CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 15430|Reply: 40

Tok Jangut- Pejuang Islam dan Tanah air (merged: zueusoff)

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 30-8-2006 02:41 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sebenar aku xtau dah ader ker x thread nie sebelum nie.. tapi aku just nak sharing email gamba yang aku aku dapat dari seorang kawan.. gamba nie diselak oleh pegkaji sejarah dari UKM masa dekat library oxford..

so sedikit sejarah tentang TOK Janggut

TOK JANGGUT atau HAJI MAT HASSAN BIN PANGLIMA MUNAS dilahirkan pada Tahun 1850 di kampong saring, mukin jeram, Pasir puteh, kelantan. Beliau dibesarkan di Istana jeram kerana ayahandanya berkhimat Panglima kepada tengku seri maharaja jeram. Berpendidikan agama dan pernah berguru dengan Tuan guru syeikh ahmad al-fatani di mekah pada Tahun 1327 H.Ekoran campurtangan british di Kelantan pada tahun 1909, TOK JANGGUT, dengan Sokongan ungku besar ahmad, cicit pada long gapar, Pengasas kerajaan kelantan,telah melancarkan gerakan Anti-hasil. Apabila perang meletus antara kerajaan Turki uthmaniah dengan Britain dan bersesuaian dengan Fatwa jihad yang dikeluarkan oleh mufti besar kerajaan Turki uthmaniah pada 11 November 1914, TOK JANGGUT Mengankat senjata menentang british. Pada 29 april 1915 TOK JANGGUT menyerang Bandar pasir puteh dalam Pertenpuran dengan angota pasukan malay state guides Pada 24 mei 1915 dikampong dalam pupuh, TOK JANGGUT Telah gugur syahid bersama dengan TOK ABAS dan TOK HUSSIN. Mayat TOK JANGGUT telah dibawa ke Kota bharu, diarak dan digantung sonsang selama empat jam Di padang bank sebelum dikebumikan di kampung pasir Pekan.








[ Last edited by  fleurzsa at 1-2-2007 04:09 PM ]
1

View rating log

dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 30-8-2006 02:45 PM |All posts
sejauh mana kesahihan gamba nie... aku xpasti
tapi gamba tu yang dikongsi oleh kawan aku...
dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-8-2006 05:24 PM |All posts
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN!!!!! JANGAN BIARKAN MINDA KITA DIJAJAH!!!!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 31-8-2006 01:04 AM |All posts
Originally posted by milo_888 at 30-8-2006 05:24 PM
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN!!!!! JANGAN BIARKAN MINDA KITA DIJAJAH!!!!


:setuju:
dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

Post on 31-8-2006 01:59 AM |All posts
Gambar itu memang benar..
Sedih melihat mayat pejuang dihina sebegitu rupa...
1

View rating log

Whoever wishes for PEACE,let him prepare for WAR.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 31-8-2006 07:48 AM |All posts
Sesungguhnya Allah telah menyatakan sesungguhnya mereka yang membawa kebenaran iaitu para Rasul pasti akan dimusuhi oleh kaumnya... begitu jua mereka yang berjuang dijalan Nya... Kepada yang mati dalam menjalankan amanah ini jangan disangka mereka itu mati, kerana sesungguhnya tidak...
1

View rating log

ct_og
"...Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian...."
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 31-8-2006 11:10 AM |All posts
jasa mereka tetap dikenang...
dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 3-9-2006 12:12 PM |All posts

Tahniah kepada bundle....

Saya ingin mengucapkan tahniah kepada bundle kerana mengenengahkan sejarah perjuangan Tok Janggut. Tahniah juga kerana mengiktiraf peranan Baginda Long Gaffar iaitu putera Raja Reman, sebagai tokoh yang pernah merajai bumi Negeri Yang Di Kerat Lintang iaitu Kelantan. Beliau bukan sahaja seorang raja bahkan merupakan pengasas kepada negeri Kelantan yang ada pada hari ini. Pada masa pemerintahan baginda buat pertama kali selepas beberapa lama bumi Kelantan bersatu dan berdiri sebagai sebuah negeri yang bebas dari mana-mana pengaruh.

