CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: koko2

ampaian kain baju depan umah...

[Copy link]

Rank: 6Rank: 6

Post on 11-11-2009 04:58 PM |All posts
48# mya_sara2 hahaha... belum kena belum tahu sakitnya mata melihat... mcm mana nak elak , dah berjuntai kat pagar yg dikongsi...
apa2 pun mmg tak elok...tapi tak per.. aku pun dah beli rumah baru...utk selesaikan benda ni aku dah siang2 kabor kat laki aku nak buat tembok besar takut jiran baru pung mcm ni....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-11-2009 05:13 PM |All posts
51# hatafya

agaknya spesis yg dok berlapang mata ni spesis jenis sangkut2 ikut dan agaknya kan..?
Syukran Jazilan...
Aku berjaya menikmati tiap minit kehidupan ini dgn tenang & senang
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-11-2009 06:26 PM |All posts


sakit mata kan kalau mcm gini nye jiran..
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-11-2009 06:49 PM |All posts
53# choa

ahah,

kalerpul,
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-11-2009 07:04 PM |All posts
ada jugak lagie orang tak bertamadun kat dunia nie yek........

dia nak tunjuk seluar dalam made in pasar malam dia kot
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 12-11-2009 08:49 AM |All posts
53# choa

lorrr..x malu sungguh...ader ke sidai camtu...
haku suggest ko amik spender tu simpan lam beg plastic...kunun ilang...sure jiran ko serik nk sidai kat luar...lepas 2-3 ari ko letak ajer beg plastic tu kat laman umah dia....hahahhahah sure phobia ingat spender dia kene bomoh...muhahahahahhaha

klu x percaya cuba try hahaha.....dulu anak2 dara kat area umah haku ada sidai cegginih...sekali bila spentot ilang...terus xder bersidai kat pagar...opss spentot derang ilang bukan keje aku erkkk
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 12-11-2009 08:54 AM |All posts
http://myhome.cari.com.my/attachment/200911/11/1152463_1257935052R835.jpg

sakit mata kan kalau mcm gini nye jiran..
choa Post at 11-11-2009 06:26 PM


Ya Allah....apa punyer fesyen sidai cenggini nih?....rumah anak dara ke tu?...atau tuan sidai tu tokey spender kat pasar malam....Alhamdulillah, jiran2 anis tak der perangai buruk mcm nih....
Pandu Puteri GGH015
http://eblog.cari.com.my/?85739/
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-11-2009 08:56 AM |All posts




sakit mata kan kalau mcm gini nye jiran..
choa Post at 11-11-2009 18:26

lain org lain caranya... kita jaga rumah masing2. kalau scenery tu rasa cam tak cantik. tak yah pandang cik koko
mummy_aifan Post at 10-11-2009 12:11

Setuju....berlapang dada dan terima kawan/saudara kita seadanya...tentu tak sakit mata....
mya_sara2 Post at 11-11-2009 12:24


Yaaa...betul...kita harus berlapang mata terima ajer atitude sidai sambil buat tayangan amal mcm ni...
Terima dgn lapang mata & sambil terbeliak biji mata....:re:
Syukran Jazilan...
Aku berjaya menikmati tiap minit kehidupan ini dgn tenang & senang
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 12-11-2009 09:04 AM |All posts
pelik betul tuan umah lam gambar ni...hahahha...kot yer pun gantung ler kat hanger bulat tuh...tak pun klu ada duit lebih wat tembok pagar...sure dia x bleh sidai cegginih.....hahah mata pun dah x sakit

bukan nk mengata tp pengajaran,....jiran umah me pun ada camni...bertudung labuh pakai baju pun besar2 tapi spentot sidai kat pagar...
mak me pun selalu cakap klu nk tgok saiz tuan punya badan punya, tgok ajer kat bra n panties yg bersidai malu sehh
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 12-11-2009 09:11 AM |All posts
Post Last Edit by choa at 12-11-2009 09:27

56# dreamy_forest

dreamy, ini bukan jiran aku tp jiran org lain.. tp kalau jiran aku mcm gini aku ikot kot cara kau tue..eekekeke..

aku bukanlah nk aibkan tuan rumah yang buat perangai mcm gini.. tp sebagai pengajaran untuk kita seme.. kalau buleh, jgnlah sidai mcm gini.. kalau tadak tmpt nk sidai sekalipon, dan mmg kene sidai kat area2 porch tue..beli lah ampaian baju pastu susun elok2.. toksah sangkut kat mana dan ajek..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2009 09:25 AM |All posts
Post Last Edit by safiku at 12-11-2009 09:56

wowwwiii ...
ada sutun kering
variety plak tuhh

lain kali kalo jumpe scenery sebegitu
tolong2 la lekat notice "FOR SALE / RENT"

ekekke ... pernah marah hasben sbb sidai me punye sepentot kat ampaian
terang-terangan :geram: (biasa sidai dlm umah) ... adusss ...
tp tegur sambil senyum laa ... dlm hati MEMBAREEE ...:@
(kena "marah" bebaik sbb dia nak nolong sidai tu pun alhamdulillah ...)

