CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 5198|Reply: 48

(Stock Cooler) Ordinary Fan Processor ni ade jenis - jenis ke?

[Copy link]

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2004 10:27 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Aku nak tanya something about my Fan Processor. Dia bunyi terlalu kuat, maksud aku my
fan seolah - olah berpusing terlalu laju sehinggakan mengeluarkan bunyi 'whiingg' (Wind Blow)
berfrekuensi tinggi yang mengganggu aku. Bila malam, sampai dapur rumah aku boleh dengar
Bila aku tahan Fan tu menggunakan Jari, baru lega sikit telinga aku ni.
Bunyi ni BUKAN macam bunyi benda tersangkut seperti 'tetetetette' or 'tretretretretre'.

2 minit semasa PC baru dibuka bunyi ok, (takde menggangu sangat). Mende ni membuatkan aku tension.
Aku try gak bukak casing tepi, (coz my casing x der Fan, just fan for PSU only). Tapi bunyi sama gak.
Ada orang suggest tukar fan tu ngan shrink?(sisip? lebihkurang cenggitu le bunyinya) tapi aku nak tukar
yg camne? Fan ni pun ade jenis-jenis ke?

Kalau ade jenis - jenis, yg ni mungkin jenis aku kot? (berdasarkan sticker berkilat kat Fan tu)
Dia ada tulisan Intel,
A80856-002
W33250 G2,
F08G-12B2S105AC1
DC 12V 0,28A
MIDEC CORP.
(ntah apa ntah maksud dia)

Maklumat dalam BIOS, (kalau berkaitan)

CPU Temperature 63 Last edited by bzzts on 28-11-2012 05:01 PM

"So that's it, you're just gonna punk out 'cause kids r laughing?
Look...
Imagine if I listened to every stupid comment you and your boys made about me.
You think that I'd be the best girl boxer in the city?
People make fun.
I figure...
That's their problem.
Reply

Props Report

Master

Offline

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 6-3-2004 10:35 PM |All posts
yang bunyi macam engin kapal terbang tu ke  ataupun vacuum cleaner ?

temperature processor u tu macam panas semacam je ..

fan ade banyak jenis ..
and bergantung pada jenis socket plak

i tak pakar pasal fan ni .. tunggu org lain lah
The art of war teaches us to rely not on the likelihood of the enemy's not coming, but on our own readiness to receive him; not on the chance of his not attacking, but rather on the fact that we have made our position unassailable
Reply

Props Report

Fighter

GengKita

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-3-2004 10:46 PM |All posts
Mak oi panasnya CPU ko...
Intel heat sink nie selalu complaint pasal bunyi, but kalau nak tukar pun heat sink pastikan jenis yang berkualiti sikit, mcm Orb atau Thermal
I'm not a racist. I hate everyone equally
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-3-2004 11:57 PM |All posts
hmm :cool:

panas nyer intel pun sampai 67 C ek?  ni dah masuk zon AMD ni...
nak tgk Fan RPM tu, 4xxx something jer...
aku punya fan rpm dlm 5500 RPM camtu...takde pun bising setahap kau

maybe bising sbb saiz dier kot?
Reply

Props Report

Master

Offline

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 7-3-2004 12:09 AM |All posts
fan gedabak i .. skarang 27++ processor dalam 51C gitu

kalau push fan tu ke 4800rpm .. mau bunyi cam engin boeing ..

dah ler ade dua ...

biasanya fan kena push biler komputer buat kerja intensif .. ataupun aircond rosak
The art of war teaches us to rely not on the likelihood of the enemy's not coming, but on our own readiness to receive him; not on the chance of his not attacking, but rather on the fact that we have made our position unassailable
Reply

Props Report

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-3-2004 12:53 AM |All posts
camne nak tau size Fan aku berapa? kalau aku nak uku pakai pembaris kena kira diameter ke atau jejari? atau ukur lilit?

intel heat sink ni pun ade jual gak ke? orb and thermal tu adalah brand atau jenis?

kenapa aku punya 67? korang punya 51 jek? apa yang tak kena ni? alahai.... takut la pulak aku..

Sharpman,
Fan ko saiz berapa?
"So that's it, you're just gonna punk out 'cause kids r laughing?
Look...
Imagine if I listened to every stupid comment you and your boys made about me.
You think that I'd be the best girl boxer in the city?
People make fun.
I figure...
That's their problem.
Reply

Props Report

Master

Offline

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 7-3-2004 01:14 AM |All posts
saiz fan tu bergantung kepada jenis processor

saiz tu penting supaya dia
1) bleh lekatkan kat processor
2) muat dalam chassis

you need to know what type of socket you are using ..
paling tidak .. processor model .. contohnye P4 3.06Ghz HT
ukuran fan biasanya bukan kat saiz cm .. tapi kat air flow dia . (CFM)

pasal processor tu panas ke idak .. tu subjective
my processors biasa pergi sampai 78C for few hours/days sbb intensive simulation tengah run ..  (dual Athlon MP 2000+)

kalau idle dah 67C .. bilik tu berapa degree .. kalau bilik pun 30+ .. normal ler kot ..
kalau bukak chassis CPU .. kurang tak heat tu..

