpg

Korang juga boleh memilih pelbagai jenis Launcher yang korang minat. Launcher ini kegunaan dia adalah menukar permukaan desktop korang mengikut keselesaan dan pilihan korang sendiri. Antara Launcher yang aku paling suka untuk Android smartphone adalah Nova Launcher. Bagi aku Nova Launcher membuatkan desktop phone aku nampak lebih kemas.

SPLIT SCREEN

androidvsios-5-1.jpg

Walaupun feature ini tak ramai pengguna Android yang gunakan, tapi bagi aku feature ini adalah satu feature yang sangat berguna untuk aku. Dengan menggunakan feature Split Screen pada smartphone, aku boleh melihat video di Youtube sambil baca artikel-artikel daripada website pilihan aku.


androidvsios-6-1.jpg

Sebenarnya feature ini telah pun diperkenalkan pada iPad pada IOS 11 yang dikeluarkan pada tahun 2017 tapi aku tak paham kenapa Apple tidak meletakkan feature ini pada iPhone dorang. So kalau korang jenis yang suka feature Split Screen, Android smartphone adalah satu-satunya pilihan yang korang ada.

UNLOCK OPTION
androidvsios-7-1.jpg

Keselamatan adalah satu benda yang penting. Kita diberikan pelbagai pilihan keselamatan dan kita boleh pilih yang mana sahaja yang kita selesa untuk gunakan. Kita ada yang paling basic iaitu Password, Finger Print Scanner dan juga Face Scanner.


androidvsios-9-1.jpg

Kita ambik contoh Finger Print Scanner yang mana bergantung pada smartphone yang korang guna, feature ini terdapat pada belakang smartphone, di tepi smartphone, button di bahagian depan ataupun yang paling aku suka Finger Screen Scanner yang terdapat pada screen smartphone seperti Vivo V15 Pro yang aku pakai sekarang. Dulu iPhone juga ada ciri seperti ini yang dipanggil Touch ID namun Apple mengambil keputusan untuk mengeluarkan feature ini daripada smartphone dorang.

BACK BUTTON
androidvsios-9-1.jpg

Ini boleh dikatakan salah satu sebab kenapa aku paling tak suka nak pakai iPhone sebab back button dorang. Ya aku tahu pengguna iPhone boleh menggunakan pelbagai cara sebagai back button tapi ia cuma berpandukan pada aplikasi yang korang sedang gunakan. Antaranya korang boleh swipe up ataupun menekan back button yang berapa pada bahagian atas search browers.


androidvsios-10-1.jpg

Tapi bila korang menggunakan Android phone, korang dah tahu back button korang dekat mana iaitu di bahagian bawah kiri. Placing back button pada Android lebih mudah untuk digunakan berbanding back button pada iPhone yang terdapat pada bahagian kiri atas. Boleh cramp tangan aku kalau aku guna iPhone!

sumber




9 Sebab Kenapa Ramai Pengguna Meminati iPhone Sebagai Telefon Pintar Mereka
1. Kemaskini iOS
Apple sehingga hari ini, tidak melupakan peranti generasi lama mereka. Bayangkan, iPhone 5S yang dilancarkan pada tahun 2013 sehingga hari ini masih menerima kemaskini iOS 12. Ini bermakna, Apple masih memberi kemaskini iOS walaupun peranti generasi lama mereka sudah berusia lima tahun. Peranti Android pula, hanya berjumlah tiga tahun. Di mana dalam tempoh tersebut, dua tahun kemaskini sistem operasi dan tiga tahun kemaskini tampalan sekuriti.