Untuk makluman, sejarah perjuangan Tok Janggut bukan sahaja kisah perjuangan menentang penjajah Inggeris dan Siam, bahkan perjuangan beliau adalah perjuangan bagi mempertahankan pemerintah sebenar Kelantan pada masa itu iaitu Engku Besar Jeram, Tengku Besar Tuan Ahmad. Perjuangan Tok Janggut  adalah bagi menentang kerajaan Kota Bharu yang di kuasai oleh tali barut penjajah Inggeris dan Siam yang cuba untuk menguasai bumi Kelantan dan seterusnya menghapuskan saki baki keturunan Long Gaffar dari persada politik Kelantan.

Justeru bagi meneruskan cita-cita jahat itu pemerintah Kota Bharu dibantu oleh Siam dan Inggeris telah bertindak nekad pada tahun 1915 dengan menyerang kubu terakhir zuriat pemerintah sebenar Kelantan di Kota Jeram, Pasir Puteh. Selama tujuh hari tujuh malam kota Jeram di gempur dan dibakar sehingga menjadi abu. Ramai yang telah terkorban syahid, manakala Engku Besar Jeram pula berjaya menyelamatkan diri dan lari ke Reman. Banginda kemudiannya mangkat dan dikebumikan di sana.

Berkenaan dengan Tok Janggut, beliau sebenarnya tidak berjaya dibunuh dalam pertempuran tersebut. Beliau sebenarnya sempat menyelamatkan diri dan dikatakan berjaya melarikan diri dan berlindung di Negeri Sembilan. Dikatakan  sebenarnya terdapat 2 orang yang bernama Hassan iaitu Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar. Beliau merupakan panglima raja yang mengetuai penentangan. Beliau berasal dari Kg Saring, Pasir Puteh. Hassan yang kedua iaitu yang didakwa Tok Janggut yang terbunuh sepertimana gambar di atas ialah Penghulu Hassan yang berasal dari Gong Kedak, Pasir Puteh yang bersama-sama berjuang dengan Tok Janggut.

Apabila didapati Penghulu Hassan terbunuh, lantas atas arahan Engku Besar Jeram, maka sebagai satu muslihat diisytiharkan bahawa Tok Janggut telah terbunuh bertujuan bagi menyelamatkan Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 3-9-2006 05:49 PM |All posts
Originally posted by tongkatali at 3-9-2006 12:12 PM
Saya ingin mengucapkan tahniah kepada bundle kerana mengenengahkan sejarah perjuangan Tok Janggut. Tahniah juga kerana mengiktiraf peranan Baginda Long Gaffar iaitu putera Raja Reman, sebagai tokoh ...


Dikatakan  sebenarnya terdapat 2 orang yang bernama Hassan iaitu Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar. Beliau merupakan panglima raja yang mengetuai penentangan. Beliau berasal dari Kg Saring, Pasir Puteh. Hassan yang kedua iaitu yang didakwa Tok Janggut yang terbunuh sepertimana gambar di atas ialah Penghulu Hassan yang berasal dari Gong Kedak, Pasir Puteh yang bersama-sama berjuang dengan Tok Janggut.  




tima kasih.. huhu :bgrin:   
wah yer ker... jadik tu bukan tok janggut sebenar ker.. dah tu kemana hilang tok janggut sebenar.. (aku sejarah kampung aku sendiri pun aku xtau..)

lagi satu.. kerajaan kota bharu tu saper...
dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

Fighter

Legendary Newbie

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 3-9-2006 08:23 PM |All posts


owh ... gitu eh ... makin menarik lak sejarah dia nehh ... nampak nyerh buku teks kena revised balik arh kalo ginieh ~
Historia Magistrae Vitae Est
Reply

Props Report

Fighter

Legendary Newbie

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 3-9-2006 08:25 PM |All posts


huhu ... tongkatali ... ader sumber rujukan ntuk argument anda itu?
Historia Magistrae Vitae Est
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 3-9-2006 11:35 PM |All posts
Originally posted by topeng perak at 3-9-2006 08:25 PM


huhu ... tongkatali ... ader sumber rujukan ntuk argument anda itu?



haah.. ader citer la skit... :nyorok:
dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-9-2006 09:50 AM |All posts
Kerajaan Kota Baru Boneka kepada British dan Siam
Reply

Props Report

Super Moderator

Hamba Allah

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Sr Super Moderator

Post on 4-9-2006 10:50 AM |All posts
Originally posted by bundle at 30-8-2006 02:41 PM
sebenar aku xtau dah ader ker x thread nie sebelum nie.. tapi aku just nak sharing email gamba yang aku aku dapat dari seorang kawan.. gamba nie diselak oleh pegkaji sejarah dari UKM masa dekat lib ...