utk u ..

cari fan yang CFM dia tinggi ..  (lebih dari 25CFM)

dan of course yang compatible dengan processor you ..

table fan takleh pakai ..
The art of war teaches us to rely not on the likelihood of the enemy's not coming, but on our own readiness to receive him; not on the chance of his not attacking, but rather on the fact that we have made our position unassailable
Reply

Props Report

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-3-2004 02:07 AM |All posts
when the chasis opened (dimalam hari) the reading is like this

CPU Temperature = 60 - 61 C / 141 F (decrease rate 6 degrees)
M/B Temperature = 43/ 109 F
CPU FAN Speed   = 3863 to 3908 RPM ( decrease rate 188RPM)

kira normal la ye tu? then what i need is ask the tokey kedai what is the most silent ordinary Fan for P4.

tapi notebook yg use CPU P4 desktop punya takde bunyi langsung pulak... aman jek.. dia tak pakai kipas ke?
"So that's it, you're just gonna punk out 'cause kids r laughing?
Look...
Imagine if I listened to every stupid comment you and your boys made about me.
You think that I'd be the best girl boxer in the city?
People make fun.
I figure...
That's their problem.
Reply

Props Report

Master

Offline

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 7-3-2004 02:12 AM |All posts
nampak macam automatic regulated fan je yang u ade ..

ape nak mintak kat kedai malaysia ?
tunggu bebudak lain jawap .. i takleh nak jawap lah ..
The art of war teaches us to rely not on the likelihood of the enemy's not coming, but on our own readiness to receive him; not on the chance of his not attacking, but rather on the fact that we have made our position unassailable
Reply

Props Report

Post on 7-3-2004 03:38 AM |All posts
get rid of the fan and get water-cooling system
Reply

Props Report

Fighter

GengKita

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 7-3-2004 03:45 AM |All posts

water-cooling system?

Advantage?
I'm not a racist. I hate everyone equally
Reply

Props Report

seek1u This user has been deleted
Post on 7-3-2004 03:56 AM |All posts
aku pc aku ..aku bogelkan je..

bukan cover die..pastu..pasangakan kipas beso.. angin beso terus ke dalam

cpu tu..hehe..selamat
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-3-2004 09:21 AM |All posts
Originally posted by Sarah_Radzi at 7-3-2004 01:14 AM:
saiz fan tu bergantung kepada jenis processor

saiz tu penting supaya dia
1) bleh lekatkan kat processor
2) muat dalam chassis

you need to know what type of socket you are using ..
paling t ...

Originally posted by peace at 7-3-2004 12:53 AM:
camne nak tau size Fan aku berapa? kalau aku nak uku pakai pembaris kena kira diameter ke atau jejari? atau ukur lilit?

intel heat sink ni pun ade jual gak ke? orb and thermal tu adalah brand at ...


fan biasanya dikira ikut CFM (err, tak ingat CFM stands for what).... maybe standard Intel P4 CPU Fan punya CFM lebih tinggi drpd Athlon punye...


waa... nampaknye kebanyakan yg pakai P4, fan speed (RPM) tak berapa tinggi mcm kebanyakan yg pakai AMD Athlon (most of my friends and I pakai Athlon)

satu lagi, kalau bukak chassis, sebenarnya akan menaikkan overall temperature (case, motherboard) computer tu sbb tak ada effective heat flow... kiranya haba tu "tak tahu" nak keluar kot mana... unless ada table fan, blow directly kat chassis... ^_^
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 7-3-2004 05:37 PM |All posts
bapak aiiiii panas nya cpu ko?

kalahkan amd
aku punya amd baru 51c kalu full @ main game
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-3-2004 09:32 PM |All posts
Originally posted by vixen at 7-3-2004 03:38:
get rid of the fan and get water-cooling system


where i can get the water cooling system? i mean, can we  put watercooling just for cpu without replacing my present casing?
"So that's it, you're just gonna punk out 'cause kids r laughing?
Look...
Imagine if I listened to every stupid comment you and your boys made about me.
You think that I'd be the best girl boxer in the city?
People make fun.
I figure...
That's their problem.
Reply

Props Report

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-3-2004 09:33 PM |All posts
Originally posted by zzЀ at 7-3-2004 03:56:
aku pc aku ..aku bogelkan je..

bukan cover die..pastu..pasangakan kipas beso.. angin beso terus ke dalam

cpu tu..hehe..selamat


bukak terus or bukak tutup casing tu? takde masalah habuk ke?
"So that's it, you're just gonna punk out 'cause kids r laughing?
Look...
Imagine if I listened to every stupid comment you and your boys made about me.
You think that I'd be the best girl boxer in the city?
People make fun.
I figure...
That's their problem.
Reply

Props Report

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-3-2004 09:36 PM |All posts
Originally posted by adie82 at 7-3-2004 17:37:
bapak aiiiii panas nya cpu ko?

