CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 6634|Reply: 138

[Belanja] Suami mintak Top Up Hutang CC dari Uang Simpanan

[Copy link]

Rank: 4

Post on 6-9-2011 09:11 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by ParinAmat at 7-9-2011 10:15

nak tanye la..paasl hal perbelanjaan rumah tangga ni..setiap bulan suami saya die akan bayar duit rumah RM1300 dan astro..itu sahaja..plus kete die..RM900..

saya plak akan baya duit barang mknn utk rumah..baju dia n saya..duit henpon ..elektrik...hutang kt parents RM500..broadband..n duit tol...duit kete RM650..

masalahnye skarang..kitorg baru je 'fight' tadi ..die tetibe melenting yg saya ni kononnye tak bantu pape pon untuk langsai hutang kad kedit dia..padahal saya pon ade hutang kad kedit yg mmg saya buat schedule bulan2 kene bayar sekian sekian RM.


saya ckp kat die...hal bayar rumah ni mmg tggjwb suami sbb saya dah tolong support bende2 lain.. die la yg kene cari jalan camne nk ade duit lebih tuk setelkan hutang kad kedit.. die ckp kat saya, daripada dok simpan duit dlm bank, baiklah bagi kat die ..dpt gak setel hutang..takde la interest bank tinggi..

bila saya mintak tgk budget kira2 die bulanan..die takde pon nak share..die ckp kalau saya tau pon, bukan saya nak tolong..
mmg la saya kaki simpan duit ( sbb terbiasa dr zaman study..kene ade spare emergency)..saya ckp la, duit simpanan mmg tuk emergency..nk harapkn duit die..sampai ke tua takde simpanan..

saya bengangla sbb die duk ungkit2 yg saya ni kedekut ..taknak tolong die...pdhal dulu saya kesempitan duit takde pon nk nyusahkn die..sbb saya mmg taknak nyusahkan org..saya cube nk tegas dgn die..sbb taknak jd mcm mak die yg mmg tak pernah dpt duit sesen pon dr bapanya..hidup semata2 mengharapkn duit mak nye..

bbtul ke cara saya ni?tertekan betul saya rasa..

dulu bercinta, abih ex saya kikis saya cukup2..ni dh kawen, camni plak jdnye..kalau die bg saya duit bulan2 takpe la gakkk...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-9-2011 09:45 PM |All posts
hutang kad kredit dia banyak tu ...dia guna wat bayar/beli apa ? utk isi rumah ke...utk kegunaan peribadi dia sahaja ?
aper tengok-tengok ?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-9-2011 10:01 PM |All posts
aku no komen la...pakat2 tolongla..nama pon kawin,so sama2 susah n sama2 sng la
saya STRAIGHT, saya OK~harharharhar
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-9-2011 10:06 PM |All posts
dah cukop bagos la TT support belanja makan n elctricity kat umah tu, padahal itu tanggungjawab suami.kalo dy nk TT tolong jgk, mintak dy wat proposal dulu.
kna bgtau tiap2 bulan berapa dy dapat.pastu mintak dy listkan perbelanjaan bulanan dy tu. kalo TT rasa mmg duit gaji yg dy dpt susah nk ada balance utk bayar utang, bole la tolong.tp kalo duit yg patotnya ada balance tapi dy buat joli, tak payah tolong la.buat sakit hati je.
bukan apa,takot nanti terbiasa.pastu kalo ada probs duit, TT plak yg nk kna setelkan
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-9-2011 10:11 PM |All posts
you ni baru kawin kee?  Kl tengok korang punya budget tu ada yang tak perlu cth astro , pakaian tuka tiap bulan n  cc, kl korang umo muda lg pakai keta biasa2 je kl RM900 mesti kurang2  vios/city, rasanya membazir kot pada akula,  cuba suruh asben ko stat simpan duit n kurangkan belanja terutama guna cc, mula menabung walau sikit... cth RM250 seorg kl berdua dan RM500 darab 12 bulan dah RM6000 kl 2thn / 3thn...... ini lah fomula aku suami isteri masa mula2 nak hidup dulu bila dah nampak duit kita akan lebih berhati2 nak belanja... bukan kedekut tapi kita rasa lebih menghargai susah payah kita keja...