Dulu dah ada thread ni tapi dah deleted rupanya...
Pastinya Dia Yang Maha Penyayang mahu kita mengecapi rahmat & nikmatNya dlm bentuk yg sebaik mungkin..
Reply

Props Report

Fighter

[AikOLiaN]

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-9-2006 03:46 PM |All posts
gambar ni ada kat muzium kelantan, btolla gamaknye kot...
aku tak taula btol ke tak, tapi tok janggut ni tak sebulu dengan istana...
kalo baca buku sejarah pun, abang & ayah tok janggut ni dikatakan mati dibunuh atas arahan istana...
masa inggeris lawan pun, istana buat dek jek...siap mayat diarak sana-sini, istana takde sensitiviti langsung
aku memang tak suke sket kerabat2 kelantan ni, hahaha..
segala yang dihasrat tapi tak didapat adalah nikmat yang paling padat
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 5-9-2006 12:39 PM |All posts
Sebenarnya bukan sahaja Tok Janggut yang fakta sejarahnya telah diselewengkan, kisah kematian Mat kilau dan Datuk Bahaman juga telah ditipu oleh penjajah Inggeris. Mereka berdua juga tidak mati dibunuh Inggeris. Mat Kilau misalnya muncul semula di Pahang sekitar akhir tahun 1960-an, beliau hanya mati tidak lama selepas pengisytiharan kemunculannya itu.
Begitu juga Datuk Bahaman, beliau muncul semula lewat sedikit selepas kemunculan semula Mat Kilau iaitu sekitar tahun 1970-an. Beliau menggunakan nama samaran Tok Guru Peramu. Tetapi berbeza dengan Mat Kilau yang diktiraf oleh kerajaan, kemunculan semula Datuk Bahaman ini tidak mendapat pengiktirafan kerajaan. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh beberapa masalah yang melibatkan politik terutamanya politik 'beraja' Pahang jika dia diiktiraf sebagai Datuk Bahaman yang sebenar. untuk makluman, saya masih lagi menyimpan tape rakaman perbualan di antara Tok Guru Peramu dengan seorang ahli keluarga saya. Dalam rakaman tersebut beliau banyak menceritakan tentang ilmu-ilmu yang diamalkan tetapi cuba mengelak setiap kali diajukan soalan tentang siapa dirinya yang sebenar.
Jadi kenapa semua ini berlaku ? Jadi tidak mustahil jika saya mengatakan bahawa 'Tok Janggut' yang digantung sepertimana dalam gambar di atas bukan Tok Janggut yang sebenar. Cuma saya tidak pasti sama ada Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar ada membuat pengisytiharan semula selepas itu tetapi saya difahamkan ada akhbar pernah menerbitkan cerita ini tidak lama dulu. Kalau boleh jika ada sesiapa yang pernah terbaca laporan itu dapat tampil bagi mengemukakan laporan akhbar itu.

p/s : boleh saya kenal dengan lebih lanjut siapa 'bundle'. Ni add. email....pcku_dotcom@yahoo.com.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 5-9-2006 04:03 PM |All posts
biasalah

barua british perintah tanah melayu masa tu..sejarah pun tulis mesti nak angkat kebestan dia jer

sape2 yang menentang dia dianggap penderhaka..pastuh lak raja2 melayu..certain2 nih ikut telunjuk si barawaa british nihs

same as masa komunis melancarkan pemberontakan jugak(before kita merdeka) barawaa british cop komunis ni pengganas jugak
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-9-2006 03:41 PM |All posts
Originally posted by tongkatali at 5-9-2006 12:39 PM
Sebenarnya bukan sahaja Tok Janggut yang fakta sejarahnya telah diselewengkan, kisah kematian Mat kilau dan Datuk Bahaman juga telah ditipu oleh penjajah Inggeris. Mereka berdua juga tidak mati dib ...



