CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 39Next
Return Post new threads
Show: 159950|Reply: 951

Kongsi Cerita Reno Rumah

  [Copy link]

Rank: 5Rank: 5

Post on 12-7-2010 02:59 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Nak share pengalaman reno rumah... saya punya reno dah masuk minggu ke 3... payment tiap minggu, ikut my simple calculation, kalau trend payment begini dlm 7,8 minggu habislah semua bayar... tapi reno job ambik masa 6-8 bulan... heran saya

so far minggu 1 - kerja pecah siap... rumah saya hampir 80% pecah

minggu 2 - korek dan letak besi piling, korek dan letak besi utk ruang yg extend

minggu 3 - kontraktor kata tuang konkrit

pastu semalam saya buat VO

saya tengok size dining hall kecik dlm 9' X 15' - saya besarkan 11'x 15'

dapur lebarkan lagi 6' -

pond saya kuruskan dari 8' ke 4' dan panjangkan 13' ( size 4' X 13')

utk semua VO - kos RM6k - hu hu harap takde VO lagi...

saya selalu rasa setiap ruang yg dibuat nampak kecik... tapi kontraktor cakap dah siap nanti akan jadi besar...adeiii gitu ke
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-7-2010 03:35 PM |All posts
kenapa payment lg cepat dr keje?

payment kene berkadar dengan keje lah. takkan payment dah abis settled, keje lom abes lg...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 12-7-2010 05:56 PM |All posts
kenapa payment lg cepat dr keje?

payment kene berkadar dengan keje lah. takkan payment dah abis s ...
naaim Post at 12-7-2010 03:35 PM



Ya, setuju dengan pendapat naaim.....payment mestilah berkadar dgn kerja yang dibuat....mcm anis nyer reno tu...reno dah siap hampir 70%...payment dituntut baru lebih kurang 40%....
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-7-2010 06:03 PM |All posts
btol tu anis..

dan yg bese sy prektis, setiap claim kontrektor, kite kene simpan 10% cth. dia claim rm15,000.00, bayaran kite kepada dia hanyalah rm13,500.00. 10% tu kite simpan sebagai guarantee kpd keje2 dia tuh haa, sama concept mcm DLP lah.

dan ikut pojek, biasanya di setiap permulaan, kontraktor kene sediakan bank guarantee, besenye 3 - 5% dari harga pojek, utk owner pegang, yelah guarantee utk kontraktor menyiapkan keje umah kita...

sebab hal hal duit ni agak bahaya. kalo kita bagi banyak kat kontraktor tu, buatnya dia lari, kita dapat apa? setakat pasir berlonggok2 depan umah, n sampah2 n umah yg x siap2.... banyak kes tuan rumah kene tipu pasal bg duit selepuk.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 13-7-2010 11:46 AM |All posts
yap...agreed ngan naaim n anis.....payment mesti selaras dengan kerja2 yang dah siap.....macam saya dulu...bila kerja2 dah siap baru contractor claimed tu pun payment di buat setelah kite puas hati ngan keje2 tuh...pastu bila dah siap semua pun kite retain certain portion for  defect. macam DLP jugak la....

kena hati2 ngan kontractor...sebab banyak sangat dengar kes payment habis contractor cabut lari tinggal barang bersepah2......
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 13-7-2010 01:08 PM |All posts
naaim, anis & alfa... thanks

saya dan suami akan lebih berhati-hati bab payment lepas ini... kami berdua ada terfikir jugak kontraktor ni kalau claim everyweek maknanya cepatle habis payment ... dia kata nak beli barang2

saya suka idea retain 10% payment tu... maybe saya akan cadangkan begitu utk protect kita as customer.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 13-7-2010 01:17 PM |All posts
semalam pegi rectify kerja... asal size dapur 26'X20' dan ada laman lebih 10' tepi dapur... semalaman duk fikir pembahagian size dapur dan laman... cakap dgn hubby pun dia punya respon "no hal je".... saya pegi bincang dgn kontraktor dan setuju luaskan laman dan kecikkan dapur... size dapur jadi 23'X20'...lebih 3' boleh buh tile nampak kemas sikit....

satu lagi tengah fikir ialah bila nak besarkan dining... ia akan makan area pond dan kontraktor kata dia akan buat slap je atas pond 4' utk besarkan dining... maknanya bawah dining tu pond... aduss selamat ke? kontraktor kata selamat tapi susah pulak nak cuci pond sebab kena bongkok masuk ke bawah dining...ishh ... adeiii baru 3 minggu kerja reno.... nak je dikonkritkan pond tu...
Reply