rasanya cuba pakat2 adjust bajet korang.... mesti ada jalan tuu....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-9-2011 10:13 PM |All posts
ada credit card ni byk kasik masalah... kekdang kita xsedar brapa kita dh belanja, ujung bulan dpt bill baru nak stress. pastu kekdang dh bayar abis, mula la teringin beli itu ini nak menambah lg hutang card tu

ko observe la perangai laki ko tuh.. kalo dia berbelanja sbb beli brg2 rumah, aku rasa xsalah ko nak tlg.. tp kalo dia jenis berbelanja benda bukan keperluan, aku sarankan xyah tlg... ko buat2 jer xder duit mana tau kang cc dia tu kosong, dia gatai nak spend lagi... so xguna tlg, baik bior max limit so dia xbleh berbelanja benda xberfaedah
dalam hati ada taman.....
Reply

Props Report

Moderator

Excellent Lover

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-9-2011 10:17 PM |All posts
ko jah yang kenal laki ko.. kalau ko rasa laki ko tak jujur, tak yah tolong!!

tapi kalau ko rasa dia jujur, mmg kena tolong laa!!..

tapi kan.. sorry arr.. aku tak leh tolerate ngan laki yang paksa2 bini mintak bantu bayar hutang neh.. hatta hutang cc pun!!.. boleh laki mintak tolong, tapi kalau bini keberatan, tak yah lah desak sampai nak gadoh2 pula..

patutnya, habiskan duit laki dulu bayar apa yang wajib, lebihnya baru ko top up.. haaa.. tuh kalau ikut formula aku lah.. lantak sana orang nak kata kuku besi bagai.. tak kose nak nampak tua sebelum waktunya akibat stress..
:: bila lamunan terhenti.. rindunya setengah mati ::
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-9-2011 10:48 PM |All posts
kalo aku la kan.. aku buat dekk jer
pastu aku bebuat miskin tiap kali ujung bulan

cc dia... biarlah dia yg bayar
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 6-9-2011 11:06 PM |All posts
Sebelum kawen sudah kikis?

Al-Fatihah untuk forumer @kelalang.kon
25/12/1985 - 24/1/2014
Deeply missed
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-9-2011 11:15 PM |All posts
i boleh bagi input sikit2 saja la..

nak tolong lebih2 i tak reti..

tapi apa yang i dgn hubby apply masa mula2 kahwin dulu,cc pakai satu je,meaning hubby main,i supplementary..under 1 acct,so that hubby and i both boleh monitor belanja kami tiap2 bulan..supplementary annual fee tu murah je..

kami ada astro kejap je,bila pindah dah tak install astro sebab rasa membazir sgt,but we do have internet line..

kereta pun masa tu kami pakai satu aje,and ada satu motor..hubby travel by a motorbike sebab masa tu kami nak kurangkan bayar tol,plus,nak elak jam..ok,tak glamour la kan and memang kena perli2 je dgn officemate tp nak buat macam mana,kalau nak bergaya sepanjang masa sampai pokai susah la..

i plak ke mana2 cuba kurangkan drive kereta,banyak guna public transportation..another alternative,i car pooled dgn kawan2 lah..share duit minyak and tol..

this was 9 years ago..starting last year baru kami beli another car,plus,dpt kereta from co with monthly petrol expenses..ini pun selepas kami rasa kami mampu manage hal2 rumah and also savings tanpa rasa terbeban..

masa kami mula2 kahwin dulu gaji pun baru 5k je..

tapi kan,susah sikit lah nak ubah lifestyle kalau dah terbiasa..cumanya,mungkin hubby you betul2 perlukan pertolongan you..entah la,hanya you saja lebih kenal husband you..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-9-2011 11:24 PM |All posts
hutang kad kredit dia banyak tu ...dia guna wat bayar/beli apa ? utk isi rumah ke...utk kegunaan per ...
hairanaz Post at 6-9-2011 21:45


mmg beli utk isi umah..petrol kdg2...duit insurans kete..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-9-2011 11:27 PM |All posts
dah cukop bagos la TT support belanja makan n elctricity kat umah tu, padahal itu tanggungjawab suam ...
puccafan Post at 6-9-2011 22:06



