CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 38Next
Return Post new threads
Show: 86619|Reply: 939

[Perundangan] Dalam Proses Cerai Fasakh.. [Kes SELESAI]

   Close [Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 06:51 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by BingkaUbi at 28-12-2011 15:07

Salam utk semua...
saya dah sethn jadi silence reader kat FD ...{:1_151:}
hari ni rasa nak berkongsi dgn sesiapa yg ada experience sendiri failkan cerai fasakh

saya dah berkahwin lebih 20 thn...anak 3 org umur 16 ~19 thn
dlm masa tu dah 2 kali buat aduan ke pej agama atas alasan 1) suami panas baran & suka maki hamun 2)pernah nak bunuh saya... tapi saya tak teruskan kes ke court bila mengenangkan anak2 yg masih kecil ketika itu...

dlm masa 20 thn tu suami masih dgn panas barannya cuma maki hamun tu kurang sikit....
awal2 dulu ada kala saya lawan juga maki hamun suami ...ya lah saya pun ada hati & perasaan ...sabar pun ada tahapnya
lama2 saya pun dah malas nak lawan cakap...so saya banyak diamkan diri bila dia suka-suki marahkan saya dpn anak2 & mak saya....sampai kan anak2 marahkan saya sebab mendiamkan diri bila dimarah ayah mereka:cry:
saya ckp dgn anak2, saya tak nak mengeruhkan keadaan...tapi saya pun tak pasti sampai bila saya boleh bersabar

awal thn 2008 , saya dpt rasakan suami ada hubungan dgn perempuan lain...naluri seorg isteri ...guna hp dah mcm org bercinta....
bila saya tanya dia nafikan.... saya pun malas nak gaduh...so saya diamkan je...saya sentiasa mohon ALLAH SWT mudahkan urusan saya...
akhirnya , sekitar Jun 2008 , suami kantoi juga bila saya & anak terbaca sms ..bersayang2 dia dgn perempuan tu....itu pun dia masih nafikan juga ckp tersilap tulis lah ...mcm2 lagi lah..:geram:

kerana tak nak anak2 fikir yg bukan2 pasal ayah mereka...saya pun minta anak lupakan sms tu...
saya pun masih layan sumai mcm biasa hingga akhirnya suami sendiri (Aug 2008)mengaku yg dia nak berpoligami...
saya tak menentang poligami ...tapi suami memang tak mampu dan bila saya cakap mcm tu kat suami...dia boleh kata perempuan tu tak minta suami tanggung perempuan tu (sorry lupa nak ckp ...dia janda anak 3)...
saya kata walau perempuan tu ckp mcm tu...sebagai sumai takkan awak tak ada rasa tanggungjawab
sedangkan belum berpoligami pun suami dah mula abaikan nafkah saya & anak2 sejak Oct/Nov 2008...
akhirnya...setlh penat  dgn semua ni...saya failkan cerai fasakh pd feb 2009....
yg geramnya..suami pulak failkan nusyuz pd akhir Julai 2009

cukup sampai sini dulu...
sudilah kongsi 2 dgn saya supaya saya lebih tabah
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 06:54 PM |All posts
sorry lupa pulak nak ckp...kalau during ofis hr(mon-Fri) saya cuma boleh baca je tapi kalau perlukan reply kena tunggu mlm ...
nati ada pulak kata TT lari
weekend insyaAllah tak de masalah nak online...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-1-2010 07:32 PM |All posts
wat reason dia failkan nusyuz 2? so now still together..?
i never look back darling..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 08:21 PM |All posts
wat reason dia failkan nusyuz 2? so now still together..?
amamiya5674 Post at 24-1-2010 19:32


reason dia ...saya tak jlnkan tanggungjawab sebagai isteri sejak saya failkan cerai fasakh
tapi lawyer dah fail notis bantahan awal pd Aug 2009 tapi pihak suami asyik delay nak jwb notis bantahan awal tu...
hakim bg suami tempoh sampai early next month

fyi, saya memang dah nekad dgn keputusan saya sebab hati saya dah kering & dah tak ikhlas nak jadi isteri dia
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-1-2010 08:40 PM |All posts
ic....
emm..dia kena prove la..apa yg sebabkan nusyuz...
klo setakat nak delay the case..to me mmg tak elok lah...
semua pun court akan tgk for ruling tuh...

