CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 43Next
Return Post new threads
Show: 52874|Reply: 1058

CLUB: AKU PUN NAK PEKNAN Vol 1

  [Copy link]

Rank: 4

Post on 10-10-2011 12:16 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by nuryakmal at 21-10-2011 08:52

salam to all...aku tau,masalah ni common sgt...tp aku xtau cmne nk handle menda niee...b4 kawin,bnnnyykk ja tnya bila nk kawin..bila dah kawin,bnnnyyykkk plak tnya bila nk ada baby..n aku baru sebulan ja kawin..awlnya,x rasa stress pn..sbb rasa awal je lg..if x preggy lg,kira blm ada rezzeki lg..tp skrg dh mula ada rs stress skit2..sbb asik soalan 2 je d tnya..n en suami pn ada gak tnya soalan yg sama..tlg laa aku..cmna nk elak rs x best nieh...
1

View rating log

Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 7-9-2011 02:37 PM |All posts

TTC - Teringin Timang Cahayamata..

Post Last Edit by freekey at 5-12-2011 16:54

"TTC - Do we have to base on facts or do we just need to believe in Allah's fate?" - status aku kt facebook..

Tp haram takda sapa pun yg response huhu..

So kepada yang faham.. Apa komen anda?

Abbreviation In This Thread
---------------------------------------------------------------------------------------

AAMOF As a matter of fact
AF Aunt Flow (period)
AFAIK As far as I know
AFK Away from keyboard
BAC By any chance
BAK Back at keyboard
BBL Be back later
BD Baby dancing
BF Breastfeeding (or boyfriend)
BFN Big fat negative
BFP Big fat positive
BIL Brother in law
BRB Be right back
BTW By the way
B4 Before
B4N Before now
CMIIW Correct me if I'm wrong
CU See you
CUL See you later
DD Dear/Darling daughter
DH Dear/Darling husband
DP Dear/Darling partner
DS Dear/Darling son
DW Dear/Darling wife
EWCM Egg white cervical mucus
FAQ Frequently asked questions
FIL Father in law
FITB Fill in the blank
FWIW For what it's worth
FYA For your amusement
FYI For your information
F2F Face to face
4U For you
G Giggle
GMTA Great minds think alike
HHOK Ha ha only kidding
HTH Hope this helps
HV Health visitor
IAC In any case
IKWUM I know what you mean
IMHO In my humble opinion
IMO In my opinion
IOW In other words
IRL In real life
IUI intra-uterine insemination
IVF In vitro fertilization
IYKWIM If you know what I mean
IYSWIM If you see what I mean
J/K Just kidding
JM2C Just my two cents
K OK
KOTC Kiss on the cheek
KWIM Know what I mean
L Laughing
L8R Later
LO Little one
LOL Laughing out loud
LMAO Laughing my a**e off
MC/MMC Miscarriage
MIL Mother in law
MMC Missed miscarriage
MOTD Message of the day
MW Midwife
MSG Message
NN2R No need to reply
NP No problem
NRN No response necessary
OH Other half
OIC Oh I see
OMG Oh my god
OPK Ovulation Predictor Kit
OT Off topic
OTOH On the other hand
OV Ovulating
PG Pregnant
PI Politically incorrect
PITA Pain in the a**e
PM Personal message
PMSL Peeing myself laughing
ROFL Rolling on the floor laughing
ROFLMAO Rolling on the floor laughing my a**e off
SAHM Stay at home mum
SICS Sitting in the chair snickering
SIL Sister in law
TC Take care
THX Thanks
TIA Thanks in advance
TMI Too much information
TTFN Ta ta for now
TTC Trying to conceive
TY Thank you
YSR Yeah, sure, right
YW You're welcome
YWIA Youre welcome in advance
WB Welcome back
WTG Way to go
1WW/2WW 1 week wait/2 week wait (after having IUI or IVF)
2L8 Too late
2U To you




1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-9-2011 02:42 PM |All posts
its 50% usaha 50% tawakaltuallah....
saye da 3 kali gugur... try and try again.. positive positive positive
forever yours ben
Reply