   mcm ni la jugak sy explain kt die..tggjwb die prepare sume tu...kdg2 bkn saye x tlg bayarkn kad kedit die...tu pon die still nk ungkit2 mcm sy ni kedekut sgt... huhu...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-9-2011 11:36 PM |All posts
you ni baru kawin kee?  Kl tengok korang punya budget tu ada yang tak perlu cth astro , pakaian tuka ...
KayuBatu Post at 6-9-2011 22:11


maybe mmg silap asben la psl kete tu..sbb die dh 'terbeli' kete city b4 kawen..ye la time tu gaji die mampu ..ni dh byk komitmen nampak short kt sane sini...pakaian bkn tuka tetiap bulan...cume mkn pakai kami sekeluarga , mmg bwh belanjaan sy la...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-9-2011 11:41 PM |All posts
maybe mmg silap asben la psl kete tu..sbb die dh 'terbeli' kete city b4 kawen..ye la time tu gaj ...
habibi165 Post at 6-9-2011 23:36



    Adakah u ni isteri forumer y bukak thread, bini tak nak tolong duit tu ke? Omg kalu betul.....
Seperti burung dalam sangkar emas....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-9-2011 11:44 PM |All posts
Adakah u ni isteri forumer y bukak thread, bini tak nak tolong duit tu ke? Omg kalu betul. ...
gticute Post at 6-9-2011 23:41


oh...x de kene ngene kot ngan sy...forumner mane pon sy x tau..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-9-2011 11:45 PM |All posts
Sebelum kawen sudah kikis?
cik.panda Post at 6-9-2011 23:06


bkn2...tu ex bf saya..sblm kawen..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-9-2011 11:49 PM |All posts
i boleh bagi input sikit2 saja la..

nak tolong lebih2 i tak reti..

tapi apa yang i dgn hubby a ...
pinksarah Post at 6-9-2011 23:15



   ntah la awak...cume sy terfikir la..adakah sy terlalu kejam biarkn die cube setel kn mslh die supaya die belajar utk hadapi bende tu...n cube tdk melibatkn org lain..mmg la org kate dh kawen ni susah senang sendiri..cume kalau boleh, sy nk tgk how can he solve his prob tu by himself..bkn sy x pernah tlg b4 this...sy cume nk die belajar ..tu je..n lg satu..sy x nk die pk kalau x de duit je..ade sy as his banker huhu
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-9-2011 12:13 AM |All posts
like i said,hanya you yang tahu suami you..

kami kat sini hanya dapat gambaran melalui penceritaan you saja,nak jatuh hukum kata salah or tak salah rasa tak patut..

sebelum ni you terasa diperlaku sebagai banker ke?

instead of helping with your money,tak boleh ke make some adjustments with household income so that tak terasa sangat..kalau asyik tolong i takut nanti lama2 instead of helping,you galas sekali harung pulak kan..

you jenis yang boleh belajar hidup susah,but not your hubby..apa kata you bentangkan cara penjimatan you tu..cut whichever yang tak perlu..

boleh aje nak biarkan dia handle sendiri,but until when?buruk2 pun husband you juga..

you guys both ada berapa cc actually?i tak rasa la husband you pandai manage pakai cc ni..since you pandai berjimat cermat,kenapa tak share cc act?dari situ you boleh control and dia pun tak leh nak selindung perbelanjaan peribadi sampai sangkut payment..

so far i rasa kalau you guys boleh cover cc tu tanpa masalah,the rest akan mudah,Insya-Allah..banyak org sangkut sbb cc..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-9-2011 12:15 AM |All posts
mmg beli utk isi umah..petrol kdg2...duit insurans kete..
habibi165 Post at 6-9-2011 23:24



    kalau utk isi petrol, atau barang2 rumah...tak payah la guna CC, selagi boleh bayar cash bayar cash je....guna cc ni lebih byk rugi dari untung....bulan2 ada interest.....sia2 je tiap bulan u bagi gitu je duit dekat bank...simpan kan lagi bagus.