[size=1.92]
[size=1.92]
2. Ekosistem iOS
Kebanyakan penggemar produk Apple, pasti akan memiliki sekurang-kurangnya dua produk mereka. Seperti iPhone dan iPad, iPhone dan Macbook atau kesemuanya sekali. Ekosistem iOS ini sangat baik, sehinggakan pengguna boleh menjawab panggilan telefon dan membalas SMS dari iPhone secara terus dalam Macbook atau iPad. Kemudian, tidak lupa juga dengan pembesar suara Apple Homepod. Apabila ditambat pada iPhone, pengguna dengan mudah boleh mengawal muzik dari Apple Music dan juga banyak peranti berhubung dengan arahan suara melalui Siri.
[size=1.92]
3. Kawalan Gesture
Kawalan gesture mula diperkenalkan pada iPhone X. Jika Apple tidak mengimplementasikan kawalan ini, pasti tiada peranti Android yang akan mengikut jejak langkah Apple. Kawalan gesture iPhone X tidak dinafikan adalah antara yang terbaik. Ia sangat lancar, animasinya cantik dan juga mudah digunakan. Jika pada peranti Android, kawalan gesturenya adalah bergantung kepada pengeluar peranti dan ia berbeza. Jadi, pengguna yang banyak memiliki banyak peranti Android pasti akan keliru.
4. Terbitan Media Sosial
Jika anda yang tidak tahu, Instagram pada awalnya adalah aplikasi media sosial yang khusus dibangunkan untuk pengguna iPhone. Oleh yang demikian, hasil gambar yang dimuat naik ke Instagram dari iPhone lebih cantik dari Android. Lebih-lebih lagi hasil video yang dimuat naik. Hasil video dari iPhone generasi lama lebih cantik berbanding peranti mercu Android jika dimuat naik pada Instagram Stories atau Instagram Live. Perkara yang sama jika pengguna memuat naik melalui aplikasi media soaial Facebook, Snapchat atau panggilan video WhatsApp.
5. Screen Time
Pada iOS 12, Apple memperkenalkan fungsi Screen Time. Screen Time adalah satu fungsi yang boleh dikatakan sangat sama dengan Digital Wellbeing yang hadir pada Android 9.0 Pie. Cuma kali ini, Apple yang mulakan dahulu. Melalui Screen Time, pengguna boleh melihat berapa jam telah mereka habiskan masa pada sesuatu aplikasi. Seterusnya, Screen Time turut boleh diselarikan dengan tetapan Do Not Disturb agar ia tidak mengganggu pengguna pada waktu tidur. Berbeza dengan Android, Screen Time pada iOS turut boleh diselarikan dengan banyak peranti. Ini bermakna, jika pengguna iPhone tadi memiliki lebih dari satu iPhone atau iPad C mereka turut boleh lihat penggunaan aplikasi pada berbeza peranti dalam satu peranti.
[size=1.92]
6. Pengoptimasian Sistem Dan Aplikasi
Baik ketika membuka atau menutup aplikasi, anda akan perasan di iOS ianya lebih cantik, lancar dan menarik jika digunakan. Jika dibandingkan dengan peranti Android yang mempunyai pelbagai jenis antaramuka seperti EMUI, MIUI, ColorOS, Oxygen OS atau sebagainya C animasinya dan kelancarannya sangat berbeza. Ada yang sedikit lengah masa ada juga yang terlebih pantas.
7. Inovasi Fungsi/Ciri Dari Android
Betul! Ramai yang mengatakan Apple kerap meniru fungsi dan ciri dari Android. Tetapi pada Android 9.0 Pie kali ini, jika anda perasan persamaan antara iOS dan Android banyak. Google tiru Apple? Walaupun iOS meniru fungsi dari Android, apa yang menariknya adalah inovasi dan pengoptimasian yang dibawakan oleh Apple. Fungsi yang ditiru ini adalah lebih baik di iOS berbanding Android. Contoh, kemampuan meletak widget. Di iOS, terdapat satu talam khas untuk widget dan ia mudah diakses dengan hanya tatalan ke atas dan ke bawah.
[size=1.92]
8. Pengoptimasian Permua
Permua yang dinantikan ramai sering diperkenalkan untuk peranti iOS terlebih dahulu C sebagai contoh Fortnite. Malah terdapat sejumlah permainan yang ditawarkan untuk platform iOS sahaja, dan tidak terdapat pada platform Android. Selain itu, permintaan spesifikasi untuk permua pada peranti iPhone juga tidak begitu tinggi C sekaligus membolehkan peranti berusia beberapa tahun masih boleh memainkannya.

9. Sokongan Aksesori Untuk iPhone
iPhone turut terkenal dengan banyak pilihan aksesori. Menarik dengan iPhone adalah aksesori dari iPhone generasi lama masih boleh digunakan pada iPhone generasi seterusnya. Contoh, kerangka iPhone 5 masih boleh digunakan pada iPhone 5S dan iPhone SE. Begitu juga dengan pelindung skrin. Kemudian, kerangka pelindung pula iPhone 7/7 Plus boleh digunakan pada iPhone 8/8 Plus. Bolehkah aksesori dari OnePlus 5 digunakan pada OnePlus 5T atau aksesori dari Galaxy S8 diguna semula pada Galaxy S9? Hanya iPhone sahaja boleh.

Seperti biasa, setiap sistem operasi mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka tersendiri. Tidak ketinggalan adalah iOS berbanding dengan Android, dan begitu juga sebaliknya. Seperti biasa, setiap pilihan ada ditangan pengguna, dan anda perlulah memastikan sesuatu peranti ini sesuai dengan penggunaan harian anda.
[size=1.92]sumber




Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 19-5-2020 10:53 PM
Xsyg duit ko ni, kalo aku mmg pegang kemas hp xbg jatuh,
Pengalman terburuk aku hp jatuh dlm luba ...

