CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456789Next
Return Post new threads
Show: 45796|Reply: 214

Bermuda Triangle

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 30-5-2004 02:24 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

is bermuda triangle considered geographical studies? how is it related to the mechanism of grativity and magnetism?
Reply

Props Report

Fighter

GengKita

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 30-5-2004 02:27 PM |All posts
Yup, but I've no idea about that. Will paste interesting articles about Bermuda Triangle later.
I'm not a racist. I hate everyone equally
Reply

Props Report

PeNinGLaLaT This user has been deleted
Post on 30-5-2004 02:32 PM |All posts
Bermuda Triangle hanyalah nama yg diberi saja....


The region known as the Bermuda Triangle is often defined as a triangle formed by drawing a line on a map from Bermuda to Puerto Rico to the Florida keys and back to Bermuda
Reply

Props Report

PeNinGLaLaT This user has been deleted
Post on 30-5-2004 07:15 PM |All posts
Reply

Props Report

Revolutioner

Mistress Of Magic

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-5-2004 09:29 PM |All posts
i heard that bila kapal pergi dekat ngan segitiga bermuda tuh kapal tuh akan vanished betul ker atau it's just a myth?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 31-5-2004 10:55 PM |All posts
misteri segitiga bemuda rasanya belum terjawab oleh mana2 saintis lagi.....
Bersatu teguh bersama Persatuan Anti Saida (PANTIS)
Reply

Props Report

Post on 1-6-2004 08:51 AM |All posts
Originally posted by Lindsay at 31-5-2004 09:29 PM:
i heard that bila kapal pergi dekat ngan segitiga bermuda tuh kapal tuh akan vanished betul ker atau it's just a myth?

pusat bumi

[ Last edited by Amangyuyu on 1-6-2004 at 08:54 AM ]
All my love for you.....

Hilman;
Intissar;
Fahd;
Ziyaad...
Reply

Props Report

PeNinGLaLaT This user has been deleted
Post on 1-6-2004 09:57 PM |All posts
:dia::dia: Mysteries of the Bermuda Triangle

The mystery dates back as far as the mid-19th century, with a total of more than 50 ships and 20 aeroplanes having been lost in the Triangle. One of the more notorious cases was the disappearance of Flight 19. Five United States torpedo bombers left Fort Lauderdale on December 5, 1945, on a routine training flight in good conditions. None of them returned. Even the seaplane that was sent out to find them vanished. Other stories about the region include ships found abandoned with warm food left on the tables and planes that disappear without even making a distress call. The absence of wreckage is often cited as proof of the mysterious power of the Triangle.

Less fantastic analyses suggest that fierce currents and deep water could explain the lack of wreckage, and point out that several of the losses attributed to the Bermuda Triangle actually occurred as far as 1,000 km (600 mi) outside it. Furthermore, military and civil craft pass through the region every day without mishap. As deep sea diving techniques improve it is likely that more of the lost vessels will be recovered, but it is equally likely that the mystery of the Bermuda Triangle will linger in the imagination for a long while yet.
Reply

Props Report

Revolutioner

Mistress Of Magic

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-6-2004 04:16 PM |All posts
fascinating.kat segitiga bermuda tuh ada apa?
Reply

Props Report

PeNinGLaLaT This user has been deleted
Post on 2-6-2004 04:22 PM |All posts
Tak ada apa pun......tengok map kat atas tu....

hanya laut aje
Reply

Props Report

winzip This user has been deleted
Post on 2-6-2004 09:14 PM |All posts
kejadian2 aneh di kawasan bermuda triangle turut dicatatkan oleh christopher columbus yang sampai ke amerika tu..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 3-6-2004 11:05 AM |All posts
Originally posted by Lindsay at 2004-5-31 09:29 PM:
i heard that bila kapal pergi dekat ngan segitiga bermuda tuh kapal tuh akan vanished betul ker atau it's just a myth?



bukan lalu aje gerenti hilang.. yg ilang pun sikit sgt.. tu pun kes dulu2.. skrg ni takde dengar cerita pulak..

aku punya teori.. america ni kurang sgt cerita2 mistik/bizzare berbanding tempat lain kat dunia.. diorg pun nak bagi bahan utk sembang2 buat la cerita bemuda 3angel.. tak cukup lagi.. buat pulak pasal alien kat roswell.. tak cukup lagi?.. bigfoot kat utan mana ntah..
Reply

Props Report

Paja This user has been deleted
Post on 4-6-2004 02:45 PM |All posts


The “Green Flash,” a rare phenomena seen most frequently in the area of the Bermuda Triangle. It is the reflection of light off of something that is otherwise invisible in the atmosphere. Whatever this invisible element might be, it is only visible at certain moments when the rays of the setting sun reflect off of it. Another rare view below.

