CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456789Next
Return Post new threads
Author: fdyza82

MENGANDUNG.......tidaaaaaakkkkk.....

[Copy link]

Post on 19-8-2008 12:59 AM |All posts
agaknyalah kot sarahmirza
Reply

Props Report

Troublemaker

Chief IP Tracker(If Need To ..

Post on 19-8-2008 01:02 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 12:55 AM
tapikan manakautau, sebagai wanita, tak kiralah mengandung atau tidak, mulut kalau boleh jgn celupar ye. benda tak elok kenapa nak dibuat.


Kalau dah memang berdarah daging dalam diri, memang susah lah tapi tak mustahil untuk ubah kan???????
Truly among your wives and your children. There are enemies for you. May stop you from the obedience of HIM.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-8-2008 01:02 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 12:59 AM
agaknyalah kot sarahmirza





Bila lu tulis macam tu, teringat kat thread ziela dulu. Takut betul dia kat suami sebab dah biasa diugut suami nanti susah nak bersalin sebab buat dosa/tak ikut cakap suami. Padahal, suami ziela tu bukannya masuk dalam suami yang elok perangai pun.
Ah la la la la la la life is wonderful ...
Reply

Props Report

Post on 19-8-2008 01:04 AM |All posts
Originally posted by manakautau at 19-8-2008 01:02 AM


Kalau dah memang berdarah daging dalam diri, memang susah lah tapi tak mustahil untuk ubah kan???????



awak nanti jgn masa mengandung saja zip mulut   
Reply

Props Report

Post on 19-8-2008 01:05 AM |All posts
Originally posted by sarahmirza at 19-8-2008 01:02 AM





Bila lu tulis macam tu, teringat kat thread ziela dulu. Takut betul dia kat suami sebab dah biasa diugut suami nanti susah nak bersalin sebab buat dosa/tak ikut cakap suami. Padahal, su ...



ni salah pemikiran, kalau suami perangai tak elok, taat mesti taat selagi tak menjurus ke arah perkara2 dosa dan mensyirikkan Allah
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-8-2008 01:08 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 01:05 AM



ni salah pemikiran, kalau suami perangai tak elok, taat mesti taat selagi tak menjurus ke arah perkara2 dosa dan mensyirikkan Allah



Ya, betul tu.

Gue rasa ada baiknya you baca thead ziela tu sendiri. Gue buat post tadi berdasarkan kisah hidup ziela tu je.
Ah la la la la la la life is wonderful ...
Reply

Props Report

Troublemaker

Chief IP Tracker(If Need To ..

Post on 19-8-2008 01:10 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 01:04 AM



awak nanti jgn masa mengandung saja zip mulut   


Truly among your wives and your children. There are enemies for you. May stop you from the obedience of HIM.
Reply

Props Report

Post on 19-8-2008 01:10 AM |All posts
ziela jalil ke?
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 19-8-2008 01:11 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 00:47



ada ke ibu2 mengandung yang masih celupar? takkan tak takut?
...aku hari2 duk keliling orang2 mengandung nie...and ive seen a few cases yang  sungguh menginsafkan aku...

...theres this lady...dia pregnant about 10weeks...then she had to be admitted becos BP dia tinggi...and...apparently...ketika itu dia sedang ada crisis ngan laki dia...so...dia ada ucapkan kata2 camnie "rasa2 cam i nak buang jer baby nie..."...that very evening...she had a miscarriage...she passed out her product of conception kat dalam toilet bowl...meraung tak terhingga dia time tu...and she kept asking me samada baby dia tu 'terasa' ngan kata2 dia tadi...wallahualam...

...another instance...this lady...lama kawin tapi takde anak...then she had ivf...nasib dia baik...menjadi...triplets plak tu...but...unfortunately...she had preterm labour when she was only about 22weeks plus...so...she had to be admitted...complete rest in bed...nak berak dan kencing semua kat katil lerrr...toilet privileges pon tak dibenarkan...satu dua hari tu dia masih bley bertahan...but...bila dah masuk about 1 week gitu dia mula became frustrated...then...satu hari tu...while they were assisting her with the bed pan...dia cakap..."leceh betul lah ivf nie...menyesal aku go thru"...tak lama lepas tu...satu2 baby dia kluar...at 22 weeks plus...sia2 jer nak initiate resus...
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-8-2008 01:11 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 01:10 AM
ziela jalil ke?






