Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1837
View
171
Reply

[Pelbagai] Persiapan Raya Tahun Ni

[Copy link]

Author: Xim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-5-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ayuh kongsikan perbezaan persiapan tahun ni berbanding thn lps.....

Aiols selalu time2 cmni ade la buat kuih raya atau beli,,tukar duit raya,,tukar langsir(kat rumah mmg dah ade byk set....recycle je),,beli baju utk berjalan ke sana ke sini.....tp thn ni semua ni xde....persiapan pn ala kadar je....

Yg penting raya pertama boria dgn family....tu je yg on....korang mcm mana pula??

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-5-2020 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru balik dari Kem......bawak balik yg iouls punya PPE...glove...spray air sanitizer....hand sanitizer....Face shield...face mask.

Singgah pulak kat Guardian tadi....tambah 2 botol besar dettol liquid

Tu lah persiapan raya saya serta keluarga.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni buat pertama kalinya meols raya kat kl je dgn adik and housemate. Memula semua taknak buat persiapan end up meols beli la juga dua tiga balang kuih raya. Tempah lemang dgn ketupat cadang nak masak rendang nnt. Wpn raya sendiri kan and tak pegi mana mana tp biarla rasa sambut raya sikkt. Baju raya pulak meols dah siap tempah dpt waktu pkpb fasa pertama hari tu. Tp meols tak mintak cuti raya pun. Raya ketiga kerja dah itu lah perbezaanya. Duit raya meols tak tukar pn meols transfer jek kat parents. Dh Salam siap siap hari raya dah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 18-5-2020 11:01 PM
Baru balik dari Kem......bawak balik yg iouls punya PPE...glove...spray air sanitizer....hand saniti ...

Hmm kem apekah tu??bunyik mcm frontliner kkm je.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
loladaily replied at 18-5-2020 11:02 PM
Tahun ni buat pertama kalinya meols raya kat kl je dgn adik and housemate. Memula semua taknak buat  ...

Rase mcm sedih plak bace....nsb baik ade adik....kalau dgn housemate saje mcm syahdu plak....aiols pn mcm mls nk amek cuti sbnrnye....tp dah x tau nak plot cuti kat mana.....company buat keputusan drastik suruh replan annual leave....dah la x blh clash dgn org lain....maka nye plot je la khamis jumaat cuti....rabu tu lopong tetibe kena keje....nsb baik wfh....uols x wfh ke??
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Baju tak beli.. Pakai tshirt dan seluar saja.. Tudung saja baru.. Beli sebelum PKP masa tu marshmallow buat sale 3 helai rm150 utk maryam series.

Daging & ayam dah booking.. Sabtu ni depa antar.. Memandangkan cucu2 tok nak berniaga cari extra duit nak raya.. Iols setuju tolong balut ketupat daun palas utk depa antar ke cust yg dah booking ketupat dgn depa

Menu istimewa kali ni adalah Mee Kari

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sangat sederhana bagi keluarga I. I cook myself only few menus, takda la nak tukar langsir ke, baju raya ke, kami seadanya sahaja. Last time raya haji right after korban, kami pergi holiday. So agak ok disitu takla terfikir kampung halaman sangat. Tapi kali ni, takde la lepas sembahyang raya tu nak berjengkit, duduk aja rumah diam diam makan kerepek and kuih raya sendiri buat. Sambil sambil bervid call family di kampung.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 18-5-2020 11:07 PM
Rase mcm sedih plak bace....nsb baik ade adik....kalau dgn housemate saje mcm syahdu plak....aiols ...

Adik meols pn duduk dkt je. Nasib la apartment meols ramai melayu takde la sepi sekuntum mawar merah jek. Meols kesian kt parents je. Adik beradik meols sorg kt utara sorg kt Selatan. Semua xdpt balik. Berdua je la mak meols sambut raya. Meols wfh gak sbb tu malas nak cuti. Keje bkk laptop pastu meols golek je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-5-2020 11:08 PM
Baju tak beli.. Pakai tshirt dan seluar saja.. Tudung saja baru.. Beli sebelum PKP masa tu marshmall ...

Aiols dpt nasi impit kuah kacang pn dah syukur...menu mmg wajib time 1st raya....dah x fkr jerawat nak naik ke....hahaha...tiberr...

sekali 3 tudung diborongnye....hehehe...

Bestnye leh jana duit xtra....meh bukak kat sini jugak.....hahhaha...