Reply

Props Report

Paja This user has been deleted
Post on 4-6-2004 02:59 PM |All posts

There are actually MORE than one "bermuda triangle"

This is the theory and map by a professional biologist Ivan Sanderson. He founded the Society for the Investigation of the Unexplained in Columbia, New Jersey.

He claimed that there are actually 12 "Devil's Graveyard" in the world. He wrote an article about this in 31 years ago (1972) in Saga Magazine.

With several associates, he set out to 'pattern the mysteries' by taking full advantage of modern communication technology and statistical data analysis. His success was startling.

"The Twelve Devil’s Graveyards Around the World," plotted ship and plane disappearances worldwide, focusing attention on 12 areas, equally spaced over the globe, in which magnetic anomalies and other energy aberrations were linked to a full spectrum of strange physical phenomena.

Highest on Sanderson’s statistical priority list was a lozenge-shaped area east of Miami, in the Bahamas, on the western tip of the infamous Bermuda Triangle. This area’s "high profile" of strange events, Sanderson concluded, was mostly due to the enormous flow of air/ sea traffic in the area. Other zones of anomaly, though less familiar, were equally rich in disappearances and space-time shift occurrences. ...

Another area of continuing disappearances and mysterious time-warps is the Devil’s Sea located east of Japan between Iwo Jima and Marcus Island. Here events have become so sinister that the Japanese government has officially designated the area a danger zone.

Sanderson theorized that the tremendous hot and cold currents crossing his most active zones might create the electromagnetic gymnastics affecting instruments and vehicles. His theory is now being balanced against several."
Reply

Props Report

Paja This user has been deleted
Post on 4-6-2004 03:00 PM |All posts
"The Twelve Devil’s Graveyards Around the World"




NOTE: perasan tak kedudukan setiap triangle tu .. semua kat atas garis lintang yang sama. selari je .. tapi disebabkan bermuda triangle yang paling banyak trafik, sebab tu banyak kes .. tapi kat tempat lain tak banyak trafik sangat.

[ Last edited by Paja on 4-6-2004 at 03:04 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-6-2004 08:13 PM |All posts
apa kaitan bermuda triangle dengan the dajjal resurrectiion?
Reply

Props Report

Revolutioner

Mistress Of Magic

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-6-2004 09:50 PM |All posts
yeah i also wonder about that
Reply

Props Report

Survivor

Sniperess

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-6-2004 05:54 PM |All posts
Originally posted by adi_iskandar at 12-6-2004 08:13 PM:
apa kaitan bermuda triangle dengan the dajjal resurrectiion?


wei dajal wont kluar at Bermuda triangle la..dia akan kluar kat tanah besar arab...if im not mistaken kat tanah besar Iran tu..somebody correct me if im wrong
https://www.facebook.com/shila.bakeri
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 16-6-2004 03:40 PM |All posts
tak tau betui ke tak...tapi ad org penah ckp kedudukan bermuda triangle ni setentang dengan kaabah...maksudnya kedudukan dia kalau di balik globe is kaabah..i tak penah lak try tgk kat globe...
Reply

Props Report

Paja This user has been deleted
Post on 18-6-2004 10:22 AM |All posts
Originally posted by lilydahlia at 2004-6-16 03:40 PM:
tak tau betui ke tak...tapi ad org penah ckp kedudukan bermuda triangle ni setentang dengan kaabah...maksudnya kedudukan dia kalau di balik globe is kaabah..i tak penah lak try tgk kat globe...



cuba gi link ni ... pasal Dajjal seperti yang dinyatakan dalam Quran. DAJJAL
Reply

Props Report

Defender

tasmanian devil.....

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 23-6-2004 11:43 AM |All posts
hmm...ada org forwardkan e-mail kat saya...i think ok jugak kalau kongsi....

Bermula dari Florida, membawa ke Miami, Puerto Rico dan seterusnya ke Pulau Bermuda, bentuk terkuat yang diketahui oleh manusia telah terhasil iaitu tiga segi. Piramid berbentuk tiga segi, maka ia kukuh hingga kini. Kalau kita ambil kayu dan ikatkan menjadi bentuk tiga segi ia sentiasa lebih kuat daripada yang berbentuk empat segi. Begitulah istimewanya tiga segi tetapi dalam masa yang sama ia juga menyimpan misteri.



Bermuda Triangle berbentuk tiga segi dan ia cukup menakutkan. Anda tentu pernah mendengar tentang misterinya Bermuda Triangle. Paling tidak kehilangan skuadran TBM Avengers sebaik sahaja berlepas dari Fort Lauderdale, Florida pasti mendatangkan pelbagai tanda tanya.



Apa yang ada di Bermuda Triangle?