Props Report

Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21

Post on 13-7-2010 01:17 PM |All posts
Reply 6# sariilmia


kontraktor tu patutnya tak bergantung dgn payment utk beli brg2...sebab kedai pun akan bagi kredit fasiliti kalau kontraktor tu slalu beli dgn dgn supplier tu...jgn mudah tertipu dgn kontraktor..nama pun dan CONtraktor..

p/s..i pun kontraktor gak..hehehtapi takder la con2 nie..baek sikit..heheh
Reply

Props Report

Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21

Post on 13-7-2010 01:19 PM |All posts
semalam pegi rectify kerja... asal size dapur 26'X20' dan ada laman lebih 10' tepi dapur... semalama ...
sariilmia Post at 13-7-2010 13:17


pic pls...ssh la nak komen kalau takder pic....sketching ker...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 13-7-2010 03:33 PM |All posts
Reply 9# leylapple


    saya tak reti upload..maaf
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 14-7-2010 02:27 PM |All posts
pond bawah dining???

camana tu? lantai kaca heavy duty yang ko boleh jalan atasnya? bawahnya nampak ikan?
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 14-7-2010 03:11 PM |All posts
Reply 11# tecito


    yeah itu option yg cantik... can see fish berenang2 dari dining... but cost - kaca yg kukuh mahal la... dinding hala ke pond pun all fixed glass... so actually can see jugak fish fr dinding...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 17-7-2010 11:22 AM |All posts
berapa cost renovate tu , mesti banyak ye . me pun baru lepas renovation rumah baru siap bln lepas . tu lah sama kontractor tu suka mintak duit buat beli barang . tapi last nak siap ada sikit masalah , kontractor tu tipu sebab dia pakai kami punya kayu , kayu tu dulu kami buat porch kereta , bila dah bukak porch tu  , dia pakai kayu tu campur dgn barang dia sekali dgn atap porch tu , bila dah siap  kami panggil dia gantikan kayutu sebab nak buat porch baru kat depan , takkan kami nak beli lagi kayukan
kontrantor tu boleh lak pergi cari kayu yg secondhand pulak gantikan , mana boleh kayu dulu kayu masak , cantik siap me varnish lagi , ni kayu lama dia kasi . dah tu apa lagi laki ku potong payment dia rm 1500.00 tolak balik .
kontractor tu tak berani cakap apa sebab salah diakan , sebelum tu laki aku dah sound dia byk kali pasal kayu tapi dia buat tak reti , ha ambik aku potong duit dia.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 18-7-2010 08:23 PM |All posts
Reply  leylapple


    saya tak reti upload..maaf
sariilmia Post at 13-7-2010 15:33



    tgk sini

http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=409241&highlight=upload%2Bgambar

tgk post #6

dah bergambar baru shiok borak2 pasal reno rumah... mcm puan ayamserati punya thread yg ni...

http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=398144&extra=page%3D1

meletops!!
GetPlentyOfCalcium.BKind2UrKnees.U'llMissEmWhenThey'reGone
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 19-7-2010 11:17 AM |All posts
Reply 13# warijan


    kontraktor saya pun rasanya beli barang pakai duit saya... setiap minggu dia claim duit sampai saya pun dah cakap kalau macamni duit lagi banyak dari progress... dia pun bla..bla.. cakap jgn risau kakak tengok saya dah banyak buat ... itule nasib kita yg bergantung pada kontraktor... nasib baik owner sebelum ni bagi confirmation dia jenis yang buat kerja siap dan tak lari... harap utk projek saya dia honest le
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 19-7-2010 11:36 AM |All posts
test 1,2,3

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 19-7-2010 11:44 AM |All posts
hati2 TT, sebab jika pymt dah almost paid out sedangkan rumah bnyk tak complete lagi bahaya..payah nak dpt other contractor utk top up kerja yg tinggal jika ada pun depa akan demand based on their price....

baru ni tgh dok cari2 kontraktor yg bagus hasil kerja & price yg berpatutan..ingat nak reno..n extend living & dining roon....
Salam Ukhwah
Razzs
Andai Dapat Ku Undur Masa

YM: rzman_07@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 19-7-2010 11:47 AM |All posts
haaa... dah pandai taruk gambo... yeahoo...

more pics, please! seronoknya tgk.. (tetiba jer ter-excited)

TT, good luck with your house reno.. moga berjaya mendapat rumah impian
GetPlentyOfCalcium.BKind2UrKnees.U'llMissEmWhenThey'reGone
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 19-7-2010 12:29 PM |All posts


living asal di extend ke luar



dining...  jadi kecik sebelah kiri dining pond



new kitchen...



pond... kontraktor cadang bina slap atas pond utk besarkan dining... kalau letak kaca boleh nampak fish berenang... itu idea kontraktor dah reject sbb sapa pulak nak bongkok cuci pond bawah dining tu



dining (kiri) & kitchen (kanan)
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 19-7-2010 12:48 PM |All posts
Reply 18# Mulan


    ha ha akhirnya dpt juga saya upload... takle susah cuma saya ni peghakkk skit bab IT ni...