alamak tongkatali.... sorry lama xmasuk forum.. banyak keje nak kena buat... ermm nak kenal add me
selipar_bundle@yahoo.com nati bleh kita kenal2 org sekampung...
dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

nice72_nik This user has been deleted
Post on 26-9-2006 02:31 PM |All posts
Originally posted by tongkatali at 5-9-2006 12:39 PM
Sebenarnya bukan sahaja Tok Janggut yang fakta sejarahnya telah diselewengkan, kisah kematian Mat kilau dan Datuk Bahaman juga telah ditipu oleh penjajah Inggeris. Mereka berdua juga tidak mati dib ...


Salam buat semua...

Pernah gak dengar citer2 ni. Dikhabarkan Tok Janggut ori.. asalnya dari Yaman dan yang klon tue adalah berdarah benggali.

Peristiwa melarikan Tok Janggut tue ada konflik sikit... ye la.. ramai yang pakat2 duk ngaku yang mereka2 itu yang terlibat..

Yang tue kena tanya cucu beliau sendiri.. yang pernah memegang satu jawatan penting satu ketika dahulu.

Wassalam
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-9-2006 03:18 PM |All posts
Sungguh menarik ni.....saper-saper yang tau ceriterlah lagi.
abc
Reply

Props Report

Defender

Panasonic Lumix FZ-3

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-9-2006 12:09 AM |All posts
dulu masa skolah rendah suka baca satu buku kisah kehidupan Tok janggut. Mana lah bukunya. Tapi dlm buku tu yg sherrina paling ingat smpi la ni ialah petua2 untuk kesihatan yg baik, panjang umur. Antaranya ialah tok janggut amalkan tidur atas tikar mengkuang, mandi air sejuk diwaktu pagi (org la ni pagi2 mandi hot shower) dan yg lain saya tak ingat. 2 perkara tu plg sy ingat. Smpi penah dulu masa kecik2 siap tido atas tikar mengkuang lagi kunun2 nak panjang umur mcm Tok Janggut
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 30-9-2006 12:32 PM |All posts
Mari kita royat kelate
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 2-10-2006 09:06 PM |All posts
cut n paste dari olahan Ahmad Sayuthi
Haji Mat Hassan bin Panglima Munah atau Tuk Janggut, pemimpin pemberontakan di Pasir Puteh, Kelantan pada 1915 adalah mungkin tokoh yang sangat terkemuka dari negeri berkenaan di sepanjang awal jangka masa peng-libatan British di sini.

Sementara beliau sekarang diakui oleh ahli-ahli sejarah dan intelektual selepas kemerdekaan sebagai seorang nasionalis yang memperjuangkan satu alasan yang adil menentang British, banyak orang, termasuk orang tempatan tidak sedar tentang keadaan malang yang menimpanya dan pengikut-pengikutnya.

Adalah mungkin juga menjadi satu misteri kepada banyak orang seperti kenapa kuburnya berada di Pasir Pekan dalam daerah Tumpat, yang kira-kira 50 km jauhnya dari tempat di mana dia menemui ajalnya dalam satu pertempuran menentang British.

Tidak seperti kebangkitan Datuk Maharaja Lela di Perak dan Datuk Bahaman serta Mat Kilau di Pahang yang mendapat sokongan sultan mereka masing-masing, sokongan itu tidak sama untuk Tuk Janggut.

Beliau sebenarnya dicap sebagai seorang penderhaka (seseorang yang melakuan peng-khianatan terhadap raja) oleh raja kelantan, Tuan Long Senik Mulut Merah yang juga dikenali sebagai Sultan Muhammad IV.

Raja itu begitu marah dengan kebangkitan itu dan tubuh Tuk Janggut yang dibawa ke Kota Bharu telah diarak sekeliling bandar dan kemudian dibiarkan tergantung kepala ke bawah di hadapan istananya (sekarang Padang Merdeka) selama beberapa hari.