x de sapa yg kahwin nak pisah......
tapi klo itu dah jalan nye........pasti ade hikmah ...
takpe..doa yg terbaik..insyaAllah...
i never look back darling..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 09:12 PM |All posts
5# amamiya5674

thanks amamiya
mak, kakak  & abg including pakar psikiatri yg saya pernah jumpa few times...pun minta saya jgn hiraukan apa yg suami buat  ...kalau saya tertekan lagi suami suka

tapi kadang2 memang geram ....sebab suami boleh ckp dgn anak yg sampai bila2 pun dia takkan lepaskan saya
kononnya masih sayangkan saya & anak2...tapi at the same time nafkah anak2 berkira
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 24-1-2010 09:39 PM |All posts
"latahzan"...i bet you baca buku ini...........suami you bukan setakat mendera fizikal?..malah mental...tindakan you jumpa psikiatrist (ejaan?) memang ai sokong sangat....ai rasa you ada rekod kah mahkamah/pejabat agama kan? korek balik aduan you dulu...boleh guna untuk tibai dia balik.
FB/IG Lid Beauty Mall
Blog/Web  LidBeautyMall.Com/.My
RUNCIT/DROPSHIP/BORONG 013 3923044
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 24-1-2010 09:50 PM |All posts
7# sayawifenikmie


Wah.............semangat kasi api ya..keh3x
http://www.facebook.com/zsd.signages
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 09:54 PM |All posts
"latahzan"...i bet you baca buku ini...........suami you bukan setakat mendera fizikal?..malah mental...tindakan you jumpa psikiatrist (ejaan?) memang ai sokong sangat....ai rasa you ada rekod kah mah ...
sayawifenikmie Post at 24-1-2010 21:39


memang betul...I beli buku masa tu masa I tengah downnnnnnnn sangat2....
dah lebih 3 bulan I tak follow up dgn psikiatrist ...sebab 1) sibuk dgn mcm2 hal & 2) try hard not to depends on psikiatrist

apapun ,rekod jumpa  psikiatrist memang dah failkan sekali dlm tuntutan fasakh tu....
cuma sekarang ni still dlm bicara lagi...tak taulah bila nak selesai
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-1-2010 09:57 PM |All posts
6# latahzan

yup..keep all the records..as an evidence against him..
biasa la..dlm pd kata tak nak lepas tuh....bukan nak cari punca dan cuba perbetulkan.....
saya paham sgt....

could be for many reasons la klo asyik dok kata tak nak lepas ni.....
i never look back darling..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-1-2010 10:00 PM |All posts
memang betul...I beli buku masa tu masa I tengah downnnnnnnn sangat2....
dah lebih 3 bulan I tak follow up dgn psikiatrist ...sebab 1) sibuk dgn mcm2 hal & 2) try hard not to depends on psikiatri ...
latahzan Post at 24-1-2010 21:54


me also have the same book ...very inspiring.....baca the first page / bab ..dah kena batang hidung...ekeke..
i never look back darling..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 10:09 PM |All posts
6# latahzan

yup..keep all the records..as an evidence against him..
biasa la..dlm pd kata tak nak lepas tuh....bukan nak cari punca dan cuba perbetulkan.....
saya paham sgt....

c ...
amamiya5674 Post at 24-1-2010 21:57


ckp yg  dia tak nak lepaskan sampai bila2 tu yg buat saya stress kadang2
dia boleh ckp hakim pun tak boleh paksa dia lepaskan saya
siap ada sms kat saya few months back....'seribu tahun takkan mungkin'
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-1-2010 10:19 PM |All posts
12# latahzan

oh really.....hehehe.....

kenkdg mmg...xpaham jugak apa sebenar sebelah pihak sana nak actually...
sebab..most of the derang pun x sure apa derang nak.....

maybe nak u accept what ever things that he had done / forget whatever u & the kids have discovered ...and move on...which saya rasa u tak kan buat / tak boleh nak paksa diri buat la kan..based from my readings la..u have endured so much pain already ...

for now...doa byk2x...insyaAllah..ALLAH SWT akan tunjukkan jalan .....
sabar......dan jgn terikut cara2x dia..(in case dia ugut2x ke apa).....
i never look back darling..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 10:52 PM |All posts
12# latahzan

oh really.....hehehe.....

kenkdg mmg...xpaham jugak apa sebenar sebelah pihak sana nak actually...
sebab..most of the derang pun x sure apa derang nak.....

maybe nak u accep ...
amamiya5674 Post at 24-1-2010 22:19


memang pun ....dia selalu nak psycho I je...
yg peliknya....baru2 ni ...suami ckp dgn anak yg bongsu...ayah tak kesah kalau ibu tak nak kat ayah lagi...ayah boleh je ...duduk rumah kami yg satu lagi tapi ayah tetap takkan ceraikan ibu
siap minta saya tarikh balik kes sampai anak2 semua habis belajar:geram:
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 24-1-2010 11:06 PM |All posts
14# latahzan


Ya lah...kalau bercerai..sapa nak tanggung dia lagi?
http://www.facebook.com/zsd.signages
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 11:28 PM |All posts
14# latahzan  


Ya lah...kalau bercerai..sapa nak tanggung dia lagi?
nighunter71 Post at 24-1-2010 23:06



ya lah ... abg I pun ckp mcm tu
yg selama 20 thn insyaAllah I halalkan...
tapi yg dia abaikan sejak okt 2008 ...memang I tak halalkan...kejam tak
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 24-1-2010 11:45 PM |All posts
16# latahzan