   saya nak share progress reno week 3 @ 17/7.... saya pergi site seminggu sekali every saturday morning dan ambik gambar weekly... dah pandai upload ni saya boleh share my weekly reno progress



pond saya panjangkan lagi 4' dan saya akan kuruskan lagi 4' utk besarkan dining... takde nya saya nak setuju dgn kontraktor buat slap aje atas pond... saya minta tutup terus 4' kaki tu... size asal pond 8'x9' size lepas vo 4' x 13'...okle lagipun nak letak ikan je dan mungkin 3,4 tahun tutup terus sbb ikut pemerhatian saya pond ini selalunya 3,4 tahun je tuan rumah minat nak jaga lepas tu mulalah terbiar he he



tiang dapur dah mula naik



tiang living hall



dah mula ikat bata utk dinding belakang - dinding guestroom, wash area dan kitchen.

lepas tengok site hari sabtu, malam tu saya dapat mimpi ngeri rumah saya dah siap tapi begitu teruk terutama position & size tingkap.... petang ahad saya pegi lagi utk confirm dgn kontraktor tentang kedudukan tingkap, pintu, dinding.... rasa legaa dapat finalize... dan tanpa vo.... dinding bata dah siap diikat... baru saya tahu rupanya prosess ikat bata hanya ambik masa 1 hari je
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 19-7-2010 12:55 PM |All posts
Reply  Mulan


malam tu saya dapat mimpi ngeri rumah saya dah siap tapi begitu teruk terutama position & size tingkap.
sariilmia Post at 19-7-2010 12:48



sabarlah... rasanya benda gini normal... yerlah, dah spend RM byk2 tuh kan...
GetPlentyOfCalcium.BKind2UrKnees.U'llMissEmWhenThey'reGone
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-7-2010 02:04 PM |All posts
saya pun renovate rumah juga..... mula2 minta quotation dengan 3 contractor.... harga depa bagi dr range 14,000 - 26,000 tidak termasuk pasang tiles. alih2 saya ambik tukang je. barang2 semua saya yang beli then bayar upah dia. progress upah memang takde bincang, tapi so far dia memang minta kurang dr progress... misalnya progress renovation dah masuk 20%, upah dia minta 5% je. alhamdulillah sekarang ni dah siap.. tinggal cat dan cuci2 je. upah cat dan pasang tiles tak bayar lagi.

tapi saya dengan hubby saya memang pantau almost everyday... tak pun selang sehari memang kami cek.... mana tak puas hati, kami suruh pecah balik then buat.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 19-7-2010 02:06 PM |All posts
wow mesti besar buildup area nie....
Salam Ukhwah
Razzs
Andai Dapat Ku Undur Masa

YM: rzman_07@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 19-7-2010 05:09 PM |All posts
Reply 22# sorceress


    saya pulak masa nak choose kontraktor lebih kepada pengalaman tuan rumah lain, saya call terus jumpa dan discuss quotation, lepas tu saya pun mintaklah quotation dr kontraktor just nak compare je untuk make sure harga kontraktor yg saya pilih ni ok.. mmg harga dia paling rendah dan dia jenis senang kira... cuma dia punya progress payment laju sgt... saya rasa dia memang tak keluar duit dia langsung tapi bila saya pegi tengok rumah saya boleh nampak le progressnya... dia cakap nak beli bata saya nampak ada le selonggok bata depan rumah...

  saya tengok rumah seminggu sekali je... tak sempat nak pegi tiap hari... apa2 pun kontraktor call sbb kontraktor tu bukan arkitek so dia bukannya reti bab design... sampai saya cakap saya nak tingkap cantik ...ha tak tahule dia interpret tingkap cantik tu macamana... wait and see je la...tu yg saya boleh mimpi ngeri bab tingkap... saya imagine dapur saya banyak tingkap bagi terang pastu saya mimpi dia buat satu tingkap kecik je utk dapur saya... ha ha ha
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-7-2010 08:25 AM |All posts
hahahahahaha boleh siap mimpi tu..... tapi bab renovate rumah memang memenatkan. lebih2 bab macam saya ni yang kena beli semua barang. so far tukang saya tu ok, memang ada pengalaman so memang byk timba pengalaman dari dia. bila saya kata, saya nak design dapur mcm ni, dia akan advice, mcm ni lagi cantik dan sebagainya..... kira bertuah juga lah dapat tukang mcm tu.

tapi sarii, i agree with others, payment tu laju sangat lah..... hold dulu....
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-4-2014 03:50 PM , Processed in 0.160083 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top