CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: amoy257

All About Menamakan Bayi - Part 2

  [Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-1-2012 04:28 PM |All posts
Post Last Edit by eyradanira at 7-1-2012 09:36

eyra,masih trcari2 nama untuk second bby gurl brmula dng huruf R..yg seakan sama dengan kakaknya..ank sulung eyra NUR RANIA RAISHA(cahaya kesukaan pemimpin raja)..sapa boleh tolong bg idea untuk eyra..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 5-1-2012 08:16 AM |All posts
sebelum menamakan anak,pilihlah yg baik maknanya....agar bila besar nanti dia tidak berasa malu dgn  ...
zarasafiya Post at 25-12-2011 08:54



   name anak I Nur Batrisyia Balqis....baru-baru ni kat fb ade org cakap ni nama anak jin...betulke ek...but dalam buku ade je kan maknenye
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-1-2012 06:52 PM |All posts
name anak I Nur Batrisyia Balqis....baru-baru ni kat fb ade org cakap ni nama anak jin...be ...
mummygreen Post at 5-1-2012 08:16



   aah..nama my dotter adriana batrisyia...mmg pnh terbaca dlm fb aritu ustaz shahran kata nama anak jin..tp ni jawapan bila ustaz zaharudin tanya pada ustaz haron din...
ust zaharudin: "Saya baru sahaja menghubungi Dato' Dr Haron Din berkenaan nama-nama yang dikatakan anak JIN, beliau MENOLAKNYA dan juga menggunakan ayat 65 surah an-Naml menolak pengalaman tertentu sesiapa jua yg mengatakan nama2 tertntu boleh membawa penyakit misteri. Cuma hanya ada nama JIN yg disebut di dalam hadis shj yag elok tidak digunakan spt Azazil, Wiswas, Khannas, Murrah, Harb, Soba & brbp yg lain disebut dlm hadis, Itupun tidak sohih jika guna maka akan kena sakit misteri. Ia bercanggah dgn Al-quran."


wallahua'lam...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-1-2012 01:44 PM |All posts
ada x nama baby yg cantik yg leh gabung nama mak (F) + bapak (I)
maknya prefer nama BALQIS kat blakang....nak cari tuk member...beria suh kita cari nama tuk baby dia tapi dah tau x pilih pon nanti..hehe...tapi kerana x nak menghampakan, nak bagi gak la list nama kat dia..
boleh tolong tak..huhu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-1-2012 09:05 PM |All posts
Leh kasik sugeestion tak nama baby girl A... U....

A byk name...tp kene yg U, lemau sbb tak byk pilihannnn
:: AKU YANG .................. ::
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 11-1-2012 09:02 AM |All posts
nama Qalesya ada maksud x?eyra cari xjumpa pun maksud nama Qalesya..sesiap yg arif tolong berikan maksud nama Qalesya..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-1-2012 11:57 AM |All posts
slm..yanti pun tgh penin nk decide nama apa tuk 3rd bb ni ... ikutkan 3rd bb ni doc scan bb girl ...yg 1st n 2nd hero;

1- muhammad aniq farhan
2- muhammad ammar amsyar

so gegirl ni x tahu nk letak nama apa ...hu3...kwn2 any idea...mula2 hb nk taruk nama nur qistina batrisya...tpi ade lak isu yg baru kuar kata nama jin...tpi bila dh baca jawapan dr ustaz haron din.....nama jin tu yg disebut dlm hadis tu je....hu3
http://love2mama.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 12-1-2012 05:12 PM |All posts
Reply 330# syabee


    Aisyah Umairah ? aisyah = hidup bahagia, umairah = permaisuri
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 13-1-2012 10:52 AM |All posts
Ank sy yg ptma nma muhammad rayyan irfan. yang k2 nk cari nma gurl plak..ada cdagan x? Nur F__________ __________ nma k3 xkisah uruf apapun.tpi kalu leh uruf I ok gk.. (^_^)
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-1-2012 09:17 AM |All posts
Ank sy yg ptma nma muhammad rayyan irfan. yang k2 nk cari nma gurl plak..ada cdagan x? Nur F________ ...
sagigurlzs Post at 13-1-2012 10:52



   just cadangan ek...
Nur Fatin Irdina...- cahaya, yg kecil molek, kehormatan kami

Nur Farah Irdina - cahaya, gembira, kehormatan kami

Nur Faiqihah  Amani - cahaya, pandai, ketenanganku

Nur Faiqa Afeefa - cahaya, terkenal, jujur
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-1-2012 09:18 AM |All posts
slm..yanti pun tgh penin nk decide nama apa tuk 3rd bb ni ... ikutkan 3rd bb ni doc scan bb girl ... ...
potpuri80 Post at 11-1-2012 11:57



   agak2 u nak baby girl nanti nama start dgn huruf apa?blh i tlg suggestkan...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-1-2012 09:19 AM |All posts
nama Qalesya ada maksud x?eyra cari xjumpa pun maksud nama Qalesya..sesiap yg arif tolong berikan ma ...
eyradanira Post at 11-1-2012 09:02



   so far cari mmg tak de makna Qalesya..tp kalau tak silap i,dari pembacaan i aritu, Qalesya ni dah diubah ejaannya drpd perkataan asal Khalishah...yg membawa maksud murni...wallahualam...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-1-2012 09:23 AM |All posts
Leh kasik sugeestion tak nama baby girl A... U....