Mungkin la.. Aku jenis letak merata dan aku boleh letak.. Sebab tu aku tak beli phone atas 2k..aku rasa aku x pandai jaga sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:56 PM | Show all posts
copy_paste replied at 19-5-2020 10:53 PM
Xsyg duit ko ni, kalo aku mmg pegang kemas hp xbg jatuh,
Pengalman terburuk aku hp jatuh dlm luba ...

peh jatuh dalam tandas haha

lepas tu?ambil .basah kan..masih ok ke berfungsi?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:58 PM | Show all posts
sarah82 replied at 19-5-2020 10:55 PM
Mungkin la.. Aku jenis letak merata dan aku boleh letak.. Sebab tu aku tak beli phone atas 2k..aku ...

itu nasib baik,belum pernah jatuh lubang tandas
ke sudah?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni ss dari game yg main kat Samsung galaxy a51..mmg main game kat a51 lebih smooth dan imej/grafik lagi cantik dari nova 3i
Screenshot_20200517-124513_Left to Survive.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 19-5-2020 10:58 PM
itu nasib baik,belum pernah jatuh lubang tandas
ke sudah?

Belum lagi.. Sebab bila masuk tandas kalau bukan dok rumah.. Sy akan pastikan phone dlm beg.. Hahahaah.. Tapi pernah tertinggal phone kat tandas hospital.. Mujur ada org jumpa dan tgg sy patah balik cri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 19-5-2020 10:53 PM
saya cadangkan beli ios,system ini,memang tak ada lag.
tak serabut macam android,banyak gila update ...

Logik, cuma ios ni masalah harga, jd boleh disimpulkan dgn android hanya 3 tahun manakala iphone 5 tahun,
Walaubagaimanapun dari segi kecanggihan dan harga android mendahului,
Pendapat aku la,
Pengguna yg sering mahukan perubahan dan jenis cepat bosan elok pilih android manakala
Pengguna yg xsukakan perubahan ketara boleh pilih iphone,
Bab lag tu aku masih xberpuas hati pendapat jika android masih lg mengalami masalah lag utk 3 tahun penggunaan,Mungkin ada android yg dah mengatasi masalah lag tu,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 19-5-2020 10:56 PM
peh jatuh dalam tandas haha

lepas tu?ambil .basah kan..masih ok ke berfungsi?

Aku terus sauk, offkan, buka dan keringkan,Ada sikit bau najis,
Bila dah yakin kering aku on semula,
Tara masih boleh digunakan sampai skrg , cuma aku bg anak aku buat main...
Iphone 5s
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-5-2020 11:00 PM
Ni ss dari game yg main kat Samsung galaxy a51..mmg main game kat a51 lebih smooth dan imej/grafik l ...

A51 harga dlm rm1.2k
Ram 4gb batry 4000mah,
Kamera 48mp dah cukup canggih berbaloi dgn harga,
Aku nk tahu kalo selepas 2 tahun cmne prestasinye
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 19-5-2020 11:12 PM
A51 harga dlm rm1.2k
Ram 4gb batry 4000mah,
Kamera 48mp dah cukup canggih berbaloi dgn harga,

RAM 6GB..asalnya nak ambik a71..tapi sebab stok x ada.. Dan aku risau nova aku terus koma.. Tu aku ambik gak a51
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-5-2020 11:13 PM
RAM 6GB..asalnya nak ambik a71..tapi sebab stok x ada.. Dan aku risau nova aku terus koma.. Tu aku ...

Lg power ram 6gb,
Mesti smooth je kan,
Teringin la plak nk pakai samsung hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 19-5-2020 11:15 PM
Lg power ram 6gb,
Mesti smooth je kan,
Teringin la plak nk pakai samsung hahahaha

So far ok...bateri tahan 14 jam dalam aku main game..layan utube..layan netflix..dan forum.. Fast charging 15watt.. Full charge dlm 2 jam saja.. Aku tak guna cable dan charger... Aku guna cable mcdodo auto disconnected dan juga baseus charger. McDodo auto diconnected mmg membantu buat bateri nova 3i aku bertahan dari rosak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-5-2020 11:23 PM
So far ok...bateri tahan 14 jam dalam aku main game..layan utube..layan netflix..dan forum.. Fast  ...

Canggih, kalau iphone yg mahal pun xmcm tu, lebih berbaloi android cuma bab lag tu je yg aku risau, aku jenis pakai nak lama hehebebe
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:39 PM | Show all posts
copy_paste replied at 19-5-2020 11:08 PM
Aku terus sauk, offkan, buka dan keringkan,Ada sikit bau najis,
Bila dah yakin kering aku on semu ...
Ada sikit bau najis,
adoi..wakaka

tapi iphone 5,sangat kecil pula,tak selesa
kalau nak beli iphone,cubalah pilih yang 6s ke 7 'yang storage lebih 16 gb
lajus,masih murahlah..kalau awak lah yang jaga,saya rasa, tahan selamanya
sebab nampak gaya cermat macam orang saya kenal.
sebab salah 1 tahan lama sebab cara penggunaan. hehe

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 19-5-2020 11:39 PM
adoi..wakaka  

tapi iphone 5,sangat kecil pula,tak selesa

Aku pk nk amik ip12 tp lmbt lg kuar, amik ip11 kot, tp masih berbelah bahgi dgn android, nak tahu adakah android selepas 3 tahun lag
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list