Actuall u patut tak halalkan yang 20 tahun tu sekali..
apa jenis laki hidup atas duit bini
http://www.facebook.com/zsd.signages
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-1-2010 11:53 PM |All posts
16# latahzan  

Actuall u patut tak halalkan yang 20 tahun tu sekali..
apa jenis laki hidup atas duit bini
nighunter71 Post at 24-1-2010 23:45


I halalkan sebab dia dgn sombongnya ckp...kalau dia tak izinkan I keja...mana I boleh dpt duit tu semua
kira duit titik peluh I keja tu hak dia lah...

tapi bila dia tak hargai apa yg I buat selama ni &  tuduh yg I ungkit pasal nafkah yg dia abaikan tu sebab dengki kat dia nak kahwin lagi....that's it
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 25-1-2010 12:00 AM |All posts
18# latahzan


u bayar sekali jer patutnya untuk izin dia tu....

macam company minta iktiraf halal jakim lah........sekali bayar jer apa

tak pun...

bayar setahun sekali macam roadtax............untu renew izin tu
http://www.facebook.com/zsd.signages
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 25-1-2010 12:47 AM |All posts
18# latahzan  


u bayar sekali jer patutnya untuk izin dia tu....

macam company minta iktiraf halal jakim lah........sekali bayar jer apa

tak pun...

bayar setahun sekali macam roadtax... ...
nighunter71 Post at 25-1-2010 00:00
mcm tu pun hada ka?? apa punya jantan tu?? hangin tiba2 naik kepala ni!!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 25-1-2010 05:41 AM |All posts
20# cmf_blingblings

Kira ok lah dari tiap2 bulan tanggung dia
http://www.facebook.com/zsd.signages
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-1-2010 09:06 AM |All posts
mcm tu pun hada ka?? apa punya jantan tu?? hangin tiba2 naik kepala ni!!
cmf_blingblings Post at 25-1-2010 00:47


tau tak pe   
sebab tu I malas nak bangkitkan pasal nafkah anak2 dgn dia ...sebab nanti jawapan dia makin menyakitkan hati
dia boleh ungkit yg dia pun ada tanggung I masa I study dulu ...memang pun sebab masa tu dah kahwin..kenalah tanggungkan
I suruh anak2 minta sendiri...kalau dia rasa nak bagi ...bagilah...kalau tak , biarlah    

p/s :- boleh pulak I online kat ofis...ingatkan kena block mcm fb {:1_151:}
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-1-2010 09:27 AM |All posts
tau tak pe   
sebab tu I malas nak bangkitkan pasal nafkah anak2 dgn dia ...sebab nanti jawapan dia makin menyakitkan hati
dia boleh ungkit yg dia pun ada tanggung I masa I study dulu .. ...
latahzan Post at 25-1-2010 09:06


bab nak mengadap jawapan yg "tak bernas" ni mmg menyakitkan hati....
kenkdg ade setengah bila ckp psl hak/tuntutan......x reti nak wat rujukan dulu....main belasah..

takpe ....ALLAH ada...plus MAHA ADIL......
i never look back darling..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 25-1-2010 09:43 AM |All posts
bab nak mengadap jawapan yg "tak bernas" ni mmg menyakitkan hati....
kenkdg ade setengah bila ckp psl hak/tuntutan......x reti nak wat rujukan dulu....main belasah..

takpe ....ALLA ...
amamiya5674 Post at 25-1-2010 09:27



betul tu ...sampai kan dia pernah beli roti + buah2an 2 kali dlm tempoh feb 2009 ~ Julai 2009 pun nak masuk dlm jawapan balas tuntutan fasakh
pas tu nak buat bukti punya pasal..start bank-in $50 -$200 after failkan cerai fasakh
duit tu cukup bayar duit tuition + van sekolah anak je
habis makan pakai anak2 & bil utility dll tu..dia x kira
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-1-2010 10:42 AM |All posts
betul tu ...sampai kan dia pernah beli roti + buah2an 2 kali dlm tempoh feb 2009 ~ Julai 2009 pun nak masuk dlm jawapan balas tuntutan fasakh
pas tu nak buat bukti punya pasal..start bank-i ...
latahzan Post at 25-1-2010 09:43


ooo mak aiiih.....hehe.....
aduyaiii...mcm2x peel kan......
seriously..u kena sabar byk2x.......sebab selalunye "lakonan" ni bukan kejup.....lame ....plus can be very irritating...
sometimes the intention ..is so that u pening..tarik balik everything.....paham sgt...hehe
doa byk2x.....
i never look back darling..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 20-4-2014 11:52 PM , Processed in 0.163869 second(s), 22 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top