Dikatakan apabila anda berada di sana, kompas tidak lagi menujukkan arah ke utara. Anda dikira 'hilang' . Satu lagi tempat dikenali sebagai "Devil's Sea" oleh ahli pelayaran Jepun dan Filipina terletak di luar dari kawasan pantai laut Jepun, juga dikatakan memiliki keanehan serupa.



Pada ketinggian 25,300 kaki dan masih mendaki untuk mencapai 29,000 kaki, sebuah jet turbo yang dikendalikan oleh Verdi dan Lukaris kelihatan okey. Radar di menara kawalan masih menujukkan di mana mereka berada. Semuanya kelihatan normal. Tiba-tiba ia ghaib begitu sahaja, seolah-olah tidak pernah wujud sebelum itu. Tidak ada tanda-tanda menunjukkan ia jatuh ke laut atau menghadapi apa-apa kesukaran. Ia tiba-tiba ghaib!



Apa yang sebenarnya telah berlaku?



Teringat pada satu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda, maksudnya, "Apabila salah seorang berada di tempat yang terbuka atau di tengah matahari sedang bersinar, lalu bayangan yang meneduhinya bergerak sehingga sebahagian dari dirinya terletak di tempat panas dan sebahagian lagi di tempat sejuk, maka hendaklah dia berdiri (meninggalkan tempat itu)."



Dikatakan, larangan ini kerana tempat seperti itu adalah tempat yang paling digemari oleh syaitan. Jadi apa kaitannya dengan Bermuda Triangle? Kawasan ini terletak di perairan Atlantik di pertengahan antara benua Amerika Utara dengan Afrika. Secara mudah, lokasi ini adalah kawasan pertembungan dua arus - panas dari Afrika dan sejuk dari Amerika Utara.

   

Dengan hadis ini maka terjawablah misteri Bermuda Triangle. Perkara-perkara aneh yang berlaku itu tentu antara lain disebabkan pertembungan antara panas dan sejuk dan 'istana' syaitan yang mungkin tersembunyi di situ.



Berdasarkan sebuah buku bertajuk "Dajjal akan Muncul dari Kerajaan Jin di Segi tiga Bermuda" oleh Sheikh Muhammad Isa Dawuud dari Mesir yang mendedahkan bahawa kawasan Bermuda Triangle adalah kawasan jin di mana dari situlah akan muncul dajjal. Jika benar dakwaan buku ini, tidak syak lagi apa yang disabdakan oleh Nabi s.a.w. itu nyata mendahului zaman. Sekali gus ia membuktikan Islam memiliki semua jawapan untuk semua persoalan.

[ Last edited by nevberg on 23-6-2004 at 11:44 AM ]
"i'm gonna miss u..very much"
Reply

Props Report

Sound_Garden This user has been deleted
Post on 2-10-2004 12:22 PM |All posts
good info!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 30-10-2004 10:53 AM |All posts
Originally posted by Sound_Garden at 2004-10-2 12:22 PM:
good info!



:setuju:
Reply

Props Report

Post on 6-11-2004 12:00 PM |All posts
mmm...setahu saya ramai juga yang berpendapat bermuda segitiga ni tempat tinggal dajjal...dan ada juga yang kaitan dajjal ngan UFO...kerana mahkluk ini dikatakan cerdik pandai dalam bidang2 teknologi dan dipercayai teknologi nya lebih canggih dari apa yang ada sekarang.

Tetapi saya yakin bahawa sumber yang patut dirujuk adalah Al-Quran kerana Al-Quran menceritakan apa yang telah terjadi, sedang terjadi dan akan terjadi. Cuma kita  ni yang tidak mengkaji Al-Quran ini. Tetapi orang2 cerdik pandai Barat dipercayai mengkaji Al-Quran dalam penyelidikan mereka.

Ayat2 Al-Quran tidak dijelaskan secara terang2  oleh itu memerlukan analisa daripada kita untuk memahami setiap fenomena yang berlaku daripada penjelasan yang diterangkan di dalam Al-Quran.

Berbalik kepada dajjal yang dipercayai bermata satu ni, gambar mata satu selalu digunakan oleh orang2 Barat, contohnya matawang US dollar, kalau tak silap 1 dollar, ada segitiga dan satu mata. Dalam filem2 fiksyen barat selalu ada lambang segitiga dan satu mata.

Segitiga ini juga mungkin melambangkan pyramid kerana dipercayai dajjal sukakan pyramid dan munculnya dajjal adalah ditempat yang mempunyai pyramid. Itu mengikut analisa yang dibuat dan apa yang telah saya baca.

Apa2 pun hanya Allah yang lebih  Mengetahui.
ezar
Reply

Props Report

ninjamerah This user has been deleted
Post on 25-5-2005 10:52 AM |All posts
bump
Reply

Props Report

123456789Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-9-2014 11:44 AM , Processed in 0.173327 second(s), 32 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top