Ziela ada nombor kat belakang, entah tak ingat nick penuh dia. Tajuk thread suamiku curang dgn 2 perempuan serentak.
Ah la la la la la la life is wonderful ...
Reply

Props Report

Post on 19-8-2008 01:13 AM |All posts
Originally posted by blackmore at 19-8-2008 01:11 AM
...aku hari2 duk keliling orang2 mengandung nie...and ive seen a few cases yang  sungguh menginsafkan aku...

...theres this lady...dia pregnant about 10weeks...then she had to be admitted bec ...



apapun org nak kata,kita percaya benda2 ni, sebab mak kita pun selalu pesan, jaga bahasa,jaga tutur kata semasa membawa budak
Reply

Props Report

Post on 19-8-2008 01:13 AM |All posts
Originally posted by sarahmirza at 19-8-2008 01:11 AM






Ziela ada nombor kat belakang, entah tak ingat nick penuh dia. Tajuk thread suamiku curang dgn 2 perempuan serentak.



bestnya suami dia, dgn dua perempuan terus
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-8-2008 01:14 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 01:13 AM



apapun org nak kata,kita percaya benda2 ni, sebab mak kita pun selalu pesan, jaga bahasa,jaga tutur kata semasa membawa budak



Silap pesan mak awak, patutnya jaga bahasa, jaga tutur kata setiap masa, bukan masa membawa budak je.

Gue laser, awal2 dah mengaku malas nak jaga bahasa. Hehehe..
Ah la la la la la la life is wonderful ...
Reply

Props Report

Post on 19-8-2008 01:16 AM |All posts
itu kita cakap tadi, jgn celupar walaupun tidak mengandung, nanti susah nak control
Reply

Props Report

Troublemaker

Chief IP Tracker(If Need To ..

Post on 19-8-2008 01:31 AM |All posts
Originally posted by sayanglakiku at 19-8-2008 01:16 AM
itu kita cakap tadi, jgn celupar walaupun tidak mengandung, nanti susah nak control


Cakap nak kena terang sikit sebab ramai yang jenis lembab kat FD nih......
Truly among your wives and your children. There are enemies for you. May stop you from the obedience of HIM.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-8-2008 01:35 AM |All posts

Reply #1 fdyza82's post

actually ramai mothers not only you yg rasa serik nak bersalin... (ngandung tu mungkin tak pe...) sebab utama ialah trauma masa bersalin...esp sakit, luka teruk , placenta tertinggal... (kena seluk uu sakit..) , luka epi lambat sembuh kena jangkitan kena jahit balik lepas 2-3 hari... macam2 ...

my advise is.. kalau mengandung lagi... always kena bagitahu awal2 (masa booking < 12 weeks) dkt staff perubatan/ docs yg awak ada risiko retained placenta and bleeding banyak masa last child birth... apa sepatutnya berlaku ialah.. dia akan arrange follow up dkt hospital yang back up bagus..

kalau nak follow up private... make sure yang ada good back up.. (ada private maternity yg tak de makmal darah ...kalau nak transfuse urgently  lambat.....)

always talk to ur docs about yr worries... ni penting.. make it known..!

last but not least... doa.. !!
1

View rating log

Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 19-8-2008 01:51 AM |All posts
...page mendap...
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Post on 19-8-2008 09:55 AM |All posts
Originally posted by manakautau at 19-8-2008 01:31 AM


Cakap nak kena terang sikit sebab ramai yang jenis lembab kat FD nih......



kesian lembap, mak dia byk makan kepala ikan masa ngandung kan dia kot   
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 19-8-2008 09:59 AM |All posts

Reply #134 blackmore's post

That is so very sad.  My heart bleeds for the mothers and the babies.  

One of my miscarriages was quite traumatic.  Went to hospital & dr said its threatened abortion.  Pack up and went home.  On the way back my contractions came very fast and painful.  Hubby stopped at Jln Duta bus station. I went to the bathroom and had this urge to push.

