CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910Next
Return Post new threads
Author: dauswq

FINALE: Sayembara Coretan Kata Hati [6/1:845 pm@CTFM]

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 4-1-2012 10:18 AM |All posts

Puisi yg indah (tapi kenapa macam ada bait-bait lirik lagu popular artis lain kat dalam tu?). Kronologi peristiwa sejajar dengan lirik lagu, bagus. Cuma secara peribadi, saya kurang berkenan dengan penggunaan bahasa Indonesia (kapan). Dari awal puisi dah cantik dah puitis bahasa Melayu tu..sampai tang hujung alamak.ada pulak perkataan indo ni..potong stim lah. hehehe


markah = 7/10

ruffleen Post at 4-1-2012 09:28 AM



ohh...tentang bait2 lagu popular tu..hanya kebetulan saje....
time mengarang... tak terpikir plak tentang ni...

'kapan' tu plak...hanye perkataan tu yg terlintas kat fikiran..
jadi itulah hasilnye...dan itulah yg termampu..

hmm 7/10...kire byk gak tu...
TQ kak...
"saya iman...awak muslim"   
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-1-2012 10:30 AM |All posts
Post Last Edit by ruffleen at 4-1-2012 10:33

Reply 85# airwickss

Pantun yg menarik, ada ritma di hujungnya. Sedih la pulak membacanya walaupun tidak berapa jelas punca pertelingkahan itu.  Kronologi cerita mengikut turutan, cuma endingnya saya tertanya-tanya adakah si dia tu kembali atau tidak? Hehe. Keseluruhannya bagus. Tahniah!


markah = 7/10

Lu duduk diam2 la bai.
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-1-2012 10:34 AM |All posts
eh, mana cerpen kak sixret? dah tukar ke? baru nak bagi markah paling tinggi
Lu duduk diam2 la bai.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 4-1-2012 10:38 AM |All posts
Reply 103# ruffleen

akak sixret tukar kpd sajak memandangkan rmi wat pantun, sajak, seloka
--> ADD fb https://www.facebook.com/penganjur.carikdrama

Lagu feveret Mac14: All For Me - John Legend >> Nagada Sang Dhol - Shera Ghosal  >> Counting Stars - OneRepublic
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-1-2012 10:41 AM |All posts
Reply  ruffleen
akak sixret tukar kpd sajak memandangkan rmi wat pantun, sajak, seloka
dauswq Post at 4-1-2012 10:38

aiyark...baru nak bagi 10/10. nampaknya kena teliti semula lah karya beliau
Lu duduk diam2 la bai.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 4-1-2012 10:42 AM |All posts
Reply 105# ruffleen

bg jelar 10/10...senang citer

haha...


tak sempat pun nak baca, motip kak sixret pdm karya tu awl sgt?:@
--> ADD fb https://www.facebook.com/penganjur.carikdrama

Lagu feveret Mac14: All For Me - John Legend >> Nagada Sang Dhol - Shera Ghosal  >> Counting Stars - OneRepublic
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-1-2012 11:12 AM |All posts
Reply  airwickss

Pantun yg menarik, ada ritma di hujungnya. Sedih la pulak membacanya walaupun t ...
ruffleen Post at 4-1-2012 10:30



    tima kaseh rufflee atas ulasan dan markah tersebut....
+SoEulmate+MinSun+Scandalicious+Hardy+MoonSun+
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-1-2012 11:13 AM |All posts
Reply 106# dauswq


    jom mohon six tepek semula karya beliau....
x abis pun xpe...
tetap nak baca jugak...
+SoEulmate+MinSun+Scandalicious+Hardy+MoonSun+
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 4-1-2012 03:48 PM |All posts
bestnye baca karya2 peserta... sumenye mantap2 n kreatif... chayoook2....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 4-1-2012 03:51 PM |All posts
Reply 109# KasihAmani

jgn lupa nilaikan karya peserta-peserta di sini
--> http://www.kwiksurveys.com/?s=OCMNIH_1a592647