Mee kari dpt yg ade kerang ya Allah sedapnye....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 18-5-2020 11:11 PM
Sangat sederhana bagi keluarga I. I cook myself only few menus, takda la nak tukar langsir ke, baju  ...

X leh imagine lg ni raya dok rumah....paling lmbt pn tghari keluar merayap ziarah rmh sedara mara ....tp nikmat la kuih raya sendiri buat....selalunye mesti cpt hbs ....dpt plak yg ade anak2 kecik....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 18-5-2020 11:13 PM
Aiols dpt nasi impit kuah kacang pn dah syukur...menu mmg wajib time 1st raya....dah x fkr jerawat ...

Tak pasti la sapa nk masak.. Kalau iols masak.. Simple ja.. Cuma nak buat sambal je la.. Ingat Jumaat ni nak buat sambal utk mee kari. Budak2 nak cari duit.. Layan saja plan depa.. Hahaha..

Sebenarnya.. Banyak kali gak makcik suruh buka order utk makanan iols masak.. Kwn2 seopis makcik suka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
loladaily replied at 18-5-2020 11:12 PM
Adik meols pn duduk dkt je. Nasib la apartment meols ramai melayu takde la sepi sekuntum mawar mer ...

Kalau aiols bwk laptop mmg mase pkp x ketat sgt mmg dh cabut lari balik kampung....ni company bg bwk balik pc....ape nk d kata....mls nk angkut....tp blk kg pn bhy la gak kan....org tua mudah dijangkiti....kt plak mane tau condition diri kt n org lain cmne kan....wfh kdg2 pn aiols mcm mls nk cuti....sbb dah ade kat rmh bkn leh g memane pn...kcuali ade hal penting nk x nk kena amek cuti....tp skrg cuti pn nk kna ade approval drpd org yg ke 4 tinggi dlm company .....leceh betul....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-5-2020 11:17 PM
Tak pasti la sapa nk masak.. Kalau iols masak.. Simple ja.. Cuma nak buat sambal je la.. Ingat Jum ...


Mee kari pn ade sambal?ke blah utara mmg gaya mee kari mcm tu?aiols rase kari tu pn dah cukup pedas...pedas mmg fav....tp tu la perut manja sgt x leh extra pedas....

Syok la kwn2 makcik suka....leh wat menantu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Plan nak pergi kubur..tapi ziarah kubur pun tak digalakkan masa raya nanti kan?.. mmg kkm nak semua duduk rumah je la..adoiii ...hu hu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 18-5-2020 11:21 PM
Mee kari pn ade sambal?ke blah utara mmg gaya mee kari mcm tu?aiols rase kari tu pn dah cukup pe ...

Iols suka mee kari versi cina.. Jadi iols belajar dari resepi blog cina..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:28 PM | Show all posts
I x terasa sgt raya kt kl.. sbb last year raya i keje.. yang penting family ada dgn i..  ikutkan thn ni turn cuti raya, tp apo nk buat, cuti raya mereput ja la kt rumah..

Baju raya, tetap beli  sepasang buat photoshoot di pagi raya..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 18-5-2020 11:19 PM
Kalau aiols bwk laptop mmg mase pkp x ketat sgt mmg dh cabut lari balik kampung....ni company bg b ...

Meols smpt la berpkp dkt kampung. Sbb balik sblm pkp lepas tu stuck dkt kampung. Tp disebabkan dh boleh rentas Negeri meols pulang la ke sarang. Taktau la bila dia bg lg kebebasan nak rentas Negeri. Buatnya tetiba office meols ckp masuk office lg haru wpn now meols still wfh skrg. Tak berani nak take risk especially byk kena buang sbb kerja. Smp angkut pc uols. Mgm keje  uol kena guna desktop kah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-5-2020 11:24 PM
Iols suka mee kari versi cina.. Jadi iols belajar dari resepi blog cina..

Oh mcm tu....blh try jugak la pasni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 18-5-2020 11:28 PM
I x terasa sgt raya kt kl.. sbb last year raya i keje.. yang penting family ada dgn i..  ikutkan thn ...

Kan...i pun x leh imagine dok rmh je thn ni....

Yg pntg baju raya pertama tu....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 18-5-2020 11:46 PM
Oh mcm tu....blh try jugak la pasni...

Sedap juga.. Ala mcm mee kari sambal sotong tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list