bab u simpan duit tu...patut u jgn la bagi tahu suami u u ada simpan duit sekian2 amount, sbb dia tahu awak ada menyimpan itu yg dia bersungguh2 nak awak bayarkan hutang cc dia...sbb dia tahu awak ada duit.....sila tukar bank lain utk akaun simpanan awak...
aper tengok-tengok ?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-9-2011 12:30 AM |All posts
ni masalah core dia hutang kad kredit ni.

adus kalo blh potong, potong je la kad kredit tu.

sbb selagi x dipotong selagi tu hutangnya x kan surut..
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2011 07:12 AM |All posts
Reply 10# pinksarah

5k tak byk ke? n dgn gaji 5k korang kna berdikit2 camtu gak?or korang byk habes utk entertainment lain mcm travel or makan sedap2
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-9-2011 07:33 AM |All posts
Reply 1# habibi165

selagi tak telus... tak discuss sama2 memang tak leh nak solve ketegangan ni.

tapi aku memang setuju dgn mimik, memang tanggung jawab hakiki suami utk cover segala perbelanjaan, jadi sebenarnya laki ko tak leh nak komplen sangat...

lagi satu ko belum lagi jawab soalan forumer lain... cc laki ko tu guna tuk bayar apa? hutang dia sebelum kawen ke?
Reply

Props Report

Master

pengukir rasa

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 7-9-2011 07:36 AM |All posts
duit suami ialah duit isteri gak..duit isteri ialah duit isteri sahaja

sundri jatuh sundri bangunlah !
dunia lelaki punya tapi lelaki wanita punya
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-9-2011 07:51 AM |All posts
kalau utk isi petrol, atau barang2 rumah...tak payah la guna CC, selagi boleh bayar cash b ...
hairanaz Post at 7-9-2011 00:15



    clah setuju ngn hairanaz....sepatutnya tt x bgtau simpanan tt....
    krani kat tmpat kj clah dlu, buku simpananpun dia bg mak dia pegang,
    sb tak mau hubby dia tahu...pernah jd kes sblom tu...dia buat join acc ngn hubby dia,
    laki dia ambik abis duit dari bank, dia x tau..masa dia nak bersalin...tgk2 x da duit...nangis giler...
idolaku sayyidatina nafisah
Reply

Props Report

Master

pengukir rasa

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 7-9-2011 08:31 AM |All posts
ramai jantan kikis duit zaman ni ekkk..ciann tu laa cik kak..berlembut bebeno..last2 sundri susah

blajo kedekut laaa..duit aku duit aku..duit nko duit aku gak..

masa nak tut wajib taat ..kene taat kalo suami kemarok tapi bab duit mintak kongsi..sapa ajo? setan la ajo haaa kan?

kongsi kalo cuma harta sepencarian, haa tu baru sesama kongsi, macam partner in business

kalo sundri sundri..masing2 lah dan suami lai beso tanggungjawap so pandai2 lah jantan tu urus, jangan pk pasal bini ada keje so bini akan tolong, tu nama nya HARAPAN

hidup ni bukan bersandar atas harapan tapi realiti bertunjang quran dan sunnah..paham?

abang suami ! abang ler kene tanggung seme belanja..pesal lak saya, kalo abang izin saya keje tak makna saya keje duit tu pi kat abang..tu nama dia hamba abdi

kalo tak izin keje sebab jeles laa tak suke jantan tenguk body ayang ke...pandai2 lah urus kewangan tuu..dok makan lempeng ari2 mana body nak cunnn..tak cun kang pandai lak ungkit badan cam lidiiiiiii kendian curang carik bohsia laaaa gro laaa betine memana lah kata bini kat umah cam lidi penyapu..salah SAPA?

tu pasal bila saya kata rosak donia sebab rosak manusia, rosak manusia sebab rosak lelaki dan rosak lelaki pasal tak tuntut ilmu, jadi bodoh cam lembu, hidup untuk makan dan bukan makan idup hidup..bila lelaki tu osak maka osak la semua, anak isteri tu..sebab ketua tu dah osak..ikan osak mula di kepala !!

hok ni kalo mana2 jantan takkkkkkkkkk paham2..pih tejun lombong , bunuh diri toksah susah dan nyesakkan donya  !! paham?
dunia lelaki punya tapi lelaki wanita punya
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 08:25 PM , Processed in 0.151680 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top