Props Report

aaz  

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2011 02:47 PM |All posts
"TTC - Do we have to base on facts or do we just need to believe in Allah's fate?" - status aku kt f ...
freekey Post at 7-9-2011 14:37



    tak der org respond sebab tak de org faham apa itu TTC kot
Yang baik2 saja
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 7-9-2011 02:48 PM |All posts
tak der org respond sebab tak de org faham apa itu TTC kot
aaz Post at 7-9-2011 14:47

aku pun tak paham....Teh Tarik Crew aku tau la
Lu duduk diam2 la bai.
Reply

Props Report

aaz  

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2011 02:54 PM |All posts
aku pun tak paham....Teh Tarik Crew aku tau la
ruffleen Post at 7-9-2011 14:48



    TTC ni akronim utk few things, incl Trying To Conceive
Yang baik2 saja
Reply

Props Report

aaz  

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2011 02:56 PM |All posts
Awat adik freekey nih asik stressful pasai nih.. kalo u suami tensen macam nih, tak leh nak imagine macam mana level of stress yg wife terpaksa hadapi. Stress ni pun halangan gak utk conceive
Yang baik2 saja
Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 7-9-2011 03:00 PM |All posts
its 50% usaha 50% tawakaltuallah....
saye da 3 kali gugur... try and try again.. positive positive  ...
nuryakmal Post at 7-9-2011 14:42

i feel sorry for you..

but to make you feel better.. at least there's already hope for you in fact you already conceived... but not us

   

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-9-2011 03:01 PM |All posts
somi takleh tunjuk dia stress to his wife................................ kesian bini tu.. nanti dia feel worthless.. can u take bill rancic as an example.. how he treats giuliana.. tak pon khloe and lamar odom.... keymon.............
forever yours ben
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 7-9-2011 03:01 PM |All posts
Ni mesti kes masa gi beraya orang dok sibuk tanya bila nak dapat anak sampai jadi tension
Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 7-9-2011 03:01 PM |All posts
tak der org respond sebab tak de org faham apa itu TTC kot
aaz Post at 7-9-2011 14:47

yelah kot.. in fact mmg ada sorang member reply soh tulis dlm bahasa Melayu.. huhu..

tp mmg taknak make it very obvious.. so gunalah term TTC tu    

Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 7-9-2011 03:05 PM |All posts
Awat adik freekey nih asik stressful pasai nih.. kalo u suami tensen macam nih, tak leh nak imagine  ...
aaz Post at 7-9-2011 14:56

my wife OK kot.. it's just mie

my reason sama dgn lelaki botak berbaju merah yang dapat anak kembar merdeka yg tunjuk kt Buletin Utama TV3 itu hari.. huhuh..

8 tahun dia kahwin baru dia dpt anak.. adik beradik dia semua dah kahwin dan ada anak.. dia pun nak mak dia dpt tgk cucu drpd dia.. huhu

but i guess that guy dah lama kahwin.. in my case only managed to get married at the age of 31, and my mom already 73

   

Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 7-9-2011 03:06 PM |All posts
Ni mesti kes masa gi beraya orang dok sibuk tanya bila nak dapat anak sampai jadi tension
Artemesiaa Post at 7-9-2011 15:01

ermm tak juga..

ini semua gara2 dikelilingi dengan persekitaran yg penuh dengan kesuburan..   

   

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-9-2011 03:09 PM |All posts
Reply 7# freekey


    losing a baby pun pedih jugak...takpelah.. right now tuhan tahu apa yang u guys rasakan.. kalau u guys da pegi jumpa doktor and he confirmed that both of u are fine so its just a matter of time.. mind u that people over 30'sh are prone to have twinsso SABOR.................
forever yours ben
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-9-2011 03:10 PM |All posts
kat facebuk aku faham...AAK je.....
Reply

