CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: senseha_z

HDR dan PWL/ROL

[Copy link]

Rank: 1

Post on 12-11-2009 11:43 AM |All posts
25# bulat
wow..guna software ape nak buat mcm ni bang??
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-11-2009 01:31 PM |All posts
25# bulat  
wow..guna software ape nak buat mcm ni bang??
Pengat Post at 12-11-2009 11:43


guna: 
1. adobe lightroom (utk create 3 atau 5 gambar serupa yg mempunyai exposure yg berbeza - kalau gambar ori hnya satu)
2. photomatix (utk mencantumkan gambar2 td dlm format hdr)
3. adobo photoshop element (utk last touch-up n edit secukup rasa)
acu cer cuba try test memblog:
abuafwan.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 12-11-2009 01:50 PM |All posts
27# bulat
mekasih..umang aih..banyaknye software...patut le efek kaw2..nak kasik awan npk mendung tu, guna software yg mana satu bang?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 13-11-2009 12:18 PM |All posts
yup..skang ni dah senang x perlu nak shoot 3 or more keping gmbr..guna lightroom ajer..dr sekeping gmbr boleh convert over, under...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 13-11-2009 05:21 PM |All posts
dulu aku guna Photomatix, tapi sebab kamera aku tak leh auto bracketing, aku selalu ambik 1 keping je JPG, pastu aku godek guna Lightroom .. tapi tak le menjadik sangat HDR nye
CAN I PLAY WITH MADNESS
Reply

Props Report

Moderator

Excellent Lover

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 17-11-2009 12:27 AM |All posts
kalau amik RAW file, agak2 boleh kot eh jadik hdr untuk 1 keping gambo..

tapi kalau JPG file, tuh boleh ker pangei hdr??.. bukan tone mapping ajork??

aku suka banget ngan effect hdr neh.. tapi nak buat, ampunnnnn punya malasss!!

so, main tone mapping jah.. aku pernah try photomatix nyer tone mapping tapi macam tak best jah.. so, aku try gune photomatix plug in ke photoshop jah..

neh contoh eh.. semua JPG file.. tapi bernafsu nak main2 efek hdr..









ini semua kerja orang malas..
:: bila lamunan terhenti.. rindunya setengah mati ::
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 17-11-2009 07:50 AM |All posts
31# NURMIMIE

yg last tu comei awannya... tak nampak macam keje orang malas pun 
acu cer cuba try test memblog:
abuafwan.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 17-11-2009 01:17 PM |All posts
27# bulat
mekasih..umang aih..banyaknye software...patut le efek kaw2..nak kasik awan npk mendung tu, guna software yg mana satu bang?
Pengat Post at 12-11-2009 13:50


awan tu memang dah mendung pun hehehe...cuma diekjas secukup rasa dgn ketiga2 software tu
acu cer cuba try test memblog:
abuafwan.blogspot.com
Reply

Props Report

Defender

Pria TerHebat

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-11-2009 12:23 PM |All posts
Post Last Edit by nemoo at 18-11-2009 12:25

Post Last Edit by nemoo at 18-11-2009 12:24



waaa  try n error jer....mcm x jadi jer HDR hehehe
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 18-11-2009 01:19 PM |All posts
ni pun HDR juga

Need photographer? http://www.adhadimohd.com
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 2-12-2009 10:36 AM |All posts
acu cer cuba try test memblog:
abuafwan.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-12-2009 11:39 AM |All posts
jangan HDR kalau end product photo nampak fake. HDR suppose to look natural, macam how your eyes would see.
你到底要什么?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 2-12-2009 12:12 PM |All posts
tq abg caranthir atas teguran...
mmg saya harapkan sesangat tunjuk ajar dari guru2 kat sini, kalau boleh mana2 gambar yg saya tepek tu komen lah jugek
acu cer cuba try test memblog:
abuafwan.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 2-12-2009 12:15 PM |All posts
jangan HDR kalau end product photo nampak fake. HDR suppose to look natural, macam how your eyes would see.
Caranthir Post at 2-12-2009 11:39


setuju...aku suka HDR yg look natural
tapi memang ramai jugak aku rasa yg minat "over" HDR nh
memang sengaja di"fake'kan gambar tu...
kengkadang cantik jugak.

kebanyakan HDR yg cantik adalah gambar Landscape
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-12-2009 02:45 PM |All posts
Post Last Edit by Caranthir at 2-12-2009 14:46

HDR nampak lebih berkesan pada gambar yang ada range gelap ke terang yang sgt besar. Kalau landscape, especially shadow dan highlights... HDR on people, mmg tak cantik, sebab nampak tak natural.

Dari beberapa contoh dlm net









Nih contoh yang aku tak kenan sgt, cubaan HDR bagus.. tapi boleh nampak 'Halo' around the outline, yang buat gambar tak 'natural'


'Halo' keliling pokok.


'Halo' di horizon/bukit
你到底要什么?
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 12-12-2009 01:46 PM |All posts
landscape yang colourful adalah perfect untuk buat hdr...
Hero must cry...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 21-12-2009 11:53 AM |All posts

cubaan pertama dr aku menggunakan enpon + potomatix
http://www.facebook.com/alongarts
http://alongarts.res-qmedia.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-1-2010 09:00 PM |All posts
Up kan balik la thread HDR ni. Ni attemp pertama saya buat HDR, guna auto bracketing kemudian combine kat photoshop. lepas tu adjust la sesikit. matlamat utama nak capture filament lampu dalam glass globe tu.

so nak mintak pandangan sifu2 sikit, sesuai ke subject camni kita buat HDR??

http://www.flickr.com/orchid-harris/
Orchid: There's always room for another one...
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints...
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 10-1-2010 10:18 PM |All posts
aku sker gambar ni sbb dia punye reflection...edit jd hdr skit..tp mcm x jadik:kant:

cincin kahwin..lelaki & perempuan http://www.zamrudonline.blogspot.com

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-1-2010 04:22 PM |All posts
satu lagi percubaan HDR


ni gambo original dgn 3 diff exposure
http://www.flickr.com/orchid-harris/
Orchid: There's always room for another one...
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-1-2010 12:21 AM |All posts


Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-1-2010 08:27 AM |All posts
45# cmf_harris

Good try bro, tapi rasanya details kat shadowed area kat rig tuh dah hilang dah bila final HDR ko tuh, try dapatkan sebanyak details pada kawasan shadowed. Sbb tujuan HDR (High Dynamic Range) klu x silap aku untuk menaikkan details dlm shadowed area dan mengekalkan detail dalam kawasan highligt, dimana kedua2 kawasan tersebut mwempunyai perbezaan yg ketara.
www.flickr.com/photos/crockgelier/
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-1-2010 09:04 AM |All posts
45# cmf_harris

Good try bro, tapi rasanya details kat shadowed area kat rig tuh dah hilang dah bila final HDR ko tuh, try dapatkan sebanyak details pada kawasan shadowed. Sbb tujuan HDR (High Dyn ...
senseha_z Post at 12-1-2010 08:27


thanks for the advice bro, nanti boleh try buat lagi. memang tengah lesen L ni nak mintak feedback kawan2 dan sifu2 la pasal teknik2 yang betul...
http://www.flickr.com/orchid-harris/
Orchid: There's always room for another one...
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-1-2010 09:16 AM |All posts
48# cmf_harris

sama kita perbaiki sesama, supaya hasilnya nnt makin marbelessss........... peaceee....
www.flickr.com/photos/crockgelier/
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-1-2010 09:44 AM |All posts
Minta komen & tunjuk ajar kawan2 kat sini..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-7-2014 01:11 AM , Processed in 0.184327 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top