CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 5776|Reply: 13

Format Computer

[Copy link]

Defender

be nice, rude ppl suck!

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-11-2003 11:56 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Soalan aku.. dimanakah aku boleh mencari nota - nota lengkap di Web tentang cara - cara memformat PC..

dan install OS baru..

Berikut disenaraikan barang - barang yang aku ade.. adakah ianya mencukupi?

1. Driver Monitor
2. Driver MotherBoard
3. Driver Printer
4. Driver CD Writer



[ Last edited by  trunks at 11-2-2007 11:25 AM ]
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-12-2003 12:16 AM |All posts
memule..format partition...care..? buat boot disk..insert boot disk..then restart..biar dier boot..

select with cd  sapport..then a:format c: bior dier format..



http://support.microsoft.com/?kbid=313348

[ Last edited by  trunks at 11-2-2007 11:37 AM ]
Reply

Props Report

Highlander

SharpShooter

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-12-2003 01:35 AM |All posts
Kat sini step by step cara nak instal WinXP pro dari mula ::::....

http://www.blackviper.com/Articles/OS/OSguides.htm

http://www.blackviper.com/Articles/OS/fdisk/fdisk1.htm --->fdisk

http://www.blackviper.com/Articl ... o/installxppro1.htm     <--Xp pro

http://www.blackviper.com/Articl ... /installxphome1.htm <--Home

[ Last edited by  trunks at 11-2-2007 11:27 AM ]
Reply

Props Report

Superior

Pemberontak Forum Cari

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 1-12-2003 08:08 AM |All posts
Installation OS Win XP buleh dikatakan senang jer beb, sebab kesemua driver masa kini kebanyakannyer dah ader dalam installation dan XP akan auto detect, jadi kemungkinan ko nak pakai driver tu asing-asing tu dalam 80% jer.

Decide sama ada nak install XP dalam FAT32 atau pong NTFS, masa installation nanti dier akan tanya yang option mana satu ko nak, security wise but say good bye to your all files in HDD, elok pakai NTFS, kalau home user, ko belasah lar mana-mana pong kalau RAM ko banyak..

ape kena lar super mod giler kuasa nieh, kejap jadik Son of Odin, kejap jadik amazed.. lepas nie ntah jadik aper..miahahha
Reply

Props Report

winzip This user has been deleted
Post on 1-12-2003 01:01 PM |All posts
senang jer..
guna boot disk untuk format
then install o/s winxp pakai cd.. piratenye harge rm5.00
xp boleh detect kebanyakan driver.. klik yes jer..
then install office.. piratenye pun rm5.00
then install nt-virus..
Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 3-12-2003 12:11 PM |All posts
Aku rasa pcguide mungkin dpt membantu...

Hard Disk Partitioning and Formatting Procedure - http://www.pcguide.com/proc/setup/hdd-c.html

[ Last edited by freekey on 3-12-2003 at 12:13 PM ]
Reply

Props Report

Moderator

ketua polis jepun

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 3-12-2003 11:02 PM |All posts
partition magic 8.0 kan boleh guna buat format, install OS tambahan tanpa DOS?

best hapa...
hide partition pun boleh...
JANGAN P.M. aku kalo ada masalah komputer. tanye kat forum kita kongsi ilmu sama-sama.
pm inbox utk private chat je. HARAP MAKLUM.

Personal Message: Hello! If you leave a message, I'll call you soon. If you leave a sexy message, I'll call sooner.

**TradeMark of MegiKawah Inc.**.
Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 5-12-2003 10:03 AM |All posts
Eh! Bukan aku dah reply ke semalam topik ni?? Isk, penat je aku taip panjang2!

Anyway, aku guna winME gak, but I think kalau soalan ko pasal how to restart is MS-DOS mode tu utk format pc, biasanya orang tak format pc masa dalam windows, so which OS are u using is not that important.

So, kalau nak restart dalam DOS mode utk format pc, this is one way..

Pertama sekali ko kena ada Windows Installer yang bootable. Masukkan dalam CD-ROM siap2. Then, masa memula on pc tu, ko kena tekan button yg berkenaan utk masuk BIOS Setup normally button 'DEL'. After that, ko select BIOS Features Setup dan select Boot Sequence. Setkan untuk boot from CD-ROM first. So bila dah Save BIOS setup tu, bila pc ko boot balik dia akan automatically boot from CD-ROM. So, nanti akan keluar several options, ko pilihlah mana yang berkenaan.
Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 5-12-2003 10:15 AM |All posts
Aku rasa PC Guide website tu sangat bagus & beneficial. ni aku baru je print link Hard Disk Partitioning and Formatting Procedure - http://www.pcguide.com/proc/setup/hdd-c.html yang aku bagi tadi. I find it is very helpful. So kengkawan, kalau ada apa2 problem, cubalah search dekat PC GUIDE. Memang detail habis isi kandungan website ni.
Reply

Props Report

Adventurer

onnanoko jyanai

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-12-2003 12:45 PM |All posts

KAT MANE? SINI LA.

korang merumitkan keadaan.
camni, 1st backup mane2 data ko yg tanak ter delete. kalu ada partition lagi baik.
masukkan CD winXP, shutdown@restart. pastu, biar dia boot kat CD. kalau tak boot CD, kena ejas kat setup awal2 tu. er... biar org lain jwb la.

pastu... nnt dia tanya nak instal mane, mcm2 lagi la. kononnye ko cuma aca C saje (takder partition) n kat situ la OS winME ko, Xp bgtau tak baik ada 2 OS kat satu partition. abaikan. nnt baru dia tanya nak format ke tak? apa lagi! Format la.

dgr2 NTSF lagi bagus. mane2 pon buleh. pastu... PC ko buat keje. nnt dia restart, biar dia boot kat Hard disk lak. jgn kat CD tau. kalau dah ter boot kat CD, restart je la.

Good Luck.
no hablo engles.
Reply

Props Report

Adventurer

... L o a d i n G ...

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-5-2005 11:10 PM |All posts
Sebelum format

buat semula check list setiap device yg ada dalam device manager

yg mustahak catat model & no siri ;

-display card driver
-sound card drivers
-mainboard IDE / ATA driver (VIA ke Nforce ke)
-modem yg diguna
-lain2, cam tv card, kayuria (joystick =_=!)
-apa2 human interface-usb device (jika nak guna win98)


pastikan driver nya ntok model tu dah simpan, didownload...apa2la janji ade
kalo tak menyesal tak tahu driver model ape nak di install
--- Im racist so do you, Im am racist, because of you---
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 18-2-2011 07:47 PM |All posts
aku ada simpan lagi simulasi caranak format PC ni kalo nak PM je..nanti boleh share
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-5-2011 07:45 PM |All posts
Reply 12# PaperJam


   
ko ade ke cara tu?
tunjuk ajarku..
Reply

Props Report

B.K  

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 23-5-2011 10:08 PM |All posts
hari tu ak format first time bljr kt google jer, format pakai usb lak tu sbb dvd xleh pakai
dh semua software download kt internet dri iso window 7 smpai software untuk format,
sbb ak x ada cd drive so kne pakai software drive genius untuk backup drive selain leh update driver dlm laptop secara automatik,
so smpai hri nie ok lg window nie, skrg dh ketagih download software lak sbb software lama hilang masa format, skrg software lg update lak ak pakai...

hri tu perasan format pakai ghost lg senang untk format  xpun siren, ak dh download tpi x thu pakai lak
padaMu ku berserah
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-4-2014 03:27 PM , Processed in 0.127120 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top