dreamy
dulu anak2 dara kat area umah haku ada sidai cegginih...sekali bilaspentot ilang...terus xder bersidai kat pagar...opss spentot derangilang bukan keje aku erkkk


camner ko tau spentot diorang berkurang @ ilang erkk
diorang tanya / citer kat ko erkkk ...
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 12-11-2009 10:15 AM |All posts
Ni yg membara bila tengok mcm ni.... bagi aku spesis yg suka sidai mcm ni mmg spesis tak mau berfikir or guna sikit otak samada elok @ tak , spesis mementingkan diri,  kurang malu... tak peduli perasaan org lain...
aku tak rasa disebabkan tak de kwsn dibelakang yg menyebbkan benda ni  terampai2 di pagar. Contoh dari aku... aku dlm proses membeli rumah semi-d baru yg dah siap dimana jiran2 aku dah pun masuk...satu hari yg indah aku pun  g tengok rumah aku tu .. masyallah... bakal jiran aku yg dah tinggal kat situ pun jenis mengampai baju di pagar yg kongsi dari depan hingga ke belakang...
nak tahu keluasan tanah semi-d tu..?  panjang pagar tu 100kaki... dibelakang masih ade tanah lapang 30 kaki... di tepi 10 kaki..  tapi dek kerana jenis spesis ni... tak dptlh buat apa2... hubby aku kata tak aperlah nanti kita buat pagar batu... mujor dia tahu aku ni jenis pantang tengok benda2 ni...Sakit jiwa ke aku...? tak kut? Rimas lah...hehehe..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-11-2009 10:20 AM |All posts
53# choa

ini kalau mil haku nengok dia kata...byk suweeeee lor
You don't have to be rich to treat yourself
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-11-2009 10:28 AM |All posts
53# choa

hui buek malu joooo..x rasa malu dan bersalah sungguh
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-11-2009 11:01 AM |All posts
http://myhome.cari.com.my/attachment/200911/11/1152463_1257935052R835.jpg

sakit mata kan kalau mcm gini nye jiran..
choa Post at 11-11-2009 18:26


wahahahah.. byk betul.. ni stok berapa lama tak basuh ni... kekekeek...
FB : Iman Home Decor
019 3423024, 03 90741566
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-11-2009 11:05 AM |All posts
Nani pun bukan jenis yg suka sidai kain dkt depan... rasa menyesakkan pandangan mata..
mujur rumah ni ada dryer.. so kalau agak2 hari hujan je.. kami masuk dryer...
kalau takat kain2 buruk tu.. mmg sidai dkt belakang je..

Rasa2nya.. lepas ni kalau nak renovate rumah.. may b kenal tinggal kan sedikit portion utk washing area ni.. jgn habiskan tanah tu terus.. selain jadi tempat ampaian.. boleh gak jadi tempat cucuk tanam dlm pasu ke.. boleh tanam cili, kunyit, serai.. jadi bagi cantik sikit tempat tu kan..
FB : Iman Home Decor
019 3423024, 03 90741566
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-11-2009 11:20 AM |All posts
Setuju, sidai benda2 dalam tu lindung2 sikit la kan... pagar kat tengah tu milik dua rumah jadikena considerate. Those yang boleh afford beli dryer, belilah.. kos letrik tak naik sangat, ini pengalaman saya. Yang kos letrik naik ialah aircond!.. Atau sidai kat ampaian yang kemas.. rumah banglo kalau ada laman luas tak apalah kan.. ni rumah intermediate...
Malaysia is always my home
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 12-11-2009 11:30 AM |All posts
Nani pun bukan jenis yg suka sidai kain dkt depan... rasa menyesakkan pandangan mata..
mujur rumah ni ada dryer.. so kalau agak2 hari hujan je.. kami masuk dryer...
kalau takat kain2 buruk tu.. mm ...
Iman_Baby Post at 12-11-2009 11:05


alhamdullillah kalau semua berpandangan mcm Nani,
cuma alat dryer utk org msia ni belum jadi satu keperluan lagi, hanya bagi yg mampu je... tapi terfikir gak.. byk faedahnye mana tau kalau2 kita sakit.. terutama yg tak de bibik...sape pulok nak sidai..

sepatutnya kita sama2 jaga kebersihan tempat n pemandangan... biar sejuk memandang.. kita pun nak dudok lama... jgn lah ade pendapat ..Ni rumah aku... kawasan aku... kalau tak suka jgn pandang... Tapi seluar dalam berderet2 atas pagar tu terpandang jugok... kenalah ade sifat malu... kena ambik kisah jugak jika pemandangan yg menyesakkan boleh membuat jiran anda tak selesa... Adab berjiran amat penting,
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-11-2009 11:50 AM |All posts
Post Last Edit by Hana at 12-11-2009 11:57

kalau aku, AKU TAK KISAH ORG2/JIRAN2 NAK KOMEN APE..NAK KOMEN..KOMEN AJER LA.. TAK BERKUDIS KAT AKU PUN..PEDULIKK HAPA AKU..
JANJI KAIN BAJU2 AKU TU KERING & BAU FRESH KENA DEK CAHAYA MATAHARI.


