CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
"Friday 22 Aug-National Mourning Day : Mourning For MH17 Victims......."
123Next
Return Post new threads
Author: qiesya

nak berhenti keja tapi duit tak cukup...

[Copy link]

Rank: 4

Post on 29-2-2012 01:36 AM |All posts
dari segi pekerjaan,kalau TT malas nak keje situ mungkin TT leh buat tuisyen kat rumah ke? kalau english ni memang laku sangat. try la survey kat area umah TT kalau2 ada mana2 family yg nak anta anak nya tuisyen.mungkin la income nya tak sebanyak mana tapi kalau setakat utk bantu keluarga boleh kot. ada jugak pusat tuisyen yang cari cikgu utk diambil sebagai tenaga pengajar tetap. yang ni mungkin gajinya tinggi sikit.

career-wise, banyak lagi institut pengajian yang TT boleh mintak. TT ada degree ke master? cuba survey mana2 web ipta/ipts. kalau utk english ni biasanya boleh mintak guru bahasa atau tutor. kalau ada higher qualification bleh apply jd lecturer. baru2 ni kalau tak silap saya ada vacancy kat um utk english teacher. mungkin TT bleh apply kat c2 (tapi kat kl nun ler)

private schools pun banyak kat Malaysia ni. boleh cuba mintak. tapi xtau la camna environment sekolah swasta ni, lagi seronok atau lagi stress.  Ape2pun good luck TT. Bertahan la & pada masa yg sama cuba cari peluang pekerjaan yg lebih bagus
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-2-2012 01:54 AM |All posts
cari kerja dekat jobstreet
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 08:17 AM |All posts
nape tak nak minta jadi private tutor, atau cikgu kat private school?
budakgraphic Post at 28-2-2012 23:15



tak dapat pluang lg....if any vacancy in penang area plz tell me ya
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 08:18 AM |All posts
cari kerja dekat jobstreet
meritokrasi Post at 29-2-2012 01:54



    setiap har dok buka n carik..cuma takde rezeki lg ja..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 08:22 AM |All posts
dari segi pekerjaan,kalau TT malas nak keje situ mungkin TT leh buat tuisyen kat rumah ke? kalau eng ...
nadhil Post at 29-2-2012 01:36



    nice advice...thanks ya...i will try my best to find other job...dlm masa tu kna sabar ja la ngn environment sekrg ni...cuma banyak nak kna work together..so bila org dah buat tak tahu ngn kita jd bngang la...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-2-2012 10:21 AM |All posts
tak dapat pluang lg....if any vacancy in penang area plz tell me ya
qiesya Post at 29-2-2012 08:17



Okies... roger that... klu ada, i'll pm u...
  It's just a matter of time!!!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-2-2012 02:00 PM |All posts
Reply 23# budakgraphic


    tu la semua org suruh sabar.... kalau x sabar 2 thn lepas i dah berenti.... ni sebab sabar punya pasal... sekarang ni
benda kecik dia nak jadikan issue... i memang x kuasa nak layan...pekakkan telinga jer... biar la dia nak ckp i degil ke, pemalas ke,
sebab i tau i x pemalas, i x degil... (kalau i ni pemalas n degil, x de nyer semua benda i handle)

Bila org tu selalu bergelumang ngan arak, perempuan, n judi... otak pun dah x btol dah..yang btol dia kata salah yang salah dia kata btol..sekrng ni tgh job hunting..ehehehehe..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-2-2012 02:02 PM |All posts
Reply 20# qiesya


    tau x per...benda sekecik2 kuman nak d jadikan issue, padahal memang x de issue pun...
    Bila orang dah nak cari pasal, benda yg x der pun di adakan...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-2-2012 02:03 PM |All posts
KO PANDAI BAHASE INGGERIS KAN, GI LA JADIK CIKGU TUISYEN,, OK GAK PER DARI KO STRESS KAT TEMPAT TU.. AKU KAN DLU WAT PART TIME JADIK CIKGU TUISYEN MATH OK GAK, TP KENE LA RAJIN.
AKU SGT MENGHARGAI AIR!
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-2-2012 02:05 PM |All posts
Reply  budakgraphic


    tu la semua org suruh sabar.... kalau x sabar 2 thn lepas i dah berent ...
krieysa Post at 29-2-2012 14:00



Hmm, keep the positive attitude...
  It's just a matter of time!!!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 02:09 PM |All posts
Reply 34# plainjane


    tu lah kan...kna cari dua tga tempat tuisyen...every day kna ada class...bleh dapat lg bnyak duit dri yg sekarang ni..n yg paling penting..kalau ngajar tuisyen tak kan ada masalah mcm ni....maksud ai opismate yg pelik2 perangainya....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 02:13 PM |All posts
further info....ai tak dtg satu hari ja ai telah dikeluarkan dari semua perbincangan mengenai kerja..nobody cares about my opinion anymore..they didnt even ask me about it....selama tga bulan i join the discussion...do everything that i supposed to do...tak dtg satu hari tu pun sb hubby sakit...ai telah dikeluarkan dari semua bidang tugas secara rasminya....funny rite? dok kat tempat keja ni pun kawan sorg2 ja...hahahahaha..ai ikut pendapat u guys...tunduk kepala n buat keja...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-2-2012 03:11 PM |All posts
Reply 35# budakgraphic


    tu la sekarang ni tgh mempositive kan diri ....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-2-2012 03:12 PM |All posts
Reply 37# qiesya


    well, kalau i jadi u, i lagi suka kot... x yah peningkan kepala kan...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-2-2012 03:13 PM |All posts
kerjakah apakah yangkah dicarikah ituka?