Kejadian itu sebenarnya satu kesudahan yang menyedihan bagi Tuk Janggut, yang merupakan orang yang ketiga dalam keluarganya menemui ajal secara kejam. Adik bongsunya bernama Tahir dan ayahnya juga dibunuh di sepanjang masa Tuk Janggut pergi menunaikan haji ke Mekkah sebelum kekacauan yang membawa kepada pemberontakan itu.

Seperti banyak peristiwa sejarah yang lain, pemberontakan Tuk Janggut bermula secara cukup mudahnya. Dikatakan bahawa pemberontakan itu berpusat di sekitar cukai yang terlalu tinggi ke atas tanah dan hasil pertanian yang dikuatkuasakan oleh pejabat jajahan Pasir Puteh.

Kelantan pada dahulunya sebuah negeri tributary kerajaan Siam sehinggalah 1909 apabila ketuanan didapati oleh British hasil daripada satu perjanjian di antara dua bangsa itu.

Bagaimanapun, mengikut ahli sejarah, Haji Buyong Adil, Tuk Janggut dan pengikutnya meskipun tidak puas hati, pada mulanya sedia untuk membayar cukai itu. Kekacauan bermula apabila pejabat jajahan mengabaikan kesudian rakyat yang telah pergi untuk membayar cukai itu. Dengan hanya seorang petugas yang ditugaskan untuk memungut cukai itu, orang kampung telah menunggu selama tiga hari untuk membuat pembayaran.

Jemu dengan keadaan ini, Tuk Janggut memutuskan untuk tidak membayar cukai. Beliau juga pergi ke seluruh jajahan itu meminta rakyat jangan berbuat demikian. Mereka juga tidak senang dengan kehadiran orang asing di Kelantan dan sudah bersetuju dengan permintaan Tuk Janggut.

Pegawai jajahan, yang marah oleh kemerosotan pembayaran itu telah memerintahkan penangkapan Tuk Janggut atas dakwaan menghasut rakyat memberontak. Pada ketika itu, tindakan-tindakan Tuk Janggut dan pengikut-pengikutnya adalah lebih merupakan satu protes, bukannya satu pemberontakan.

Ketika menerima maklumat tentang tempat Tuk Janggut berada, 6 anggota polis yang diketuai oleh sarjan Sulaiman telah bergerak di Kampung Merbul, 3 km dari bandar. Mereka tidak boleh berbuat demikian pada masa yang tidak sesuai kerana Tuk Janggut sedang berucap di depan khalayak kira-kira 1,000 orang kampung, kebanyak-annya bersenjata, apabila polis tiba.

Meskipun mempunyai kekuatan pada masa itu, Tuk Janggut setuju untuk mengiringi polis itu ke pejabat jajahan untuk menjelaskan tentang tindakannya. Bagaimanapun, satu perbantahan telah berlaku di antara beliau dengan sarjan Sulaiman yang menyebabkan Tuk Janggut dan pengikutnya menjangkau satu titik tidak pulang. Tuk Janggut menegaskan bahawa polis berjalan seiringan atau di depannya, bukannya di belakangnya, seolah-olah mengawalnya daripada mela-rikan diri.

Tuk Janggut menikam mati sarjan Sulaiman dengan kerisnya apabila sarjan Sulaiman menolak permintaannya. Disebabkan ketakutan, anggota polis yang lain menyerah diri. Mereka kemudiannya dilepaskan, tetapi bukan bersama senjata.

Itulah permulaan pemberontakan. Pemberontak tahu apa yang mereka perolehi dan memutuskan untuk mengambil inisiatif sebelum British membalas. Mereka bergerak ke Pasir Puteh dan menawan bandar itu. Pegawai-pegawai British di sana telah membuat satu pelarian yang tergesa-gesa (a hasty exit) dengan bot ke Kota Bharu apabila mereka tahu tentang bilangan pengikut Tuk Janggut.

Pemberontak kemudian menubuhkan pentadbiran mereka sendiri dengan Tuk Janggut sebagai ketua menteri jajahan itu. Mereka berkata mereka tidak menentang sultan dan cuba mene-rangkan kepada sultan alasan atas tindakan mereka itu.

