CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 1670|Reply: 11

Surf dengan Bluetooth

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-1-2004 03:24 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Saya baru je beli Powerbook 2nd hand (yang hitam, bukan yang Titanium) dan saya nak tanya, boleh tak saya surf internet dari Powerbook tu dengan menggunakan Bluetooth phone (Sony Ericsson T610) jika saya beli bluetooth adaptor untuk powerbook saya? Dan bagaimana pula dengan charge untuk surf dengan mobile phone?

Thanks

M-
Reply

Props Report

Fighter

GengKita

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-1-2004 03:30 PM |All posts
Boleh.... charge lebih mahal dari connection biasa dan speed jugak agak lembab jika dibandingkan ngan connection lain
I'm not a racist. I hate everyone equally
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-1-2004 04:05 PM |All posts
1. Tapi kalau surf ngan phone free je., cuma download je kena bayar...

2. Dari segi teknikal ada tak apa-apa yang perlu tau? Atau just plug n play?

Thanks

M-
Reply

Props Report

Minah_Flunxy This user has been deleted
Post on 5-1-2004 07:41 PM |All posts
ye ke..bukan charge ikut page ke..satu page RM1.00!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-1-2004 12:11 AM |All posts
Ya ke? Setahu saya MMS je yang kena bayar 1.00...
Reply

Props Report

Minah_Flunxy This user has been deleted
Post on 6-1-2004 10:45 PM |All posts
taktahu..ade kawan cakap..surf satu page RM1.00
Reply

Props Report

seek1u This user has been deleted
Post on 7-1-2004 12:06 AM |All posts
mahalnyyyyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaa:eek:
Reply

Props Report

Master

Offline

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 7-1-2004 01:34 AM |All posts
Originally posted by marquez at Mon 05-Jan-2004 09:24:
Saya baru je beli Powerbook 2nd hand (yang hitam, bukan yang Titanium) dan saya nak tanya, boleh tak saya surf internet dari Powerbook tu dengan menggunakan Bluetooth phone (Sony Ericsson T610) jik ...


kalau nak surf ngan handphone..

pastikan handphone u tu boleh dial nombor ISDN ISP ..  
pastikan gak yang account dial up tu boleh guna utk ISDN .. biasanya kalau nombor macam 1511, 1555 tu semua, handphone takleh dial (need to check) .. so kena tanya org kat exchange telekom terdekat ape nombor 1511 localized (macam utk penang, jaring nye nombor = nombor bayan baru (byb) 04-647 xxxx kalau tak silap, seberang perai  (sja) pun ade .. etc etc .. ) tapi information ni susah nak dapat .. kena ade org dalam lah ...  

then ..

kena ada bluetooth device kat computer .. ade doogle USB bluetooth yang dijual .. ari tu i beli kat internet dalam 40 euros (1euro = 1.24USD)
biler dah berjaya setup usb kat komputer, and dah berjaya kasi communicate computer dan handphone .. . boleh start confgure dial up lah

kat komputer . create new account ISDN .. letak phone number, usrername, passwd etc etc

peh tu pilih "bluetooth modem" sbg dial up devices ..  (masa confiigure bluetooth tu biasanya boleh create modem attach to virtual com port .. )

pastikan bluetooth handphone activated ...

peh tu cuba cuba lah ..


billing charge..

depends kat network ... ada yang charge information tu sebagai data, ada yang charge sebagai normal communication .. ada gak yang cara lain ..  

contoh,  kalau diconsider sebagai normal comm .. charge dia sama macam u call the number utk bercakap .. kalau u call the same number for 10cts/minute,  u kena bayar 10cts per minute ..  sebab tu, kalau kat malaysia, penting dapatkan nombor dialup localized.. kalau tidak jadi long distance charge ler ..


speed ..

depends kat modem .. biasanya 9600bps .. === slow giler ..
bluetooth dialup ni berguna kalau terdesak masa travel utk check email atau buat bank operation ..  5 kali ganda slow dari dial up yang biasa kat rumah ..
The art of war teaches us to rely not on the likelihood of the enemy's not coming, but on our own readiness to receive him; not on the chance of his not attacking, but rather on the fact that we have made our position unassailable
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 7-1-2004 05:04 PM |All posts
Thanks Sarah. You da man...errr woman!

Hmm..this might be a stupid question...but can't you surf using the GPRS on the phone?

M-
Reply

Props Report

Master

Offline

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 7-1-2004 07:18 PM |All posts
Originally posted by marquez at Wed 07-Jan-2004 11:04:
Thanks Sarah. You da man...errr woman!

Hmm..this might be a stupid question...but can't you surf using the GPRS on the phone?

M-



yes i can .. but to check my emails .. i need to connect via SSH or POP3s .. not supported by GPRS ;) ..
The art of war teaches us to rely not on the likelihood of the enemy's not coming, but on our own readiness to receive him; not on the chance of his not attacking, but rather on the fact that we have made our position unassailable
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-1-2004 04:28 PM |All posts
Oh okay... thanks again

M-
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 26-4-2008 03:09 AM |All posts
info yg bgune utk aku, huhu..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 16-4-2014 06:56 PM , Processed in 0.167007 second(s), 20 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top