--> ADD fb https://www.facebook.com/penganjur.carikdrama

Lagu feveret Mac14: All For Me - John Legend >> Nagada Sang Dhol - Shera Ghosal  >> Counting Stars - OneRepublic
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-1-2012 08:59 AM |All posts
NAMA : ADIFRS
PETI SOALAN NO : 04
FASA 1 : (i) TAK BOLEH LUPA

susunan kata yang cantik, baku dan ada maksud yang mendalam. dari satu bait ke satu bait, amat jelas apa yang ingin disampaikan kepada pembaca. its simple to understand... i like it. interesting!

bagi intrepretasi cabaran menganalisi lirik lirik tersebut, saya beri anda 16.5 markah.
1

View rating log

♥ Kesetiaanmu, Kekuatanku ♥ - ♥ Dato' Siti Nurhaliza ♥  to ♥ Khyree ♥
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-1-2012 09:00 AM |All posts
NAMA PESERTA: AZHARAZHAR91
PETI SOALAN NO: 2
SOALAN FASA 1: (ii) WANITA

bagus ciptaan awak. lahir dari hati... amat memuaskan. tulisan amat baik. penggunaan bahasa yang cukup meluas. saya tak ada masalah untuk membacanya dan memahaminya.. anda pandai menggunakan kosa kata di situ.

bagi intrepretasi cabaran menganalisa lirik lirik tersebut, saya beri anda 17 markah.
♥ Kesetiaanmu, Kekuatanku ♥ - ♥ Dato' Siti Nurhaliza ♥  to ♥ Khyree ♥
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-1-2012 09:01 AM |All posts

NAMA PESERTA: EDDYSHEDDY
PETI SOALAN NO: 5
SOALAN FASA 1: (ii) Debaran Cinta

well done, the first intro jek dah best.. plot & jalan cerita yang menonjol pada satu satu babak.. memang i like ur karya sejak the first entry... ada sifat komikal dan sindir menyindir tapi beralas, i can follow whats roughly in the Debaran Cinta VC, Baguslah Eddy Lucky u ended early coz bila makin baca and baca.. mcm dalam alam fantasi pula

Untuk Markah Keseluruhan bagi Fasa 1 ini, i shall give u 18 Points
♥ Kesetiaanmu, Kekuatanku ♥ - ♥ Dato' Siti Nurhaliza ♥  to ♥ Khyree ♥
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-1-2012 09:02 AM |All posts
NAMA : SIXRET
PETI SOALAN NO : 03
FASA 1 : (iii) PERCAYALAH

alamak.. the first thing jek bila baca "kala rembang, tika usai berzikir"... terpaksa carik maknanya... adeh... paling lama saya nak menjuri adalah karya oleh kak six
tapi memang saya menantikan karya dari kak six kerana karya kak six mempunyai unsur unsur pengajaran.. dan saya SUKA! walaupon agak sukar untuk saya menilaikannya dengan mengikuti lirik lirik yang ada dalam lagu percayalah, tapi saya rasa u have done ur best...

18 marks for the overall
♥ Kesetiaanmu, Kekuatanku ♥ - ♥ Dato' Siti Nurhaliza ♥  to ♥ Khyree ♥
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-1-2012 09:03 AM |All posts
NAMA : AIRWICKSS
PETI SOALAN NO : 01
FASA 1 : (ii) KESILAPANKU KEEGOANMU

apa bila saya baca karya anda, saya rasa ada kekurangan, but saya tak pasti. its too straight forward. ini pantun kan? no wonder its sounded so pantun OK lah, boleh lah saya terimanya... but if u put in a good fluent of malay kosa kata in this pantun would definitely shine the whole piece.