aku rasa, kalau belakang umah tu kena cahaya matahari, yakni, kalau jemur baju2, mmg kering, takder lembab2.. oklah..mmg wajar lah jemur kat belakang.

dahh, kalau belakang umah tu tak kena cahaya matahari, or takder tempat langsung nak menjemur baju, MMG kena la jemur kat depan umah.
baju2 lembab2 nie tak bagus. selain berbau busuk, ia ada bakteria jugak.
sebab tu kekadang ada org boleh kena bisul kat bontot atau area anu sbb anak2 baju tu tak dikeringkan dgn sempurna. bakteria tak mati.

kalau aku, anak2 baju tu lagi aku nak jemur DIRECT kena cahaya matahari yang terik. takdernye aku nak jemur selindung2. tak kena cahaya matahari, aku tak suka kalau baju2 kecik2 tu tak kering betul2.

Rumah baru aku, belah depan kena cahaya matahari.
Belakang umah, cahaya matahari ada belah petang.

Aku dah letak belakang umah tu, skylight polycarbonate.
itu tempat aku nak jemur baju2 masa hari bekerja. Akan tetapi, aku pun tak sure boleh kering betul2 ke tak sebab, waktu pagi, area belakang tu takder cahaya matahari.

Tapi, hari weekends - sabtu & ahad, aku mmg plan nak jemur baju2 depan umah - area porch tu. sbb waktu pagi ada DIRECT CAHAYA MATAHARI.

lantak ler kalau ada jiran2/orang2 yg datang umah aku TAK DIUNDANG sakit mata.
SAPA SUH GATAL DATANG? AKU TAK JEMPUT PUN.

note - area umah aku, aku tgk dah ada org jemur baju kat depan porch tu. (yg penyidai ada kaki).
ruang belakang tak kena cahaya matahari.

yang paling bertuah if beli umah tu, area belakang (yang sepatutnya tempat jemur baju) kena cahaya matahari direct.
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-11-2009 11:54 AM |All posts
org kaya boleh laa beli dryer.
org miskin mana nak mampu beli dryer.
harapkan cahaya matahari ajer laa utk kering kan baju2.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-11-2009 12:08 PM |All posts
...ayakkkk.....brp hr punya bekalan tuh....heheheheh....

solution nyer...owner blah situ kena naik tembuk batu...mcm owner belah sana kan dh naik tembuk..so..mmg x nampak dia membuat pertunjukan "dalaman" scr free...
Reply

Props Report

mea  

Conqueror

Mama Faiz

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 12-11-2009 12:10 PM |All posts
ya hamponn..spentot tu stok brapa bulan tak cuci...
レoر  キoرر
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 12-11-2009 12:12 PM |All posts
70# Hana

dryer mmg mahai..tak seme org mampu beli... kalau tak mampu beli dryer..aku cadangkan beli hanger ejek.ekekekeke..
pastu susun elok2 kain baju anda..nk letak kat mana, letak lahh... kat porch kah, kat luar pagar kah, tepi rumah kah.. jangan halang jln org sudahh..

ini ikea punyer..rege RM119 w/out roda..kalau mau roda up lagik RM 5..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-11-2009 12:12 PM |All posts
heran aku..camana bole umah teres sidai bajuu kat blakang tak kering..?
tak der langsung ke sunlight kat situ..? mentari malap sokmo ehhh...?

kalo kat yard mcm umah apatmen tu bole terima akal sidai baju tak kering koz pengudaraan laluan angin terhalang dek bangunan umah yg tinggi2..

ni umah teres..sah2 tader struktur bangunan yg menghalang...
laluan angin pengudaraan pun ada..koz open enviromen kat belakang tu..
masih bole dpt sunlight secara langsung ....
ni semua kesedran sivik & adab berjiran...
Syukran Jazilan...
Aku berjaya menikmati tiap minit kehidupan ini dgn tenang & senang
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-11-2009 01:04 PM |All posts
heran aku..camana bole umah teres sidai bajuu kat blakang tak kering..?
tak der langsung ke sunlight kat situ..? mentari malap sokmo ehhh...?

kalo kat yard mcm umah apatmen tu bole terima akal s ...
koko2 Post at 12-11-2009 12:12


org tak mampu, beli umah biasa2 ajer.
lain ler org mampu, boleh beli umah semi_D, boleh beli dryer, beli umah banglo, beli umah corner lot..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 08:25 AM , Processed in 0.167463 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top