kalahkan amd
aku punya amd baru 51c kalu full @ main game


aku punya fake processor kot? er... ade ker processor tiruan:re:
"So that's it, you're just gonna punk out 'cause kids r laughing?
Look...
Imagine if I listened to every stupid comment you and your boys made about me.
You think that I'd be the best girl boxer in the city?
People make fun.
I figure...
That's their problem.
Reply

Props Report

seek1u This user has been deleted
Post on 7-3-2004 11:36 PM |All posts
Originally posted by peace at 7-3-2004 09:33 PM:


bukak terus or bukak tutup casing tu? takde masalah habuk ke?

takde problem pun..aku dah buat dekat 4 atau 5 tahun..

kalau ko takut sgt apsla habuk..after ko shutdown..coverla pc ko tu ngan

kain beso..hehe
Reply

Props Report

Fighter

GengKita

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 7-3-2004 11:43 PM |All posts
Bagi aku lah sebesar mana pun kipas ko, sebagus mana pun airflow ko, tak bleh lawan kalau casing berbuka kerana heat dia terus lepas keluar. Dah buat kajian dulu kat kedai pc kawan aku psl benda benda nie.. hehe
I'm not a racist. I hate everyone equally
Reply

Props Report

seek1u This user has been deleted
Post on 8-3-2004 12:55 AM |All posts
Originally posted by Remy_3D at 7-3-2004 11:43 PM:
Bagi aku lah sebesar mana pun kipas ko, sebagus mana pun airflow ko, tak bleh lawan kalau casing berbuka kerana heat dia terus lepas keluar. Dah buat kajian dulu kat kedai pc kawan aku psl benda be ...

yup..tu yg aku cakap tu..hehe..

dah buat eskperimen ni...dan berjaya...
Reply

Props Report

Superior

Pemberontak Forum Cari

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 8-3-2004 07:57 AM |All posts
haku pernah tengok kawan haku pasang heat sink tambahan pada sink yang sedia ader. head sink tu biler pasang, jadi ader empat area sink. contoh ruper dier

  o
oxo
  o

x=sink asal
0=sink tambahan

setiap sink tambahan tu ader kipas dier sendrik. fungsinya, haba yang ader pada heat sink asal akal disalurkan kepada sink tambahan. member den kata benda ni khas utk server jer, tapi haku tak pernah plak jumper jual kat maner-maner.

ape kena lar super mod giler kuasa nieh, kejap jadik Son of Odin, kejap jadik amazed.. lepas nie ntah jadik aper..miahahha
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-3-2004 03:39 PM |All posts
Originally posted by peace at 7-3-2004 09:36 PM:


aku punya fake processor kot? er... ade ker processor tiruan:re:


heheh.. fake processor.. made in Thailand ke?

dedulu slalu gak ada penipuan kedai komputer jual overclocked processor.. contohnya PC pakai P3 700Mhz overclock ke 900Mhz pastu jual PC tu dgn harga 900Mhz... kawan aku kena... terkebil-kebil kedai tu nak menjawab.. last-last dia ckp tersilap kasi processor...
Reply

Props Report

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-3-2004 05:36 PM |All posts
Aku telah menemui penyelesaiannya tentang buny tu.. hehehe... aku teringat masa aku keje kilang Denso dulu dia ade supply gabus untuk telinga. So aku rasa aku nak pakai mende tu supaya tiada bunyi Fan kedengaran. So the sound problem solve... bulehler aku membaca nota online dan berfikir dengan aman.. nyaman dan gembira .. yahoo.. cakpong.. cakpong..:pmuka:

So the only problem is heat.. rasanya cuma nak pasang satu Fan utk casing jek. Klu aku cabut fan utk PSU pc lama aku dan jadikan Fan utk casing bolehke? mana aku nak cucuk wayar tu.

Kalau bogelkan pc mcm izziedude buat tu, Fan ngan heat sink tu nak tanggalkan terus or just blow the fan directly without take off the fan and the sink?;)
"So that's it, you're just gonna punk out 'cause kids r laughing?
Look...
Imagine if I listened to every stupid comment you and your boys made about me.
You think that I'd be the best girl boxer in the city?
People make fun.
I figure...
That's their problem.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-3-2004 06:06 PM |All posts
Originally posted by peace at 8-3-2004 05:36 PM:
Aku telah menemui penyelesaiannya tentang buny tu.. hehehe... aku teringat masa aku keje kilang Denso dulu dia ade supply gabus untuk telinga. So aku rasa aku nak pakai mende tu supaya tiada bunyi  ...


kalau bogelkan... fan utk cpu must stay there... kalo tidak alamatnye hangus ler CPU kau... silap2 haribulan skali ngan motherboard burn
Reply

Props Report

Minah_Flunxy This user has been deleted
Post on 9-3-2004 07:00 PM |All posts
saya cadangkan awak guna cooling yang jenis cam nie..sejuk menggedi sampai tahap beku processor tu...temp pun leh cecah hingga -12C
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-8-2014 03:04 PM , Processed in 0.142613 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top