CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 1570|Reply: 26

DVD drive berbunyi

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-6-2011 04:12 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam...

Citer dia camni, hari tu my pc kena trojan or malware sbb download satu keygen ni. Since then dvd tray asik in out. CPU temp dan fan speed pun tak menentu. Then I formatted the C drive and install balik Windows XP. CPU masih lagi panas so I tried buangkan habuk2 yang ada kat fan. Alhamdulillah masa startup temp dah turun ke 41C. Sebelum ni 50 lebih and sistem pernah shut down sbb panas sangat, rasanya masa tu dah 70C. Sekarang bila main game pun paling2 65 jer.

DVD drive masih lagi in and out at random times, even in safe mode. Dan ada bunyi masa masukkan dvd. Bunyi macam kasar gitu. Nak baca dvd pun susah. Kenapa eh? DVD drive tu dah rosak ker? Dah cuba clean dengan cleaner pun still camtu.
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-6-2011 05:50 PM |All posts
Xtry hantr kedai,suh dia bubuh mcm simen kat cip tu
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-6-2011 06:55 PM |All posts
macam simen? tu untuk apa tu?
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-6-2011 08:26 PM |All posts
utk kurangkan heat kat cip dia<---sorry xtau nama dia btul.dah lama tinggalkan dunia baiki troubleshooting nie
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-6-2011 11:17 PM |All posts
Post Last Edit by rienn at 9-6-2011 23:19

chip kat cpu ker dvd? thermal paste ker?

tak tahu la if prob cpu and dvd berkaitan sekarang ni.. yang pasti all started lepas kena trojan tu
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-6-2011 11:36 PM |All posts
ko masuk BIOS dan disablekan temperature control. kat sana dah set temp lebih sikit pc shutdown terus. pasal thermal paste tu cuma sapu atas procesor je, fungsi utk coolant. ko pc standard aje kan, termal paste hanya guna kat prosesor je lain2 tak payah. pasal DVD tu, klu masuk DVD lepas tu masa nak read disk tu ada bunyi ktak ktak ktak tu, DVD habislah.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-6-2011 12:15 AM |All posts
maksudnya dvd dah nak arwah la kan? hmm ok thanks...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-6-2011 01:03 AM |All posts
baru td blue screen pulak sbb nak prevent further damage... maybe sbb run scan malwarebytes, last check temp 47.. tak sempat nak check lg dah blue screen
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 10-6-2011 09:54 PM |All posts
hah, kenape dengan blue screen tuh,? aku pon jadik cetu jugak.. ade sape2 buleyh tulun?? aku igt nak bukak benang baru.

sorry ye TT tumpang benang...
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

B.K  

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-6-2011 10:51 AM |All posts
hah, kenape dengan blue screen tuh,? aku pon jadik cetu jugak.. ade sape2 buleyh tulun?? aku igt nak ...
pidod1221 Post at 10-6-2011 21:54



    format jer laptop tu balik jika selalu blue screen
padaMu ku berserah
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-6-2011 01:59 PM |All posts
format jer laptop tu balik jika selalu blue screen
B.K Post at 11/6/2011 10:51



   masalahnyer, aku baru lepas format.....
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

B.K  

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-6-2011 02:10 PM |All posts
masalahnyer, aku baru lepas format.....
pidod1221 Post at 11-6-2011 13:59



   mungkin driver ko x update pas format, atau ram x cukup...   ak pas format smpai skrg x ada blue screen lagi...
   pakai software nie untuk analisis puncanya http://download.cnet.com/BlueScreenView/3000-2094_4-10965136.html
padaMu ku berserah
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-6-2011 05:12 PM |All posts
ram aku da abes tinggi da bro.. 2gb.. ade kene mengene ke kalau aku punye hardisk rosak.??
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-6-2011 05:14 PM |All posts
mungkin driver ko x update pas format, atau ram x cukup...   ak pas format smpai skrg x ada ...
B.K Post at 11/6/2011 14:10



   ok, terima kasih untuk link... aku try jap ea...
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-6-2011 05:17 PM |All posts
ianya hanya untuk mengenal pasti software atau hardware yang rosak ea..?then ape blue screen view tu boleh buat??
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

B.K  

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-6-2011 06:39 PM |All posts
ianya hanya untuk mengenal pasti software atau hardware yang rosak ea..?then ape blue screen view tu ...
pidod1221 Post at 11-6-2011 17:17



   apa punca blue screen kt laptop tu, meh tempek kt snie...
padaMu ku berserah
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-6-2011 06:48 PM |All posts
ala, cane plak nak tempek. aku tekan print screen tak mau pulak die paste kat paint. aduh...

tolong ajar aku. aku pki laptop.. aku da tekan function button tuh,..
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

B.K  

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-6-2011 07:12 PM |All posts
ala, cane plak nak tempek. aku tekan print screen tak mau pulak die paste kat paint. aduh...
...
pidod1221 Post at 11-6-2011 18:48



    mcm mna xleh lak
padaMu ku berserah
Reply

Props Report

B.K  

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-6-2011 07:13 PM |All posts
xpun ko pkai snipping tool jer jika pkai vista atau 7
padaMu ku berserah
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-6-2011 11:53 PM |All posts
nta ler, nak copy n paste through keyboard pon tak berfungsi da..

ok, da pki snipping tool.. ni pic nye.



Uploaded with ImageShack.us
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-6-2011 11:54 PM |All posts
xpun ko pkai snipping tool jer jika pkai vista atau 7
B.K Post at 11/6/2011 19:13



   betol ke cetu??
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-6-2011 02:13 AM |All posts
Reply 9# pidod1221

takper tumpang la...

anyway mine dah ganti dvd and letak thermal paste... format lagi dan tukar win 7 terus.. so problem SOLVED.. thanks kepada yang tolong hari tu
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 16-6-2011 11:47 AM |All posts
bsod ni selalunya ada dua sebab utama
hardware (kadang berkait dengan driver)
software (os tu sendiri)

dan jarang pulak aku dengar daripada virus. kecuali dia flood memory.
lomotech.com (blog) dan {lens}
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 17-6-2011 02:05 PM |All posts
Reply  pidod1221

takper tumpang la...

anyway mine dah ganti dvd and letak thermal paste... fo ...
rienn Post at 16/6/2011 02:13



   
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 17-6-2011 02:06 PM |All posts
bsod ni selalunya ada dua sebab utama
hardware (kadang berkait dengan driver)
software (os tu send ...
kmkd Post at 16/6/2011 11:47



   adoi, igt boleh repair sendiri. save budget sket. hurm, nampak nye aku kene anta kedai ler...
crouch, touch, pause, engage
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-9-2014 06:10 PM , Processed in 0.133731 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top