I pushed and out came blood clots.  I felt something stuck.  I tried to pull but it was very strongly attached inside me.  I called hubby on the hp and told him to come to the washroom and help me - miscarriage happening now!  

He came in with my eldest son (lots women in the bathroom!).  Drama betul.

Hubby didn't kow what to do.  I called my brother - he's a doctor.  He said 'that is your baby.  Pull your baby out.'

So I pulled with all my might while crying because I felt that my baby didn't want to leave me.  Hubby cradled our baby and wrapped him/her (?) in white towel.  We buried him/her at our garden.  Too small for proper burial rites.  But I wanted our baby to have a proper burial.  

Have you seen anyone close to you digging a grave to place your most precious one?  

That is one of my most wretched moments in life.  

[ Last edited by  AnitaSabrina at 19-8-2008 10:02 AM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-8-2008 10:08 AM |All posts

Reply #144 AnitaSabrina's post

masya allah anitaaa
dramatic sungguh....

i yg baca ni, terasa ngilunyer....

Muahzzzz to Alll...Nah...Not All.....ahakzzzz
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 19-8-2008 10:15 AM |All posts

Reply #144 AnitaSabrina's post

err...  mesti ia menjadi suatu kenangan yg tak dpt dilupakan hingga ke akhir hayat. I bet mesti ini menjadikan u seorang yg amat menghargai dgn setiap anugerahNya esp those two heroes of urs!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-8-2008 12:54 PM |All posts
Originally posted by AnitaSabrina at 19-8-2008 09:59 AM
That is so very sad.  My heart bleeds for the mothers and the babies.  

One of my miscarriages was quite traumatic.  Went to hospital & dr said its threatened abortion.  Pack up and went ho ...

*speechless*

love, thy will be done...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-8-2008 01:04 PM |All posts
memanglah lepas bersalin jer rasa fobia jer nak gadung lagi  tapi bila dah lama anak dah besar sikit bila tengok baby rasa teringin balik

teman masa mengadung yg jadi masalah kekadang nak minum air terlalu cerewet, kekadang sampai tak tahu nak minum air apa.......sekali jer minum air tu lepas tu tak mo dah  minum air tembikai sekali lepas tu tak mo, tengok org minum milo, terus beli satu ten milo lepas tu sekali jer nak minum   seksanya nak minum air kalau dah cerewet sangat.
Rambut gugur ????
http://www.lailabeauty.com
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 19-8-2008 04:48 PM |All posts

Reply #144 AnitaSabrina's post

sedihnya....
'..tahun baru..azam baru..jiwa baru...'
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-8-2008 07:41 PM |All posts

Reply #1 fdyza82's post

I had same bad experience cam u, my 1st son lahir induce then sbb dr lambat my plasenta dah naik atas if lambat memang I dah takde... I pun kehilangan darah yg banyak n kena masuk air sampai 8 botol...
2nd day plak my son masuk ICU sbb my breastmilk tak cukup n my son plak kuning tinggi letak bawah lampu double sampai dia hypo kurang gula...I dok hosp sampai 10 hari...

Since then I serik nak preggy lagi...but then sbb I fuly BF anak so I tak period for about 10 month, n I realize I'm pregnant again when my jeans suma tak muat n tekak rasa pahit2... To make sure I wat UPT sampi 3x n +ve..so I n my hubby jumpa my gynae dia just rasa my tummy dia cakap.."Owhhh nih dah 3 months nih.." I pandang my hubby n my hubby pandang I...OMG I tot baru sebulan... I memang lasak, dukung anak, jalan laju n banyak jalan gak because of work..

But then dalam seriau2 I nak deliver 2nd time (but I still blame my hubby becoz we didn't use any protection at all) alhamdulillah senang jek sbb jalan dah ada..

So for the 3rd child I think this time better postpone lah when I'm ready...

Actually I bersyukur gak at least my 1st son ada kawan sbb the gap just 16months .. n bila tengok muka my 2nd son I really appreciate him in my life
Reply

Props Report

123456789Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-9-2014 07:12 PM , Processed in 0.197401 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top