kelulusan apakah ?


there are so many path to choose so many way to live so many way to end a dre ...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-2-2012 03:35 PM |All posts
Reply  budakgraphic


    tu la sekarang ni tgh mempositive kan diri ....
krieysa Post at 29-2-2012 15:11



   Erm, bagus ar mcm tu... So, mcm mana dgn ur hubby? getting better?
  It's just a matter of time!!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-2-2012 04:05 PM |All posts
ada juga org yg x bertimbang rasa ek...
sian you, sumer org suh sabar byk2
mentang2 ada kuasa kita yg jadi kuli ni
direndah2kan x dihargai

sama la kt tmpat keje ni
bos suka cari pasal
selalu pikir ank2 tu yg sabo ..bertahan smpai skrg
kalo ikut ati dh lama berenti
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 04:53 PM |All posts
Reply 41# budakgraphic


    hubby stiil warded lg...myb besok baru kluar rasanya....hmmmmm..ni balik keja g hospital...cuti satu hari ja...lpas tu tdo hospital...hmmmmmmm....mlm ni tdo spital lg....besok dri ospital dtg keja trus...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-2-2012 04:58 PM |All posts
Reply  budakgraphic


    hubby stiil warded lg...myb besok baru kluar rasanya....hmmmmm..ni bal ...
qiesya Post at 29-2-2012 16:53



   Takpe ar mcm tu... Berkorban sikit demi suami tercinta... Ur hubby sgt bertuah dapat isteri mcm u...
  It's just a matter of time!!!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 06:15 PM |All posts
Reply 44# budakgraphic


   hahahaha...thank u....walaupun opismate buat mcm tu.tak leh nak tunjuk kat hubby..nanti dia sedih plak...yg paling sedih mr hubby ciap kata..."ksian diorg buat keja n u tak leh nak pergi cos ai sakit..nanti jumaat ni u blanja la opismate u..(ada 3 org)...duit kita blh cari..actually kami ada financial problem sb saya keja di penang...stay di penang...with hubby..but hubby keja di sungai petani...hmm..dia pun dok usaha cari area kulim n penang..dia bidang manufacturing/mechanical
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-2-2012 06:20 PM |All posts
Reply 45# qiesya


It's ok... Allah sentiasa bersama umatNya yang sabar....
  It's just a matter of time!!!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-2-2012 06:22 PM |All posts
ada juga org yg x bertimbang rasa ek...
sian you, sumer org suh sabar byk2
mentang2 ada kuasa kit ...
sue_liah Post at 29-2-2012 16:05


actually pangkat sama ja...tak lebih tak kurang...yg dua blum kawin lg...yg sorg dah kawin n dah ada anak...ai blum ada rezeki lg..tu yg eksyen kot...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-2-2012 08:41 PM |All posts
tekanan kan? rasa tak best ja bila org asyik perbesarkan isu2 kcik...hari2 google n berdoa agar d ...
qiesya Post at 28-2-2012 19:08



    camni la..ni nasihat aku...mungkin ko ni jenis orang yg terlalu kesahkan pe yg orang ckp...mmg la sakit hati memula....apa kata ko::

buat dunno jer..dorang tak bayar gaji ko..tu yang paling penting..yg bayar gaji ko tempat keje ko tu..so, jgn pikir sgt...lagi ko pikir lagi ko sakit hati...

nak makan tak de kawan?? makan jer sendiri...tak pun, bwk bekal sedap2...kasi bau satu opis...

boring?? ta kde sape pun nak borak ngn ko??? ko main la FB, YM, berporum ngn kitorang...

rasa terpinggirr??? sama la ngn jawapan aku...berporum jerrrr....

rasa macam orang ngumpat ko??? buat bodo jer...ko dpt pahala..bergoni2...dorang, dpt doserrrrr....


akhir kata, my sis pun camtu..2 tahun menderita kat tempat kerja..tak de orang nak kawan ngn dia...makan sorang2...bile ada paper, tak inform my sis...sedey aku mendengar cerita dia...tapi, bile dia balik kerja..aku akan cuba meriangkan hati beliau...

ko boleh gurau senda ngn laki mu jua...hehehehhe...
amateurtravelholic.blogspot | almariciktie.blogspot
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-2-2012 08:44 PM |All posts
tapi...ko boleh carik kerja kat unitar...ada kosong hari tu...

tak pun, kat sekolah...try tnye guru besa...
amateurtravelholic.blogspot | almariciktie.blogspot
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-3-2012 12:34 PM |All posts
Reply 48# kelapamuda


    thanks atas nasihat u....i bukan apa..agak terkilan sb close dgn ofismate yg bertiga ni..but then buat ai mcm ni..mmg sentap la...tp buat masa ni ai sedang menguatkan diri..biar ja la org nak kata apa...
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-8-2014 07:34 AM , Processed in 0.133592 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top