Props Report

aaz  

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2011 03:11 PM |All posts
Post Last Edit by aaz at 7-9-2011 15:16

tu semua rezeki masing2.. tell you, my neighbor - kawin ngan his wife at the age of 19. Very young. Masa depa dok ngaji kat US nun.. Sepatutnya time ni kesuburan at peak lah kan.. Tapi Allah Maha Mengetahui apa yang kita tak tahu. What we think best for us, tak semestinya baik untuk kita. My neighbor nih VP kat renowned company kat malaysia nih. Pendekata duit bukan halangan. Tapi dia tak de anak. Puas nak conceive. Nak poligami, mak tak kasi. Tapi tu lah, kadang2 Allah cuma nak duga kesabaran dan syukur kita.. Kenapa dok asyik tengok nikmat yg tak de pada kita, sedangkan nikmat yg Allah anugerahkan lagi banyak.. Dan alhamdulillah after 18 yrs (bukan 8 tahun atau 10 tahun yer), akhirnya dia dapat anak yg memang comel.

Hidup ni untuk kita belajar.. u belajar syukur. u belajar sabar. U belajar redha. U belajar usaha. U belajar tawakal.
Kalau u asyik merungut, do u think Allah nak bagi apa yang u nak? Allah will let u learn, before He gives what u want in life..
Tu pun persediaan utk u jadi bapa.
Bayangkan, tak ada makwe mengeluh. bertunang mengeluh. dah kahwin pun mengeluh lagi sebab belum dapat anak. What if Allah kasi u anak? Ntah2 u mengeluh lagi.. Bukan senang tau nak jaga anak.. Anggap ajer lah, ni persediaan untuk Allah bentuk peribadi u jadi bapa yang hebat - yang sabar, yang tahu bersyukur dan menghargai. When the time is right, insya' Allah u akan dapat berita gembira yg u nanti2kan tu
Yang baik2 saja
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-9-2011 03:23 PM |All posts
Kita kena usaha juga..bila semua usaha dah buat, barulah berserah tapi masih berdoa.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-9-2011 03:29 PM |All posts
Reply 11# freekey

Insyaalah..boleh tu. Dr kan boleh bagi ubat.
Tak pun buat ICSI (ivf)
TT dah start treatment ke?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 7-9-2011 03:33 PM |All posts
ttc punye facts nye ape?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 7-9-2011 03:43 PM |All posts
ni thread citer kawin lama2 tak dpt anak ka? cam aku kan, klu duluk2 kawin terus dpt anak, sure anak aku skrg dh remaja dah, nak amik pmr dah thn depan........ tp takde rezeki org kata, kawin cepat pun tak dpt anak cepat.... takpe la, sabar ajelah kannn......
I'll stand by u forever
Reply

Props Report

aaz  

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2011 03:52 PM |All posts
ni thread citer kawin lama2 tak dpt anak ka? cam aku kan, klu duluk2 kawin terus dpt anak, sure anak ...
BingkaUbi Post at 7-9-2011 15:43



    adik freekey nih baru jah kawin, tu pun dia stress.. katanya sebab umo dia dah 31. Mak dah umo 73. Mak akak mati 60, cuma sempat tgk cucu dari anak yg mula2 kahwin jer. Tapi nenek akak dah umo 90 lebih, bukan setakat cicit, ciut pun dia sempat riba..Sekarang pun sihat walafiat.. Tok sah dok stress ngan soal jodoh, anak, ajal.. Yg penting persiapan cukup, bila masanya sampai.
Yang baik2 saja
Reply

Props Report

Emperor

Terganggu di fikiranku...

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 7-9-2011 03:57 PM |All posts
adik freekey nih baru jah kawin, tu pun dia stress.. katanya sebab umo dia dah 31. Mak dah ...
aaz Post at 7-9-2011 15:52

hehe mana tahu eh baru kahwin?

   

Reply

Props Report

Conqueror

no more doubt...