A byk name...tp kene yg U, lemau sbb tak byk p ...
syabee Post at 6-1-2012 21:05



   Umairah - nama wanita zmn dahulu
Ulfah - persahabatan
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-1-2012 09:48 AM |All posts
so far cari mmg tak de makna Qalesya..tp kalau tak silap i,dari pembacaan i aritu, Qalesya  ...
zarasafiya Post at 14-1-2012 09:19



   thank zara..nmpak gayanyer trpaksalah eyra lupakan untuk letak nma Qalesya tuh..walaupun ati suka sangat dengan nma qalesya..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 16-1-2012 10:15 AM |All posts
Reply 335# zarasafiya


  bkenan nma irdina...hihihi farah sdp tp nma adk ipr dh farah...bkenan nma farisya tp xde plak mksd sy cari...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 02:57 PM |All posts
agak2 u nak baby girl nanti nama start dgn huruf apa?blh i tlg suggestkan...
zarasafiya Post at 14-1-2012 09:18


yanti pernah tgk satu nama milya ..tpi x ingat kat mana...tahu x maksud nama tu....kalu buleh start dgn huruf m le...he3
http://love2mama.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 03:05 PM |All posts
nur AULIA qaliesyah
nur ABIRA qaliesyah (yg wangi)
nur AFA qaliesyah (pemaaf)
nur AFINA qal ...
some1in Post at 14-4-2011 20:18



y, nur amna ni maksud nye ketenangan ye...x jumpe pun yanti carik ...hu3
http://love2mama.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 03:59 PM |All posts
Reply  zarasafiya


  bkenan nma irdina...hihihi farah sdp tp nma adk ipr dh farah...bkenan nma  ...
sagigurlzs Post at 16-1-2012 10:15



   mmg sedap n baik makna irdina tu..hehehe...blhlah wat gabungan nama tu.farisya so far mmg tak jmpa maknanya...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 04:09 PM |All posts
Reply 341# potpuri80


   xjumpala makna Milya...kalau nama start dgn M,ni beberapa suggestion ye...
Marissa- yg bersopan santun

Marsya - subur

Muna - cita2

Maisarah - kesenangan

Marjan - mutiara

Madihah - yang terpuji
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 04:10 PM |All posts
thank zara..nmpak gayanyer trpaksalah eyra lupakan untuk letak nma Qalesya tuh..walaupun at ...
eyradanira Post at 16-1-2012 09:48



   welcome..itulah,me pun minat gak nama tu tp since tak jmpa maknanya n bila baca kata ejaan diubah,terus kensel...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-1-2012 04:18 PM |All posts
welcome..itulah,me pun minat gak nama tu tp since tak jmpa maknanya n bila baca kata ejaan  ...
zarasafiya Post at 16-1-2012 16:10



   eyra pun terpaksa cancel nama qalesya tuh n gantikan dengan Nur Qisya Qashrina @ Nur Dhia Delisha...{:4_238:}
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 04:22 PM |All posts
eyra pun terpaksa cancel nama qalesya tuh n gantikan dengan Nur Qisya Qashrina @ Nur Dhia D ...
eyradanira Post at 16-1-2012 16:18



   apa makna Qisya ye?Qashrina? sbb so far,kalau Qasrina ada makna...istana...
Dhia = sinaran

makna Delisha?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-1-2012 04:46 PM |All posts
apa makna Qisya ye?Qashrina? sbb so far,kalau Qasrina ada makna...istana...
Dhia = sinaran ...
zarasafiya Post at 16-1-2012 16:22



   
Nur Dhia Delisha
DelishaHappy and make others happy
DhiaSinaran
NurCahaya

nur qisya qasrina
NurCahaya
QasrinaIstana
QisyaHidup dalam keadaan baik. Varian dari Aisha.


nih maksud nama2 dia atas yg jadi pilihan eyra...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 05:06 PM |All posts
Reply 348# eyradanira


   wah,menarik tu nama n maknanya..oklah tu eyra....blh wat nama baby nanti...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-1-2012 05:08 PM |All posts
Reply  eyradanira


   wah,menarik tu nama n maknanya..oklah tu eyra....blh wat nama baby nanti. ...
zarasafiya Post at 16-1-2012 17:06



   tuhlah ingat nk letak antara salah satu nama tuh tp xpasti lagi papun nma2 tuh tetap ada dalam simpanan
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-7-2014 06:18 PM , Processed in 0.166879 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top