16 Marks
♥ Kesetiaanmu, Kekuatanku ♥ - ♥ Dato' Siti Nurhaliza ♥  to ♥ Khyree ♥
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 5-1-2012 09:54 AM |All posts
NAMA : ADIFRS
PETI SOALAN NO : 04
FASA 1 : (i) TAK BOLEH LUPA

susunan kata yang cantik, baku dan ada maksud yang mendalam. dari satu bait ke satu bait, amat jelas apa yang ingin disampaikan kepada pembaca. its simple to understand... i like it. interesting!

bagi intrepretasi cabaran menganalisi lirik lirik tersebut, saya beri anda 16.5 markah.

khyree Post at 5-1-2012 08:59 AM



Terima Kasih!! I Like It Too...
"saya iman...awak muslim"   
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 5-1-2012 10:12 AM |All posts
NAMA : AIRWICKSS
PETI SOALAN NO : 01
FASA 1 : (ii) KESILAPANKU KEEGOANMU

apa bila saya baca kar ...
khyree Post at 5-1-2012 09:03



   
    tima kaseh khyree atas ulasan dan markah tersebut....  
+SoEulmate+MinSun+Scandalicious+Hardy+MoonSun+
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 5-1-2012 02:33 PM |All posts
Reply 68# sixret

Sorry terlambat. Ala, dah siap dah mengarang komen utk Canggai   anyway, saya menghormati keputusan kak six utk menukar karya. Flow yg tersusun, bahasa yg puitis menyentuh hatiku kerana inilah dilema cinta yg saya sedang hadapi sekarang.   Yang paling best dalam dok menanti cinta dari kekasih hati, cinta kepada Ilahi tidak dilupakan. Itulah yang kita mahu! Syabas.

markah = 9/10
Lu duduk diam2 la bai.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-1-2012 03:23 PM |All posts
TIRAI MALAM INSPIRASI

♫♫KOMEN JURI
MASARJU♫♫


- sixret > (jurnal) ****

Good one.Telus.Berani menegahkan apa yg tersirat dan tersurat.
a.14
b.12
c.03
d.04

- ctsueraya > (pantun teka teki) ****
Pantun yg cantik,even pembayang pun ttg CT.Nice one.
a.13
b.11
c.04
d.03

- Shana85 > (pantun) ***
Cantik sekali bait2 barisnya.Simple.Cuma xde hiasan(i mean..fon xwarna warni @ ada pic CT)
a.10
b.08
c.02
d.02

- azharazhar91 > (pantun tp lebih pd puisi) ****
Satu nukilan yg 'berani' dgn penggunaan ayat yg direct..baris2 ayat,olahannya.Good one.
a.14
b.14
c.04
d.04

- cmf_blingblings > Tiada

- Adifrs > (pantun) ***
Sweetnya pantun dia.. TAPI lebih cantik jika pembayangnya berkiatan dgn CT jugak.
a.12
b.12
c.03
d.02

- Eddysheddy > (lirik) *??
Mcm 'berselerak' sket..anyway a good try.
a.10
b.09
c.02
d.02

- Airwickss > (pantun) ****
Olahan dan bait2 pantun yg tersusun indah..tak jemu membaca.Lagi indah sb dibuat dgn 'PS'
a.12
b.13
c.03
d,03

♫♫KOMEN JURI KHYREE♫♫

adifrs
love the way she wrotes it. ada flow, ada perasaan dan gambaran
syabas.. i like it.

Kreativiti...8
Penggunaan bahasa...8
Nilai estetik dan keindahan....8
Bonus*....5

--------------------------------------------------------

airwickss
sweet. simple, and straight forward

Kreativiti...7
Penggunaan bahasa...8
Nilai estetik dan keindahan...6
Bonus*....5

--------------------------------------------------------------
eddysheddy
good effort in trying to fit in into that song, tapi ada beberapa sebab khy tk berkenan dengan liriknya... mcm tk de kesinambungan... and ada yang bersepah dari segi lirik

Kreativiti...8
Penggunaan bahasa...6
Nilai estetik dan keindahan...4
Bonus*....3

-----------------------------------------------------------------

azharazhar91
baca ayat pertama jek i dah tertarik nak baca seterusnya... he knows how to play with the words.

Kreativiti...9
Penggunaan bahasa...9
Nilai estetik dan keindahan....8.5
Bonus*....8

------------------------------------------------------------------

shana85
simple but fine. tk meleret, cuma ada yang kurang, penggunaan kuasa bahasa yang kurang.. should explore more.