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 7-9-2011 04:02 PM |All posts
priki.. ko bengang yerk time raya kena soal bila nk dpt anak?

relax la... malay society mmg mcm gitu peelnya....

belum kawin, disibuk2 tanya bila kawin
dah kawin, disibuk plak tanya bila nk beranak
dah beranak, disibuk tanya bila nk tambah anak
dah tambah anak, bila pulak nk tambah lg. x kan dua ajek n bla bla bla...

ko kawin belum setahun kan?

relax lah. pi honeymoon sana sini la dulu..... pi kundasang ke - sejuk2 best tu honeymoon
x pong pi bali.... amik villa ada private pool - leh la 2 pieces manjang
or ke mana2 lah...

kalau 2 thn x de apa2.... haa time tu la baru ko start enjin la... check/treatment apa yg patut ke apa kan...
Imran Plaster Ceiling and Hardware, Bdr Saujana Putra
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-9-2011 04:02 PM |All posts
masa beraya baru2 ni,my biras kena berdas2..

she's been married for 3 years already,tapi belum punya anak,nak kata tak usaha..memang dia selalu buat test kat hospital,pergi ambil ujian itu ini..dua2 tak de masalah,tapi rezeki belum ada utk punya anak sendiri,kena la sabar..

yang sedihnya,masa salam2 tu we all duduk and anak2 i dok main kat situ,then this lady tanya kami,anak2 sapa ni..then i reply la semua tu anak2 i..terus dia pandang my biras and bertubi2 tanya soalan,kritik,so called tips and so on..mulut menceceh mengalah mak nenek!

i yang ada anak ni pun terkedu..muka my biras dah merah..i tau dia marah,seolah2 org keliling ni mencemuh dia tak berusaha..

dlm kereta dia ngadu dgn i,all i said was..andai tertulis dah takdir dia and hubby tak punya anak,then baiki hubungan dgn suami agar lebih erat,dari dok stress fikir kenapa,mengapa tak de anak..ni semua bukan kerja manusia,bila sampai masa Allah nak bagi DIA akan beri..

but,at the same time,jgn mudah putus asa..sentiasa usaha..

my cousin,dah 5 tahun kahwin,gugur few times..stress sungguh dia..kuasa Tuhan,finally Allah kabulkan doa dia,mengandung juga dia..punya la jaga bagai nak rak..dekat2 nak bersalin baby tak mo keluar,3 hari dlm ward bukaan 2 cm je..sudahnya terpaksa c-sect..

tak habis kat situ,as per today,dah 4 months usia baby comel dia..menangis tak berhenti siang mlm..cousin i dah stress betul..at times baby yang tak salah tu jadi mangsa herdikan dia..kalau balik kampung,memang kena berhenti 4/5 times..baby dia tak tahan lama dlm kereta..melalak je..kalau datang mengamuk,breast feed pun tak mahu..suara baby dah garau gara2 asyik menangis je..kesian sangat!

kalau ingat balik dulu masa dia teringin nak anak sampai menangis2..sekarang menangis juga,stress tak tahan...

anggap je la masa you and wifey belum sampai,jgn merintih sangat..kita tak tahu rahsia Allah ni..sampai masa silap2 berderet2 selang setahun anak you..

sorry la citer panjang,maybe tak menjawab soalan you tu tapi renung2kan lah..
1

View rating log

Reply

Props Report

aaz  

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2011 04:03 PM |All posts
hehe mana tahu eh baru kahwin?
freekey Post at 7-9-2011 15:57


freekey ni kan selalu buka topik. Akak tak follow betul2, tapi taulah.. masa tempoh bercinta ada topik. masa tunang kalo tak silap ada gak. Bila tau dah kawin, akak cakap alhamdulillah, kawin gak .. Tup2 dah kawin, buka lagi topik pasai nak dapat anak..hidup ni ujian freekey. Yg penting cara kita hadapi ujian. Jgn terlalu banyak pikir. Sian kat ur wife tuh.. U mungkin nampak luaran dia ok, kat dalam hati dia mana u tahu kan.. Pompuan nih, kalo nampak laki kalut, dia akan pendam jah kekalutan dan kerisauan dia..
Yang baik2 saja
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-9-2014 03:29 PM , Processed in 1.655808 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top