Bagaimanapun, sultan berasa terancam oleh peristiwa itu dan memutuskan bahawa Tuk Janggut telah melampaui kedudukannya. Sultan juga mengisytiharkan bahawa Tuk Janggut telah menderhaka, yakni satu jenayah utama dalam masyarakat Melayu feudal dan ditawarkan ganjaran $5,000 untuk penangkapannya.

Sultan kemudian meminta British, yang menghantar satu kapal perang dan pasukan tentera dari Singapura, untuk menawan semula bandar itu.

Dicap sebagai orang buangan (outcast) dan tidak ada tempat lagi untuk berpaut, pemberontak itu yang sekarang terasing daripada masyarakat Kelantan sedar yang mereka berdepan dengan musibah-musibah daripada tindakan mereka.

Bagaimanapun mereka cukup bijak untuk mengakui langkah-langkah mereka dan tidak berdepan dengan pasukan British yang mempunyai kelengkapan itu. Sebaliknya, pemberontak keluar dari bandar dan bersembunyi. Selepas satu minggu, tentera British kembali ke Singapura apabila mereka tidak menjumpai pemberontak.

Sultan sekali lagi meminta British menolong apabila dia tahu bahawa Tuk Janggut merancang untuk mengambil alih semula bandar itu. Pada masa ini Bri-tish mengirim tentera Sikh dan Melayu yang membakar rumah-rumah penduduk kampung dalam keadaan apabila mereka tidak dapat menemui pemberontak.

Tuk Janggut memutuskan untuk membalas dendam dan melancarkan serangan ke atas Pasir Puteh. Bagaimanapun bandar itu telah dipertahankan dengan baik dan pemberontak terpaksa berundur ke Kampung Saring, dengan tentera British memburu ganas.

Satu pertempuran sengit berlaku di mana beratus-ratus, kebanyakannya pemberontak syahid. Yang syahid itu termasuk Tuk Janggut, di mana tubuhnya dibawa dalam kereta lembu ke Kota Bharu; satu perjalanan yang mengambil masa beberapa hari.

Seseorang hanya boleh menggambarkan keadaan tubuh Tuk Janggut sebelum beliau dikebumikan kemudiannya. Tempat itu yang hanya menyeberangi Sungai Kelantan, dipilih.

Pada hari ini, jalan sempit menuju ke makam (mausoleum) itu dan juga mukim itu dinamakan sempena nama Tuk Janggut. Bagaimanapun, makam itu menunjukkan tanda-tanda pengabaian. Peri-ngatan di tepi kuburnya juga tidak cukup dan gagal menerangkan kepada pelawat tentang pahlawan yang disusun oleh satu rantaian peristiwa hingga akhirnya yang mengetuai satu pemberontakan.

bundle cerita nie mungkin mengikut versi yang didakwa telah diubah, kerana ada setengah pihak mengatakan tok janggut tidak mati dibunuh oleh orang british... tapi campur tangan pihak istana  adalah penyebab cerita.. kerana ketamakan seorang pemimpin satu ketika dulu.. negeri tergadai ketangan orang asing.. sedangkan  pembela negara dianggap pembelot... putaran ini terus berlaku sehingga sekarang (may be)
dunt cry cause you re right
dunt dry with fakes or fears
cause you will hate ur self in the end
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-10-2006 11:18 AM |All posts
bercerita pasal tok janggut nie

beberapa tahun yg lalu aku diperkenalkan dgn sesorang yg kononnya TOK JANGGUT....
orgnyer mmg dah tua sgt... sgt pendiam....tapi tahulah betul ke tidak.... wallahualam...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 30-10-2006 11:44 AM |All posts
Dengar cerita Tan Sri Rahim Noor, bekas Ketua Polis Negara pernah buat pengakuan bahawa beliau adalah CUCU Tok Janggut (Hj Mat Hassan bin Munas) yang telah melarikan diri ke Negeri Sembilan.

Kalu sape2 ada info tolong paste kat sini
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 12:38 AM , Processed in 0.168217 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top