Kreativiti...6
Penggunaan bahasa...5
Nilai estetik dan keindahan....4
Bonus*....4

-----------------------------------------------------------------

sixret
being truthful. bagus penulisannya. idea yang bernas, cepat tangkap apa yang ingin disampaikannya... i love reading it and setuju almost everything

Kreativiti...9
Penggunaan bahasa...9
Nilai estetik dan keindahan....9
Bonus*....7

----------------------------------------------------------------

ctsueraya
pantun yang baik, pandai menggunakan bahasa yang cantik, kene pada rangkap yang adaa

Kreativiti...9
Penggunaan bahasa...8
Nilai estetik dan keindahan....9
Bonus*....7

p/s: berikut adalah markah juri tuk tirai malam inspirasi yang mana ia memberikan 5% dari markah keseluruhan finale...
--> ADD fb https://www.facebook.com/penganjur.carikdrama

Lagu feveret Mac14: All For Me - John Legend >> Nagada Sang Dhol - Shera Ghosal  >> Counting Stars - OneRepublic
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 5-1-2012 03:25 PM |All posts
Reply  sixret

Sorry terlambat. Ala, dah siap dah mengarang komen utk Canggai   anyway, saya me ...
ruffleen Post at 5-1-2012 14:33



    Terima kasih ruffleen.

Insya Allah, kali ini Ruffleen akan berjaya dalam apa yang ruffleen hadapi sekarang, be positive. itu janji Allah setelah puas Rufleen diuji. Dan itulah doa Rufleen,ibu Rufleen dan doa akak untuk Ruffleen.

Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,-Al-Insyirah Ayat 5.

(Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.-Al-Insyirah Ayat 6.
Sungguh aku mencintai Allah.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 5-1-2012 03:27 PM |All posts
NAMA : SIXRET
PETI SOALAN NO : 03
FASA 1 : (iii) PERCAYALAH

alamak.. the first thing jek bila b ...
khyree Post at 5-1-2012 09:02



    Terima kasih banyak-banyak Khai.
Sungguh aku mencintai Allah.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 5-1-2012 03:33 PM |All posts
Reply  dauswq


    jom mohon six tepek semula karya beliau....
x abis pun xpe...
te ...
airwickss Post at 4-1-2012 11:13



    karya tu takdelah menarik mana tapi kalau wiwiks nak baca juga, Insya Allah saya tunaikan permintaan wiwiks, itupun kalau daus selaku pihak penganjur bagi. tapi biarlah sy tepek selepas semua dah mengundi sebab takut2 dorang keliru.
Sungguh aku mencintai Allah.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 5-1-2012 03:37 PM |All posts
Reply  sixret

Sorry terlambat. Ala, dah siap dah mengarang komen utk Canggai
ruffleen Post at 5-1-2012 14:33



    no problem ruffleen. boleh tak ruffleen tepek komen utk Canggai kat sini atapun semd kat pm akak? akak sgt curious nak tahu.
Sungguh aku mencintai Allah.
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 5-1-2012 03:42 PM |All posts
Terima kasih ruffleen.

Insya Allah, kali ini Ruffleen akan berjaya dalam apa yang ruffleen hadapi sekarang, be positive. itu janji Allah setelah puas Rufleen diuji. Dan itulah doa Rufleen,ibu Rufleen dan doa akak untuk Ruffleen.

Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,-Al-Insyirah Ayat 5.

(Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.-Al-Insyirah Ayat 6.
sixret Post at 5-1-2012 15:25

wuhuuuu...AMIN. terima kasih atas doanya kak six
  no problem ruffleen. boleh tak ruffleen tepek komen utk Canggai kat sini atapun semd kat pm akak? akak sgt curious nak tahu.

sixret Post at 5-1-2012 15:37

boleh tapi kena cari dulu dlm desktop ni
1

View rating log

Lu duduk diam2 la bai.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 5-1-2012 03:50 PM |All posts
boleh tapi kena cari dulu dlm desktop ni
ruffleen Post at 5-1-2012 15:42



    takpe.take your time.
Sungguh aku mencintai Allah.
Reply

Props Report

12345678910Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 10:40 PM , Processed in 0.142523 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top